Un fel de sondaj

Orice nu poate fi incadrat la celelalte categorii

Moderator: Manu

Scrie răspuns
Decebal
Plutonier major
Mesaje: 238
Membru din: 18 Iul 2008, 09:48
Localitate: Oradea

Mesaj de Decebal »

Florin scrie:
Sunt extaziat de mine,, de voi, de lumea aureolara care nu este jungla dar se comporta ca ea, de handicapatii care nu sunt "neajutoarati saracii", dar au nevoie de asistenta, de vinul Pinot Noir de beciul Domnesc care e chiar superb fiind invechit chiar in pivnitele lui Steven The Great :)
Extaziat sunt si eu....de viata sefu...mai ales ca-i singurica :D .Si de vin ,si de caractere...si pana la urma de politici antipoliticianism ca sa zic asa...
Apropos de trese...plutonier-major Capsuna Actele dvs la control...
In rest,intru mai rar si tarziu prins fiind...in examene.

Toate bune :D
Andreea Neagu
Colonel
Mesaje: 1511
Membru din: 16 Ian 2007, 23:15
Localitate: Bucuresti
Contact:

Mesaj de Andreea Neagu »

Salut!
Intervin si eu in discutie, fiindca deja devine interesanta
carmen scrie:ceea ce nu înţeleg este de ce trebuie să vă străduiţi să răspundeţi exigenţelor unui om valid, de fapt nici măcar asta nu am înţeles la ce exigenţe te referi.
Orice om, valid sau nu, trebuie sa raspunda exigentelor societatii in care traieste. Iar daca societatea e compusa majoritar din "oameni valizi", putem numi aceste exigente "exigentele celor valizi". Concret, ca angajator m-as putea astepta de la un nevazator sa-si faca bine treaba ca sa nu-mi duca firma de rapa, si nu as putea fi indulgenta cu el pe criteriul "saracul, si-asa nu vede, asa ca mai pot cobori un pic stacheta la el, ca n-o fi foc". Nu pot cobori stacheta fiindca risc falimentul. Iarasi, ca si coleg de serviciu, tot asa, ma astept de la el sa-si faca treaba bine si la timp, ca altfel ori ajung s-o fac eu in locul lui - si nu vreau, fiindca vreau sa pot avea si viata personala - ori ajung sa strang mizeria dupa el, si iar nu-mi convine. Si ma mai astept sa gaseasca o metoda de a ajunge la serviciu, treaba lui cum face, dar sa fie acolo. Si sa nu apara la o intalnire cu clientii rufos si netesalat. Si sa nu ma faca de ras intr-o sedinta cu actionarii sau clientii. Iar lista poate continua.
Cred eu ca aceste exigente ale celor valizi nu se refera la exigenta de a nu cadea in canale, asta se cheama accident, ci la a fi competitivi, functionali la locul de munca, de a se comporta adecvat situatiei etc. Adica lucrurile pe care le cerem in mod obisnuit de la oricine, respectarea conventiilor sociale si profesionalismul.
Si ca sa pun si eu un pietroi la temelia portretului standard de neveu pe care incerca Florin sa-l creioneze, vin cu o observatie personala: mi se pare ca e mai mare tendinta de plafonare in acest mediu. Concret, exemplul ar fi cel al locurilor de munca: obtine orbul un loc de munca la LDV si apoi nu mai face mare lucru ca sa se perfectioneze si sa evolueze in cariera. Ramane pe postul ala de educator, eventual la un moment dat se titularizeaza prof de romana sau de mai stiu eu ce si cam atat, mai degraba decat sa mizeze pe cursuri de specializare si pe tentative de a gasi un loc de munca cu mai multe posibilitati de avansare in cariera. Desigur, imi dau seama ca obtinerea unui loc de munca e dificila, prejudecatile angajatorilor sunt inca mari, dar parca prea mult se merge doar pe directia meseriei clasice de prof sau psihipedagog in invatamantul special.
Andy
Avatar utilizator
Manu
General de divizie
Mesaje: 4120
Membru din: 02 Feb 2007, 01:15
Localitate: Cluj-Napoca
Contact:

Mesaj de Manu »

Andreea Neagu scrie:Si ca sa pun si eu un pietroi la temelia portretului standard de neveu pe care incerca Florin sa-l creioneze, vin cu o observatie personala: mi se pare ca e mai mare tendinta de plafonare in acest mediu. Concret, exemplul ar fi cel al locurilor de munca: obtine orbul un loc de munca la LDV si apoi nu mai face mare lucru ca sa se perfectioneze si sa evolueze in cariera. Ramane pe postul ala de educator, eventual la un moment dat se titularizeaza prof de romana sau de mai stiu eu ce si cam atat, mai degraba decat sa mizeze pe cursuri de specializare si pe tentative de a gasi un loc de munca cu mai multe posibilitati de avansare in cariera. Desigur, imi dau seama ca obtinerea unui loc de munca e dificila, prejudecatile angajatorilor sunt inca mari, dar parca prea mult se merge doar pe directia meseriei clasice de prof sau psihipedagog in invatamantul special.
Raspund eu, sunt singurul educator la LDV. :) Nu stiu ce sa zic... pentru ca sa ajung si aici a fost poate mai greu decat iti imaginezi, mai greu putin decat pentru cineva care lucreaza acum intr-un birou oarecare. Da-mi tu o alternativa care sa fie intr-adevar viabila si... Atentie, nu imi permit un salariu mai mic decat aici. :) Oricum, in acest sistem, desi ti se par multi... sunt enorm de putini, cei cu care ai interactionat tu, nu sunt cei adevarati orbi, adica aia care stau acasa si nu stiu pe unde e cosul de gunoi sa arunce ambalajul dupa ce au consumat o ciocolata (asta e tot o adaugare la portret).
Errare humanum est, sed perseverare diabolicum...
In forum linguae Latinae venite! (via est: www.limbalatina.ro)
Andreea Neagu
Colonel
Mesaje: 1511
Membru din: 16 Ian 2007, 23:15
Localitate: Bucuresti
Contact:

Mesaj de Andreea Neagu »

Ceea ce am spus dand exemplul LDV-ului a vrut sa insemne ca am sentimentul ca oportunitatile reduse genereaza asteptari reduse, sau cel putin mai reduse. Nu am vizat pe nimeni, ci am luat in calcul o meserie clasica, si nici nu am pus problema ca in LDV se ajunge sau se ramane usor. Insa iti pot spune cu certitudine ca nici in firmele mari nu ajungi usor, si mai ales nu e deloc usor sa te mentii acolo.
Acum, pentru a-ti da alternative: ce calificare ai? Ce gasesc in CV-ul tau? Licentiat romana-latina, un curs de ECDL. Din pacate, e greu de dat alternativa pe calificarea asta. Daca ai fi fost economist, sau specialist in IT, ceritficat ORACLE sau CISCO, sau specialist in marketing se putea vorbi de alternative viabile si pe bani mai multi. Si aici iar revin la oportunitatile reduse - faptul ca poate fi dificil pentru un nevazator sa faca automatica sau ASE-ul, de exemplu, fiindca liceul il profileaza pe uman - care uite ca genereaza asteptari reduse adica multumirea cu posturi platite asa si asa. Asta a fost caracteristica adusa in discutie.
Poti desigur inlocui educator cu psihopedagog, maseur sau cu orice alta meserie "clasica", sa-i zicem asa, ideea e ilustrata corect in continuare.
Andreea
Ultima oară modificat 14 Ian 2009, 16:42 de către Andreea Neagu, modificat 1 dată în total.
Avatar utilizator
Manu
General de divizie
Mesaje: 4120
Membru din: 02 Feb 2007, 01:15
Localitate: Cluj-Napoca
Contact:

Mesaj de Manu »

Eu sper ca tot mai multi elevi sa se orienteze catre Economie, Stiinte Politice, Relatii Internationale. Cine stie, poate se va gasi un loc de munca, acum, cel putin pana la criza, posibilitatile exista, dar era o vreme cand nimeni nu isi gasea de lucru, fie si un foarte bun in materie si valid din toate punctele de vedere. Stiu ca intr-o firma mare se ajunge greu, dar sper ca nu ai de gand sa bagi nevazatori direct in firme mari - eu ma refeream la o munca mai simpla, pentru inceput ar fi si aia ceva.
Errare humanum est, sed perseverare diabolicum...
In forum linguae Latinae venite! (via est: www.limbalatina.ro)
Ioana
Sergent major
Mesaje: 73
Membru din: 08 Feb 2008, 11:40
Localitate: Cluj-Napoca

Mesaj de Ioana »

Nu stiu, n-am urmarit cu atentie toate replicile de ieri incoace, am vazut doar ce a scris Manu si ce a raspuns Andreea, ca scriu pe forum in timpul emisiunii mele, dar exista o obsesie a handicapului, si vad ca orice ati face, cumva va intoarceti tot la asta... E dureros, e realitatea imediata si trebuie sa cautam solutii, sa dezbatem daca angajatorii ne vor angaja, daca suntem sau nu prezentabili, dar eu, sincer, vreau sa uit de asta... Florin ar numi asta tendinta evazionista, sau putin depresiva, dar eu vreau sa discut de orice altceva, carti, filme, muzica, orice, ca de aia am venit pe forumul asta sa ma relaxez, deci cred ca o sa scriu pe la alte subiecte.
Joane
Carmen
Capitan
Mesaje: 581
Membru din: 08 Mar 2008, 21:20
Localitate: Suceava

Mesaj de Carmen »

Abia aştept Ioana să scrii şi să te simţi bine pe forum, să intri cu plăcere aici!
Carmen
Capitan
Mesaje: 581
Membru din: 08 Mar 2008, 21:20
Localitate: Suceava

Mesaj de Carmen »

Florin scrie: Grea intrebare, poate ca am ranit si eu, am facut-o si eu si tu si altii, totusi trantitul lui Alin imi sugereaza mai de graba o polita pe care el o plateste pentru ceva pe care nu il pot identifica, iar tu poate stii mai bine deruland filmul evenimentelor.
Aşa este, nu suntem perfecţi, poate că fiecare din noi a rănit pe cineva în viaţa asta, dar cred că fără să vrea. În privinţa poliţei, nu ştiu, cred că Alin ştie mai bine şi poate mă lămureşte şi pe mine!
Florin scrie: Doar pentru simplul motiv ca traim printre ei si am vrea sa impartim aceeasi realitate, asa-i ca cutezam prea mult in raport de conditia noastra de fii avortoni ai lumii in care traim?
Asa-i ca suntem prea mandrii, ca nu ne place sa auzim frecvent pe strada cum ne miluieste unul si altul, cum rostesc pentru ei sau catre altii "saracul" "fereasca domnul" "dumnezeu sa iti ajute", cum ti se intinde o bancnota, semn al marinimiei supreme, si toate acestea fara sa le fi cerut?
Nu, nu cutezaţi prea mult şi nu sunteţi prea mândri în situaţia prezentată de tine. Nu noi vă privim ca „ avortoni” şi chiar începe să mă enerveze delimitarea asta, noi - voi!
Florin scrie: Da, comunicarea este esentiala si dupa cum stii printr-o imagine se comunica mai mult de cat se poate comunica printr-o mie de cuvinte.
Discutabil! „Dacă printr-o imagine se comunica mai mult decat se poate comunica printr-o mie de cuvinte”, un nevăzător e clar că nu poate percepe un văzător după imagine, ci după vorbe, după fapte. Şi imaginea este importantă, dar ea este doar ambalajul, pe mine mă interesează mai mult conţinutul! Că poate să arate un om super, să fie pus la patru ace, dar dacă deschide gura şi vorbeşte prostii sau nu ştie să se comporte civilizat, degeaba arată cum arată!
Florin scrie: La ce experimente te referi? :) :)
E o maniera foarte originala de imi vedea viata ca un experiment permanent :), dar de fapt poate asta si este, o aventura permanenta.
La experimentele în care sunteţi gata să vă riscaţi viaţa.
Florin scrie: E usor sa spui asta de pe margine dar poate e mult mai greu sa accepti sa fii purtat din loc in loc ca un bagaj, sa nu ai practic libertatea de a te misca liber, pana la urma e vorba si de intimitate, de sentimentul nemijlocit al libertatii care ti-a mai ramas, atat cat se poate ea manifesta.
Toate lucrurile sunt mai uşor de spus de pe margine!
Da, Florin, ai dreptate când te referi la libertate, la intimitate. Nu am tratat pe niciun nevăzător ca pe un bagaj. Tu aşa te simţi când eşti cu prietenii tăi văzători?
Florin scrie: Dupa cum vezi ai de ales intre stresul generat de riscurile la care te supui si cel datorat posturii de permanenta dependenta de altii :)
Atunci şi acolo unde te descurci singur, e normal să nu apelezi la ajutorul nimănui. Stresul nu ocoleşte pe nimeni!
Florin scrie: Nu e vorba de mandrie in sensul prezentat de tine aici, e vorba de sentimentul de second hand, de supus austriac, de povara chiar, de incomplet, sentimentul de a nu putea face ceva ce e banal si foarte firesc pentru ceilalti. Cum te-ai simti sa nu poti respira?
Bine, am înţeles că nu e vorba de mândrie în sensul prezentat de mine. Sentiment de neputinţă, da, dar de „second hand, de supus austriac, de povara chiar, de incomplet” asta simţi tu, sau unii din voi, sau toţi nevăzătorii, dar eu nu vă privesc aşa! Dacă nu aş putea respira aş muri!
Florin scrie: Era o gluma, era vorba despre personajele virtuale descrise de mine pe care tu le-ai inlocuit cu unele reale si caracterizate cu multa indulgenta si bunavointa.
E clar atunci, nu am simţul umorului, nu am realizat că era vorba de o glumă, chiar păreai foarte convins de ceea ce ai scris! Asta e părerea ta că am caracterizat cu indulgenţă şi bunăvoinţă sau poate aşa sunt eu de felul meu. E un defect?
Florin scrie: Da, asta e poate unica favoare a handicapului vizual, faptul ca majoritatea oamenilor ii asimileaza repede pe orbi uneori uitand pentru scurt timp chiar ca ei nu vad, de aici si naturaletea relatiilor care au loc intre valizi si nevazatori.
Asimilare, Florin????? E bine că relaţiile sunt naturale!
Florin scrie: Asa parem cu totii la prima vedere, ce te asteptai sa faca? Ce optiuni are? Treci peste si mergi mai departe ...
Cu toţii nu avem de ales în anumite situaţii, dar unii sunt mai tari, alţii mai slabi. Abia aştept să fie şi a doua şi a treia vedere...Tu vei fi avantajat faţă de cei pe care i-am mai văzut, că vei fi la prima vedere! :)
Carmen
Capitan
Mesaje: 581
Membru din: 08 Mar 2008, 21:20
Localitate: Suceava

Mesaj de Carmen »

sas decebal scrie: Extaziat sunt si eu....de viata sefu...mai ales ca-i singurica :D .Si de vin ,si de caractere...si pana la urma de politici antipoliticianism ca sa zic asa...
Apropos de trese...plutonier-major Capsuna Actele dvs la control...
In rest,intru mai rar si tarziu prins fiind...in examene.

Toate bune :D
Eşti durere, Decebal! :lol: :lol: :lol: Ce păţim dacă nu prezentăm actele??? Multă baftă la examene, să le iei pe toate cu note mari şi apoi să prezinţi carnetul de note! :lol:
Carmen
Capitan
Mesaje: 581
Membru din: 08 Mar 2008, 21:20
Localitate: Suceava

Mesaj de Carmen »

Florin scrie: Ma bucur daca chiar te-am facut sa razi, macar cu asta mai spal pacatele altora :)
Fiecare cu păcatele lui!
Florin scrie: Cum ma comport? Dar sper ca nu ai pretentia de a ma dedubla, cum cred eu ca ma comport? Nu stiu la ce te referi mai exact si nu inteleg de ce ma pui la zid si ma intrebi asa ironic si inopinat. Daca ma uit la mesajul meu anterior, ma regasesc foarte bine acolo, deci ... ?
Poate nu am citit eu cu atenţie mesajul tău, pentru că sunt o distrată, şi nu am remarcat faptul că întrebarea ta era retorică. De aceea te-am întrebat cum te comporţi şi te rog să mă scuzi că am fost ironică. Nu înţelegeam de ce îi întrebi pe alţii când puteai foarte bine să îţi scrii părerea. Şi încă ceva, sfaturile pe care le dai ca psiholog, întotdeauna le urmezi şi tu?
Florin
Sergent
Mesaje: 36
Membru din: 03 Ian 2009, 20:55
Localitate: Liege

Mesaj de Florin »

carmen scrie:Şi încă ceva, sfaturile pe care le dai ca psiholog, întotdeauna le urmezi şi tu?
Ti s-a parut ca de cand scriu pe forum am dat vre-un sfat?
Asa ai inteles tu ca Psihologii dau sfaturi? Pacat, poate popii dau sfaturi, mai dau si canoane:), dar psihologii deontologic nu au dreptul sa influenteze clientii, un sfat inseamna influenta, si atrage dupa sine si responsabilitatea pentru efectele ulterioare aplicarii acelui sfat. Psihologul este chemat ca impreuna cu clientul sa desluseasca si sa rezolve probleme pe care clientul le invoca, psihologul il ajuta pe client sa isi reprezinte mai clar problema, sa constientizeze daca are sau nu o problema, iar daca o are, tot impreuna cu el se gasesc solutii.
Eu nu am facut de cat sa descriu trasaturi ale nevazatorilor, situatii cu care ei se confrunta, feluri diferite in care ei abordeaza deficienta si incearca sa o controleze etc si oricum, aici pe forum nu scriu in calitate de psiholog ci in calitate de membru al comunitatii nonvazatoare:)
Carmen
Capitan
Mesaje: 581
Membru din: 08 Mar 2008, 21:20
Localitate: Suceava

Mesaj de Carmen »

Nu m-am referit la ce ai scris pe forum, ci am vrut să ştiu părerea ta. Da, am crezut că dai sfaturi!
Decebal
Plutonier major
Mesaje: 238
Membru din: 18 Iul 2008, 09:48
Localitate: Oradea

Mesaj de Decebal »

Salut!
Multumesc de urari Carmen.Asa cum ii spuneam unei doamne profesoare de la noi insa, nu pot sa emit pretentii la note mari cel putin nu semestrul asta...stiu eu de ce :) ...si daca voi munci din nou iar va fi cam dificil...absentele ,mai ales de la seminarii costa ,e clar...
Dar apropo de munca:un lucru pe care il faci cu placere are cele mai mari sanse sa devina lucru bine facut.Sa stai mereu cu gandul la cariera,la cum sa te depasesti pe tine insuti si totodata si pe ceilalti e stresant chiar si pentru multi ‘valizi’.
Nu suntem toti la fel...satisfactia educatorului ,succesul lui ,se reflecta in receptivitatea copiilor,a chirurgului in salvarea de vieti ,a patronului in cifre de afaceri dar poate si in calitatea lui de job provider sau ‘human resource develloper’...Chiar Carmen T mi-a recomandat odata o firma de aici care angaja operatori call center si care a avut bunavointa sa scrie in ‘job description’ca daca nu vorbesti italiana te invata ei in sensul ca te trimit la cursuri.
Despre mirajul carierei,al recunoasterii si recunostintei populare sau elitare e suficient sa-mi aprecieze omenia...si asta numai daca reusesc sa o dovedesc...si e receptibila.
Locul de munca il respecti fara discutie, ca pe a doua ta casa chiar,dar numai daca esti prostea sau parsiv spui ca e prima.Daca nu te incadrezi in timp mai stai peste program daca nu te incadrezi in echipa sau profesional si simti ca nu poti mai mult ajungi sa-ti doresti oricum altceva...Dar daca ai bani de cursuri si lucrezi poate nu prea ai timp iar daca esti somer nu-ti ajung banii...sa nu uitam ca traim in Romania nu in Germania de pilda...Poate de aceea firmele de formare profesionala care nu prind contracte cu companii e greu sa faca fata competitiei...
In rest ce sa zic...cu toate conditiile astea,cine merge pe o schema’ambitioasa ‘ dar sigur pe ce isi doreste nu are ce regreta.Poate doar un salar mai mic dar care ar trebui sa fie totusi decent intr-o societate care are atatea resurse.

Dar mi s-a incins basca asa ca sa raspund in problema actelor la control...Se da amenda ...doritorii trebuie sa faca dovada procesului verbal semnat de sprcialist si daca omul refuza sa ia banii(iar in situatii normale ar trebui sa refuze)se poate achita la mine,...de ce nu? :D
Toate bune.
Carmen
Capitan
Mesaje: 581
Membru din: 08 Mar 2008, 21:20
Localitate: Suceava

Mesaj de Carmen »

Decebal, bine că te poţi autoevalua. Sper ca semestrul viitor să poţi avea pretenţii la note mai mari, la urma urmei, este o bătălia pe care trebuie să o câştigi şi ştiu că vei reuşi! Ai mare dreptate când spui că "un lucru pe care îl faci cu plăcere are cele mai mari şanse să devină lucru bine facut". Nici măcar nu simţi oboseala şi nici când trece timpul, iar satisfacţiile lucrului făcut din plăcere sunt foarte mari.
Multă baftă în continuare!
Îmi place umorul tău!
Ioana
Sergent major
Mesaje: 73
Membru din: 08 Feb 2008, 11:40
Localitate: Cluj-Napoca

Mesaj de Ioana »

Am revenit acum ca e sambata si nu aveam ce face. Am citit in fuga ce ati scris, si dupa cate vad, era vorba de nevazatori... Ce sa spun? Ma simt asa cum a spus Florin uneori, iar sentimentul asta e sporit de altul, de acela de punere la colt, pe motiv ca un orb nu poate fi atat de independent ca ceilalti, de rea-vointa, si asa mai departe. Nu intru aici in amanunte prea detaliate, dar se vorbea undeva de patroni care nu angajeaza nevazatori, iar in vestul europei se prefera ca orbilor sa li se dea o pensie marisoara pentru a sta mai degraba acasa decat sa se chinuie saracul, sa munceasca. Numai ca statul acasa, sentimentul inutilitatii si faptul ca stii ca viata ar putea continua foarte bine si fara un avorton, sau in orice caz, unul care trebuie ajutat e ceva care te poate duce la depresie... Eu de aia urasc orice sentiment de mila, chiar si de indulgenta, da, sau usoara condescendenta cu care suntem priviti. Nu stiu Carmen, dar nu cred ca poate intelege nimeni cum se simte cineva in situatia noastra, decat daca e in interiorul lumii de umbra... Dar deraiez, pentru ca imi vine deja in minte cartea lui Ernesto Sabato, despre care multi stiti, asa ca ma opresc.
Undeva se spunea, cred ca tu spuneai, Carmen, de parintele Teofil Paraianul, iar cineva spunea ca nu toti au chemarea calugariei, si ca, da, unui orb i-ar fi usor sa fie calugar, ca si asa nu prea are la multe de renuntat. Eu, sa fiu cinstita, doresc cu patima si furie tot ceea ce nu pot avea, o viata sociala intensa, iubirea cuiva care sa corespunda cu idealul meu masculin etc. Sa nu-mi spuna nimeni ca nu trebuie sa fie asa, ca trebuie sa ma multumesc, saraca de mine, cu ce sunt. M-am saturat de lucruri de astea!
Dar acum chiar c-o sa inchei.
Numai bine,
Joane
Scrie răspuns