Sistemul de operare Android - accesibilitate, programe etc

Despre computere, telefoane, tehnologie

Moderator: Manu

Scrie răspuns
Manu
General de divizie

Sistemul de operare Android - accesibilitate, programe etc

Mesaj de Manu »

// Editat de admin in 21 inoiembrie 2014:
Pe pagina 25 a acestui topic, de la mesajul 4, incep discutii despre android 5.0 (Lollipop)
Mergeti direct la Pagina 25

// Editat de admin in 16 iulie 2014:
Pe pagina 17 a acestui topic, de la mesajul 9, se vorbeste despre posibilitatea citiri cu Eloquence utilizand dictionarul pentru diacriticele romanesti. Exista si un fisier dictionar pentru importare.
Mergeti direct la pagina 17, astfel încât mesajul cu fişierul să fie primul heading

// Editat de Admin in 01 iunie 2014:
Pe pagina 14 incepe sa se discute despre Android versiune mai noua, in general versiunea 4.4.2 KitKat care poate fi considerata accesibila in totalitate, cel putin comparabil cu iPhone.
Mergeti direct la Pagina 14 a acestui topic
// sfarsit editare admin.

Deschid un topic separat despre Android ca sa se poata gasi mai usor eventualele informatii pe care le vom discuta despre acest sistem de operare.
Pana acum s-a mai discutat despre subiectul de fata in topicul iPhhone sau Android.

Pana la urma mi-am luat si eu un Android ca jucarie.
Am un HTC ChaCha cu Android Gingerbread 2.3.5 si dupa niscaiva customizari merge destul de ok cu cele trei programele de accesibilitate - TalkBack, SoundBack si KickBack, asta dupa ce este instalat si un alt desktop: Eyes_free Shell.
Mentionez ca are forma unui E5 de la Nokia, poate putin mai lat, fiind cu tastatura qwerty si cu touchscreen.

Ar fi multe de povestit despre Android, pot de acum raspunde pe aici in legatura cu avantajele, dezavantajele, problemele care apar pe un astfel de sistem de operare.

Am utilizat pana acum ca sintetizatoare: ESpeak cu romana si engleza, Ivona cu Kendra si Carmen. Acestea merg ok.
Cu putina bajbaiala merge ok si Yahoo Messenger, se poate asculta si in Winamp muzica, se poate naviga pe internet cu Ideal Web Reader, se pot multe, deocamdata nu am apucat nici eu sa il testez prea in amanunt, trebuie citita documentatie pentru cam orice lucru.

Deocamdata totusi nu recomand nevazatorilor trecerea pe Android, Symbian este mult mai clar dupa ce s-a folosit Windows o viata, chiar daca se pot face mai putine lucruri pe el cu Talks.
Android este deocamdata pentru cei care vor sa incerce, care au rabdare sa se tot invarta pe butoane, sa combine o navigare cu touchscreen si tastatura.

In posturi ulterioare poate mai scriu despre modul de navigare pe desktop cu touchscreen-ul, despre utilizarea aplicatiilor GPS etc, depinde si de eventualele curiozitati ulterioare.
Ultima oară modificat 28 Dec 2016, 01:54 de către Manu, modificat de 6 ori în total.
Errare humanum est, sed perseverare diabolicum...
In forum linguae Latinae venite! (via est: www.limbalatina.ro)
GruiaVelicu
Locotenent - colonel

Mesaj de GruiaVelicu »

foarte interesant ce ne spune Manu aici.
ma bucur ca incearca si altii tot felul de variante.
Gruia
Andreea Neagu
Colonel

Re: Sistemul de operare Android - accesibilitate, programe e

Mesaj de Andreea Neagu »

Manu scrie:Am un HTC ChaCha cu Android Gingerbread 2.3.5 si dupa niscaiva customizari merge destul de ok cu cele trei programele de accesibilitate - TalksBack, SoundBack si KitBack, asta dupa ce este instalat si un alt desktop: Eyes_free Shell.
Adica TalkBack (nu TALKS ca programul Nuance), SoundBack si KickBack (ca in to kick - a lovi si nu ca in kit de intalare). Poate mai are nevoie cineva de softurile astea din Market si ar fi util sa gaseasca denumirile scrise corect.
Manu
General de divizie

Mesaj de Manu »

Multumesc de corectare, nu am citit niciodata numele programelor, desi chiar ma gandeam sa verific spelling-ul dupa ce am deschis topicul, dar am uitat.
Am corectat si in primul meu post, asta in caz ca este cineva care nu citeste mai departe topicul si fuge direct in Market.

Pentru a avea accesibilitatea cu programele mentionate, se ia din Market Ideal Accessibility Installer care pune cam tot ce trebuie, mai e necesar desigur cel putin pe un telefon ca al meu si Eyes_free Shell.
Vortex
Sublocotenent

Mesaj de Vortex »

Foarte buna veste, in sfarsit cineva care sa faca teste pe android. Asteptam informatii, review-uri, pareri, podcasturi....
Senzatia mea e ca talkback are concurenta serioasa, tot gratuita.
Vorbesc despre cititorul de ecran
Spiel, care, printre altele, are chiar si
scripting!
Vortex Website
Maximum de confort, cu minimum de efort.
Manu
General de divizie

Mesaj de Manu »

Intre timp am apucat sa ma mai familiarizez cu Android si voi incerca in timp sa mai scriu cate un review la cate un program accesibil.

Azi am povestit cu Grigore Frisan, cel care practic a influentat nevazatorii sa inceapa sa isi cumpere Android, a studiat si a stiut cu ce trebuie sa se inceapa si multe amanunte; am fost surprins sa aud ca dupa ce eram acum doua sau trei saptamani doar doi cu Android, deja sunt 6, ma refer la nevazatori, desigur.

Sunt multe aplicatii care merg cu TalkBack, azi am vazut un dex, m-am jucat mult cu Yahoo Messenger care merge in totalitate, Winamp care poate fi utilizat destul de bine.
Mi-a semnalat Grigore si doua joculete accesibile, un ping pong audio si un joc text, manager de football.
Ultima oară modificat 29 Dec 2011, 18:20 de către Manu, modificat 1 dată în total.
Stefan_Ilioaica
Capitan

Mesaj de Stefan_Ilioaica »

care este diferenta dintre android si iphone?
Stefan
GruiaVelicu
Locotenent - colonel

Mesaj de GruiaVelicu »

In primul rând vreo 2000 lei.
Gruia
Manu
General de divizie

Mesaj de Manu »

Diferenta de pret este in functie de modelul de telefon cu Android.

Avantajul este ca acum se poate achizitiona un telefon cu voce, chiar in limba romana, doar la 500 si ceva de lei, la liber desigur.

Cand spun telefon, ma refer in primul rand la aplicatia telefon, apeluri si mesagerie, de fapt comunicare in general, Yahoo Messenger functionand foarte bine.
Mira
Sublocotenent

Mesaj de Mira »

Oare numai pretul face diferenta intre un Iphone si un Android?
:)
Mira
IonPop
Colonel

Mesaj de IonPop »

Diferentele sunt cele cunoscute in general.
iPhone este facut de Apple, firma mare, cu conducere dictatoriala, desi acum ca a murit Steve Jobs poate ca nu mai e la fel de rau, cu o politica inchisa privind produsele lor, bazandu-se intotdeauna pe secretosenie, pe fabricarea produsului de la A la Z, adica de la conceperea computerelor, telefoanelor si altor dispozitive, pana la realizarea designului, softurilor, etc, fara sa acorde si altor firme licente pentru a putea crea acele produse cum a facut IBM cu computerele PC.
Bineinteles, asta doar pentru ochii utilizatorilor, fiindca practic nu firma Apple creaza toate produsele, ci telefoanele sunt facute in China, in fabrici in care lucreaza gramezi de chinezi nu extraordinar de bine platiti, iar alte elemente sunt create de alte firme, dar in baza unor acorduri foarte stricte privind secretul fabricatiei.

Android este creat de Google, o firma aparent mult mai deschisa, care a sponsorizat si inca sponsorizeaza multe proiecte open source, ofera (inca) multe servicii gratuite, desi practic si Google este tot un dinozaur de genul Microsoft si Oracle, care ofera atat de multe gratuitati doar cand cheltuielile cu ele nu cresc foarte mult cum s-a intamplat in cazul serviciului Google Translate, si asta fiindca ei castiga bani foarrte multi din publicitatea online, avand aproape jumatate din veniturile obtinute in publicitatea online la nivel mondial.

In ceea ce priveste telefoanele, si iPhone si Android se bazeaza pe aceeasi idee de a vinde programe prin intermediul propriei piete de programe, fara a permite accesarea altor piete, desi pana la urma se pare ca s-au gasit solutii pentru aceasta problema si in cazul iPhone si in cazul Android.

In ceea ce priveste telefoanele, cred ca nu ar fi rau ca orbii care au astfel de telefoane sa faca o comparatie intre functiile similare, pentru ca alti orbi care ar putea dori sa isi cumpere un astfel de telefon sa poata alege mai bine. Adica, ar fi interesanta prezentarea modului de formare a unui numar (sau modurilor, fiindca exista mai multe), de pe un telefon cu/fara tastatura QWERTY, a modului in care se poate asculta muzica cu un program accesibil, a modului prin care se poate discuta/scrie prin intermediul Skype, a modului in care se pot introduce contacte in agenda, scrie/sterge/corecta textul, raspunde la telefon, respinge apelul, pune telefonul pe mute fara a raspunde, instala un program gratuit din piata de programe standard, instala un program care trebuie platit, etc.

Spun ca ar fi interesant, fiindca altfel, modul de utilizare a celor doua telefoane este destul de similar, si chiar mai mir cum de nu au inregistrat Apple sau Google ca patente acele "gesture" cu unul, doua sau trei degete pe ecran.

Am citit mai multe tutoriale de prezentare a celor doua telefoane, cred ca ceva mai multe despre iPhone, dar nu prea mi-au placut fiindca ele au tintit catre "ce se poate face cu telefonul", or pe mine m-ar fi interesat in special "ce nu se poate face". :-)

Adica, stiu ca pe iPhone firma Apple nu permite accesarea animatiilor Flash si nici prea multe limbaje de programare, ci prefera limbajul Objective C si cred ca si alte tipuri de C, dar nu sunt sigur, din motive legate de viteza spun ei, dar ma indoiesc ca doar acesta este motivul. Despre Android nu stiu prea multe. In ce limbaje pot fi scrise programele care ruleaza pe el, cat de simplu este de instalat un program direct, fara ca el sa fie descarcat din nu stiu care piata...

Mi-a parut destul de ciudat cand am auzit ca iPhone nu permite incarcarea pe el a oricaror fisiere mp3, ci ca ele trebuie cumparate de la acel magazin al Apple, si ca de fapt se poate, dar intr-un mod mai nestandard. Asa ca ar fi interesant de stiut cat de nestandard si de simplu este acel mod, si daca se pot asculta orice fel de fisiere mp3 pe Android.

Am ascultat dupa cum v-am spus descrieri ale iPhone, insa totusi nu stiu cum arata, adica nu doar dimensiunile, ci daca arata patratos ca defunctele telefoane Ericsson sau mai rotunjit ca (tot defunctele) telefoane Nokia, cam cum arata telefoanele care ruleaza cu Android, adica care sunt cu tastatura si care fara, care sunt cu tastatura slide si care cu una fixa, care dintre ele au cea mai usor accesibila tastatura, cum arata tastele de la tastatura, adica mai late sau mai inalte, cum sunt pozitionate tastele numerice si tastele cu sageti, si multe altele asemenea.

Sunt curios si eu, dar as fi curios sa aflu opinii critice, nu doar laudative, fiindca din acestea se pot gasi usor pe web...
Manu
General de divizie

Mesaj de Manu »

Incerc sa fac cat de curand o demonstratie cu Android.

Android permite instalarea de programe si din afara Market-ului lor, de aceea am si decis eu sa imi iau acest sistem, pentru ca la un moment dat as putea face un joculet.
De fapt e si usor de pus in Market, inrolare gratuita, doar la vanzari se retin 30% din incasari pentru cheltuielile legate de toata tevatura cu tranzactiile online. La iPhone ca sa ai un program in Appstore trebuie sa dai o suta de dolari abonament anual. Chiar si pentru a programa supravegheat de marii lor ingineri trebuie sa ai acesta bonament, fara el nu ai acces la SDK, IDE, ce or fi avand ei pe acolo.

Android pare deschis in totalitate, cel putin la prima vedere, in Market au fost pentru o perioada chiar programe virus.

Ieri am auzit ca a trecut de curand pe primul loc Android la numar de utilizatori ca sistem de operare pe mobil.

Cu toate cuvintele mele de bine despre Android, nu am aceeasi eficienta la lucrurile pe care le faceam in general pe mobil, de fapt lucrurile pe care le astept eu de la un mobil.

Eu folosesc telefonul mobil pentru a citi in primul rand carti text. Ei bine, desi pe android exista un soft foarte frumos pentru asta, cu tot ce trebuie, marcaje, derulari si ce stiu mai ce, nu pot citi decat tot cu E 51 pe care il mai am intr-un buzunar, ala are totusi Eloquence de care sunt eu dependent, cel putin la lectura.

Aveam pe Nokia foldere foarte bine aranjate cu mesajele de la anume persoane sau cele care imi vin la instalarea programelor ce le-am mai facut pe Symbian; acum in aplicatia implicita de mesaje nu mai se considera necesara existenta posibilitatii de a face foldere, se merge pe ideea ca mesajele sunt un fel de chat, sunt grupate, scrii si ajungi iar la edit, ca si cum ai tot scrie mesaje la nesfarsit. Cu siguranta sunt cerintele epocii, cati sunt interesati sa aranjeze foarte bine mesajele intr-un telefon? Cu siguranta sunt aplicatii care ar rezolva si problema asta, dar ma refer la aplicatia implicita a telefonului meu HTC ChaCha.

Avantajul fata de Symbian este ca pana la urma sunt multe aplicatii care merg si pentru nevazatori, se pot face mult mai multe lucruri daca nevazatorul e neaparat interesat sa faca multe cu un telefon. Ca telefon pur si simplu, apelare si mesaje, telefoanele cu Symbian cu tastatura vor fi tot timpul mai eficiente. Acolo se stia o treaba: apesi numar pe desktop si se formeaza deja, se deschide instant aplicatia telefon. Aici trebuie sa merg in programe si sa deschid aplicatia care are un cam de editare in care scriu numarul, apoi pot apasa enter.

In legatura cu programarea pentru Android cel mai bine ar fi sa fie citit articolul din Wikipedia, Android Software Development. Pe langa IDE-ul oficial Eclipse si SDK-ul care are si Phone Emulator si ce mai trebuie pe acolo, compilator etc, exista si cateva modalitati de scripting mai simplu, am vazut un HyperNext, ceva studio in care pui cu mouse-ul un buton pe canava, iar apoi scrii cod, ce sa se intample daca se apasa acel buton. Un fel de JAWS Scripting, ala ar fi bun pentru lucruri simple cum ar fi simulator de zaruri si maruntisuri din astea.

Pe scurt, desi nu imi place ca nu am Eloquence si nu e asa eficient in ceea ce priveste lucrurile pe care le faceam inainte cu un telefon, totusi Android ofera mult mai multe posibilitati acum decat Symbian ca unealta utilizata la altele decat telefonie mobila.
Ultima oară modificat 29 Dec 2011, 13:46 de către Manu, modificat 1 dată în total.
Andreea Neagu
Colonel

Mesaj de Andreea Neagu »

Pentru a simplifica apelarea, poţi sa îţi asociezi o comanda rapida pentru aplicaţia Telefon pe una din tastele pentru comenzi rapide. Astfel, la apăsarea unei singure taste ajungi direct in aplicaţia de telefon si poţi scrie direct numărul la care vrei sa suni.
Numai bine,
Andreea
Campus
Comandantul unitatii

Mesaj de Campus »

Salutare
Eu folosesc deja de vreo 8 luni un galaxy mini cu android. In toata perioada asta am fost placut surprins sa observ cat de repede evolueaza lucrurile in domeniul asta. Spre exemplificare din martie pana acum samsung a oferit deja 5 actualizari majore ale sistemului de operare ajungand de la android 2.2 la android 2.3.6.
Accesibilitatea pe dispozitivul meu low-level este cam inexistenta dar ma bucur ca pot citi carti cu carmen mai nou :) Cat despre cartile mp3 de la anr le descarc direct pe card cu ANDftp si le ascult la ce viteza vreau cu Astro Player. Mai nou imi descarc si muzica direct de pe net cu mTorrent Pot spune ca face cam tot ce imi doresc eu sa faca ... inca nu l-am trimis la bucatarie sa imi faca papara dar sunt sigur ca exista vreun apk prin market si pentru asta.
Desi procesorul de 600 mhz inclus pe galaxy minii nu suporta flash conform specificatiilor producatorului, am putut pana la urma sa instalez un player flash dupa ce am rootat telefonul dar singurul lucru la care il folosesc e sa ascult clipuri audio de pe trilulilu. La video-uri mai mari bineinteles ca merge foarte greu pe un procesor asa mic fara suport nativ. Oricum site-urile mari care se respecta gen youtube sau trilulilu ofera alternativa pentru mobil.
Nu prea folosesc skype asa ca nu ma pronunt despre asta.
Si bineinteles, ca orice roman autentic, apreciez disponibilitatea unui numar foarte mare de aplicatii crackuite :))
Asadar cand vine vorba de android dezavantajul este ca telefoanele sunt inca in mare parte inaccesibile iar avantajul este ca lucrurile evolueaza foarte repede in acest domeniu. Acuma vorba lui Manu, depinde pt ce vrei sa il folosesti. Sa suni si sa trimiti mesaje merge si cu voce. In plus eu consider ca inca screenreader-ele pt android sunt la inceputul inceputului si vor aparea progrese substantiale in urmatorul an.
Manu
General de divizie

Mesaj de Manu »

In ceea ce priveste aplicatii accesibile, enumar mai jos cateva pe care le-am folosit deja cu TalkBack sau Spiel.

Pentru a deschide aplicatii fara a intra in lista All Apps se utilizeaza desktopul Eyes_Free shell care functioneaza cam in felul urmator:
Ne imaginam un bloc numeric fara tasta 0.
Punand degetul pe ecran oriunde, se considera ca suntem pe numarul 5, cel din mijloc. De acolo, in cele 8 directii sunt iconite alese de utilizator. Se tot taraie degetul, iar de pe iconita pe care o dorim ridicam degetul si atunci o activam.
Pot exista mai multe astfel de desktopuri, se muta intre ele atingand usor marginile stanga dreapta ale ecranului.
Am pus chiar si widgets precum: WiFi Toogle, Bluetooth Togle, statusul bateriei, ceasul etc. Acestea sunt tot ca iconitele, de exemplu pe primul desktop am statusul bateriei la numarul 3. Pun degetul pe ecran si merg putin oblic in dreapta sus (nord-est) si ridic degetul, astfel aud cat la suta mai e din baterie. Daca il ridic pe WiFi Toogle automat se activeaza sau dezactiveaza wireless-ul. In treacat spunand, wireless-ul functioneaza foarte bine chiar si cu routerul meu la care nu stiu de ce nu se prea conecteaza ok alte device-uri. Cand este gasita o retea fara parola, se si conecteaza automat la ea.
Pe langa cele 9 iconite, de fapt 8 pentru ca cea din mijloc de la numarul 5 este mai bine lasata goala ca atunci cand se decide ca nu se doreste nimic, sa ne reintoarcem acolo si sa ridicam degetul fara sa se intample ceva, si pe langa mutarea paginii de desktop atingand lateralele ecranului, mai exista 4 butoane standard, gasibile oriunde.
Aceste 4 butoane sunt in partea de jos a ecranului, calculam aproximativ cele patru sferturi ale marginii de jos.
- Primul este Home, se ajunge de oriunde pe desktop sau daca se tine lung degetul se afiseaza o lista a aplicatiilor recent utilizate.
- Al doilea este Options sau Menu unde apar optiunile existente intr-un program. Cand suntem pe desktop, aceasta tasta afiseaza optiunile de customizare a desktopului, adaugarea de noi aplicatii, modificarea iconitelor etc.
- Al treilea buton este Back / inapoi ; iesire.
- Al patrulea buton, deci cel din coltul jos dreapta este Search / Cautare. De aici se poate cauta pe google, se poate cauta o aplicatie in telefon si altele, e un fel de search edit din Start Menu de la Seven sau Vista. De asemenea, daca suntem sa zicem in Winamp, se poate cauta o melodie, deci e un fel de cautare contextuala.
Aflandu-ne in meniuri, in liste etc, la telefonul meu se folosesc usor sagetile de pe tastatura fizica, sunt in partea de jos dreapta, ca la un laptop. Deasupra sagetii dreapta este tasta enter cu care se alege actionarea unui item ales anterior cu sagetile.

Aplicatia Market este acesibila, la deschiderea ei apare un edit in care se poate scrie un cuvant cheie, numele programului etc. Dupa un enter apar rezultatele si dupa alegere se da iar enter. Aici apare buton Install si Accept and Install Now. Aplicatia se instaleaza apoi pana la capat, o si gasim in lista tuturor aplicatiilor.
Pentru a instala un program este si mai usor sa intram pe site de pe un PC, acolo in Market ne autentificam cu datele generale de logare la aplicatiile Google si alegem programul, e poate mai usor de citit despre el, de vazut nota pentru accesibilitate etc. Exista apoi la fiecare aplicatie gasita un link Install. Dupa ce se apasa pe acesta, telefonul incepe sa instaleze automat aplicatia, fara nici o confirmare, anunta doar vocea ca programul a fost instalat cu succes. Pe calculator apare in cazul meu Sending to HTC, Orange Romania.

Yahoo Messenger functioneaza chiar ok, butoanele sunt etichetate, merge inclusiv sa initiezi o convorbire cu voce, sa vezi mesajele offline sa dai buzzuri etc. Sunetele sunt chiar cele din mess-ul de pe Windows. Sunt citite statusurile celor din lista, merge cred tot ceea ce se poate face cu YM in general.
Intr-o fereastra de conversatie este foarte simplu: o lista cu mesajele, sub care este edit box-ul de scris si cu enter se trimite mesajul sau o sageata in dreapta duce pe butonul Send.

Aplicatia Dex care ia definitiile din DexOnline merge perfect si simplu, la deschidere apare un edit in care se scrie cuvantul, iar dupa enter apare lista explicatiilor care sunt citite ok cu cele doua screen readere.

Darwin Reader, un cititor de carti are doua sectiuni: cea standard pentru vazatori si eyes-free.
In varianta eyes-free se lucreaza foarte bine, manualul explica amanuntit totul.
La o maturare cu degetul de la stanga la dreapta sau invers se merge cu cate o fraza in directia corespunzatoare.
De sus in jos sau de jos in sus se merge cu cate o sectiune.
Atingand putin ecranul se pune pe pauza, iar la reatingere se continua exact din locul ramas. Se pot pune marcaje etc.
In varianta gratuita merg doar cartile DAISY, in varianta cumparata care face 3 dolari merge cam orice format, inclusiv EPub.

Pentru muzica nu am apucat sa utilizez decat Winamp, dar cu siguranta exista alte zeci de programe, unele functionand ok pentru nevazatori.
In Winamp se poate gasi usor un play list, se poate naviga prin lista si da enter pe track-ul ales.
Butoanele nu prea sunt denumite, dar se poate gasi usor butonul de pauza, de o parte si alta a lui fiind butonul next, respectiv previous track.

Aplicatia Youtube care era preinstalata se utilizeaza in cel mai simplu mod posibil. Se deschide si se poate scrie direct ceea ce se doreste. Dupa enter apare direct o lista a rezultatelor, iar dupa alegere se apasa iar enter. Pentru a efectua o alta cautare, se poate apasa direct o litera de pe qwerty, astfel se activeaza edit box-ul.
In optiuni exista posibilitatea de upload, My Channel etc.

Am incercat putin si un joculet, Audio Ping Pong facut pentru nevazatori. Trebuie sa folosesti telefonul pur si simplu ca pe o paleta si sa te sincronizezi cu adversarul, sa raspunzi cand trebuie. Se aude si sunet cand se da in gol. Mingea merge tot mai repede pe masura ce se castiga un game sau tot mai incet pe masura ce se pierde.

De-a lungul timpului voi mai prezenta cate ceva.
Ultima oară modificat 30 Dec 2011, 21:52 de către Manu, modificat 1 dată în total.
Scrie răspuns