Braille, totusi ...

Anunturi despre activitatile Pontes

Moderator: Manu

Scrie răspuns
Paul
Sergent major
Mesaje: 52
Membru din: 18 Iul 2007, 16:36
Localitate: Timisoara, Arad
Contact:

Braille, totusi ...

Mesaj de Paul »

Pentru ca scriu prima data, dati-mi voie sa ma prezint: Sunt Paul, director la BAUM Engineering din Arad/Timisoara.

Noi producem solutii de acces pentru nevazatori si ambliopi. Termenul de "solutie" nu este pretentios, ci doreste sa cuprinda intr-un singur cuvant atat elementele de hardwarde cat si elementele de software, care permit unui nevazator (sau slab vazator) sa acceseze calculatorul, echipamentele de comunicatie sau pur si simplu sa mareasca optic sau electronic.

OK, imi cer scuze daca suna a reclama, dar eu am venit aici ca sa ajut si am vrut sa stiti ca desi sunt intr-o pozitie din care pot ajuta, totusi nu sunt un miliardar.

Am deschis acest topic pentru a sustine alfabetul Braille. Pentru avantajale pe care el le ofera, totusi ...

Un vazator participa la un curs in care vede si aude. In acest fel informatia este receptionata prin doua canale senzoriale.

In cazul nevazatorilor, citirea Braille impreuna cu ascultatul informatiei conduce de asemenea la receptionarea informatiei prin doua canale senzoriale; in acest fel, psihologii au masurat ca informatia este inteleasa mai repede, mai bine si este memorata un timp mai indelungat. Ascultatul este bun, dar intelegerea informatiei este mai redusa decat in cazul cititiului, iar memorarea este de asemenea redusa.

Este adevarat ca o imprimanta Braille este scumpa; apropo: colegii din Germania mi-au ofertit imprimanta lor Everest Embosser la mana a doua cu 2000 de euro, in loc de 4000 cat costa una noua; daca intereseaza pe cineva, vom vedea ce putem face.

Tot scumpe sunt si afisajele Braille, despre care nu ati vorbit aici. Astazi sunt deosebit de reduse ca dimensiuni. In plus, comunica fara fir cu computerul de pe birou, astfel incat nevazatorul poate naviga pe internet, stand comod in fotoliu sau in pat, la cativa metri de calculator. Desigur, afisajul are si sunet, deci functioneaza si sinteza audio.

Care este solutia ? Ei bine, solutia este in mana Dumneavoastra ! Exista bani, care sunt special destinati persoanelor cu handicap si care sunt folositi pentru tot felul alte lucruri, pentru ca nu exista proiecte (cu cap si coada). Cu acesti bani trebuie sa se cumpere ceea ce este nevoie pentru ca nevazatorii sa poata accesa calculatorul in mod eficient.

Hai sa scriem impreuna asemenea proiecte!

Am sa va povestesc mai multe si am de gand sa vin la Cluj sa vorbesc cu Conducerea Pontes despre diverse proiecte, in care noi am putea fi parteneri cofinantatori.

Pana atunci, va doresc toate cele bune :-)
Paul FOGARASSY
CarmenT
Maior
Mesaje: 970
Membru din: 10 Ian 2007, 00:44
Localitate: Cluj-Napoca
Contact:

Mesaj de CarmenT »

Bun venit pe forum d.le Paul. Ma bucur ca ati deschis aceasta discutie. Noi voiam sa va contactam cu ceva timp in urma si din cate am inteles chiar ati fost contactat de cineva din partea Pontes. Asteptam cu nerabdare sa veniti la Cluj. Intradevar ideea cu parteneriatul pentru scrierea de proiecte ar fi minunata. Noi tocmai am inceput scrierea unui proiect in cadrul PHARE, proiect care ar putea sa ne ajute sa achizitionam si acea imprimanta braille pe care ne-o dorim de multa vreme si n-am reusit sa o achizitionam.
Am inteles ca firma pe care o conduceti are posibilitatea sa produca niste harti in relief care deasemenea cred ca ar fi foarte utile. Pontes incearca crearea unei harti electronice, dar desigur ca existenta unei variante tactile a hartii unui oras ar fi de preferat oricarei alternative.
Ei, cred ca ar fi multe de spus, dar am inteles ca veti veni incurand la Cluj si daca aceasta se va intampla saptamana urmatoare ar fi minunat. Cu cat mai repede actionam, cu atat mai repede vom putea beneficia de toate avantajele pe care le ofera modernitatea.
Paul
Sergent major
Mesaje: 52
Membru din: 18 Iul 2007, 16:36
Localitate: Timisoara, Arad
Contact:

Mesaj de Paul »

As fi vrut sa vin astazi la Cluj. Apoi am amanat pe maine.

In sfarsit, nu mai pot veni :-( din pacate trebuia sa raman in Timisoara in urmatoarele trei saptamani.

Asta este ! Ramane pe data viitoare :-)

Numai bine,
Paul FOGARASSY
CarmenT
Maior
Mesaje: 970
Membru din: 10 Ian 2007, 00:44
Localitate: Cluj-Napoca
Contact:

:(

Mesaj de CarmenT »

Poate reusim sa ne auzim la telefon totusi. As fi vrut sa stam de vorba caci am auzit lucruri bune despre dumneavoastra. Dar poate discutam totusi cumva.
Avatar utilizator
Manu
General de divizie
Mesaje: 4120
Membru din: 02 Feb 2007, 01:15
Localitate: Cluj-Napoca
Contact:

Mesaj de Manu »

Va spun si eu bun venit, domnule Paul!
Ceea ce ati spus dvs in legatura cu Braille-ul este perfect adevarat, dar pentru noi inca este foarte costisitor sa folosim scrisul acesta in mod convenabil, adica display sau imprimanta. As dori sa va intreb, cam in ce stadiu este realizarea acelei voci atat de asteptate de catre nevazatori. Exista sperante de imbunatatire fata de ce se aude pe site demo sau macar varianta care exista sa ajunga text to speech cu posibilitatea de a fi folosita in cadrul screenreader-ului JWF?
Au inceput sa fie create destul de multe voci pentru limba romana, dar deja am senzatia ca nu va fi finalizata candva nici una dintre ele asa cum trebuie. Ce bine ar fi daca s-ar crea odata pentru totdeauna un sintetizator cat de cat bun, unul care sa intreaca pe unicul utilizabil pana in prezent, Wintalker Voice. Ii dau ca exemplu aici pe maghiari, ei nu mai au de ce sa se planga, au un Profivox care e chiar bun. De ce nu se poate oare realiza un astfel de sintetizator si la noi? Nu avem bani sau programatori si foneticieni care sa faca?
Errare humanum est, sed perseverare diabolicum...
In forum linguae Latinae venite! (via est: www.limbalatina.ro)
CarmenT
Maior
Mesaje: 970
Membru din: 10 Ian 2007, 00:44
Localitate: Cluj-Napoca
Contact:

Mesaj de CarmenT »

Am dezgropat acest subiect deoarece as fi curioasa sa aflu la ce preturi se pot importa in Romania terminale braille. Poate cititi acest mesaj, domnule Paul si ne dati cateva informatii in legatura cu modalitatea in care se pot achizitiona display-uri braille prin intermediul Baum.
Paul
Sergent major
Mesaje: 52
Membru din: 18 Iul 2007, 16:36
Localitate: Timisoara, Arad
Contact:

Mesaj de Paul »

Scuze ca raspund atat de tarziu, dar nu am mai citit forumul ca am fost plecat si apoi am avut o perioada agitata.

Afisajele Braille sunt scumpe, cu preturi de ordinul a mii de euro. In Romania exista asemenea afisaje la unele licee de nevazatori, dar exista si persoane private care isi cumpara asa ceva.

Afisajele produse de noi sunt ceva mai scumpe decat cele care se pot gasi la alti producatori, pentru ca sunt mult mai bune. Cu afisajele Braille de la noi, practic poti sa stai pe canapea la cativa metrii de calculator si prin conexiune fara fir (bluetooth) poti naviga pe internet. Afisajele noastre folosesc tehnologie de ultma ora si au autonomie de cateva ore la folosirea fara fir. Concurentii nu au asa ceva, deci pot vinde mai ieftin; In mod paradoxal, afisajele Braille de la concurenti sunt de 1,2 kilograme (40 de celule) desi nu au baterie si bluetooth, in timp ce echivalentul de la noi cantareste 0,56 kg, inclusiv bateria si modulul de bluetooth. In sfarsit, afisajele noastre au carcasa metalica pe cand concurentii folosesc plastic. Desigur, afisajele noastre sunt de doua ori mai subtiri si de doua ori mai inguste; lungimea este comparabila, pentru ca este data de numarul de caractere braille.

Preturile pentru un afisajele Baum sunt de 3000 de euro pentru 24 de celule, 4300 pentru 32 de celule, 5640 pentru 40 de celule, 9000 pentru 64 de celule si 11000 pentru 80 de celule.

Concurentii au preturi de aproximativ 2500 de euro pentru 40 de celule si 5500 de euro pentru 80 de celule, desigur fara bluetooth, fara baterie si cu mai putine elemente de control. Din cauza faptului ca multa lume compara dacia cu ferari si se uita doar la pret, am fost nevoiti ca in Romania sa practicam preturi mult mai mici decat in intreaga lume, astfel ca preturile noastre sunt comparabile cu cele ale concurentilor, dar mai mari totusi cu 10-20 % decat ale acestora.

Trebuie sa subliniez faptul ca afisajele noastre sunt perfect compatibile cu toate cititoarele de ecran majore, inclusiv Jaws.

Desigur, spre deosebire de concurenti, noi asiguram asistenta tehnica si service in romaneste. Produsele noastre sunt proiectate de colegii mei, in Romania si sunt fabricate la Jena in Germania.

Poate ca am dat un raspuns cam lung, dar preturile trebuie comparate avand in vedere si calitatile produselor.
Paul FOGARASSY
Scrie răspuns