Workshop: Relaţia văzătorilor cu nevăzătorii

Anunturi despre activitatile Pontes

Moderator: Manu

IonPop
Colonel

Mesaj de IonPop »

Aa, eu nu am o vechime atat de mare ca orb, asa ca nu stiu ce scoli de recalificare erau in acele vremuri. :-)
Oricum, probabil ca ne-am gandit la lucruri diferite cand ne-am referit la termenul de scoala.
Cursuri de recalificare de care spuneti dumneavoastra exista si acum. Stiu ca cel putin cu cativa ani in urma erau organizate de AJOFM, dar sunt organizate si de catre diferite firme si fundatii care au obtinut acreditare in acest sens. Daca cautati "cursuri recalificare" cu Google, veti gasi o multime de cursuri de initiere, specializare si calificare in domenii ca: utilizare computer, eliminarea inhibarii, retorica, dictie, masaj, atitudine si comportament socio-profesional, contabilitate, teatru si actorie, secretariat, bucatarie, dezvoltarea aptitudinilor de comunicare, cofetar-patiser, brutar, macelar, vanzator, florar-decorator, peisagist-floricultor, electronist - electrician auto, mecanic auto, tinichigiu vopsitor, electronist, electrician constructii, instalator, zugrav, faiantar, zidar, dulgher/tamplar/parchetar, fierar betonist, pavator, topograf, lucrator in chimie anorganica, tehnician veterinar, barman, stilist, croitorie, frizerie, coafura, peedichiura, fotograf, ospatar...

Problema este ca majoritatea nu sunt accesibile pentru orbi. Cea mai notabila exceptie este cursul de masaj, domeniu accesibil orbilor. Exista si orbi care au absolvit un astfel de curs de cateva luni si lucreaza ca masori, fara sa fi trebuit sa urmeze o scoala postliceala de cativa ani.
Si cursurile de operare computer sunt accesibile, insa nu prea vad ce ar putea invata cineva intr-o luna si jumatate incat sa ii fie suficient pentru a isi gasi de lucru fara sa mai cunoasca si alte lucruri. Si cu siguranta ca acele cursuri nu sunt destinate orbilor.

In Cluj am vazut un curs masor pentru care se spune ca este nevoie doar de o diploma de 12 clase, nu si ca liceul ar trebuit sa fi avut un profil sanitar. Probabil ca ceva asemanator trebuie sa existe si in Bucuresti.

http://www.cursuricalificare.ro/cursuri ... ian-maseur
DonMarin
Maior

Mesaj de DonMarin »

Domnule Pop mi-aţi spus atâtea calificări încât m-am hotărât să rămân pensionar :)
Dar totuşi eu sunt electro-mecanic.
DonMarin.
Rodica
Sergent major

Mesaj de Rodica »

DonMarin, IonPop, aţi atins un subiect şi un aspect foarte important, acela al calificării şi recalificării. E foarte neplăcut că şansele nevăzătorilor de a se recalifica în alte meserii sunt foarte limitate.

Din fericire voluntariatul este o şansă în recalificare căci, conform legii, voluntariatul se recunoaşte ca experienţă profesională, dar nu şi ca vechime în muncă. Şi tot voluntariatul ne permite să ne testăm limitele şi să ne dezvoltăm în noi domenii.
Toţi oamenii te aud când vorbeşti; prietenii însă înţeleg ce spui, iar cei mai buni prieteni sunt cei care pricep şi ceea ce n-ai spus în cuvinte.
(Anonim)
DonMarin
Maior

Mesaj de DonMarin »

Multe salutări. Eu unul am abordat acest subiect deoare ce am rămas fără vedere la 27 ani şi s-a pus problemarecalificări. Atunci m-am lovit de birocraţie ca de un zid: Ba că nu am nu ştiu ce şcoală; ba că nu am nu ştiu ce acte; ba că s-au ocupat locurile.
Poate că ai dreptate şi voluntariatul rămâne prima şansă.Să sperăm că aşa este.
DonMarin.
DonMarin
Maior

Mesaj de DonMarin »

Multe salutări. Dacă tot a venit vorba, nu mumai funcţionarii ne fac greutăţi ci,din păcate, şi uni medici. Destul de puţini dar din păcate mai sunt şi în special cei din comisii. dacă ai un handicap, te tratează de parcă ai fii extraterestru. Îmi aduc aminte de o femeie în vârstă care a fost urcată două etaje pe scări, într-un scaun cu rotile, doar pentru că doctora de la comisie a vrut să o vadă.
DonMarin.
IonPop
Colonel

Mesaj de IonPop »

Pai daca nu a dat spaga cuvenita... :-)
Alti doctori care au declarat sate intregi ca fiind populate cu handicapati au fost mult mai binevoitori.
DonMarin
Maior

Mesaj de DonMarin »

Multe salutări tuturor din partea mea.
Doamna Rodica Sonea a realizat pe data de 1.octombrie 2015, pentru radio Târgu-Mureş, un reportaj foarte interesant despre cât de repede tinerii văzători pot căpăta anumite deficienţe de vedere din cauza abuzului de a folosi terminalele de la tablete; smart-phon-uri; computere, etc.
Din păcate nu pot ataşa fişierul sonor dar pot ataşa un document care cuprinde câteva cifre care sper să fie relevante.
Protejarea vederii. Realizator Rodica Sonea.
Constatăm o creştere alarmantă a persoanelor cu deficienţe de vedere dacă facem o simplă comparaţie a datelor. Neoficial în 1989 în România erau aprox. 15.000 de persoane cu deficienţe de vedere; În 2004 erau 2.100 copii şi aprox.78.800 adulţi;
În 2013 erau 3.200 de copii şi 106.000 adulţi.
Este semnificativă diferenţa între numărul copiilor şicel al adulţilor cu deficienţe vizuale. Acestea pot fi explicate atât prin creşterea vârstei medii de viaţă, dar şi a modului greşit în care folosim televizorul, calculatorul, telefoanele mobile.
Citat de DonMarin.
IonPop
Colonel

Mesaj de IonPop »

Asa este! Legea ar trebui sa interzica ecranele. Toata lumea ar trebui sa foloseasca cititoare de ecran fiindca sunt sanatate curata. :-)
DonMarin
Maior

Mesaj de DonMarin »

Cu tot respectul, domnule Pop, dar cred că m-aţi înţeles greşit. Este vorba de abuzul de timp petrecut în faţa monitoarelor şi nu despre interzicerea acestora.
DonMarin.
IonPop
Colonel

Mesaj de IonPop »

Era o gluma. :-)
DonMarin
Maior

Mesaj de DonMarin »

Salut tuturor.
Cred că deja acel incident care s-a întâmplat la Cluj, cu acel domn nevăzător care a căzut într-o groapă săpată pe trotuar, este foarte cunoscut şi foarte nediatizat ceea ce este bine, poate aşa aude şi primăria Cluj.
Dar eu mă întreb: Oare omul acela era singur pe stradă? Chiar nu era nimeni în preajma lui? Şi dacă mai erau şi alţii ce au făcut?
Au aşteptat să cadă în groapă; să facă poze; să filmeze şi abia pe urmă să-l ajute. Oricum nevăzătorul va rămâne cu sperietura; cu rănile căpătate şi cu banii cheltuiţi la medici iar cei de la gaze cu o amendă dacă o vor primi şi pe aceea. Asta este România anului 2015!!
Manny
Manu
General de divizie

Mesaj de Manu »

Eee, acuma din cand in cand se mai intampla si din astea... Si eu am cazut de doua ori, noroc ca nu m-am lovit foarte tare. Penultima data cand am cazut intr-o groapa a fost acum cativa ani chiar in fata scolii unde era deschis nu stiu ce beci. Acum merg mai atent, mai ales ca sunt reparatii in multe locuri in Cluj.
Errare humanum est, sed perseverare diabolicum...
In forum linguae Latinae venite! (via est: www.limbalatina.ro)
DonMarin
Maior

Mesaj de DonMarin »

Vă salut domnule Manu.
Cu toate că în Aprilie anul acesta am împlinit 20 ani de când am rămas fără vedere, nu mi-e ruşine să recunosc că în oraş nu am plecat decât însoţit. Îmi este teamă de intersecţiile mari şi de traficul foarte aglomerat. Dar şi aşa am avut o mulţime de incidente.
Ca să plec doar eu cu un simplu baston nici nu mă gândesc.Îmi este teamă.
Manny
Rodica
Sergent major

Mesaj de Rodica »

Salutare dragilor,

Multe se mai întâmplă de când n-am mai avut timp să intru pe aici!

DonMarin, Mulţumesc pentru avertismentul adresat celor care utilizează ecranele în exces. :)

IonPop, în materialul audio chiar promovam cititoarele de ecran ca fiind o alternativă eficientă pentru folosirea vederii. :)

Manu, într-adevăr se întâmplă să mai cădem din când în când în gropi. Consecinţele căzăturilor depind de norocul pe care-l ai. Eu pot spune că am fost norocoasă după o astfel de experienţă că m-am ales doar cu 5-6 copci. Dar nu e normal să nu luăm atitudine faţă de "groparii" noştri că se obişnuiesc cu binele, iar noi rămânem cu palmaresul cicatricilor, în cazul cel mai bun.
Ideal ar fi să facem plângere penală. Recunosc că nici eu n-am făcut atunci, am fost bucuroasă că mă pot duce la copil şi la soţ. Dar dacă toţi câţi am picat prin gropi şi canale am fi făcut sesizări poate numărul orbilor care fac incursiuni sub nivelul trotuarului ar fi mai mic.
Toţi oamenii te aud când vorbeşti; prietenii însă înţeleg ce spui, iar cei mai buni prieteni sunt cei care pricep şi ceea ce n-ai spus în cuvinte.
(Anonim)
IonPop
Colonel

Mesaj de IonPop »

Daca nu i-ar fi prea greu cred ca domnul Vanda ar trebui sa ii dea in judecata pe cei care au facut groapa aia si nu au semnalizat-o corespunzator, adica intr-un mod care sa le fie accesibil si orbilor.
e.ON cred ca are suficienti bani, asa ca ar putea castiga ceva din asta, iar pentru restul orbilor ar fi foarte bine daca s-ar atrage cat de mult atentia asupra acestei intamplari, fiindca alte firme ar putea avea ceva mai multa grija in viitor.
Despre acest accident am citit cateva articole, si unele dintre ele nici macar nu au spus cine a facut acea groapa, spunand ca "O firma". Asta e presa romaneasca...
Scrie răspuns