Sari la conţinut

ENGLISH ENGLISH Language | ROMÂNĂ Limba ROMÂNĂ

+ Mărește textul - Micșorează textul

Caută Prima pagină  Contact

Servicii oferite de Pontes

În această secţiune sunt prezentate serviciile oferite de organizaţia Pontes.
Menţionăm că toate serviciile Pontes sunt oferite pe bază de voluntariat, astfel că s-ar putea ca uneori să existe mici inadvertenţe, întârzieri la executarea unor lucrări etc.
Pontes nu îşi asumă responsabilitatea pentru daune rezultate în urma apelării la unul dintre serviciile prezente pe această pagină.

       Cuprinsul serviciilor oferite de Pontes:


Tipărire la cerere în Braille

Serviciul Pontes de tipărire la cerere vine în sprijinul celor care doresc să citească materiale transpuse în scris Braille.
ATENŢIE! O coală A4 în scris obişnuit înseamnă aproximativ 4 pagini în Braille.
Pentru o tipăritură sub 100 de pagini, prețul este de 1 RON per pagină; între 100 de pagini și 499 costă 75 de bani per pagină, iar peste 500 de pagini, prețul este de 50 de bani per pagină.
Recomandabil ar fi ca fişierul electronic cu textul pentru tipărire să fie în format RTF sau DOC. Menţionăm că Pontes nu îşi asumă erorile de tipărire dacă acestea apar din cauza unui text necorectat, haotic, trimis într-o formă brută realizată în urma unei scanări rapide şi neîngrijite, de aceea este important ca textul să fie înainte aranjat şi corectat de către solicitant.
Pentru mai multe detalii despre serviciul Pontes de tipărire la cerere în Braille, puteţi suna la 0721-519042 (răspunde Florentin Rădulescu).
Plata tipăriturii se poate efectua cu cardul bancar prin sistemul Pontes de plăți.

Începutul paginii


Biblioteca şi Fonoteca Online pentru nevăzători

Persoanele cu dizabilităţi de vedere pot solicita user si parolă pentru a avea acces la biblioteca şi fonoteca noastră online. De menţionat că este necesară expedierea în prealabil a unei copii după Certificatul de încadrare într-un grad de handicap şi a uneia după Cartea de identitate.

Mergeţi la secţiunea bibliotecii, accesând link-ul următor:
     Carţi în format electronic pentru nevăzători.
Mergeţi la secţiunea fonotecii, accesând link-ul următor:
     Fonoteca Pontes - câteva mii de fişiere audio.

Începutul paginii


Scanare şi OCR la cerere

ATENŢIE! Momentan serviciul de scanare la cerere este suspendat pana la stabilirea unor reguli, a unui mod de lucru cu voluntari.
Studenţii Universităţii Babeş-Bolyai se pot adresa lui Marian Padure, coordonator CATA (Centrul de Asistenţă în Domeniul Tehnolgiilor de Acces pentru Persoane cu Deficienţe de Vedere).

Începutul paginii


Asistenţă accesibilizare site-uri, accesibilitate web

Una dintre problemele frecvente pe care le întâmpină persoanele cu dizabilităţi de vedere în navigarea pe internet este cea a site-urilor inaccesibile sau foarte greu utilizabile.
Noi venim în sprijinul webmaster-irlor şi designer-ilor site-urilor WEB cu informaţii utile în ceea ce priveşte implementarea unor mici secvenţe HTML pentru accesibilitate web în folosul nevăzătorilor, fără să afecteze în nici o măsură designul iniţial sau cel pe care şi-l doresc realizatorii viitorului sau existentului site (este vorba în special de câteva lucruri care sunt ascunse în pagini, sunt citibile doar cu cititoarele de ecran - screen-readers), sau de utilizarea unor tag-uri utile (heading, landmark-uri, imagini denumite etc.).
Vedeţi Ghidul pentru accesibilizare site-uri!
Pentru a vă supune propriul site unui mic control făcut de către câteva persoane cu dizabilităţi care navighează mult pe internet şi care ar putea să vă spună cum se descurcă pe site-ul în cauză, trimiteţi un mail în care să specificaţi URL-ul la adresa următoare: site (a rond) pontes.ro. De asemenea, cu un mesaj la aceeaşi adresă puteţi solicita informaţii suplimentare, moduri de accesibilizare, coduri HTML specifice textului ascuns, link-urilor de salt la conţinut etc..

Începutul paginii


Comunităţi virtuale

Organizaţia Pontes dezvoltă comunităţi virtuale sub trei forme:

 • Lista de discuţii Pontes la care au acces toţi membrii - se discută strict despre activităţile organizaţiei.
 • Pontes Virtual Club, club în care se desfăşoară diferite competiţii virtuale sau reale, competiţii care fac ca activităţile de relaxare să poată fi urmărite şi practicate de oriunde de către toţi membrii Pontes.

Începutul paginii


Hărţi accesibile, ghiduri, tutoriale şi informaţii utile

Site-ul www.pontes.ro vine să ajute nevăzătorii şi nu numai cu o serie de informaţii utile: ghiduri, tutoriale şi o mulţime de articole utile.
Câteva exemple ar fi:

Începutul paginii


Cursuri

Pontes organizează, dacă există solicitări din partea persoanelor cu deficienţe, cursuri de:

 • Utilizare calculator şi programare asistat de screen-reader-ul JAWS for Windows.
  În perioada decembrie 2009 - februarie 2010 s-a desfăşurat cursul JAWS Scripting.
  În perioada martie - iunie 2012 a avut loc un curs de programare în BGT (sintaxă C++); vizitaţi topicul dedicat pe forum, cu rezumate, înregistrări, aplicaţii practice.
  Există de asemenea un curs audio de navigare pe Internet cu ajutorul screen reader-ului JAWS for Windows, vizitaţi pagina de une puteţi şi descărca înregistrările seriei JAWS pe Net.
 • Limba engleză online
  La www.scoala.pontes.ro există teste pentru verbele neregulate, dicţionar englez - român şi invers etc.

Începutul paginii


Informaţii la cerere

Serviciul de informaţii la cerere oferă posibilitatea completării unui formular prin care persoanele cu dizabilităţi pot pune diferite întrebări din diverse domenii, iar unii dintre membrii sau voluntarii Pontes care au cunoştinţe în acele domenii vor răspunde cât mai repede cu putinţă.
Dacă sunteţi persoană cu dizabilităţi şi aveţi vreo nelămurire, alegeţi în formularul de mai jos, din combo-box-ul "Tip informaţie" opţiunea care se potriveşte cel mai bine cu conţinutul solicitării dumneavoastră, iar aceasta va ajunge la persoana cea mai avizată dintre noi pentru a oferi răspunsul sau rezolvarea problemei.

Atenţie! Momentan, formularul de solicitare informaţii este dezactivat din cauza afluxului de spameri.
Până la remedierea problemei, ne puteţi găsi prin secţiunea Contact.

Începutul paginii

Site creat din 2006 și dezvoltat până în 2024 de Departamentul IT Pontes