Sistemul de operare Android - accesibilitate, programe etc

Despre computere, telefoane, tehnologie

Moderator: Manu

Scrie răspuns
Manu
General de divizie

Mesaj de Manu »

Shady, Cred ca acel Samsung Y si nu mai stiu cum are un Android 2.3, decat sa il iei, mai bine vorbesti pe Skype in continuare de pe PC. Am vazut un Samsung Y pe la scoala la careva elev si... cred ca mai mult apasa in gol pe butoane decat facea ceva clar. Eu nu am mai stiut sa ii arat nimic pe el. Cred ca ceva s-a intamplat, dar nu am mai auzit dupa cateva zile de existenta acelui telefon, probabil s-a lamurit si la dat cuiva mai mic sa se joace, eventual sa invete o tastatura qwerty.

Daca iti iei telefon, ar trebui sa iti iei asa cum isi iau majoritatea, unul cu touch screen, apoi ii poti cumpara si o tastatura prin bluetooth. Skype merge bine pe un telefon cat de cat ok, preferabil ar fi telefoane gen Nexus 5 sau 6, dar fiind mai scumpe, ai putea sa incerci si cu ceva la un pret mediu, un Samsung Galaxy III Neo+ la vreo 800 de lei. Daca si 800 de lei e mult, am vazut ca merge binisor un Samsung Trend Plus la vreo 400 lei.

Nu prea e clar de ce vrei asa si numai asa, da si tu o explicatie. Vrei ceva ieftin, neaparat cu qwerty, ori care e exact problema. Pana la urma si o tastatura externa are aranjamentul tot qwerty, exista prin bluetooth si la 65 de lei un model ceva mai mare.
Errare humanum est, sed perseverare diabolicum...
In forum linguae Latinae venite! (via est: www.limbalatina.ro)
Manu
General de divizie

Mesaj de Manu »

Claus, cred ca Talkback trebuie sa se actualizeze automat, adica trebuie sa iti apara in notificari cel putin ca exista o versiune noua.
Sigur ca unele din facilitati sunt valabile doar pe ultimele versiuni de Android,a dica 5.1.1 sau 5.1, acel Samsung inca are doar 4.4 si doar eventual va avea android 5 candva.
Oricum, vezi in setari Talkback daca exista optiunile de care spunea Cornel. Mai exista si problema modificarilor de Android ale producatorului telefonului, in general doar pe Nexus merg toate lucrurile care se anunta la actualizari pentru Android, restul pot modifica treburile ca sa nu intre in conflict cu alte facilitati oferite de ei.
Ultima oară modificat 09 Iun 2015, 00:13 de către Manu, modificat 1 dată în total.
Manu
General de divizie

Mesaj de Manu »

Daca tot discutam mai intens despre Android in aceasta perioada, mai amintesc cate ceva.

Unii erau putin suparati ca e destul de dificil sa treci telefonul in modul speaker, sa se auda in difuzor atunci cand o convorbire este in curs. Intr-adevar, se aude cam incet sunetul vocii, iar daca telefonul este apropiat prea tare de ureche, intra in actiune senzorul de proximitate si o amuteste cu totul, facand anevoioasa cautarea butonului Difuzor.
Aplicatia Auto Difuzor face ca si Androidul sa fie ca iPhone la acest capitol, adica trece telefonul automat in difuzor atunci cand o convorbire este in curs. Este util pentru apeluri la robotii de tipul: "Apasa pe 1 pentru ceva, pe 2 pentru altceva...".
Aceasta aplicatie care este tradusa in romana, permite setarea numarului de secunde dupa care sa se hotarasca telefonul sa treaca in difuzor, numarul de secunde dupa care sa treaca inapoi in difuzorul mic la momentul departarii, respectiv apropierii de ureche. Permite si sa alegi cum sa fie initial convorbirea, in difuzorul mare sau nu, eu am setat ca nu vreau sa fie direct pe speaker, ci, ca sa trec, simulez un pic apropierea si departarea de ureche, asta ca sa nu inceapa sa vorbeasca tare pentru cateva momente daca am format numarul la departare.

Pentru cei interesati de jocuri gen Tom, exista unul accesibil in totalitate, Little Girl Magic. Acolo ai o fetita de 7 ani de care trebuie sa ai grija. E pe tipul: ii dai de mancare faci puncte, cu punctele cumperi lucruri in casa: in baie, dormitor, curte etc.

Cine vrea sa studieze jocuri, aplicatii care merg cu Talkback, exista un site care le aduna la un loc cu rating si comentarii pe cele accesibile cel putin cat de cat.
Acolo am vazut ca apar si Pontes Dice si Pontes GameZone.
Adresa site-ului este www.inclusiveandroid.tk/
Din introducerea lor:
This is where it all happens! Share your information, ideas, apps and tips with the community of people with disabilities who are Android users from across the world! Information To Promote Sight, Sound, Physical & Cognitive Digital Inclusion for people with disabilities.
Claus
Capitan

Mesaj de Claus »

la mine trece singur in modul difuzor, daca il indepartezi de ureche, si revine la starea initiala, daca il apropii; intr-o alta ordine de idei, a folosit cineva tunein radio? am inteles ca e aplicatia de radio de la android si nu numai; am instalat-o, insa in afara de faptul ca, imi bloca telefonul pt cateva secunde, mare treaba nu am facut cu ea; erau posturi ce se ascultau bine, dar, in mare parte era nefunctionala, cu toate ca, era actualizata ca, frecvente, statii locale, emisiuni in curs etc.
Manus_Onix
Plutonier

Mesaj de Manus_Onix »

Salutare Claus. Intr-o vreme mergea tunein radio, dar acum nu mai e accesibila si nici utilizabila. Eu folosesc xia live pro. E accesibila in varianta cumparata.Poti sa iti cauti tu statiile de radio, sa introduci url-uri daca cunosti adrese si chiar e faina. Plus ca nu se intrerupe ca si tune in decat atunci cand pierde conexiunea total la internet.
Claus
Capitan

Mesaj de Claus »

Multumesc probabil ca, asa o sa si fac.
Shady
Locotenent

Mesaj de Shady »

Salut!Vreau cu butoane normale sau fie si qwerty deoarece cu ele ma descurc mai bine,mi s-a tot explicat ca e simplu si pe touch screen dar nu-mi plac acele modele.
Despre modelele de telefoane carora le poti atasa tastatura am inteles ca e un maredezavantaj la eele si anume tastatura.Ce sens are sa car dupa mine o hurdubaie de tastatura?Exista si modele cu tastatura?Sau direct modele de tastatura mai mici ca cele de la un galaxy chat spre exemplu,dar sa-mi ofere toate facilitatile,adica sa nu mai am de a face cu touch screen?Nu vreau neaparat cu qwerty.
GruiaVelicu
Locotenent - colonel

Mesaj de GruiaVelicu »

Nu cred sa mai fie telefoane cu android cu tastatura. Si versiunea de android contează, daca e prea vechi androidul nu mai citește vocea.
Gruia
Shady
Locotenent

Mesaj de Shady »

Salut!Ok si ceva cu touch si posibilitatea de a-i atasa o mini-tastatura ca cea de la Nokia E63 sau celelalte telefoane clasice exista?
AlexCalina
Sublocotenent

Mesaj de AlexCalina »

salutare,
la android nu exista funcţia dictare ca la ios?poate l-ar ajuta,şi nu o sa-i trebuiasca tastatura externa
Manu
General de divizie

Mesaj de Manu »

Cum sa nu existe functia de dictare... Pe Android exista pentru limba romana inca inainte de iOS.

Deci Shady, daca poti intelege lucrul asta, nu exista modele de telefoane cu Android si tastatura in acelasi timp, cel putin unele care sa si poata fi utilizate de nevazatori.
Uneori am impresia ca o dai pe gluma, acum ne intrebi daca nu cumva exista cu bloc numeric, daca tot nu exista cu qwerty. Te gandesti oare cumva ca poate macar asa ar exista? E ca si cum ai intreba daca nu se mai gaseste de cumparat pickup cu lampi, daca din cel cu tranzistori nu prea mai exista pe rafturi.
Ioto
Plutonier

Mesaj de Ioto »

Salut Shady,
Și eu am căutat telefoane cu android și tastatură qwerty dar, nu se mai fac deoarece, oamenii preferă un telefon cât mai subțire, să aibă un display generos etc. Dacă ai include și o tastatură, acesta i-ar strica aspectul acelui telefon. În schimb, îți poți lua un telefon cu android cu touch și o tastatură prin bluetooth. Cunosc foarte multe persoane care au acest set up adică, un telefon performant și o tastatură prin bluetooth.
Recomandările mele pentru tine sunt samsung galaxy s4 mini sau s3 neo.
MateLajos
Sergent major

Mesaj de MateLajos »

Salut! Apropos de postarile voastre anterioare legate de Talkback, a pus cineva, mai daunazi, o alternativa la acest screenreader numit "Shine Plus". Eu l-am testat si pot sa spun ca impresia e buna per ansamblu dar, bine-nteles, mai au mult, mult de lucru in a-l imbunatati. Mi-a placut faptul ca se misca telefonul incomparabil mai bine, aproape ca si cum nu as avea accesibilitatea activat. Ca lucru pozitiv am mai remarcat bara de stare pe care o citeste in genul IOS, adica citeste doar elementul pe care ai plasat degetul. Insa, au ramas probleme nerezolvate pe internet unde merge destul de dificil, e drept ca inca nu am experienta indelungata si nu am citit tutorialele lor fiindca syte-ul lor e picat.
Daca l-a mai testat cineva, as ramane indatorat daca m-ar mai ajuta si pe mine cu cateva trucuri si sfaturi. Multumesc!
Vortex
Sublocotenent

Mesaj de Vortex »

Da, am incercat eu shine plus. MI-a dat senzatia ca-i incomplet, dupa ce am facut cateva swipe-uri rapide m-am trezit ca a dat crash, si am ramas fara voce. De atunci nu l-am mai incercat, chiar daca s-a mai updatat de cateva ori.:)
Vortex Website
Maximum de confort, cu minimum de efort.
MateLajos
Sergent major

Mesaj de MateLajos »

Salut! La mine nu a dat crash desi il folosesc de vre-o cateva zile. Eu recomand cu caldura sa-l incercati si sa va faceti o parere pentru ca e primul screenreader care mi-a dat cu adevarat speranta ca lucrurile merg in directie buna si in domeniul screenreaderelor. de exemplu are un fel de "control panel" de unde ai acces la diferite functii cum ar fi: viteza voci, volumul ei, cautare pe web, pe youtube si multe altele. Accesarea acestei zone se face tragand degetul de la stanga spre dreapta si imediat inapoi spre stanga. Cu firefox nu merge deloc, dar este optimizat cu Google Chrome, browser cu care merge foarte bine. Ma mir ca sunt putini dintre voi care au avut curiozitatea de a-l testa. Banuiesc ca cei cu Android stock sunteti multumiti de Talkback, dar restul ne cam chinuim. Astept si alte feetback-uri!
Scrie răspuns