O problema cu o tabla si piese de domino

Concursuri pentru utilizatorii forumului

Moderator: Manu

cristina.vuscan

O problema cu o tabla si piese de domino

Mesaj de cristina.vuscan »

O suprafaţă pătrată este împărţită într-un număr par de pătrăţele. Dacă pătrăţelele din două colţuri opuse ale pătratului sînt decupate, în ce mod poate fi acoperită suprafaţa rămasă cu piese de domino dreptunghiulare avînd lăţimea egală cu latura unui pătrăţel şi lungimea de două ori mai mare ?

Succes, Cristina
Carmen
Capitan

Mesaj de Carmen »

Fără să se suprapună piesele de domino, nu?
Văd că nu are curajul nimeni să se apuce de rezolvat problema asta. Să mă găsesc eu mai curajoasă? Sunt atât de curajoasă? Poate nu atât curajoasă, cât ambiţioasă şi distrată..."Hmm, hmm...." ( citat din clasici- Cris). :D
Ok, am să mă gândesc la o rezolvare. Pentru început, ceva parcă nu e în regulă...Gheaţă pe cap... şi la lucru! :D
cristina.vuscan

Ce anume nu e in regula? Se poate da si o indicatie mica daca e nevoie... Desigur ca piesele de domino nu au voie sa se suprapuna. Cris
Carmen
Capitan

Mesaj de Carmen »

Draga Cris, am încercat şi nu merge! Orice aş face! :( Am luat şi cazul particular cu pătratul mare împărţit în 16 pătrăţele. Îmi rămân două pătrăţele pe care nu pot să le acopăr.
Aria pe care trebuie să o acopăr este (n-2)aa, unde n este numărul de pătrăţele. Numărul de piese de domino pe care trebuie să-l folosesc pentru a acoperi această suprafaţă este (n-2)aa:2aa=(n-2):2. Întrebarea este dacă pot să pun piese de domino şi peste partea decupată. Cred că nu. Of, nu-mi pică fisa ! :(
cristina.vuscan

Pai, ai si dat deja raspunsul la intrebarea din problema. Raspunsul este: in nici un fel... Mai ramane de justificat acest raspuns. Cris
Carmen
Capitan

Mesaj de Carmen »

Ok. Acum am văzut mesajul tău şi m-am liniştit. Mă gândeam că m-am prostit rău de tot. Vrei şi o explicaţie a imposibilităţii? Nu vrei cam mult? Eu la ora asta nu mă gândesc la problemă, că nu vreau să văd în pătrăţele! :lol: :lol: :lol: Mâine, ok?
Carmen
Capitan

Mesaj de Carmen »

Of! Să vedem...Are legătură cu faptul că figura este simetrică faţă de oricare din diametre? Şi că dacă se decupează două pătraţele de la colţurile opuse, atunci pentru jumătate din figură rămân de acoperit un număr impar de pătrăţele?
Chiar nu ştiu cum să explic!
E clar însă că dacă se decupează două pătrăţele, dar nu de la colţurile opuse, atunci se poate acoperi suprafaţa rămasă cu piese de domino.
cristina.vuscan

Caldut, caldut...
Sa ne imaginam ca patratelele de pe tabla ar fi asemeni patratelelor de pe o tabla de sah... Adica unele albe, altele negre, oricare doua alaturate avand culori opuse... Atunci... Cris
cristina.vuscan

Deci, daca ne-am imagina tabla ca pe o tabla de sah, impartita in patratele albe si negre, atunci patratelele din doua colturi opuse ar fi... Cris
Carmen
Capitan

Mesaj de Carmen »

...de aceeaşi culoare. Înseamnă că există mai puţine pătrăţele de o culoare faţă de pătrăţelele de cealaltă culoare. Cum cele alăturate au culori opuse, înseamnă că vor rămâne două pătrăţele de aceeaşi culoare, care nefiind alăturate, nu pot fi acoperite de o piesă de domino.
cristina.vuscan

Exact... Numarul patratelelor albe nu mai este egal cu numarul patratelelor negre... Or, o piesa de domino acopera o pereche de patratele, unul alb si unul negru... Prin urmare, daca sunt scoase patratelele din colturi, suprafata ramasa nu mai poate fi acoperita cu piese de domino.
Felicitari!
Cris
Carmen
Capitan

Mesaj de Carmen »

Ei, felicitări! Fără indicaţia ta, nu ştiu dacă mă descurcam! :)
cristina.vuscan

Unele probleme mai au si indicatii... Asa-i in viata... Cris
Carmen
Capitan

Mesaj de Carmen »

Dacă spui tu... Mulţumesc mult pentru indicaţii!
Carmen
Capitan

Mesaj de Carmen »

Dragă Cris, ne-ai dat vacanţă? :)
Scrie răspuns