Un calcul cifrat si mai..."ciudat"

Concursuri pentru utilizatorii forumului

Moderator: Manu

cristina.vuscan

Mesaj de cristina.vuscan »

Din pacate, am revenit: la cazul 3 , cand C este 4 si u Este 2, se spune " Dacă R este 7, T poate fi 3 sau 8. Dacă T este 3..." Daca R este 7 atunci E este 4 si este egal cu C, imposibil.
Tot la acest caz, cand U este 7, nu se trateaza cazul cand R este cifra impara. Avand in vedere stufosenia cazurilor, nu e de mirare ca mai apar mici scapari... Daca voi mai gasi ceva, voi reveni... Cris
Carmen
Capitan

Mesaj de Carmen »

cristina.vuscan scrie:Din pacate, am revenit: la cazul 3 , cand C este 4 si u Este 2, se spune " Dacă R este 7, T poate fi 3 sau 8. Dacă T este 3..." Daca R este 7 atunci E este 4 si este egal cu C, imposibil.
Da, ai dreptate, aici a fost vorba de neatenţie.
cristina.vuscan scrie:Tot la acest caz, cand U este 7, nu se trateaza cazul cand R este cifra impara. Avand in vedere stufosenia cazurilor, nu e de mirare ca mai apar mici scapari... Daca voi mai gasi ceva, voi reveni... Cris
Şi aici ai dreptate. M-am pierdut în atâtea posibilităţi.
Deci dacă R este impar, poate lua valorile 5, 7, 9. Dacă R este 5, T poate fi doar 2, nu şi 7, pentru că U este 7. PA257•2=IG514. Rămân de distribuit cifrele 0, 3, 8, 9. A poate lua în acest caz doar valoarea 9 ( Dacă ar fi 0, A ar fi egal cu G,imposibil. Dacă ar fi 3, G ar fi 6, imposibil. Dacă ar fi 8, G ar fi 6, imposibil) , iar cum lui P îi rămâne doar valoarea 3 , se ajunge la o imposibilitate, 39257•2=78514, adică I ar fi egal cu U.
cristina.vuscan

La cazul 4 si ultimul, cand U este 4 iar C este 8, spui: "Dacă R este 9, se obţine R egal cu E, imposibil"... Nu R este egal cu E, ci E este egal cu C. De asemenea, cazul cand C este 8, U este 9 si R este cifra para nu este tratat complet, lipsind cazurile cand R este 2 sau 4... Cris
cristina.vuscan

Si acum, pentru a nu te mai chinui si pentru a nu-ti mai bate capul, permite-mi mie, Carmen, sa-ti prezint solutia in toata splendoarea ei, pieptanata si revizuita:

Pentru a simplifica problema, vom considera operaţia echivalentă cu cea dată : P A T R U + P A T R U = I G R E C.
P nu poate fi mai mare sau egal decît 5, deci poate fi 1, 2, 3, 4.
I G R E C este divizibil cu 2, deci C poate fi 0, 2, 4, 8. U nu poate fi 0.
Dacă R este o cifră pară, atunci ea este cel mult 4, căci în caz contrar ar exista report pe a treia poziţie, ceea ce e imposibil căci ar rezulta că R este impară. Iar dacă R este o cifră impară, atunci ea trebuie să fie cel puţin egală cu 5, pentru că în caz contrar ar rezulta că R este pară din faptul că se obţine ca ultimă cifră a sumei lui T cu el însuşi, fără report.
Se observă că sînt 9 litere diferite, fiecăreia atribuindu-i-se cîte o cifră de la 0 la 9, mai puţin cifra 6, după cum spune enunţul. ( Avem de distribuit toate cifrele 0,1,2,3,4,5,7,8,9).
Cazul 1 :
C = 0, atunci U = 5 şi dacă R este pară, nu poate fi decît 2 sau 4. În cazul în care R = 2, E este 5, imposibil. În cazul în care R = 4, E este 9 :
P A T 4 5 + P A T 4 5 = I G 4 9 0 şi atunci T poate fi 2, 7. Dacă T = 2, rămîn de distribuit cifrele 1, 3, 7, 8. A nu poate lua în acest caz nici una din aceste valori. În cazul în care T = 7, P A 7 4 5 + P A 7 4 5 = I G 4 9 0 şi mai sînt de distribuit cifrele 1,2,3,8. A nu poate lua în acest caz decît valoarea 1 şi atunci G este 3, rămîn de distribuit 2 şi 8, imposibil.
Cînd C = 0, U = 5 şi R este impară, rezultă că R nu poate fi decît 7 sau 9.În cazul în care R = 7, E este egal cu U, imposibil. În cazul în care R= 9, se obţine E egal cu R, imposibil.
Cazul 2 :
C = 2, atunci U = 1. Dacă R este pară, atunci nu poate fi 0, ar însemna ca R să fie egal cu E, dar dacă este 4, T poate fi 2 sau 7. În cazul în care T este 2, ar fi egal cu C, imposibil. În cazul în care T este 7, P A 7 4 1+ P A 7 4 1 = I G 4 8 2, şi mai sînt de distribuit cifrele 0,3, 5,9. P nu poate fi decît 3, însă A nu poate lua nici una din valorile rămase.
Dacă C = 2, U = 1, şi R este impară, rezultă că R poate fi 5,7,9. În cazul în care R=5 , T poate fi doar 7. Rămîn cifrele 3,4,8,9. Dar P nu poate fi, în acest caz,decît 3 sau 4. Cînd P este 3, se obţine 3 A 7 5 1 + 3 A 7 5 1 = I G 5 0 2, dar atunci rămîn cifrele 4,8,9 care nu pot ocupa nici una poziţia lui A. Cînd P este 4, obţinem 4 A 7 5 1 + 4 A 7 5 1 = I G 5 0 2, dar atunci rămîn cifrele 3,8,9 care nu pot ocupa nici una poziţia lui A. În cazul în care R= 7, T poate fi 3 sau 8. Dar cum P nu poate lua în cazul acesta decît valoarea 3, rămîne ca T să ia valoarea 8, 3 A 8 7 1 + 3 A 8 7 1 = I G 7 4 2, şi rămîn ca valori posibile pentru A cifrele 0, 5, 9, absurd. În cazul în care R= 9, T nu poate fi decît 4, iar P nu poate fi în acest caz decît 3 , rămînînd ca valori posibile pentru A cifrele 0, 5, 7.Singura variantă posibilă este ca A să ia valoarea 5 şi atunci se obţine 35491 + 35491 = 70982. Aceasta este una din soluţii.
Cazul 3 :
C = 4 , U poate fi 2 sau 7. În cazul în care U este 2, R nu poate fi decît impară şi poate fi 5,7,9. Dacă R este 5, T nu poate fi decît 7, P nu poate fi decît 3 iar A poate fi în acest caz 1,8,9 dar nici una din aceste valori nu este acceptabilă. Dacă R este 7, atunci E este egal cu C, imposibil. Dacă R este 9, la fel se ajunge la o imposibilitate, pentru că T nu poate fi nici una din valorile 4 sau 9.
În cazul în care U este 7, dacă R este pară, poate fi 0 sau 2.Dacă R este 0, T nu poate fi decît 5, dar se ajunge la o imposibilitate, pentru că A nu poate lua nici una din valorile 2,3,8,9. Dacă R este 2, T nu poate fi decît 1 şi cum P nu poate fi decît 3, rămîn ca valori posibile pentru A cifrele 0, 8, 9, dintre care nici una nu este acceptabilă.
În cazul în care U este 7, dacă R este impară, nu poate fi decît 5 sau 9. Dacă R este 5, T nu poate fi decît 2, P nu poate fi decît 3 iar pentru A rămîn ca valori posibile cifrele 0,8,9 dintre care nici una nu este acceptabilă. Dacă R este 9, rezultă că şi E este 9, imposibil.
Cazul 4 :
C = 8, U poate fi 4 sau 9. Dacă U este 4, R nu poate fi în acest caz decît impar, adică 5,7,9. Dacă R este 5, T poate fi 2 sau 7. Dacă T este 2, A nu poate lua nici una din valorile rămase : 1,3,7,9. Dacă T este 7 , A nu poate fi decît 1. Dar atunci G este 3 iar pentru P şi I rămîn ca valori posibile 2 şi 9, care nu sînt acceptabile.
Dacă R este 7, rezultă că U este egal cu E, imposibil.
Dacă R este 9, rezultă că C este egal cu E, imposibil.
Dacă U este 9, şi R este pară, poate fi 0, 2 sau 4. Dacă R este 0, T este 5, iar A nu poate fi decît 3, şi atunci P este 2, I este 4 iar G este 7 şi se obţine 23509 + 23509 = 47018. Aceasta este a doua soluţie a problemei.
Dacă R este 2, atunci T este 1 iar A nu poate fi decît 7. Dar atunci pentru P şi I rămîn ca valori posibile cifrele 0 şi 3 care nu sînt acceptabile. Dacă R este 4, rezultă că U şi E sînt egale, imposibil.
Dacă U este 9, iar R impară, rezultă că R este 5, 7. Dacă R este 5, T poate fi 2 sau 7. Dacă T este 2, atunci A nu poate fi decît 7 şi pentru P şi I rămîn ca valori posibile cifrele 0 şi 3 care nu sînt acceptabile. Dacă T este 7, A nu poate lua nici una din valorile 0,2,3,4. Dacă R este 7, T poate fi doar 3, iar A poate lua ca valori posibile : 0,1,2,4, care nu sînt acceptabile.
Deci, problema are doar două soluţii :
70982 - 35491 = 35491 şi
47018 - 23509 = 23509.

Cris
Ultima oară modificat 28 Mai 2008, 21:50 de către cristina.vuscan, modificat 1 dată în total.
cristina.vuscan

Si in plus tipul cu problema, nu a prezentat nici o rezolvare la raspunsuri, ba a mai si ratat o solutie... El nu a gasit-o decat pe ultima... Cris
Carmen
Capitan

Mesaj de Carmen »

cristina.vuscan scrie:La cazul 4 si ultimul, cand U este 4 iar C este 8, spui: "Dacă R este 9, se obţine R egal cu E, imposibil"... Nu R este egal cu E, ci E este egal cu C.
Da, ai dreptate, a fost greşeală de tastare, trebuia să scriu E şi am scris R.
cristina.vuscan scrie:De asemenea, cazul cand C este 8, U este 9 si R este cifra para nu este tratat complet, lipsind cazurile cand R este 2 sau 4... Cris
Da, ai dreptate, aici a fost neatenţia mea!
Dacă R este 2, T este 1, rămân de distribuit cifrele 0, 3, 4, 7. Dar A nu poate fi 0 pentru ca ar fi egal cu G, imposibil. A nu poate fi nici 3 pentru că ar da G egal cu 6, imposibil. A nu poate fi nici 4 pentru că ar da G egal cu C. A nu poate fi nici 7, pentru că atunci G ar fi 4 şi pentru P ar rămâne valoarea 3, dar în acest caz A ar fi egal cu I ( 37129 ori 2 egal 74258 ), imposibil.
Dacă R este 4, se obţine U egal cu E, imposibil.
Carmen
Capitan

Mesaj de Carmen »

cristina.vuscan scrie:Si acum, pentru a nu te mai chinui si pentru a nu-ti mai bate capul, permite-mi mie, Carmen, sa-ti prezint solutia in toata splendoarea ei...
Cris
UIte că m-am chinuit, pentru că am corectat şi apoi am văzut că ai postat rezolvarea in toată "splendoarea ei" ( "pieptănată " şi revizuită).
Altă dată nu mă mai bag la genul ăsta de probleme, pentru că numai cifre am văzut în faţa ochilor. Să le rezolve altcineva! :lol: :lol: :lol:
Scrie răspuns