Anglia, asa cum nu o stiti

Literatura, idei, ganduri

Moderator: Manu

IonPop
Colonel

Mesaj de IonPop »

@Gruia: Da, ai dreptate cand spui ca ar trebui sa putem avea cu totii dreptul sa alegem, mai ales atunci cand exista posibilitati de a face asta fara sa ii deranjeze pe altii, cum este cazul unui loc special amenajat pentru fumatori.
De multe ori insa in practica nu se pune in aplicarea aceasta optiune de alegere din motive financiare, si stim foarte bine ca acesta este o problema mare si in cazul orbilor care nu au acces la documente accesibile, servicii accesibile, desi foarte multe dintre ele s-ar putea oferi si intr-un format alternativ care sa ne fie noua accesibil.
In cazul problemei de accesibilitate pentru orbi nu doar ca nu se ofera o alternativa pe care sa o alegem noi in functie de preferintele noastre, dar nu ni se ofera in cele mai multe cazuri nici macar o alternativa minima la care noi sa avem acces. Si inca in acest caz chiar nu dauneaza nimanui, nici sanatatii, nici moralei, ba dimpotriva, ar fi cat se poate de normal, dar totusi nu se ofera asa ceva.
Daca ar aloca cine stie cine, UE, sau statul sau altcineva o gramada de bani cu care sa se acopere toate costurile suplimentare, de administrare, de organizare, sau de amenajare a unor spatii special destinate nevoilor unor grupuri minoritare, atunci s-ar rezolva toate aceste probleme. Atat doar ca nu aloca nimeni astfel de fonduri fiindca intotdeauna exista nevoi mai importante ale majoritatii.

@Puiu: Sa ai un punct de vedere e una, iar sa nu fi de acord cu ceva despre care nu iti cere nimeni parerea este altceva. Dar am inteles ce vrei sa spui. Cred ca este doar o chestie de exprimare. Adica nu m-am legat de opinia ta, ci am vrut sa spun ca ar fi ca si cum eu as spune ca nu sunt de acord ca Basescu sa fie Presedinte. Asa si? Inseamna asta ceva? Nu inseamna absolut nimic atat timp cat nu mi-a cerut nimeni parerea si nu tine nimeni de eventuala mea parere.
Inseamna ceva ca nu sunt de acord cu un presedinte doar in momentul in care votez. In rest... sunt doar opinii.
Nu inteleg insa de ce crezi ca doi homosexuali nu ar putea educa un copil pentru ca acel copil sa ajunga o persoana foarte fericita si cu succes in societate.
Crezi ca prin "educatie" toti oamenii inteleg transmiterea acelorasi elemente culturale pe care le ai tu?
Sau crezi ca alte natii care au cu totul alte repere culturale cum ar fi cele din tarile preponderent musulmane sau din alte parti ale globului nu pot sa isi educe copiii doar fiindca ei au o cu totul alta cultura decat noi?

Sunt interesante prezentarile despre Marea Britanie pe care le-ai facut.
In lipsa posibilitatii unor excursii indelungate pentru a vedea intr-adevar cum se traieste intr-o tara este foarte util cand poti afla mai multe despre anumite locuri de la mai multe persoane, fiindca fiecare priveste in felul lui locurile si oamenii de acolo, incat ne putem face cat de cat o imagine despre acele locuri.

De curiozitate, sti cumva ceva despre comunitatea orbilor din Marea Britanie?
Ar fi interesanta o comparatie cu cea din Romania, adica de exemplu ce fel de beneficii si alocatii au orbii de acolo din partea statului, daca exista legi care ii chiar ajuta pe orbi sa isi gaseasca de lucru, cam ce lucreaza ei pe acolo, ce fel de organizatii orbesti exista, au si acolo parte de aceeasi discriminare ca la noi?
GruiaVelicu
Locotenent - colonel

Mesaj de GruiaVelicu »

As avea si eu cateva intrebari pentru Puiu. Am auzit tot felul de zvonuri despre englezi cum ar fi faptul ca beau foarte mult si ca stau cam prost cu igena. Deasemenea am auzit o ciudatenie ca la chiuvete ar avea doua tevi separate, una pentru apa calda si una pentru apa rece.
Gruia
Puiu
Sergent

Mesaj de Puiu »

da, asa este, nu am inteles nici eu ciudatenia aceea cu tevile de apa separate, si da, beau fantastic de mult. sotia mea lucreaza uneori la restaurantul despre care va spuneam, si vede tot felul de oameni acolo, si femeile beau, dar iar o sa vina domnul Pop, sa ne spuna ca e normal lucrul acesta, si ca ne legam de toate relele de aici. sincer gruia tata, pentru ca tu sunt convins ca ai sa-ntelegi exact ce doresc sa spun, la noi inca stam foarte bine la capitolul morala, in comparative cu ei. fetele aici fac sex de la 13 - 15 ani, fac copii de la varste foarte fragede, 16 - 17 anisori, dar despre toate astea am sa povestesc eu in postarile ulterioare, si despre prize, despre robineti, instalatii de apa, etc...
Autobuzele circula la ore stabilite, adica, in statia de autobuz scrie la ce ora vine autobuzul care merge in centru, la ce ora vine autobuzul care merge la universitate, etc, urcarea in autobuz se face pe singura usa existenta, adica prin fata fireste, cumperi bilete de la sofer, sau arati daca ai ceva scutire.. Orbii au 313 lire pe luna, bani la care nu se umbla. Insa, aici gradul de handicap este calculat dupa mai multe criterii… un orb ca ispas cornel poate sa ia mult mai mult decat un orb ca florin radulescu. Cine-I cunoaste pe-astia doi intelege exact ce-am spus. Sunt afectiuni asociate, ispas are spondilita anchilopoetica, iar radulescu e doar orb. Se dau bani si pentru mobilitate, cat este de redusa sau nu, si pe urma, ajutoarele sociale cresc in functie de familie si de venitul acesteia, insa cei 313 lire nu se atinge nimeni de ei. Nu stiu nimic insa despre gradul 2, 3, 4, daca exista si cum se platesc acestea. Cine doreste sa vina in Marea Britanie si sa optina pensie de orb, nu are mare lucru de facut in aparenta. Eu cand am ajuns aici erau alte legi, pe vremea aceea romanii nu puteau optine mai nimic, insa eu am avut toate aranjamentele facute, fiind cineva deja aici, si eu gasind mai toata treaba pusa la punct. Primul lucru pe care trebuie sa-l faceti odata ce ajungeti aici, este sa va optineti numarul national. Nu stiu sa explic exact ce semnificatie are acest numar, il puteti optine fie printr-o programare la forurile competente, programare care poate dura pana la 6 luni acum dupa cate am vazut pe internet, fie printr-o firma specializata in asa ceva, normal ca au aparut intreprinzatorii care se ocupa de lucrul asta pentru voi, platiti 120 de lire si firma respectiva face toate demersurile. Va trebuie 2 acte cu poza, certificatul de casatorie, o adresa in United Kingdom, si dovada ca aveti un cont bancar. Fireste ca si aici se bat lucrurile cap in cap, ca sa-ti faci cont la banca iti trebuie dovada ca ai aici o adresa, iar ca sa inchiriezi aici o casa iti trebuie cont in banca.   procedura se simplifica daca aveti pe cineva aici, va ia cineva in spatiu, pe urma va faceti cont la banca, pe urma va luati numarul national, apoi va faceti o programare la medic pentru a optine certificatul de orb, nu e valabil certificatul din romania sub nici o forma, si nici nu conteaza veniturile pe care le aveti in romania, cel putin deocamdata. Firmele se deschid aici cu o foarte mare usurinta, eu pana acum am avut doua firme aici, nefunctionale fireste, le-am deschis pentru ca asa mi-au cerut interesele. Dar presupun ca nu va intereseaza sa intru foarte tare in aceste amanunte. Anul trecut in luna mai, luna florilor, ce mi-am zis eu, ia sa ma apuc eu de jucat sah. M-am inscris in asociatia orbilor, R I N B, dar sahurile nu se luau de acolo, trebuie sa te inscrii in alta asociatie, a sahistilor orbi. M-am inscris, mi-au dat un sah, si am participat la un turneu. Vroiam de fapt mai mult sa socializez, nu joc sah de performanta, joc de placere, si presupun ca nici nu ma ajuta cine stie ce capul… )  m-am dus la acel turneu, dar nu am stat acolo… dumnezeule, cel mai tanar dintre participanti avea 56 de ani! Ma gandeam si eu ca vad oameni tineri, oameni vii, vioi, veseli… nici vorba de asa ceva… o perioada am facut un fel de voluntariat la o asociatie, ii ajutam pe orbi sa deprinda tehnica, calculatorul, dar orbii nostrii sunt supradotati in comparatie cu cei de aici… astia habar nu au sa foloseasca un computer, in marea lor majoritate. Fireste ca sunt si exceptii… am facut si niste cursuri de umblat cu bastonul, cu o doamna andreea, dar ma enerva, si nu le-am terminat. O alta experienta interesanta a fost atunci cand mi-am facut primul abonament la o firma de telefonie mobila, sunt 5 retele aici, de fapt sunt vreo 7 – 8, este 3, O2, Vodafone, si pe de alta parte orange, EE, si T mobile. Astia sunt impreuna, de aceea am scris pe de alta parte. Mai sunt lyca mobile si inca una, dar astia nu au sediu in UK, nu ofera decat cartele preplatite. Am plecat deci de-acasa cu pasaport, buletin, certificat, contract de inchiriere, mai lipseau o poza cu casa, proprietarul, sotia, copilu si alte rude, glumesc un pic va dati seama… ei bine, nu a fost necesar de cat cardul! Cardul bancar si atat! Mi s-a spus sa introduc cardul in dracia aia, l-am introdus, am tastat pinul, ei mi-au facut o verificare si au vazut ca sunt eligibil. Oricum contractele se pot incheia si pe internet, am vazut ca acum si la noi se poate face asa, insa verificarile sunt mult mai amanuntite decat aici. Ofertele sunt mult mai generoase decat in romania, la 40 de lire pe luna optii un telefon de ultima generatie, samsung S5 sau iPhone 5S, minute si text si date nelimitat. All you can eat cum spun ei. Banca la care sunt eu afiliat, RBS, roial banc of scotland, nu ofera facilitati pentru orbi, in sensul ca bancomatele nici macar nu au mufa de casti, insa, am primit de la ei un card reader cu voce, site-ul bancii este foarte accesibil, si poti face cu foarte mare usurinta operatiunile bancare de pe site. In orasul in care locuiesc, Loughborough se cheama, judetul ca sa zic asa este Leicestershire, sunt vreo 3 firme de taxi, iar una dintre ele este plina de romani, cred ca 90% dintre soferi sunt romani. Moldoveni, ardeleni, chiar si olteni am vazut acolo.… si o ultima mentiune, nu doresc nici un fel de polemica pe nici un fel de tema, m-am razgandit, sunt de acord si cu homosexualii si cu cine vreti DVS domnule Ion Pop, e foarte benefic ca acestia sa alcatuiasca cupluri si sa infieze si sa educe copii, nu fac decat sa povestesc ce e pe aici, si felul in care vad eu lucrurile. Cred ca Gruia are dreptate, discutiile contradictorii nu-si au sens aici. Va doresc o zi frumoasa.
Puiu Sima
IonPop
Colonel

Mesaj de IonPop »

@Gruia: "Deasemenea am auzit o ciudatenie ca la chiuvete ar avea doua tevi separate, una pentru apa calda si una pentru apa rece.".

Nu am inteles aceasta nedumerire fiindca ma gandeam ca doar si la noi exista doua tevi, una pentru apa calda si una pentru apa rece, asa ca am cautat si m-am lamurit ca de fapt ei au si doua robinete separate, iar asta e intr-adevar o problema.

http://www.londonschool.com/language-ta ... hroom-210/

Din intamplare chiar in textul din acea pagina am gasit:

"I am also convinced that to use these differences to insult people from other countries is pretty small minded and blind.".

Adica spune ca e sigur ca pentru a folosi astfel de diferente pentru a insulta publicul din alte tari da dovada de o minte limitata si oarba.

Am mai gasit o pagina care explica de ce se folosesc doua robinete separate la:

http://pim.famnit.upr.si/blog/index.php ... -them.html

Se pare ca pe de o parte este o problema istorica, fiindca ei aveau apa curenta si pe vremea cand la noi eram inca sub regimul fanariot, si evident ca nici nu se punea problema de asa ceva, si pe de alta parte tine de traditie, de obisnuinta, desi dupa cate am citit, si in UK exista robinete combinate, doar ca multi prefera modelul traditional.
Oare noi in Romania nu avem multe preferinte traditionale considerate de altii niste ciudatenii?

@Puiu: Nu imi pune in gura cuvinte pe care nu le-am spus.
Ca oamenii beau prea mult nu este bine fiindca respectivele persoane ii pot deranja pe altii.
Iar daca unii beau sau se manifesta intr-un mod necivilizat in public si acele lucruri sunt rele, nu se poate generaliza si sa se spuna in general despre englezi, ca si cum toti ar face asa, dupa cum nu se poate generaliza si spune ca si alte lucruri sunt rele doar fiindca alte culturi nu le pot accepta.

Si in Romania exista orbi care din nefericire au fost nevoiti sa cerseasca, dar nu cred ca se poate generaliza si sa se spuna ca toti orbii din Romania sunt cersetori.

Iar in ceea ce priveste varsta la care raman gravide fetele in Romania, cred ca esti destul de putin informat. Daca iei legatura cu cei care lucreaza in sistemul de protectie a copilului vei afla cam cat de bine sta si Romania la acest capitol.
Sau la alte capitole legate de "morala" crezi ca Romania sta mai bine? Crezi ca UK exporta mai multe prostituate decat Romania?

Spuneati ca discutiile contradictorii nu isi au rostul, adica cu alte cuvinte ca nu ar trebui sa va contrazica cineva pentru denigrarea unor oameni care au ca singura vina faptul ca nu sunt exact ca dumneavoastra.

Tot ce exista pe acest pamant este cat se poate de normal, fiindca odata ce dintotdeauna au existat si homosexuali, si handicapati si alte minoritati denigrate de diverse persoane si din moment ce vor exista intotdeauna, cred ca este o prostie sa spuna cineva ca nu este de acord cu asta. Este ca si cum ar spune ca nu este de acord cu gravitatia.

Ironiile dumneavoastra care au ca scop evitarea evidentierii dezinteresului pe care il aveti despre anumite categorii de persoane nu isi au niciun rost fiindca nu ma impresioneaza.
Aceleasi idei le au multi altii si despre orbi, cu toate ca habar nu au despre ei, si nu stiu nici ce pot face, nici cum traiesc, si ce este cel mai important, nici nu ii intereseaza.
Ati cunoscut homosexuali de aveti opinii atat de bine fundamentate despre ei? Sau credeti ca nu ati putea avea colegi homosexuali cu care sa colaborati foarte bine, care sa va ajute, cu care sa fiti chiar prieten? Sunteti sigur ca nu ati avut chiar astfel de cunostinte atat doar ca nu ati stiut ca sunt homosexuali fiindca ei au ascuns asta stiind ca multi ii discrimineaza doar din acest motiv?
Sau daca ati avea un coleg/vecin/prieten cu care v-ati inteles bine, ati intrerupe orice legatura cu el daca ati auzi ca are alte orientari sexuale?
Nu cred ca este bine sa promovati o opinie despre niste oameni pe care nu doar ca nu ii cunoasteti, dar probabil ca nici nu ati stat macar de vorba. Credeti ca daca diversi vazatori din Romania i-ar "cunoaste" pe orbi doar vazandu-i o data la nu stiu ce masa festiva organizata de ANR, si-ar crea o imagine buna despre ei?

Oricum, homosexualii sunt persoane mult mai "normale" decat handicapatii daca tot e vorba. Ei au aceleasi abilitati ca toate celelalte persoane, pot face orice fac ele, pot munci orice, iar publicul nu trebuie sa le tina in spate si sa munceasca si sa contribuie pentru ca ei sa aiba venituri cum este cazul persoanelor cu handicap.
V-ati gandit ca poate ca dintre persoanele care au dus o lupta politica si pentru ajutarea handicapatilor exista si homosexuali si ca si datorita lor obtineti un castig banesc? Ca poate ca ei au tot interesul sa sprijine si alte minoritati discriminate, ca cea din care fac si ei parte?
Sau credeti ca homosexuali exista in UK doar prin baruri dar nu si in parlament sau guvern?
GruiaVelicu
Locotenent - colonel

Mesaj de GruiaVelicu »

Nu zice nimeni ca englezii sunt mai prejos de noi. Acuma nu as vrea sa recurg la argumente nationaliste, da o parte de adevar exista si anume ca nu au stat atatia ani sub turci si nici parte de comunisti nu au avut. Poate si de asta e estul Europei unde e acum sau mai mult ca sigur o parte din cauze stau si in aceasta realitate istorica. In ceea ce priveste homosexualii este normal sa fie ciudat pentru o persoana care vine dintr-un spatiu unde nu se manifesta public asemenea comportamente. Eu cu manu am discutat o gramada la bere despre diferentele astea culturale. Ce stiu despre Anglia stiu de la Manu care a avut o prietena italianca care a stat vreun an inAnglia. Tipa asta facea tot felul de comparatii intre englezi si italieni. In Anglia este considerata o risipa sa faci dusi in fiecare zi, asa am auzit. Si apropo de manifestarile astea de dragoste in public, eu personal nu sunt de acord nici cu manifestarile intre persoane de sexe diferite. Oarecum intaleg niste adolescenti sa se sarute pe la terase din lipsa de alte locuri, da sa ma iau eu si nevasta-mea si sa mergem la o pizza intr-o seara si sa ne tot sarutam nu mi se pare tocmai ok.
Gruia
IonPop
Colonel

Mesaj de IonPop »

Da, sunt 100% de acord cu tot ce ai spus.
Am spus si eu ca este normal sa existe diferente culturale, si cred ca tot normal este sa intelegem ca sunt doar niste diferente culturale si ca nu este nimic absolut aici. Casatoria, modul in care ne manifestam public, ce bem, ce mancam etc sunt doar niste obiceiuri temporare care peste mii de ani vor fi sigur mult schimbate sau care chiar in prezent in alte locuri pe pamant sunt cu totul diferite. Iar asta nu inseamna ca in acele locuri este mai bine decat la noi sau mai rau. Este doar diferit, atat tot.
Si atunci cred ca este la fel de normal sa ii consideram pe cei care au alte preferinte sau obiceiuri cat se poate de normali, doar ca mai mult sau mai putin diferiti de noi.

Si cred la fel si cu manifestarile de dragoste in public. Exact cum spuneai, cand vezi niste adolescenti care abia atunci descopera acest domeniu si nu mai tin cont de nimic, ii poti accepta, fiindca stim ca acea varsta este una critica pentru toti oameni, indiferent ca sunt homosexuali sau heterosexuali, sunt doar niste copii mai mari.
Pentru adulti nu este insa intr-adevar o manifestare civilizata sa se sarute in public, cel putin pentru mediul cultural european al momentului, insa nu cred ca homosexualii fac asta mai des decat ceilalti.
Atat doar ca ei fiind diferiti, sunt aratati imediat cu degetul si scosi in evidenta.
Stim noi orbii foarte bine cum este sa fi privit ca o stafie de catre ceilalti chiar daca nu faci nimic ci doar mergi pe strada. Daca mai si faci ceva oricat de putin deplasat, se considera ca este o catastrofa. Cam asa este si cu homosexualii.

Pe langa asta mai exista o categorie de homosexuali care fac asta ca un protest. Asta atunci cand au loc acele "parade gay" care pe multi ii dezgusta.
Sa nu crezi ca ei fac asta ca o distractie asa cum pare. O fac fiindca chiar asta este intentia, sa socheze lumea, sa ii faca sa inteleaga ca si ei exista, o fac ca un protest pentru faptul ca sunt discriminati. Crezi ca daca si comunitatea lor ar fi protejata de lege la fel ca comunitatea persoanelor heterosexuale, ar mai avea motive sa se imbrace ca toti dracii si sa marsaluiasca pe strazi?
Crezi ca daca orbii s-ar aduna sa protesteze din cine stie ce motiv pe strazi si doar sa mearga orientandu-se cu bastonul, nimic mai mult, ceilalti trecatori ar avea o imagine buna, calda si prieteneasca fata de ei? Imaginea ar fi cu siguranta sumbra si neplacuta si ar prefera sa nu existe. Doar ca acei orbi nu ar protesta din placere cu siguranta...

In ceea ce priveste istoria, englezii au avut si ei parte de razboaie.
Si ei au fost cuceriti de romani, au avut razboaie si cu vikingii si cu francezii, pana nu demult in Irlanda de Nord, regiunea aia pe care au furat-o Irlandei gruparea terorista ETA obisnuia sa faca tot felul de atentate, insa au fost mult mai precoce decat noi si au inventat tot felul de dispozitive cu sute de ani in urma fapt care le-a permis sa navigheze si practic sa cucereasca intreaga lume. Iar asta a insemnat si posibilitatea de a fura o gramada de averi si resurse, dar si faptul ca au cunoscut multe alte culturi si au putut invata mult mai multe lucruri.
Nici eu nu ii laud ca ar fi perfecti, si nici mie nu imi plac toate la ei, dar dupa cum ziceam, una este sa critici o problema fundamental gresita care poate fi corectata sau imbunatatita, caci atunci putem spune ca acea critica este una constructiva, si alta este sa ne legam de niste diferente culturale si sa zicem ca ei sunt nu stiu cum fiindca asa am vazut noi ca sunt cativa oameni din vreo 60 de milioane cati sunt ei.
GruiaVelicu
Locotenent - colonel

Mesaj de GruiaVelicu »

As fi curios sa ne spui Puiu daca in Anglia ai vazut sau ti s-a parut ceva mai curios in obiceiurile culinare.
Gruia
Puiu
Sergent

Mesaj de Puiu »

Nu, nu mare lucru... au ceea ce se cheama fish and chips, adica, peste cu cartofi prajiti.
ceea ce mai servesc prin restaurant la mic dejun, o chestie full English, care contine toate prostiile, carnati, oua, fasole fiarta, si inca altele, aici femeile nu gatesc, se consuma foarte multe semipreparate, supa la plic, sunt grasi in general, fetele grase si destul de uratele... acum am sa-ti dau un exemplu, eu mananc ceafa de porc, imi place mult, mananc sarmale, in fine, ceafa de porc nu gasesti aici, greu sa gasesti ceafa cu un pic de grasime. cei care m-au vizitat pe aici pot sa confirme, nu exista branza, chiar nu exista. este cascaval, tot felul de branze pe gen, dar branza aceea pe care o mananci in Romania, aici nu se gaseste. laptele are gust de orice altceva decat de lapte, si ma opresc aici... la capitolul bucatarie in opinia mea, sunt 0. mie-mi place ceafa cum va spuneam, un pic impanata, nu agreeaz carnea macra. totusi, mai sunt cateva magazine deschise fie de arabi, fie de polonezi, international food, acolo mai gasesti cate ceva de doamne-ajuta de mancare.
astazi am iesit in oras, trebuia sa-si cumpere fetele astea nu stiu ce pentru la mare... intr-un magazine erau 2 homosexuali, ea-si cumparase o pereche de pantaloni, de dama fireste, si el o lauda cat de bine-I sta! ea se uita in oglinda, si el o admira! un tablou fascinant...
Puiu Sima
Manu
General de divizie

Mesaj de Manu »

M-am intors si eu in Cluj si m-am bucurat sa vad un topic despre Anglia.

Da, cu robinetele mi se pare si mie ciudat, cineva care a mers in Scotia a spus ca se obisnuieste ca omul sa se spele punând dopul la chiuveta. Asta pentru a amesteca apa sa nu fie nici prea rece, nici fierbinte; se ia cu mana caus si se da pe fata. Credeam ca e doar in Scotia... Oricum, nu cred sa fie efficient sistemul, iar daca noi luam multe de la ei, ma mira ca un system care e clar mai bun nu este preluat si de ei.
Cred ca occidentalii, mai ales unii aflati mai sus de paralela 47-50 au obiceiul sa faca econoomii, probabil de aceea au si reusit sa progreseze.
Auzeam de la Teofil care a si stat in Germania un an ca se spala vasele cu un detergent bio, apa intr-o chiuveta cu dop, apoi sunt sterse direct fara limpezire; o fi fost asa mai in estul Germaniei doar...
Cu dusul in Anglia am auzit-o si de la altcineva, of ata din Cluj care a mers in vizita la o familie. Dimineata a facut un dus, apoi spre seara au fost la o plimbare mai lunga. Tipa, in drum spre casa a spus ceva de genul: "Ce bine ca ajungem acasa, fac si eu un dus..."; gazda cam revoltata: "Cum? Iar? Nu ai facut azi?".

Oare de ce se platesc la 6 sau 4 luni cheltuielile... probabil tot pentru economie, macar nu este atat de lucru cu citirea contoarelor, trimiterea facturilor etc.

Apropo de batranii de la concursul de sah, ma distra si Adi care e in alta zona in Anglia: vroia sa le faca un site sau asa ceva unora de la o asociatie... Aia ca nu se poate pana la urma, e greu, complicat. M-a distrat cum a spus: "Bine ca imi trimit newsletter lunar pe casete...".

Deci se poate ajunge la un ajutor social de 1800 de lire... Asta e mult, probabil trebuie sa fii intr-o stare foarte grava, sa nu ai doar cu ochii ci si cu capul sau asa ceva... :)
Errare humanum est, sed perseverare diabolicum...
In forum linguae Latinae venite! (via est: www.limbalatina.ro)
Puiu
Sergent

Mesaj de Puiu »

Nu, nu... sa nu fiu inteles gresit. pe familie se poate ajunge la o asemenea suma, ajutoarele venind din mai multe surse! deci, sotia ta nu are serviciu aplica pentru x, y, z, dar aplicatia se face pe familie, in functie de membrii, in plus la o luna de zile te duci sa semnezi nu stiu ce, sau la 2 saptamani... deci, un numar de ajutoare accumulate ating aproximativ 1800 de lire, si nu sunt permanente. da/? sa fim bine-ntelesi! da, asa este cu vasele, nu le limpezesc, avem si noi niste vecini care au certato pe elena ca tine apa deschisa cand spala vasele... au certato vorba vine, au facuto atenta ca nu asa se face. totusi, paradoxal, desi sub multe aspect sunt cumva apparent in urma noastra, o birocratie care te imbolnaveste, sunt ingaduitori cu homosexualii, nu pun pret pe curatenie, umbla dezordonati si dezordonate pe strazi, cu toate astea, sunt in fata noastra...
Puiu Sima
IonPop
Colonel

Mesaj de IonPop »

@Manu: Am vorbit ieri cu cineva care locuieste de mai mult timp in UK si mi-a spus ca la aproape toate locuintele noi, adica 90% dintre ele se pun robinete moderne, ci ca in general doar batranii prefera robinetele traditionale fiindca s-au obisnuit cu ele de o viata.
Si eu ma gandeam ca o anumita cultura trebuie privita in ansamblu si ca poate veniturile mai mari ale unora se datoreaza si faptului ca economisesc in anumite domenii. De asemenea cred ca noi s-ar putea sa nu facem o comparatie prea buna cu ei, fiindca ne raportam la stilul de viata dintr-un oras mare ca Cluj sau Bucuresti. Sa nu uitam ca 45% dintre romani locuiesc la tara unde majoritatea nici nu au apa curenta cu care sa umple un lighean in care sa se spele, si ca trebuie sa o aduca cu galeata de la fantana sau izvor. Iar ca alte zeci de procente locuiesc in asa zise orase care pana nu demult au fost comune, dar care au avansat la stadiul de oras fiindca au acces la anumite fonduri de dezvoltare, dar in schimb nu stau nici ele extraordinar la capitolul utilitati. Deci la o comparatie de ansamblu nu cred ca Romania sta mai bine nici in acest domeniu.
Si la noi exista persoane care pastreaza apa din vana dupa ce fac baie si o folosesc apoi pentru a o arunca la WC ca sa nu traga apa si sa consume apa in plus.
Acele persoane ar putea spune ca pe de o parte fac economie si ca pe de alta parte asta nu influenteaza negativ nivelul de igiena.
Cand eram student am locuit intr-o vara in gazda la o familie fiindca lucram iar caminele erau inchise, si am avut si eu discutii neplacute cu gazda de mai multe ori fiindca consumam prea multa apa. Asta desi nici nu prea puteam consuma prea mult, fiindca incalzirea apei se facea local intr-un boiler, si avea nevoie de mai mult timp ca sa se incalzeasca, deci mai mult de un boiler nu puteam practic consuma pentru o baie. Ma rog, si acestea sunt cazuri disparate care nu reflecta realitatea din Romania in ansamblu, ca si cele din relatarile despre alte tari de altfel.
Cred ca pentru a face o comparatie intre tari ar trebui sa comparam indicatorii din aceste tari, care iau in considerare populatia in ansamblu, nu care compara cateva cazuri dintr-o tara cu alte cateva cazuri din alta tara. La nivelul sanatatii populatiei, exista un indicator numit "speranta medie de viata" care este totusi mai mare in Marea Britanie cam cu 9 ani decat in Romania. Se pare ca totusi nu traiesc chiar atat de nasanatos...

Cred ca facturile se citesc rar in UK fiindca majoritatea nu traieste acolo de pe o luna pe alta si stiu sa isi gestioneze finantele si sa aloce in fiecare luna bani si pentru cheltuieli, chiar daca ele sunt platite dupa cateva luni. Astfel este intr-adevar mai putin costisitor, si sa nu uitam ca daca citirea lunara a contoarelor este mai costisitoare, este mai costisitoare pentru publicul larg, nu pentru firma care face citirea.
Cred ca ei pot face asta si fiindca poate acolo exista mai putini hoti. La noi ar fi destul de nasol daca s-ar face asa, fiindca daca cineva inchiriaza un apartament cuiva, risca sa nu mai vada banii pentru utilitati daca acea persoana pleaca, iar daca trebuie platite mai multe luni odata, atunci suma pierduta este destul de mare.
Si atunci cand cineva inchiriaza ceva in Marea Britanie, mi s-a spus ca in multe cazuri se cer tot felul de dovezi ca viitorul chirias lucreaza, ce anume lucreaza, se platesc garantii ceva mai mari, dar asta fiindca englezii isi permit asta. La noi chiriasii abia isi permit in multe cazuri sa plateasca chiria pe o luna. In plus, la ei s-ar putea sa se aplice legile pe care le au. La noi exista mici sanse sa recuperezi in instanta contravaloarea a catorva chirii de la cineva care nu are nimic, nici locuinta pe care sa se poata pune gaj, nici un venit stabil cum ar fi un salariu...
Asa ca este bine sa se stie cat mai rapid posibil ce cheltuieli s-au facut.
GruiaVelicu
Locotenent - colonel

Mesaj de GruiaVelicu »

As mai avea cateva curiozitati apropo de Anglia. Cum sunt acolo spatiile de locuit, adica cam care e proportia dintre blocuri si case, care e suprafata de locuit in general sau daca sunt alte curiozitati. Intreb de curiozitati ca am auzit de ex ca in Republica Moldova tualeta nu se afla in aceeasi incapere cu locul unde se face baie, ci e separata ceea ce e foarte bine cred eu.
Gruia
Puiu
Sergent

Mesaj de Puiu »

In toate orasele prin care am trecut sunt case, care case arata mai bine sau mai rau decat cea in care locuim noi. sunt zone unde locuiesc oameni bogati, nu am intrat intr-o asemenea casa, iar cat priveste povestea cu chiria si avansul perceput de cei ce inchiriaza, sunt decat zvonuri. nici informatii nu se cer asa cum spune DL Pop, in cel mai rau caz se face un credit check, o verificare de credit de catre firma care inchiriaza.nu mai vorbim de cei ce inchiriaza personal, fara a se folosi de o firma... totul e vechi aici gruia, pana si termopanele care sunt foarte foarte foarte putine in comparative cu Romania... de fapt, institutiile nu au atatea termopan ca la noi, presupun eu ca la ei e si o traditie cu mizeriile astea de case, cred ca prin lege nu se pot modifica. nu sunt convins, insa... totusi, daca inchiriezi de la o agentie locuinta, sunt niste termene si conditii pe care ei le respecta... indifferent ce problema ai cata vreme locuiesti in casa respective, agentia o rezolva. spre exemplu, noua ne-au schimbat frigiderul... un frigider second hand, e drept, dar l-au schimbat!in ce priveste facturile acestea nu vin. facturile se emit si se trimit in general online, iar dupa cum am mai spus plata se face prin direct debit. are dreptate manu ca sunt economi, nici macar sedii nu au... la mine in oras nu exista sediu al furnizorului de energie electrica sau gaze, iar numerele de telefon la care ii poti contacta sunt numere cu supra taxa care aici incep cu 084.
Puiu Sima
IonPop
Colonel

Mesaj de IonPop »

@Puiu: Nu stiu cate case ai inchiriat incat poti sa ai o opinie de ansamblu si sa spui ca ce am spus eu e doar un zvon, insa pot sa te asigur ca nu este zvon fiindca chiar o persoana pe care o cunosc a inchiriat in UK si a trebuit sa plateasca si o garantie. Ma indoiesc ca ar fi avut motive sa minta.
De curiozitate am cautat dupa chirii in UK si am ales la intamplare un anunt:
http://www.rightmove.co.uk/property-to- ... wcase=true

Si dupa cum se poate vedea, la detalii apare si un "depozit". Si cred ca nu este singurul caz... Ca in Romania de altfel, cu siguranta ca depinde de pozitia si calitatea locuintei daca proprietarul cere o garantie mai mica sau mai mare sau deloc

Ca sa nu fie din nou o neintelegere... ca la inceput cand am crezut ca tu de fapt ii lauzi pe englezi ca sunt mai civilizati si combat fumatul, nu am inteles nici acum daca tu consideri ca este un avantaj ca englezii sunt economi si ca firmele de utilitati nu au sedii prin toate orasele.
Daca crezi ca este un avantaj al lor ca stiu sa fie economi, atunci avem aceeasi parere.
De altfel, si in Romania firmele mari au inceput sa practice aceleasi metode si sa incurajeze plata facturilor direct din contul bancar, sau la bancomate, sau oricum prin banci, si nu printr-o multime de ghisee raspandite prin toate oraselele tarii, asa ca in acest domeniu nu suntem mai prejos decat ei.
Si in domeniul accesarii unui serviciu de informare prin telefon, firmele mari cum sunt bancile mari (de genul BRD), sau furnizorii de internet mari ca RDS sau firmele de telefonie au numere unicate pentru toata tara, deci si in acest domeniu e cam la fel si la noi.
O astfel de modalitate de comunicare este excelenta. (Singurul lucru mai putin excelent este slaba pregatire profesionala a unor operatori care nu stiu sa ne lamureasca suficient de bine si rapid, dar asta e alta poveste...)
Puiu
Sergent

Mesaj de Puiu »

Imi pare rau ca va dezamagesc, insa eu nu am ca deziderat sa am aceeasi parere cu dvs. eu cunosc multe familii de romani care locuiesc si in alte orasele decat acesta, nu li s-a perceput nici un fel de avans pentru chirie. probabil ca ar trebui sa ceara, nu stiu, dar nu cer. cardul bancar, si sunt firme care intr-adevar fac credit check, in Anglia secretul bancar nu e la loc de cinste, bancile colaboreaza cu institutiile, exista o firma Experian parca, acolo iti poti face singur credit check, deci revenind, sunt probabil si firme care percep o garantie pentru chirie, dar probabil ca doar pe hartie. imi pare rau, dar eu stiu ca cel putin acum 2 ani cand am plecat din tara, la firmele romanesti de servicii se putea apela telephonic folosind un numar fara suprataxa. probabil ca nu ati citit atent... aici firmele de servicii, gaze, electricitate, internet, pe langa ca nu au sedii in toate orasele, nu pot fi apelate decat la numere cu suprataxa. RDS-ul are un numar obisnuit, romtelecom la fel, deasemenea si distrigasz sau enel... aici dupa cum puteti verifica dealtfel si pe internet, numerele sunt cu suprataxa... 08, 084, 085, sau 0333... in plus, aici nu ai nevoie de act de identitate in raport cu firmele de servicii... telefonie, internet, gaze etc... actul de identitate este intr-adevar necesar la optinerea numarului national, si probabil in raporturile cu politia, de care m-a ferit dumnezeu :) noapte frumoasa.
Puiu Sima
Scrie răspuns