Monedele false

Concursuri pentru utilizatorii forumului

Moderator: Manu

cristina.vuscan

Monedele false

Mesaj de cristina.vuscan »

Într-o noapte, la o bancă a fost adus un transport de 50 de saci cu monede de valori identice. Fiecare sac conţinea cîte 1000 de monede. A doua zi, banii urmau sa fie distribuiţi pentru plata salariilor. Timpul era scurt şi oamenii de serviciu în acea noapte la bancă - puţini. Una peste alta, o veste neaşteptată i-a întors pe toţi pe dos: unul dintre saci conţinea monede false, identice ca mărime şi aspect cu celelalte dar ceva mai grele. Următorul telefon a fost acela al directorului băncii: tuna şi fulgera şi le dădea un ultimatum de o oră ca să descîlcească încurcătura. Le oferea un cîntar cu toate etaloanele de masă disponibile şi un indiciu: greutatea unei monede false era cu un miligram mai mare decît aceea a unei monede bune. În mai puţinde un sfert de oră, casierul şef al băncii îl suna înapoi pe director ca să-l anunţe că depistase sacul cu monede false efectuînd un număr minim de cîntăriri. Dumneavoastră ştiţi care este acest număr şi cum a procedat casierul?
Ghita Potra
General de corp de armata

Mesaj de Ghita Potra »

Eu vad rezolvarea astfel.
Se impart saci in doua, se cintaresc fecare grup de saci. Deci doua. se imparte grupa de saci mai grei im trei, sase, sase si unu, se cintaresc cele de sase saci , daca sunt egale sa gasit sacul. Pina acum patru.
seimpart iar im doua si se cintaresc.sase.
Se ia grupul in care este un sac mai greu siMai sunt necesare doua cintariri, in total opt.
cristina.vuscan

\

Nu, se poate cu un numar mai mic de cantariri. Cris
cristina.vuscan

Mai exact o singura cantarire! Dar cum anume? Cris
Ghita Potra

Mesaj de Ghita Potra »

Primele doua cintariri sunt obligatorii. Am aflat astfel cit cinareste fiecare sac.
La treia vom cintari 12 sau 13 saci. Patru vom cintari 6sau 7 saci.
Cinci, vom cintari 3sau 4 saci.
Si mai sunt necesare doua cintariri.
In total sapte cintariri.
cristina.vuscan

Nu, spuneam ca se poate determina sacul cu monedele false efectuand o singura cantarire. Cristina
Ghita Potra

Mesaj de Ghita Potra »

Sunt foarte curios cum se poate alege un sac din 50 facind o sinngura cintarire, pe mine nu ma duce capul. As vrea sa cunosc si parerea altora. Domnisoara comandant nu mai vrea sa participe ? Mi-ar placea sacunosc si parerea dumneaei. Desi sunt foarte curios sa aflu rezolvarea as zice sa mai asteptam si alte pareri.
cristina.vuscan

Domnisoara comandant a raspuns deja pe privat la aceasta ultima provocare. A dat o solutie foarte frumoasa. Dar sa asteptam sa-si expuna singura punctul de vedere, ca sa spun asa... Cristina
Andreea Neagu
Colonel

Mesaj de Andreea Neagu »

Salut!
Daca nu raspunde nimeni pana miercuri, imi va reveni mie placerea de a oferi solutia printr-o singura cantarire.
Numai bine,
Andy
Sorin
Capitan

Mesaj de Sorin »

Simplu, folosim 50 de cantare :)

Sau: se ia un sac, se pune pe cantar si se verifica greutatea. Se ia un al doilea sac, se pune pe cantar si se verifica cu cat a crescut greutatea. Se ia si al treilea si asa mai departe pana se ajunge la sacul care este mai greu decat cele lalte
Blogul lui Sorin
Magazin online cu produse pentru nevăzători şi slab văzători
Victoria nu este cel mai important lucru, ci este singurul lucru important!
cristina.vuscan

Da, puisorule, numai ca atunci sunt 50 de cantariri, ca alea se numara ca atare, nu naspa ca mesajele-gogosi pentru avansare in grad pe Forum... Ca din alea si eu stiu posta... Vezi ca tin aproape si nu te slabesc... Ori ajungem impreuna maresali, ori nici unul... Cris
Sorin
Capitan

Mesaj de Sorin »

Era pur si simplu o solutie! Oaa, de ce toata lumea ma persecuta, toti sunteti impotriva mea! Toata lumea are ceva cu mine! Oahaaaa!

(pauza de tigara)

...

(am uitat, nu fumez)

</stop>

... am incercat si eu
Blogul lui Sorin
Andreea Neagu
Colonel

Mesaj de Andreea Neagu »

Sorine, in conditiile astea ia abtine-te tu de la postarea a 93 de mesaje, ca sa te ajunga Cris din urma, dupa care va puteti apuca de postat in tandem ca sa ajungeti maresali.
Hotararea administratorului: din acest moment, utilizatorului Sorin i se ridica dreptul de scriere pe forum, pana ajunge Cristina la 360 de mesaje.
Numai bine,
Andy
Sorin
Capitan

Mesaj de Sorin »

:-P Ni maa, doar nu am facut nimic rau... am incercat sa dau si eu o solutie pentru numele lui Dumnezeu!
Blogul lui Sorin
cristina.vuscan

Lasa Bebe Strumf, pardon Pontes ca nu te persecuta nimeni... Iti voiam numai binele... Nu vrei sa ajungem impreuna maresali, sa nu te plictisesti pe drum? Ti-as fi spus povesti, ti-as fi cantat sa faci nani... Da' daca nu vrei, nu vrei, n-am ce-ti face... Cris
Scrie răspuns