Sari la conţinut

ENGLISH ENGLISH Language | ROMÂNĂ Limba ROMÂNĂ

+ Mărește textul - Micșorează textul

Caută Prima pagină  Contact

Touchsight, o modalitate alternativă de explorare a mediului venită în sprijinul deficienţilor de vedere


O idee care ar putea revoluţiona conceptul de mobilitate şi imaginea actuală a nevăzătorului în societate a fost prezentată la o conferinţă a tinerilor ingineri în devenire de la Cambridge.


Expusă iniţial în cadrul ediţiei din 2006 a salonului de design de la Cambridge, ideea dezvoltată de un grup de tineri studenţi ca parte practică a cursului urmat de aceştia are un real potenţial comercial şi actualmente este în căutare de finanţatori pentru a fi produsă pe scară largă. Ca o confirmare a valorii acestei inovaţii echipa de la Cambridge a câştigat marele premiu al „The Varsity Pitch”, ediţia 2007, o reuniune a celor mai bune idei antreprenoriale de la universităţile Cambridge şi Oxford în care participanţii aveau la dispoziţie două minute să îşi prezinte ideile în faţa unui juriu format din renumiţi industriaşi şi oameni de afaceri, prezentare urmată de şapte minute dedicate întrebărilor şi răspunsurilor.


Sistemul „TouchSight Vision Mitt” este format dintr-o mănuşă care oferă posibilitatea purtătorului de a simţi mediul înconjurător prin intermediul unor senzori cu ultrasunete şi a unor dispozitive generatoare de feed-back prin vibraţii înglobate în materialul mănuşii respective, oferind astfel o alternativă la un preţ scăzut pentru câinii dresaţi special sau bastoanele albe folosite până acum de către nevăzători în procesul de orientare.


"Echipa noastră a pornit cu ideea de a oferi deficienţilor de vedere încredere în lumea înconjurătoare. Pe parcurs am ajuns să înţelegem câteva din problemele de zi cu zi întâlnite de persoanele cu deficienţă de vedere” a afirmat Samaan Rahman, unul din membrii echipei care a dezvoltat TouchSight.


Pe piaţa occidentală există şi alte produse dotate cu sisteme electronice senzoriale şi adresate nevăzătorilor dar puţine dintre ele au câştigat simpatia populaţiei ţintă, majoritatea fiind foarte evidente şi aducând posibilitatea stigmatizării utilizatorilor acestora. Din acest punct de vedere TouchSight este un produs revoluţionar care permite obţinerea de informaţii senzoriale din mediu fără a fi intrusiv.


Testele făcute cu utilizatori nevăzători au dat rezultate pozitive şi au relevat o cerere accentuată pe piaţă pentru produse de acest fel. „Analizele întreprinse de către echipa de cercetători au demonstrat faptul că acest produs este fezabil tehnic şi viabil financiar” a mai spus Rahman, „Mai mult decât atât, dacă luăm în considerare feed-back-ul grupurilor de utilizatori care au testat produsul avem convingerea că acest produs are potenţialul de a îmbunătăţi viaţa multor persoane.”


Peter Davis, unul dintre viitorii ingineri implicaţi în proiect şi totodată co-fondator al unei companii cu acelaşi nume care se va ocupa de dezvoltarea şi promovarea ulterioară a produsului a afirmat: "TouchSight va întreprinde unele măsuri necesare pentru a scoate produsul pe piaţă: vom construi mai multe prototipuri, ne vom apăra drepturile intelectuale şi vom menţine legături strânse cu canalele specifice de distribuţie pentru a ne îndeplini obiectivele” Alături de alte proiecte ambiţioase ale universităţilor occidentale cu aplicabilitate directă în îmbunătăţirea nivelului de viaţă a persoanelor cu deficienţe fizice TouchSight vine să confirme tendinţa generală de evoluţie a tehnologiilor asistate care , în contextul dezvoltării unor tehnologii noi, au înregistrat un salt în ceea ce priveşte funcţia protetică - instrumentală prin

conceperea unor dispozitive care pun accent pe dezvoltarea unui mod de viaţă cât mai apropiat de normal a utilizatorilor, promovând astfel integrarea socială a persoanelor deficiente.

Ioan Cîmpean


Publicat de: Nelu Cîmpean în 03.03.2007 Vizualizări: 988 secţiunea: Tehnologii de acces


Comentarii:

Spune-ţi părerea:


Site creat din 2006 și dezvoltat până în 2024 de Departamentul IT Pontes