Monedele false
Moderator: Manu
Monedele false
Într-o noapte, la o bancă a fost adus un transport de 50 de saci cu monede de valori identice. Fiecare sac conţinea cîte 1000 de monede. A doua zi, banii urmau sa fie distribuiţi pentru plata salariilor. Timpul era scurt şi oamenii de serviciu în acea noapte la bancă - puţini. Una peste alta, o veste neaşteptată i-a întors pe toţi pe dos: unul dintre saci conţinea monede false, identice ca mărime şi aspect cu celelalte dar ceva mai grele. Următorul telefon a fost acela al directorului băncii: tuna şi fulgera şi le dădea un ultimatum de o oră ca să descîlcească încurcătura. Le oferea un cîntar cu toate etaloanele de masă disponibile şi un indiciu: greutatea unei monede false era cu un miligram mai mare decît aceea a unei monede bune. În mai puţinde un sfert de oră, casierul şef al băncii îl suna înapoi pe director ca să-l anunţe că depistase sacul cu monede false efectuînd un număr minim de cîntăriri. Dumneavoastră ştiţi care este acest număr şi cum a procedat casierul?
-
- General de corp de armata
Eu vad rezolvarea astfel.
Se impart saci in doua, se cintaresc fecare grup de saci. Deci doua. se imparte grupa de saci mai grei im trei, sase, sase si unu, se cintaresc cele de sase saci , daca sunt egale sa gasit sacul. Pina acum patru.
seimpart iar im doua si se cintaresc.sase.
Se ia grupul in care este un sac mai greu siMai sunt necesare doua cintariri, in total opt.
Se impart saci in doua, se cintaresc fecare grup de saci. Deci doua. se imparte grupa de saci mai grei im trei, sase, sase si unu, se cintaresc cele de sase saci , daca sunt egale sa gasit sacul. Pina acum patru.
seimpart iar im doua si se cintaresc.sase.
Se ia grupul in care este un sac mai greu siMai sunt necesare doua cintariri, in total opt.
-
-
Sunt foarte curios cum se poate alege un sac din 50 facind o sinngura cintarire, pe mine nu ma duce capul. As vrea sa cunosc si parerea altora. Domnisoara comandant nu mai vrea sa participe ? Mi-ar placea sacunosc si parerea dumneaei. Desi sunt foarte curios sa aflu rezolvarea as zice sa mai asteptam si alte pareri.
-
- Colonel
Salut!
Daca nu raspunde nimeni pana miercuri, imi va reveni mie placerea de a oferi solutia printr-o singura cantarire.
Numai bine,
Andy
Daca nu raspunde nimeni pana miercuri, imi va reveni mie placerea de a oferi solutia printr-o singura cantarire.
Numai bine,
Andy
Andreea - Elena Neagu
Designer www.pontes.ro
Anjo.ro - Magazin virtual de produse pentru nevăzători
Şcoala pentru toţi - site dedicat elevilor nevăzători
Designer www.pontes.ro
Simplu, folosim 50 de cantare
Sau: se ia un sac, se pune pe cantar si se verifica greutatea. Se ia un al doilea sac, se pune pe cantar si se verifica cu cat a crescut greutatea. Se ia si al treilea si asa mai departe pana se ajunge la sacul care este mai greu decat cele lalte
Sau: se ia un sac, se pune pe cantar si se verifica greutatea. Se ia un al doilea sac, se pune pe cantar si se verifica cu cat a crescut greutatea. Se ia si al treilea si asa mai departe pana se ajunge la sacul care este mai greu decat cele lalte
Blogul lui Sorin
Magazin online cu produse pentru nevăzători şi slab văzători
Victoria nu este cel mai important lucru, ci este singurul lucru important!
Era pur si simplu o solutie! Oaa, de ce toata lumea ma persecuta, toti sunteti impotriva mea! Toata lumea are ceva cu mine! Oahaaaa!
(pauza de tigara)
...
(am uitat, nu fumez)
</stop>
... am incercat si eu
(pauza de tigara)
...
(am uitat, nu fumez)
</stop>
... am incercat si eu
Blogul lui Sorin
-
- Colonel
Sorine, in conditiile astea ia abtine-te tu de la postarea a 93 de mesaje, ca sa te ajunga Cris din urma, dupa care va puteti apuca de postat in tandem ca sa ajungeti maresali.
Hotararea administratorului: din acest moment, utilizatorului Sorin i se ridica dreptul de scriere pe forum, pana ajunge Cristina la 360 de mesaje.
Numai bine,
Andy
Hotararea administratorului: din acest moment, utilizatorului Sorin i se ridica dreptul de scriere pe forum, pana ajunge Cristina la 360 de mesaje.
Numai bine,
Andy
Andreea - Elena Neagu
Designer www.pontes.ro
Designer www.pontes.ro
Ni maa, doar nu am facut nimic rau... am incercat sa dau si eu o solutie pentru numele lui Dumnezeu!
Blogul lui Sorin