Sari la conţinut

ENGLISH ENGLISH Language | ROMÂNĂ Limba ROMÂNĂ

+ Mărește textul - Micșorează textul

Caută Prima pagină  Contact

Modul navigare în Loadstone


Cuprinsul manualului de utilizare Loadstone


Ce cuprinde capitolul 2

În acest capitol veţi învăţa să manipulaţi fişiere pe telefonul dumneavoastră mobil, având un cablu de date şi programele FExplorer sau Y-Browser. Cu aceste programe veţi putea şterge o bază de date, veţi putea copia dintr-un loc în altul fişiere cu rute şi repere create etc.. Veţi învăţa de asemenea cum să conectaţi un receptor GPS şi cum să-l setaţi ca implicit. Veţi învăţa să adăugaţi noi puncte găsite pe teren cu un receptor GPS conectat, veţi şti să setaţi un punct să fie reper şi să îl utilizaţi apoi în timpul deplasării.

Fiind familiarizat cu cele menţionate mai sus, veţi putea deja utiliza Loadstone într-o călătorie. Totuşi, a se înţelege că un sistem de navigaţie GPS nu înlocuieşte bastonul alb sau câinele ghid, el vine doar în completarea performanţelor în deplasarea independentă, oferă un plus de orientare.


Preparative

Pentru a manipula fişierele care sunt utilizate de Loadstone, se presupune că ştiţi să utilizaţi programele de tip file explorer, precum Windows Explorer pe PC-ul dumneavoastră. Recomandabile pentru uşurinţa utilizării sunt FExplorer pentru Symbian 2nd Edition şi Y-Browser pentru 3rd Edition. Puteţi găsi cele două programe în subsecţiunea Download a secţiuni gps.pontes.ro. De asemenea se poate utiliza File Manager, program care vine odată cu Symbian şi cu care se poate explora memoria telefonului sau a cardului. Pentru primele două programe menţionate, împărţirea memoriei va fi în felul următor: C pentru memoria internă a telefonului, D este memoria RAM/swap, iar E este memoria cardului. În funcţie de locul în care aţi instalat Loadstone, pe memoria internă C sau pe memoria card E, veţi găsi în Others/Altele folderul Loadstone. În acest folder există subfoldere precum Database, Checkpoints, Import/Export etc.
În folderul Database există un fişier numit "Default". Aceasta este baza de date implicită, cea care a fost creată automat la prima deschidere Loadstone, în care aţi introdus puncte dacă aţi urmat paşii prezentaţi în Capitolul 1. Ştergeţi acest fişier, iar la următoarea lansare Loadstone, se va auzi mesajul că baza de date implicită este creată. Din acest moment, "deşertul" nu mai are niciun "cactus", nicio "oază".


Conectarea la receptorul GPS

Dacă telefonul dumneavoastră este dotat cu un receptor GPS integrat, trebuie să-l activaţi (consultaţi pentru aceasta manualul telefonului). De asemenea puteţi utiliza un receptor GPS extern, acesta trebuie să fie pornit în momentul când doriţi să vă conectaţi.
Pentru a vă conecta la receptor, mergeţi în Opţiuni la meniul GPS. Aici aveţi opţiunea "Găseşte GPS". Alegeţi din lista GPS integrat sau GPS extern, după care programul Loadstone va încerca să se conecteze. Dacă este un GPS extern, s-ar putea să fiţi întrebat un cod pin pentru a realiza împerecherea dintre device-uri, de obicei numărul este "0000".
După ce conexiunea este stabilită, mergeţi din nou în meniul GPS şi alegeţi "Setare ca GPS implicit". Din acest moment, ori de câte ori veţi deschide Loadstone, programul va încerca să se conecteze la acelaşi receptor.
Există posibilitatea setării ca GPS secundar a încă unui receptor, astfel ca în viitor, dacă este configurat din setări, în caz că nu se poate face legătura la primul device implicit, să se încerce stabilirea unei conexiuni cu cel secundar. În Opţiuni la meniul Configurări, Setări, la tab-ul GPS, există setarea "Încearcă GPS secundar" care poate fi activată sau dezactivată.

De menţionat că având GPS-ul conectat, câteva opţiuni vor fi în plus faţă de modul deconectat.


Crearea unui set de puncte în baza de date

Având toate cele menţionate mai sus configurate, GPS-ul conectat, puteţi merge pe teren pentru a insera primele puncte de interes.
Aşteptaţi până semnalul se va acuratiza cu cel puţin 3 sateliţi pentru a fi cât de cât precis poziţionat. Apăsând tasta "7", aflaţi oricând la câţi sateliţi este conectat GPS-ul, iar cu tasta "2" aflaţi acurateţea estimată în metri.

Gândiţi-vă cam ce puncte doriţi să notaţi de pe strada dumneavoastră sau între locuinţa dumneavoastră şi magazinul la care mergeţi mai des. Hotărâţi aceste puncte în aşa fel încât distanţa dintre ele să fie la mai mult de 15 metri unul de altul.
Când vă aflaţi pe un loc pe care doriţi să îl aveţi în viitor în baza de date, apăsaţi tasta "#" (diez), iar dialogul "Inserare punct" va apărea. Completaţi câmpul Nume punct" cu denumirea pe care o doriţi. Apăsaţi apoi Key1 şi puteţi alege între: "La poziţia iniţială" sau "La poziţia actuală". Dacă de la apăsarea tastei diez aţi apucat să vă deplasaţi, alegeţi "La poziţia iniţială", iar coordonatele pentru punctul inserat vor fi cele din momentul apariţiei dialogului "Inserare punct". Dacă nu v-aţi deplasat, puteţi alege "La poziţia actuală", alegere care va seta pentru punctul inserat, coordonatele din locul în care vă aflaţi.
Adăugaţi astfel oricâte puncte doriţi, iar apoi, folosind joystick-ul, veţi constata că sunteţi anunţat numele punctelor şi direcţia în care se află acestea.
Cu tasta "1" puteţi afla oricând direcţia în care vă deplasaţi şi viteza.


Crearea unui set de repere

Având o mulţime de puncte în baza de date, veţi fi anunţat la apăsarea săgeţilor joystick-ului cele mai apropiate în direcţia corespunzătoare, iar apăsând tasta Select, sunteţi anunţat cel mai apropiat punct. Veţi constata că nu e în regulă să vi se spună chiar tot ce este în jur, ci aţi avea nevoie, de exemplu, doar de intersecţiile până la o anume locaţie.
Pentru a crea un set de repere, cea mai simplă cale este prin marcarea punctelor în modul explorare. Comutaţi Loadstone în modul explorare apăsând tasta "0", iar apoi căutaţi punctele pe care le doriţi ca repere. Pentru a găsi mai uşor un punct, poate fi utilizată şi opţiunea "Găseşte punct" din Funcţii. Odată ce un punct este găsit şi focusul este poziţionat pe el, puteţi folosi tasta "*" (asterisc) pentru a-l marca. Cu aceeaşi tastă îl puteţi demarca.
În meniul Punct actual din Opţiuni, există "Adăugare comentariu". Aici se poate scrie o informaţie adiţională pentru reperul pe care se află focusul, adică pe un punct marcat anterior cu tasta "*" (asterisc). Comentariul poate fi de felul: "Aici e colţul unde o iau la dreapta", "Aici la stânga" etc. Odată un comentariu fiind adăugat, în meniul Punct actual va exista şi opţiuni precum: "Şterge comentariu", "modifică comentariu".

După ce aţi marcat mai multe puncte care vă interesează în mod special între două locaţii între care vă deplasaţi de obicei, puteţi să le salvaţi într-un fişier care să le conţină doar pe acestea pentru viitor. În meniul Repere din Opţiuni, există "Salvează repere", alegeţi "Fişier nou" şi daţi-i un nume reprezentativ pentru ruta în cauză.
În viitor puteţi reîncărca oricând reperele conţinute într-un astfel de fişier din Opţiuni, meniul Repere, "Încarcă repere".
Atenţie, la o nouă lansare a programului Loadstone, reperele utilizate anterior nu sunt disponibile fără a le încărca din nou.


Deplasarea cu ajutorul reperelor

Având un fişier cu un set de repere, este momentul să începeţi deplasarea cu ajutorul acestora.
Încărcaţi reperele din fişierul salvat, apoi mergeţi în meniul Funcţii şi activaţi opţiunea "Utilizează doar repere". Din acest moment, toate celelalte puncte din baza de date vor fi ignorate, doar reperele vă sunt anunţate utilizând joystick-ul.
Mergând pe ruta creată, la un moment dat veţi fi anunţat: "Apropiere x, y metri", unde "x" este numele unui reper, iar "y" este numărul de metri până la acesta. După încă puţin timp, dacă veţi continua să vă deplasaţi în direcţia corespunzătoare, veţi fi anunţat: "Sosire la x, y metri".
Momentul în care apropierea şi momentul în care sosirea sunt anunţate, depind de alegerile efectuate în meniul Setări. Aici puteţi seta la tab-ul General doi parametri: "Timpul de apropiere" şi "Raza de sosire". Timpul de apropiere înseamnă numărul de secunde necesar pentru a ajunge la următorul reper, mergând cu viteza dela un moment dat; deci, dacă mergeţi cu avionul şi setarea timpului de apropiere este 25 de secunde, reperul înseamnă că este încă la vreo 5 kilometri de dumneavoastră, iar dacă mergeţi pe jos, acesta este doar la vreo 40/50 de metri. Raza de sosire este numărul de metri la care trebuie să fiţi faţă de reperul următor pentru ca acesta să fie anunţat; deci, dacă raza este setată la 25 de metri, înseamnă că se va anunţa sosirea atunci când vă aflaţi la cel mult 25 de metri de reper.

Atenţie, în Loadstone nu merg mai mult de 1000 de repere simultan încărcate, există riscul ca programul să se blocheze.

Dacă veţi călători într-un loc unde reperele sunt necesare pe rute în care ajungeţi să vă întoarceţi pe o stradă paralelă, sunt necesare comentariile, altfel veţi constata că un punct care ar constitui al treilea reper de la poziţia în care vă aflaţi, să fie mai aproape decât primul sau al doilea.


Rezumat

În acest capitol aţi învăţat să manipulaţi fişierele care sunt utilizate cu Loadstone, să conectaţi un receptor GPS, să inseraţi un punct. De asemenea aţi învăţat să creaţi repere, cu sau fără comentariu, să le utilizaţi apoi în timpul deplasării.

Următorul capitol: Diverse aspecte şi opţiuni


Cuprinsul secţiunii GPS pentru nevăzători



Site creat din 2006 și dezvoltat până în 2024 de Departamentul IT Pontes