Teme la matematică

Literatura, idei, ganduri

Moderator: Manu

IonPop
Colonel

Mesaj de IonPop »

"eroarea celor care neaga faptul ca se formeaza unghiuri drepte in A si O pleaca de la faptul ca se ignora teorema conform careia tangenta nu ddoar ca atinge circumferinta cercului intr-un singur punct, dar si aici e important, raza e perpendiculara pe punctul de tangenta."

Nu vad cum ar putea cineva ignora ceea ce spui tu din moment ce este evident ca orice tangenta la un cerc formeaza un unghi drept cu raza cercului in punctul de intersectie.
Sau esti de parere ca se poate duce o tangenta la cerc care sa nu fie perpendiculara pe raza cercului? :-)

"Deci cei care pleaca cu desenul din punctul A plasandu-l oriunde la distanta fata de cerc si apoi trag liniile asazis tangente nu fac practic altceva decat sa traga doua segmente care nu sunt neaparat tangente."

De ce nu sunt tangente? Orice linie dreapta care atinge cercul intr-un punct fara a il strapunge este o tangenta la cerc.
Tangenta este deci o dreapta, o linie infinita.
Daca doua tangente nu sunt paralele, ele se intersecteaza intr-un punct undeva in afara cercului. Gandeste-te ca acel punct este punctul "A" din care se spune ca se traseaza cele doua tangente la cerc, si acel punct poate fi oricat de apropiat sau de indepartat de cerc.

Textul in engleza este corect, insa nu spune ca o tangenta la un cerc poate fi dusa doar dintr-un punct aflat la o anumita distanta, incat distanta pana la punctul de intersectie cu cercul sa fie egala cu raza, ca sa se formeze un patrat.

Cred ca iti este greu sa iti imaginezi un patrulater in care unghiurile opuse sunt de 90 de grade, doua laturi care ating acele unghiuri sunt egale ca lungime, dar totusi acel patrulater sa nu fie totusi patrat.
Cornel
Locotenent

Mesaj de Cornel »

corect
Ultima oară modificat 23 Mai 2015, 17:22 de către Cornel, modificat 1 dată în total.
Cornel
GruiaVelicu
Locotenent - colonel

Mesaj de GruiaVelicu »

Salutare, si totusi Ion Pop are dreptate. Acuma mai pun un desen posibil si daca nici acum nu e clar, atunci nu avem ce face. Avem o penseta cu lungimea bratelor de 10 centimetri si un disc cu raza de 3 centimetri sau o sfera cum preferi. Este evident ca vom putea prinde discul sau sfera cu penseta. Bratele pensetei sunt tangentele si din centru cerculuisau al sferei putem duce doua raze perpendiculare pe bratele pensetei. Oricum si manualul si proful de mate a confirmat ca varianta sustinuta de noi este cea corectaa.
Gruia
Cornel
Locotenent

Mesaj de Cornel »

mda! am stat ceva mai mult sa-i dau de cap! am gresit insistand pe crearea unui desen rectangular ca premisa de rezolvare in care unghiurile O si A era musai sa fie drepte, ceea ce e valabil, dar nu obligatoriu.
IonPop, sa nu te superi prea tare pentru ce scrisesem ieri seara, dupa cum vezi, retrag tirada!!! Sau daca nu ai apucat sa o citesti, cu atat mai bine.
Aproape ca eram in conjunctura dictonului aluia cu errare humanum perseverare diabolicum.
Valabil si cu patrulateru cu doua unghiuri de 90 opuse, cata vreme nu e vorba de paralelogram...
Cornel
IonPop
Colonel

Mesaj de IonPop »

Salut Cornel. Nu e nicio problema (mai ales ca nu am citit acel mesaj) :-)
Cateodata mi se intampla si mie cate un astfel de blocaj mental cand verific un cod de programare in care am gresit ceva, si cand verific insistent din nou si din nou liniile mai complexe fara sa gasesc problema, fiindca problema este undeva intr-o linie foarte simpla care imi pare corecta.
Bine ca ai inteles rationamentul, fiindca asta era scopul.
Scrie răspuns