Ce spui despre iesirea cu prietenii este adevarat, insa nu este chiar ceea la ce m-am referit eu.
Eu nu sunt de acord cu idea ca societatea va ajunge sa se obisnuiasca cu orbii daca orbii merg la biblioteca ca sa imprumute carti sonore pentru acasa, sau daca le citesc acolo, sau daca merg la un film accesibilizat organizat pe undeva in oras special pentru orbi, deci nu la ceva de genul Festivalului de Film Transilvania unde au participat si orbi si vazatori in aceeasi sala.
Acele asa zise iesiri in societate inseamna de fapt eventual doar un drum cu autobuzul daca nu si mai rau, cu taxiul unde nu te vede nimeni ca sa stie ca esti orb, iar apoi o intalnire cu alti oameni care au putine sanse sa iti influenteze cariera.
Sigur, putem spune ca si daca iesim in societate pe undeva prin Australia in mod teoretic exista posibilitatea sa intalnim un patron roman pe care sa il convingem sa ne angajeze, dar practic nu prea se intampla asa.
Iar societatea in Romania are aproape 20 de milioane, si in ansamblu ar avea oricum un foarte mic efect pentru a schimba constiinta publicului larg si ideile preconcepute despre orbi.
Deci, dupa principiul "Daca ti s-au stricat papucii, du-te la pantofar, nu la brutarie", si orbii ar trebui sa incerce sa se adapteze la societate in mediul in care spera sa activeze, iar pentru un programator este OK o iesire cu colegii de facultate sau de firma, sau participarea la seminarii si conferinte in domeniu, dar nu sa mearga la film sau sa se plimbe prin parc, fiindca acele plimbari pot atrage teoretic o intalnire cu cine stie ce persoana care sa iti influenteze in bine viata, dar probabilitatea sa se intample asa ceva este destul de mica.
Spuneai ca le-ai explicat unor persoane abilitatile tale. Ei bine asta are efect doar daca acele persoane au cunostinte in domeniul in care ai tu abilitati, de aceea spuneam ca este important mediul in care iesim.
Daca prietenii si colegii ar activa intr-un cu totul alt domeniu decat IT-ul, degeaba le-ai explica, fiindca tot nu ar intelege nimic, iar daca le-ai arata practic un program foarte complex pe care l-ai facut, probabil ca nu l-ar aprecia prea mult daca nu ar avea un design cool, fancy si trendy, iar daca ar sti ca te-a ajutat un designer sa ii imbunatatesti designul si ar vedea ca ulterior arata mai frumos, ar considera ca de fapt cea mai importanta parte a facut-o acel designer, fiindca la inceput era un program cam nashpa, caci pentru vazatorii fara cunostinte in domeniu, tot ce conteaza este aspectul. Ma rog, depinde de persoane, dar este chiar mai rau decat mi-am imaginat eu.
Si de asemenea nu trebuie nici sa incurcam scopurile si mijloacele. Daca unele persoane sunt pasionate de iesiri in societate, la film, la terase si daca le place sa stea la povesti, atunci acel lucru este un scop si fac acele lucruri de placere, si daca acelea sunt si mijloace sa ii constientizeze pe ceilalti cate stiu ei e bine, daca nu e tot bine.
Alte persoane nu au poate astfel de pasiuni, si atunci ele ar trebui sa reprezinte strict mijloace pentru a isi atinge scopurile, insa dupa cum spuneam, nu sunt niste mijloace bune decat daca acele iesiri sunt cu cei care activeaza in mediul in care orbii vor sa activeze, fiindca altfel s-ar putea sa fie o pierdere de vreme si sa genereze mai degraba frustrari.
Da, asa este, in acest domeniu oamenii sunt mai deschisi decat in altele, si cred ca din mai multe motive. In primul rand, domeniul este unul mai modern care necesita deschidere spre nou din partea celor care lucreaza in el, apoi cea mai mare parte a angajatilor in acest domeniu sunt tineri, iar tinerii intotdeauna sunt mai deschisi, si angajatii au si ei influenta in procesul de management al oricarei firme, fiindca si lor li se cere opinia. Apoi sa nu uitam ca principala problema a orbilor este comunicarea datorata lipsei vederii, fiindca nu ni se pot transmite informatii in mod vizual, dar domeniul IT este unul atat de larg incat sigur exista subdomenii in care orbii pot lucra si pot face lucruri absolut accesibile cu o viteza la fel de mare ca a celor care vad.
Este de asemenea important ca in domeniul iT este foarte clar ce trebuie sa faca fiecare. Asta se poate vedea si din diferenta intre CV-urile unor persoane care lucreaza in marketing/management/comunicare unde apar o multime de povesti generale de genul abilitatilor de comunicare, de lucru in echipa, de rezistenta la stres, de organizare si altele de acest gen, pe care si le trec cu totii in CV, fiindca este greu de dovedit daca candidatul le are sau nu.
In domeniul IT este mai clar daca spui ca sti sa utilizezi limbajul cutare sau tipul de baza de date cutare si ca ai facut programele cutare si cutare, si de aceea este important ca in acest domeniu angajatorii incep sa stie ca exista si orbi care lucreaza, chiar si in Romania, stiu ca exista cititoare de ecran si de aceea accepta mai usor sa angajeze si ei orbi. Stiu ca daca un orb a putut sa faca anumite lucruri si din discutiile cu el vezi ca stie, inseamna ca chiar stie, ca in acest domeniu este mai greu sa ii aburesti pe profesionistii adevarati.
Si sa nu uitam ca in acest domeniu este o cerere de personal destul de mare cam peste tot in lume, deci si acesta este un motiv important, fiindca daca ar exista gramezi de programatori foarte buni care sa nu isi gaseasca de lucru si care sa accepte si salarii foarte mici, atunci firmele ar avea de unde alege si probabil ca multe dintre ele nu s-ar complica sa angajeze orbi decat daca vor special sa ii ajute.
Deci ca tot a venit vorba despre domeniile in care orbii ar putea studia pentru ca apoi sa isi gaseasca de lucru, sincer ma gandesc ca in Romania exista totusi mult prea putini orbi interesati cu adevarat de acest domeniu.
La o populatie de aproape 20 de milioane dintre care cica vreo suta de mii de orbi sa existe doar cativa programatori pe care sa ii poti numara pe degetele de la o mana... e sigur foarte putin, si asta mai ales intr-un domeniu mult mai accesibil decat altele si mult mai bine platit.
Intr-adevar, nu este ceva simplu unde trebuie doar sa citesti o carte doua si gata, ci trebuie practic sa inveti in continuu, dar eu zic ca efortul merita.
Nu cred nici ca problema principala este faptul ca majoritatea orbilor au absolvit un liceu special, iar liceele de orbi din Romania au un profil uman, fiindca exista programatori foarte buni care au absolvit conservatorul, sau o facultate in domeniul chimiei, stiintelor naturale, sau alte domenii si mai indepartate de domeniul iT.
Asa ca dilema ramane... de ce oare atat de putini programatori orbi?