O problema cu o tabla si piese de domino
Moderator: Manu
O problema cu o tabla si piese de domino
O suprafaţă pătrată este împărţită într-un număr par de pătrăţele. Dacă pătrăţelele din două colţuri opuse ale pătratului sînt decupate, în ce mod poate fi acoperită suprafaţa rămasă cu piese de domino dreptunghiulare avînd lăţimea egală cu latura unui pătrăţel şi lungimea de două ori mai mare ?
Succes, Cristina
Succes, Cristina
Fără să se suprapună piesele de domino, nu?
Văd că nu are curajul nimeni să se apuce de rezolvat problema asta. Să mă găsesc eu mai curajoasă? Sunt atât de curajoasă? Poate nu atât curajoasă, cât ambiţioasă şi distrată..."Hmm, hmm...." ( citat din clasici- Cris).
Ok, am să mă gândesc la o rezolvare. Pentru început, ceva parcă nu e în regulă...Gheaţă pe cap... şi la lucru!
Văd că nu are curajul nimeni să se apuce de rezolvat problema asta. Să mă găsesc eu mai curajoasă? Sunt atât de curajoasă? Poate nu atât curajoasă, cât ambiţioasă şi distrată..."Hmm, hmm...." ( citat din clasici- Cris).
Ok, am să mă gândesc la o rezolvare. Pentru început, ceva parcă nu e în regulă...Gheaţă pe cap... şi la lucru!
Draga Cris, am încercat şi nu merge! Orice aş face! Am luat şi cazul particular cu pătratul mare împărţit în 16 pătrăţele. Îmi rămân două pătrăţele pe care nu pot să le acopăr.
Aria pe care trebuie să o acopăr este (n-2)aa, unde n este numărul de pătrăţele. Numărul de piese de domino pe care trebuie să-l folosesc pentru a acoperi această suprafaţă este (n-2)aa:2aa=(n-2):2. Întrebarea este dacă pot să pun piese de domino şi peste partea decupată. Cred că nu. Of, nu-mi pică fisa !
Aria pe care trebuie să o acopăr este (n-2)aa, unde n este numărul de pătrăţele. Numărul de piese de domino pe care trebuie să-l folosesc pentru a acoperi această suprafaţă este (n-2)aa:2aa=(n-2):2. Întrebarea este dacă pot să pun piese de domino şi peste partea decupată. Cred că nu. Of, nu-mi pică fisa !
Of! Să vedem...Are legătură cu faptul că figura este simetrică faţă de oricare din diametre? Şi că dacă se decupează două pătraţele de la colţurile opuse, atunci pentru jumătate din figură rămân de acoperit un număr impar de pătrăţele?
Chiar nu ştiu cum să explic!
E clar însă că dacă se decupează două pătrăţele, dar nu de la colţurile opuse, atunci se poate acoperi suprafaţa rămasă cu piese de domino.
Chiar nu ştiu cum să explic!
E clar însă că dacă se decupează două pătrăţele, dar nu de la colţurile opuse, atunci se poate acoperi suprafaţa rămasă cu piese de domino.