Combinatia de litere
Moderator: Manu
Combinatia de litere
Să se determine o combinaţie de 5 litere pentru care patru dintre următoarele cinci afirmaţii sînt adevărate şi a cincea este falsă : (1) Z şi A sînt la stînga lui C şi M; (2) C şi A nu sînt alăturate; (3) a treia literă este M sau C; (4) Z şi C sînt separate de o singură literă (nu neapărat în ordinea aceasta); (5) C se află la stînga lui Y şi la dreapta lui Z, cunoscînd suplimentar că respectiva combinaţie trebuie să fie singura pentru care cele 4 afirmaţii sunt adevărate şi a cincea este falsă.
Succes, Cristina
Succes, Cristina
Raspunsul este: ZACMY, propozitia falsa fiind (2).
(5) C se află la stînga lui Y şi la dreapta lui Z( Z C Y ) ( respectiva combinaţie trebuie să fie singura pentru care cele 4 afirmaţii sunt adevărate şi a cincea este falsă) este afirmatia adevarata.
Daca (1) este falsa, Z şi A sînt la dreapta lui C şi M , combinatia ar fi YCMZA , dar nu ar mai fi adevarata (5).
Daca (2) este falsa, atunci C si A sunt alaturate ZACMY, combinatie care indeplineste conditiile cerute.
Daca (3) este falsa ( a treia cifra nu este C sau M), combinatia ar fi ZAYCM, dar nu ar fi adevarata (4).
Daca (4) este falsa, Z si C ar fi separate de cel putin doua litere, combinatia ar fi ZAMCY, dar nu ar mai fi adevarata (1).
(5) C se află la stînga lui Y şi la dreapta lui Z( Z C Y ) ( respectiva combinaţie trebuie să fie singura pentru care cele 4 afirmaţii sunt adevărate şi a cincea este falsă) este afirmatia adevarata.
Daca (1) este falsa, Z şi A sînt la dreapta lui C şi M , combinatia ar fi YCMZA , dar nu ar mai fi adevarata (5).
Daca (2) este falsa, atunci C si A sunt alaturate ZACMY, combinatie care indeplineste conditiile cerute.
Daca (3) este falsa ( a treia cifra nu este C sau M), combinatia ar fi ZAYCM, dar nu ar fi adevarata (4).
Daca (4) este falsa, Z si C ar fi separate de cel putin doua litere, combinatia ar fi ZAMCY, dar nu ar mai fi adevarata (1).
-
- Colonel
Salut!
Combinatia este ZMCYA, cu 2, 3, 4, 5 adevarate si 1 falsa.
Daca presupun 1 ca adevarata, lista de combinatii posibile este:
ZACMY, ZAYCM, ZYACM, ZACYM, YZACM
ZAMCY, ZAYMC, ZYAMC, ZAMYC, YZAMC
AZCMY, AZYCM, AYZCM, AZCYM, YAZCM
AZMCY, AZYMC, AYZMC, AZMYC, YAZMC
S-a demonstrat inainte ca 2 nu poate fi falsa fiindca nu duce la o combinatie unica, nu mai reiau aceasta etapa.
Deci 2 e adevarata.
Atunci din lista de combinatii raman urmatoarele:
ZAYCM
Daca presupunem 3 fals vom avea:
ZAYCM
ZAYMC, ZYAMC, YZAMC
AZYCM, AYZCM, YAZCM
AZYMC, AYZMC, YAZMC
Atunci 4 trebuie sa fie adevarat deci raman AZYCM, AYZMC, YAZMC ceea ce face ca afirmatia 5 sa devina falsa. Nu pot fi ambele false, prin urmare 3 e adevarata daca 1 si 2 sunt adevarate.
Cu 1, 2, 3 adevarate seria de combinatii posibile devine:
AZCMY, AZCYM, AZMCY, AZMYC, ZAMCY, ZAMYC
Consider 4 falsa si voi avea AZCMY, AZCYM, AZMYC, ZAMCY, ZAMYC
Conform 5 raman 3 combinatii: AZCMY, AZCYM, ZAMCY si nu se respecta conditia de unicitate.
Deci daca 1, 2 si 3 sunt adevarate, atunci si 4 e adevarata si avem doar AZMCY, care insa respecta si conditia 5 deci contrazice ideea ca una din ipoteze e falsa.
Am demonstrat de ce nu pot fi false propozitiile 2, 3, 4 si 5, deci ramane ca fiind falsa chiar prima ipoteza.
Atunci din 3 avem doua tipuri de combinatii posibile: _ _ C_ _ si _ _ M _ _
Conform 4 avem:
Z _ C _ _ sau _ _ C _ Z sau _ Z M C _ sau _ C M Z _
Din conditia 5 avem Z _ C Y _ sau Z _ C _ Y say _ Z M C Y
Conditia 2 e respectata de combinatiile Z M C Y A si A Z M C Y
Dar pentru AZMCY contitia 1 e adevarata, deci ramane Z M C Y A ca raspuns final.
Asta a fost o mostra despre cum rezolva un biochimist o problema: trial and error.
Numai bine,
Andy
Combinatia este ZMCYA, cu 2, 3, 4, 5 adevarate si 1 falsa.
Daca presupun 1 ca adevarata, lista de combinatii posibile este:
ZACMY, ZAYCM, ZYACM, ZACYM, YZACM
S-a demonstrat inainte ca 2 nu poate fi falsa fiindca nu duce la o combinatie unica, nu mai reiau aceasta etapa.
Deci 2 e adevarata.
Atunci din lista de combinatii raman urmatoarele:
ZAYCM
Daca presupunem 3 fals vom avea:
ZAYCM
ZAYMC, ZYAMC, YZAMC
AZYCM, AYZCM, YAZCM
AZYMC, AYZMC, YAZMC
Atunci 4 trebuie sa fie adevarat deci raman AZYCM, AYZMC, YAZMC ceea ce face ca afirmatia 5 sa devina falsa. Nu pot fi ambele false, prin urmare 3 e adevarata daca 1 si 2 sunt adevarate.
Cu 1, 2, 3 adevarate seria de combinatii posibile devine:
AZCMY, AZCYM, AZMCY, AZMYC, ZAMCY, ZAMYC
Consider 4 falsa si voi avea AZCMY, AZCYM, AZMYC, ZAMCY, ZAMYC
Conform 5 raman 3 combinatii: AZCMY, AZCYM, ZAMCY si nu se respecta conditia de unicitate.
Deci daca 1, 2 si 3 sunt adevarate, atunci si 4 e adevarata si avem doar AZMCY, care insa respecta si conditia 5 deci contrazice ideea ca una din ipoteze e falsa.
Am demonstrat de ce nu pot fi false propozitiile 2, 3, 4 si 5, deci ramane ca fiind falsa chiar prima ipoteza.
Atunci din 3 avem doua tipuri de combinatii posibile: _ _ C_ _ si _ _ M _ _
Conform 4 avem:
Z _ C _ _ sau _ _ C _ Z sau _ Z M C _ sau _ C M Z _
Din conditia 5 avem Z _ C Y _ sau Z _ C _ Y say _ Z M C Y
Conditia 2 e respectata de combinatiile Z M C Y A si A Z M C Y
Dar pentru AZMCY contitia 1 e adevarata, deci ramane Z M C Y A ca raspuns final.
Asta a fost o mostra despre cum rezolva un biochimist o problema: trial and error.
Numai bine,
Andy
Andreea - Elena Neagu
Designer www.pontes.ro
Anjo.ro - Magazin virtual de produse pentru nevăzători
Şcoala pentru toţi - site dedicat elevilor nevăzători
Designer www.pontes.ro
Raspuns corect. Felicitari! Si iata acum, Andy cum ar transa problema un matematician:
Analizînd cazurile se ajunge la următoarele : dacă (1) este falsă avem o singură combinaţie-răspuns si anume ZMCYA; dacă (2) este falsă atunci avem două combinaţii-răspuns si anume ZACMY şi ZACYM; dacă (3) este falsă nu avem nici o combinaţie; dacă (4) este falsă avem combinaţiile AZCMY, AZCYM, ZAMCY. În sfîrşit, dacă (5) este falsă nu avem nici o combinaţie. Aşadar, singura situaţie în care avem o singură soluţie este (1) falsă; deci combinaţia cerută este ZMCYA.
Ei, ce spui? Cris
Analizînd cazurile se ajunge la următoarele : dacă (1) este falsă avem o singură combinaţie-răspuns si anume ZMCYA; dacă (2) este falsă atunci avem două combinaţii-răspuns si anume ZACMY şi ZACYM; dacă (3) este falsă nu avem nici o combinaţie; dacă (4) este falsă avem combinaţiile AZCMY, AZCYM, ZAMCY. În sfîrşit, dacă (5) este falsă nu avem nici o combinaţie. Aşadar, singura situaţie în care avem o singură soluţie este (1) falsă; deci combinaţia cerută este ZMCYA.
Ei, ce spui? Cris
-
- Colonel
Respect. Net simplificat fata de productia mea (pseudo)intelectuala de mai sus. Defect profesional de la biologie celulara si de la programare, probabil.
Andy
Andy
Andreea - Elena Neagu
Designer www.pontes.ro
Designer www.pontes.ro
-
- Colonel
Astept atunci. Sper sa reusesc sa-mi "pulverizez" si licenta cu aceeasi viteza. Folosind, desigur, pulverizarea in sensul pozitiv.
Andy
Andy
Andreea - Elena Neagu
Designer www.pontes.ro
Designer www.pontes.ro
-
- Colonel
Multumesc pentru urare. Sa fim seriosi, daca iti bateai capul, reuseai. Fie civilizat si in 3 randuri, fie muncitoreste.
Andy
Andy
Andreea - Elena Neagu
Designer www.pontes.ro
Designer www.pontes.ro
Eu nu ştiu dacă reuşeam să o rezolv. Nici nu mi-am mai bătut capul cu ea. Am văzut că am greşit, am renunţat. Nu-mi plac genul ăsta de probleme.carmen scrie:Mult succes la licenţă! Felicitări pentru rezolvare! Eu nu ştiu dacă reuşeam să o rezolv. Nici nu mi-am mai bătut capul cu ea. Am văzut că am greşit, am renunţat. Nu-mi plac genul ăsta de probleme.
Cum asa? De ce nu-ti plac? Ce probleme preferi? Sa stiu ce sa mai caut... Cris
Dacă îmi băteam capul mă durea şi cum să te doară ceva ce n-ai? Eşti grozavă! Vezi, de asta vreau să ne întâlnim cu toţii! Am vorbit şi cu Manu şi vine sigur. Eu una abia aştept să vă cunosc!
Acum suntem toţi 4 autentificaţi şi este ceva frumos, dar este doar o întâlnire virtuală. Eu vreau una reală.
Acum suntem toţi 4 autentificaţi şi este ceva frumos, dar este doar o întâlnire virtuală. Eu vreau una reală.
-
- Colonel
Va avea loc si intalnirea reala, poate in vara asta, intr-un weekend. Discutam perioada exacta pe mail sau intr-un subiect creat special pentru asta.
Andy
Andy
Andreea - Elena Neagu
Designer www.pontes.ro
Designer www.pontes.ro