Sistemul de citire a cartilor cu Talks a fost imbunatatit. Ceea ce scrie mai jos nu mai este valabil, despre ultima varianta, 4.1, a sistemului de convertire a textului pentru a fi citibil pe telefon cu Talks se discuta incepand de la mesajul cu numarul 38 al acestui topic.
Iata ca, dupa doua-trei zile de, sa-i zicem cercetare, am gasit o metoda, deocamdata cea mai simpla pentru a citi carti cu Talks.
Ne referim la telefoanele cu Symbian 3rd EDITION si Nuance Talks 3.5 / 3.6, pe alte variante inca nu am testat. Toata treaba a functionat pe doua aparate E51. In mod normal ar trebui sa functioneze si pe E50, 6120 si, sa folosesc vorba alora oricare "above".
E util pentru cei care citesc in general cu italiana sau care fac compromisul in a se obisnui cu aceasta, dar se poate si cu Nokia TTS, vocea pentru limba romana facuta de Nokia. Pentru cei cu italiana, inainte de toate ar fi bine sa aiba rezolvata problema necitirii diacriticelor prin inlocuirea lor, cu ajutorul uneltei User dictionary, asa cum povesteam in alt topic numit Talks si citirea diacriticelor.
Din start stim cu totii despre Quick Office ca nu este accesibil cu Talks, iar a salva cartea in format TXT nu e o solutie deoarece nu avem cum sa ajungem in locul unde am ramas. Deci, ne trebuia o varianta in care sa putem ajunge sub o forma la locul unde am ramas cand am citit ultima data sau cel putin in apropierea acestuia.
Pana la urma a fost ales singurul format despre care se poate spune ca e foarte accesibil, mai nou desigur, adica HTML; sa citim in browser, ca si cum am fi pe o pagina de internet oarecare. Asadar era necesara convertirea cartilor din DOC sau RTF in HTML. Acest lucru era rezolvabil simplu, doar ca nu este suficient, mai e nevoie si de un JavaScript foarte complex care sa existe in continutul fisierului convertit in HTML. Fara acest JavaScript, Talks nu citeste in browser; pentru paginile venite din exterior prin WLAN sau GPRS se insereaza codul de catre screen-reader in mod automat, dar pentru fisierele HTML copiate de pe calculator pe card... nu stie sa insereze si... in afara de titlul cuprins in tagul <title> nu ar citi nimic.
Avand toate aceste date, am realizat un sistem prin care sa avem in mai putin de 5 minute pe card un HTML citibil in browser cu Talks, avand anterior doar cartea DOC necitibila in Quick Word.
Sistemul pe care il voi prezenta mai jos, are avantajul ca finalizeaza, din textul copiat din Microsoft Word, un HTML cu marcaje din aproximativ 10000 de caractere in 10000 de caractere, adica din cateva in cateva pagini. Marcajele rezultate vor fi de tipul: "Heading level 1 - Marcajul numarul 1", "Heading level 1 - Marcajul Numarul 2" etc... pana la "Heading level 1 - Marcajul numarul 50". Asadar, in timp ce citim, tot auzim cum trecem peste marcaje si tinem minte de fiecare data ultimul peste care am trecut, iar cand redeschidem cartea mergem repede la marcajul respectiv, folosint tasta standard pentru ajunge la heading-uri, "4" pe telefon. Ajungem la marcaj si putem da repede cateva sageti in jos sa ne apropiem si mai mult de locul ramas sau direct de acolo facem combinatia tasta talks + sageata in jos si Talks va incepe sa citeasca in mod continuu pornind din locul gasit.
Pentru crearea fisierelor HTML avem nevoie de urmatoarele:
Un sablon pe care il luati de aici si de scripturile pentru JAWS pe care le luati de aici.
Dezarhivati ambele fisiere. Sablonul va rezulta intr-un fisier cu numele "Sablon pentru transpunere text in format citibil cu Talks.html", iar scripturile intr-un folder cu numele "Scripturi Formatare text pentru Talks".
Pentru inceput va trebui sa ducem scripturile in locatia corespunzatoare sa functioneze cu JAWS. Luati cu copy cele trei fisiere - notepad.jkm, notepad.jsb si notepad.jsd - din folderul scripturilor si trebuie duse pe C, in Documents and Settings, Administrator sau numele calculatorului, in Application Data, in Freedom Scientific, JAWS, in versiunea utilizata - 9.0 sau 10.0, Settings, in enu - aici se da paste si raman pentru viitor.
De acum putem trece la procesarea unei carti pentru a fi citita cu Talks:
Mai intai deschidem sablonul in Notepad. Atentie, sa il aveti intotdeauna de rezerva pe undeva de unde sa il luati de fiecare data cand faceti o carte noua.
Dupa ce e copiat undeva, inainte de a fi deschis in Notepad sau dupa procesare, se poate redenumi folosind numele cartii, dar atentie sa ramana extensia .HTML la final; e necesara aceasta extensie ca fisierul sa se deschida automat cu browserul pe telefon. Daca nu intentionati sa avetimai multe fisiere cu text citibile pe telefon, puteti lasa si denumirea implicita.
Putem deschide fisierul in Notepad folosind optiunea Open with din Context menu, meniu aparut la apasarea tastei aplicatie pe fisier; se cauta acolo Notepad si se da enter.
Aici trebuie avut grija sa nu se modifice ceva din textul aflat deja in sablon, nu trebuie sa se apese vreo tasta. Daca deschideti pentru prima data Notepad, s-ar putea ca Word wrap sa nu fie bifat, se face acest lucru mergand in meniul Format, unde, daca nu este Word wrap checked, se da enter pe acesta si va deveni din Not checked, Checked.
Mergem apoi la cartea pe care o deschidem sau o avem deschisa in Microsoft Word, WordPad sau orice alt editor, selectam textul si ii dam copy cu control + c. Miscam apoi sagetile eventual, sa nu ramana textul selectat.
Avand textul in clipboard, ne plasam pe Fereastra Notepad unde este deja deschis sablonul si folosim combinatia control + shift + h - "h" vine de la HTML.
Din acest moment, nu facem nimic pana nu se inchide Notepad-ul si textul este procesat. Pe parcursul procesarii, JAWS ne tine la curent cu actiunile performate. Dureaza aproximativ 2 minute.
Dupa ce se inchide Notepad, in prealabil se ureaza prin vocea sintetica "Lectura placuta cu Talks!" din partea Departamentului IT Pontes, se poate lua fisierul si pune pe cardul telefonului prin cablul de date, apoi, dat pe telefon enter pe el si se va deschide in browser. Cu tasta Talks, urmata de tasta sageata in jos, vocea va citi continuu pana este oprita prin apasarea unei taste oarecare.
Data viitoare, cand deschidem cartea/textul ne intoarcem in zona in care am ramas, deoarece, in timpul lecturii suntem anuntati ca trecem peste un marcaj, iar marcajele fiind Heading-uri de nivel 1 numerotate, putem folosi tasta "4", cea la care este si litera "h" de la heading. Apasam succesiv "4" pana la marcajul cu numarul pe care l-am tinut minte ca fiind ultimul auzit in timpul lecturi anterioare.
Cateva detalii in plus:
Daca e vorba de o carte mare e bine sa fie impartita in doua bucati, chiar in 3 in caz ca are peste un milion de caractere. Intotdeauna, la selectare cu JAWS 9 sau 10 suntem anuntati de numarul caracterelor selectate. Cam 450000, pana la 550000 pot fi cuprinse de marcaje. Daca sunt mai mult de atatea, dupa marcajul cu numarul 50 va ramane text prea mult fara semne prin el. De exemplu Crima si pedeapsa de Dostoievski are aproximativ un milion 200000 de caractere, asadar... ar fi bine sa fie impartita in trei segmente de cate aproximativ 400000 de caractere.
In caz ca luam un text scurt, sa zicem de 100000 de caractere, doar primele aproximativ 10 marcaje vor fi continuate de text, celelalte aproximativ 40 fiind simple heading-uri succesive, fara text intre ele.
Atentie, nu e necesar decat copy in Microsoft Word / WordPad, la text, restul face scriptul, nu aveti deloc nevoie de comanda control + v pentru paste, acesta se face automat; deci, in Notepad treuie doar control + shift + h, cu conditia ca textul cartii sa fie deja copiat in clipboard.
In nici un caz sa nu se apese vreo tasta, sa se dea alt + tab sau altceva de genul in timpul procesarii in Notepad, a nu se atinge tastatura sau mouse-ul pana nu e gata.
![Zâmbet :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
In realizare am fost ajutat de Gruia care a testat, facand probe pe diferite carti, statistici pentru a iesi cat mai bine varianta finala. Tot el a venit cu ideea, sugestia, intrebarea... "De ce nu putem citi carti si pe telefon, oare cum s-ar putea face?" - de aici incepand toata tevatura.
De acum... orcine are sugestii, sa le mai spuna pe aici, poate in viitor mai dezvoltam sistemul. Asta pana apare posibilitatea sa citim carti chiar in Quick Word.