Anglia, asa cum nu o stiti

Literatura, idei, ganduri

Moderator: Manu

Puiu
Sergent
Mesaje: 38
Membru din: 15 Aug 2014, 03:31
Localitate: Leicester
Contact:

Anglia, asa cum nu o stiti

Mesaj de Puiu »

Va salut. Mi s-a sugerat sa deschid un subiect despre Anglia, si am sa incerc sa fac asta, sper sa nu va plictisesc.
Perceptia e subiectiva, vine pe de o parte din partea mea, pe de alta parte din partea familiei mele. Mentionez totusi ca parerile pe care le voi scrie aici nu sunt universal valabile, desi majoritatea celor cu care am interactionat aici, romani, vad lucrurile intr-un mod asemanator.
De fapt m-am decis sa incep acest subiect, fara pretentia ca va spun ceva nou, in noaptea asta a trebuit sa dam drumu la caldura. de dimineata erau 9 grade! 9! :? am sa incerc sa realizez si cateva filmulete cu care voi insotii postarile mele, sa va povestesc de pilda despre sistemul self check-out... ce-nseamna asta? marea majoritate a super-marcheturilor din Anglia au inglobat acest system... inseamna ca, iti iei in carucior ceea ce ai nevoie, pe urma singur singurel, aproape nesupraveghiat, scanezi produsele pe care le ai in carucior, dupa care alegi modalitatea de plata, chash sau card, dupa care platesti. in Europa nu stiu sa mai existe astfel de sisteme in super-marcheturi. are si o sinteza vocala aparatul Acela, in sensul ca iti spune strict ceea ce trebuie sa faci, de pilda sa scanezi club card daca ai asa ceva, e un card de fidelizare pentru magazinul respective, sa introduce cardul si sa pui codul pin, unele te intreaba daca vrei chash back, adica, cumperi de 33 de lire, dar tu poti plati 50 si sa primesti rest chash 17 lire. un fel de ATM ca sa zic asa... in plus, la magazinele lor traditionale, cum ar fi Tesco, casele nu sunt asezate ca in Romania, adica, iesirea nu este conditionata sa se faca pe la casele de marcat, undeva scrie ca, inainte de a iesii din magazine esti rugat sa platesti.
Inca un lucru usor amuzant, in aceasta vara am mai iesit din cand in cand la cate o bere... sunt putine restaurantele care au si terasa in fata, insa eu am ales unul cu terasa si in fata si in spate. am ales terasa din fata, mi-am luat o bere, mi-am aprins o tigara, dar un domn care lucre acolo m-a atentionat ca acolo nu se fumeaza, sa merg in spate... de ce? pentru ca pe acolo trec copii a fost raspunsul. inca o mentiune, in Anglia nu exista loc public unde sa se fumeze, nu exista sub nici o forma, si dupa cate stiu eu nici hoteluri in care sa se fumeze, dar despre asta nu sunt foarte sigur. in restaurant insa in mod cert nu se fumeaza nici macar tigara electronica! la MD m-au atentionat pe mine... sunt multe de povestit... despre oameni, locuri, intamplari, obiceiuri, fete, ajutoare sociale... toate insa la timpul lor... daca va plictisesc nu trebuie decat sa-mi spuneti frumos, si eu incetez sa mai scriu. va doresc o noapte asa cum vreti.
Puiu Sima
IonPop
Colonel
Mesaje: 2166
Membru din: 02 Oct 2010, 17:55

Re: Anglia, asa cum nu o stiti

Mesaj de IonPop »

Interesant. Adica inteleg ca nici stranepotii nostri nu vor avea parte in Romania de o tara cu un nivel de civilizatie asemanator cu al Marii Britanii.
Zic asta fiindca tocmai atitudinea si mentalitatea oamenilor se schimba cel mai greu, nu tehnologia sau infrastructura si mai ales observ ca de sute de ani s-a pastrat o mare distanta intre tarile din vest si cele din estul Europei.
(Evident, si englezii sunt oameni si au si ei problemele lor, insa ma refeream doar la nivelul mediu de civilizatie, cultura...)

Ce crezi ca l-a facut pe acel chelner sa iti spuna sa nu fumezi? De ce un chelner din Romania nu ti-ar fi spus nimic desi si aici exista legi impotriva fumatului?
Puiu
Sergent
Mesaje: 38
Membru din: 15 Aug 2014, 03:31
Localitate: Leicester
Contact:

Mesaj de Puiu »

Nu stiu ce ti-as putea raspunde, mai cu seama ca eu ca fumator vad un pic subiectiv lucru asta. e ceva pe acolo, ceva gen cauza si effect... faptul ca ma poate vedea un copil fumand la o terasa sau pe strada, e aproape acelas lucru... faptul ca adolescentii aici fumeaza si oricum beau, sotia mea a vazut niste lucruri pe strazile astea, pe care in Romania inca nu le-a vazut... am de gand sa scriu aici in primul rand despre penumbrele angliei la nivelul Acela de civilizatie despre care vorbeai, pentru ca sunt destule si unele dintre ele nestiute.. am multe filmulete care sunt interesante oarecum, inregistrari audio, cu care in masura posibilului am sa-mi argumentez afirmatiile. am fost chiar si la scoala aici. nu stiu cum mai este acum in Romania la scoala, insa eu cand eram intrebat ma ridicam in picioare pentru a raspunde. ei bine nu, am fost atentionat de catre doamna profesoara cum ca nu e nevoie sa ma ridic, pot raspunde de jos. dar despre asta va povestesc mai pe seara, cand am sa am si o inregistrare de la scoala... ce senzatie sa fii elev din nou dupa 25 de ani.
Puiu Sima
IonPop
Colonel
Mesaje: 2166
Membru din: 02 Oct 2010, 17:55

Mesaj de IonPop »

Pai exact asta cred eu ca inseamna civilizatie. Nu cred ca sa te ridici in picioare in fata cuiva, sau sa i te adresezi la persoana a doua plural, sau sa faci diverse alte demonstratii de respect inseamna intr-adevar ca in acest mod respecti pe cineva. Daca doar facem lucruri de fatada, vorbim frumos, salutam, zambim, dar pe la spate vorbim doar de rau o anumita persoana, fie ea profesor sau altcineva, atunci nu mai este deloc vorba de respect.
Daca insa avem si transmitem opinii bune despre cineva fiindca chiar asta credem despre persoana respectiva, daca tinem cont de opiniile ei fiindca avem incredere in ea, asta inseamna respect chiar daca nu ne ridicam in picioare cand vorbim cu ea. Nu prea vad ce legatura are vorbitul cu ridicatul in picioare.
Se ridica in picioare doar cei care vor sa faca demonstratii, cum sunt de exemplu politicienii, care in mod evident nu au niciun respect pentru publicul larg, dar promoveaza acea idee ca asta inseamna respect.
In relatia elev - profesor elevul trebuie sa il respecte pe profesor fiindca stie ca profesorul il invata multe lucruri utile, iar daca nu l-ar respecta, daca ar sti ca acel profesor nu il ajuta de fapt cu nimic, atunci pur si simplu nu ar mai merge la scoala si nu ar fi nevoit sa se prefaca ca il respecta. Daca scoala este obligatorie si nu facuta fiindca elevul vrea sa invete, atunci este normal ca si respectul este unul prefacut.
Iar respectul trebuie sa fie reciproc, fiindca si profesorul castiga bani pentru ca preda. Si el trebuie sa aiba acelasi respect fata de elevi, fiindca ei reprezinta clientii, cei datorita carora el isi castiga existenta.

Fumatul nu este un lucru bun, indiferent de opinia subiectiva sau obiectiva, si este normal sa fie combatut. Sau din punctul de vedere al unui fumator, nu ar trebui combatuta o practica nesanatoasa?
Eu nu cred ca ar trebui ca o lege sa interzica fumatul sau ceva de genul asta doar de dragul de a combate fumatul, ci cred ca ar trebui sa existe mijloace legale sau de alta natura care sa ii faca pe oameni sa inteleaga ca fumatul este daunator, sa ii faca pe oameni sa se simta prost ca ii deranjeaza pe altii. Cred ca tocmai de aceea sunt bune observatii de genul celei facute de acel chelner.
Dupa cum ziceam, sigur si UK isi are problemele ei, insa ce cred eu ca este mai important este sa vedem ce anume are bun acolo si sa preluam si noi, nu sa cautam tot ce putem mai rau ca sa aratam ca uite, in cutare si cutare domeniu e mai bine la noi, fiindca asta nu ne ajuta deloc ca sa devenim mai buni.
Nu cred ca ne este deloc util sa aflam ca huliganii englezi fac lucruri mai rele pe la meciurile de fotbal decat huliganii din Romania ca sa putem sta apoi linistiti ca in Romania este excelent.
Sau ma insel?
Puiu
Sergent
Mesaje: 38
Membru din: 15 Aug 2014, 03:31
Localitate: Leicester
Contact:

Mesaj de Puiu »

Eu nu doresc sa va contrazic, nu fac decat sa povestesc anumite aspect ale vietii de aici asa cum le percep eu, si nu doar eu, nu urmaresc o polemica pe tema fumatului, cu siguranta aveti dreptate atunci cand afirmati ca fumatul nu e bun, cu siguranta e daunator si pentru fumator si pentru cei din jur.
Fac totusi o paralela poate un pic fortata... nu va cunosc, nu stiu ce varsta aveti, cat de open mind sunteti... nu permitem fumatul pe terasa din fata restaurantelor pentru ca poate fi un exemplu rau pentru adolescent... perfect de accord. permitem insa, legalizam casatoria intre persoanele homosexuale, legiferam casatoria intre persoanele de acelas sex. oare aceasta e benefic pentru copii? iar in ceea ce priveste penumbrele angliei, trebuiesc si ele aratate, precum la fel de bine este sa aratam si ceea ce e bun aici, si slava domnului sunt multe. o dupa amiaza frumoasa va doresc.
Puiu Sima
IonPop
Colonel
Mesaje: 2166
Membru din: 02 Oct 2010, 17:55

Mesaj de IonPop »

Mi se pare ciudat ca va puneti intrebari despre cat de open minded sunt eu, dar apoi pareti a nu fi de acord cu casatoria homosexualilor. :-)
V-ati intrebat ce reprezinta de fapt casatoria si de ce homosexualii nu ar trebui sa aiba aceleasi drepturi pe care le au si heterosexualii?
Va spun eu, casatoria reprezinta in toate tarile de pe toate continentele o intelegere formala, un contract daca vreti, intre doua persoane, sau mai multe, fiindca exista tari in care o sotie poate avea mai multi soti sau un sot poate avea mai multe sotii, intelegere care are ca scop protejarea partilor. Adica mai exact, cand partenera ajunge mai batranica putin, sotul sa nu o poata alunga pe usa din spate si sa nu il mai intereseze de ea pentru ca si-a gasit o partenera mai tanara si apta.
Casatoria intre homosexuali are acelasi rol, acela de protejare in acelasi mod a partenerilor, astfel incat dupa ce un cuplu de homosexuali au trait o viata impreuna, averea celui care moare de exemplu primul sa ii revina partenerului, nu verilor si altor neamuri cu care el poate ca nici nu a mai avut cine stie ce legaturi in ultimii ani de viata.
Ma rog, nu sunt nici jurist si nici homosexual, asa ca am cu siguranta o perspectiva foarte limitata in ceea ce priveste beneficiul existentei unei casatorii legale, dar probabil ca exista destule alte motive pentru care homosexualii se lupta pentru a avea si ei drepturi egale ca ceilalti. Evident, Romania este departe de lumea civilizata in care problemele se discuta intr-un mod practic. La noi, daca cu ocazia casatoriei se oficiaza si un ritual religios, casatoria este legata in mod absolut de domeniul religios, domeniu limitat si el strict la religia dominanta, iar daca biserica care promoveaza acea religie este impotriva casatoriei intre homosexuali, enoriasii devin si ei instant oponenti, desi practic ei nu au nicio legatura cu homosexualii si nu au nimic nici de pierdut si nici de castigat din toata povestea.

Romanii sunt scandalizati si de casatoriile unui barbat cu mai multe femei cum se practica in tarile musulmane, desi nu chiar atat de mult cat isi inchipuie unii, dar nu sunt deloc scandalizati ca la noi un barbat poate avea mai multe amante fata de care totusi nu are o raspundere cum ar fi cazul daca ar fi casatorit cu ele.
Asa ca nu stiu unde e mai "corect"...

OK, consider ca e normal ca persoanele cu un handicap sa fie mai credincioase decat altele, fiindca la fel ca femeile fata de barbati, ca batranii fata de cei tineri, sunt persoane ceva mai defavorizate care au nevoie de ajutor din partea celorlalti, iar organizatiile bisericesti din toata lumea, indiferent de religia pe care o promoveaza, sustin intotdeauna ajutarea celor sarmani, a celor cu diverse probleme sociale.
(Ma rog, biserica crestina i-a cam demonizat pe handicapati, nu prea i-a ajutat, dar asta e alta poveste.)
Ce mi se pare insa ciudat este ca o persoana care face parte dintr-o minoritate datorita handicapului pe care il are, si care ar trebui sa promoveze drepturi si pentru minoritati, indiferent de ce tip ar fi ele, nu doar pentru binele majoritatii, considera ca o alta minoritate nu ar trebui sa aiba si ea aceleasi drepturi pe care le are majoritatea, desi culmea nici macar nu are ceva de pierdut din asta.
Din acest punct de vedere, orbii sunt si mai defavorizati decat homosexualii, iar pentru ca si orbii sa aiba drepturi cat de cat egale cu ceilalti, restul lumii trebuie sa faca eforturi reale, si financiare si de comunicare, dar noua ni se pare totusi ca este normal ca ceilalti sa faca aceste eforturi pentru ca si noi sa ne integram in societate. De ce nu ni s-ar parea normal ca si alte minoritati sa aiba si ele aceleasi drepturi pe care le avem noi, mai ales ca nici nu ne costa nimic si nici nu ne dezavantajeaza cu ceva?
Puiu
Sergent
Mesaje: 38
Membru din: 15 Aug 2014, 03:31
Localitate: Leicester
Contact:

Mesaj de Puiu »

DVS nu ma lasati sa ma plictisesc, :) dar eu nu urmaresc o polemica pe tema, nu fac decat sa povestesc din ceea ce remark pe aici... nu pot fi de accord cu homosexualii, nu pot sa-i inteleg, e un defect al meu daca vreti, pe care mi-l asum. am suficiente defecte incat unul in plus sa nu ma stinghereasca prea tare. John si Harry se casatoresc, se iubesc, si infiaza un copil pe care il cresc si il educa. aceasta depaseste cu foarte mult capacitatea mea de intelegere. revenind la Anglia, cineva, o cunostinta de-a mea, a filmat pentru mine niste aspecte ceva mai sumbre din aceasta tara. aici persoanele fara adapost exista, cred ca peste tot exista, insa dupa cum o sa vedeti din filmuletul urmator, ele se comporta destul de natural, ca si cum ar fi in paturi... de ce am ales sa prezint si acest aspect, pentru ca ei, britanicii, ne-au criticat deseori pe noi romanii, fie pentru copiii abandonati, persoanele fara adapost, cersetorie, furt, etc. in postarea urmatoare, am sa va arat cum arata un oras din Anglia, o copie la indigo a multor orase pe care le-am vizitat. la capitolul ajutoare sociale, britanicii stau foarte bine, o familie poate optine pana la 1800 de lire sterline, o casa cu chirie subventionata sau chiar fara chirie de la stat, insa, cum spun ei, toate aceste beneficii sunt supuse unor termene si conditii. si acum videoclipul, pe care il gasiti aici, http://youtu.be/RxnTJi4g0x8
insa cei nevazatori au nevoie de cineva care vede, o persoana care sa le explice ce e pe acolo. nimic sensational, un aspect social, si atat.
va doresc o noapte frumoasa.
Puiu Sima
IonPop
Colonel
Mesaje: 2166
Membru din: 02 Oct 2010, 17:55

Mesaj de IonPop »

Pai nu e nicio polemica. Ne spunem doar opiniile. :-)
Dupa cum am mai spus, schimbarea opiniilor si ideilor fundamentale ale oamenilor este foarte dificila daca nu imposibila, asa ca nu prea ar avea rost o polemica care sa incerce sa convinga.
Din pacate pentru noi orbii, exact acesta este principalul motiv pentru care suntem discriminati, multi nu prea vor sa aiba de a face cu noi, insa tocmai pentru ca nu cunosc nimic despre noi, pentru ca nu ne inteleg, dar de fapt nici nu vor sa inteleaga ceva....

Eu cred ca ne ajuta cand strainii ne critica pentru ceva care la noi este fundamental gresit, dar nu cred ca trebuie sa tinem cont si de criticile facute nu cu scopul de a ne ajuta, ci cu rea credinta. Englezii, italienii, spaniolii ne-au criticat de multe ori pentru diverse motive, dar de fapt problema unora dintre ei este aceea ca romanii le iau locurile de munca, si in multe cazuri patronii din aceste tari sunt multumiti de romani. Asta ii deranjeaza pe ei dar nu au cum sa se lege de asta, asa ca se leaga de chestii de genul celor de care ai amintit. Ba ca Romania exporta cele mai multe prostituate si cei mai multi cersetori, ba ca romanii sunt hoti. Nu ca nu ar fi adevarat, insa probabil ca putini dintre ei chiar au fost furati de hoti romani sau au avut de a face cu cersetori agresivi. Iar daca exportam prostituate, nu cred ca ele le creaza cine stie ce probleme, ca doar nu ii ataca, ci doar le ofera diverse servicii celor interesati.
Sa nu uitam ca in cam toate cazurile in care romanii au fost criticati, critica nu a venit din partea publicului, ci a fost initiata de presa. Iar presa si la ei, ca la noi, apartine unor grupuri cu diverse interese politice. Asa ca atunci cand se apropie o campanie electorala, pentru a atrage simpatia claselor de jos, presa anunta ca ar fi bine ca tara lor sa se retraga din UE, sau sa limiteze prin alte mijloace accesul muncitorilor din estul Europei, si pe langa acestea prinde foarte bine cate un scandal cu vre-un tigan prins la furat sau alte mijloace de denigrare a romanilor in general.
Dar noi trebuie sa ii intelegem si sa stim de ce fac asta, fiindca au si ei nevoie de voturi de la fraierii care voteaza si acolo ca si la noi, nu ca chiar ar fi ei foarte interesati sa dezavantajeze firmele care angajeaza straini.
Nu cred ca ne este util sa ranjim cu gura pana la urechi ca uite si la ei e rau, nu doar la noi, si sa folosim si noi aceeasi propaganda care nu ajuta nici ea nimanui.
GruiaVelicu
Locotenent - colonel
Mesaje: 1063
Membru din: 15 Mar 2008, 15:50
Localitate: Cluj-Napoca

Mesaj de GruiaVelicu »

Salutare, am citit si eu cu interes mesajele de aici. Nu inteleg de ce ar trebui sa se prezinte cu prioritate lucrurile pozitive despre o tara si nu cele negative. In privinta fumatorilor nu inteleg de ce nu se permite fumatul in anumite spatii amenajate, avand in vedere ca alcoolul se poate consuma. Dupa parerea mea cred ca o casatorie este destinata in principal pentru nasterea de copii. Trebuie sa mentionez ca nu prea sunt incantat in general de civilizatia occidentala.
Gruia
Puiu
Sergent
Mesaje: 38
Membru din: 15 Aug 2014, 03:31
Localitate: Leicester
Contact:

Mesaj de Puiu »

mda, cu idea de casatorie intre persoane de acelas sex nici eu nu pot fii sub nici o forma de accord! sub absolut nici o forma. cum dracu? in fine... in rest nu-ti face griji, atata vreme cat am material, eu am sa prezint cu obiectivitate lucrurile de pe aici... ia imagineaza-ti tu gruia tata, sa ne casatorim spre exemplu noi doi, sa infiem si un copil poate chiar doi, sa luam cina impreuna, sa bem seara sampanie impreuna, si asa mai departe... este infiorator! elena a lucrat si inca mai lucreaza la un restaurant unde vin deseori homosexuali, si sarbatoresc diverse evenimente, ca de exemplu un an de la casatorie, respectivii s-au dus in olanda si s-au casatorit acolo, si daca ai sti ce imagine ofera... el ii taie fripturica ei, el ii pune in pahar ei, el o conduce pe ea la baie, se privesc lasciv, ba mai mult, se saruta, se saruta deci, nu se pupa... da? vin si lezbiene, insa ele sunt mai retinute in gesturi... daca homosexualitatea e intr-adevar o boala, si nu o neputinta, oamenii astia ar trebui cred eu sa se trateze, nu sa se manifeste. in plus, paralela dintre orbi si homosexuali mi se pare nepotrivita. dar totusi daca noi doi am fi parteneri, cred ca tu ai fii el, :) pentru ca eu am 50 de kg, :) si tu cel putin dupa voce... ai ceva mai mult. si da, ar trebui sa se creeze locuri pentru fumatori, aici nici pe peronul garilor nu se fumeaza, chiar daca e in aer liber! suntem lipsiti de toleranta cu fumatorii, insa suntem ingaduitori cu homosexualii...
Puiu Sima
IonPop
Colonel
Mesaje: 2166
Membru din: 02 Oct 2010, 17:55

Mesaj de IonPop »

@Gruia: Eu nu am spus ca trebuie sa se prezinte cu prioritate lucrurile pozitive despre o tara, ba trebuie sa se prezinte si cele negative, dar intr-un mod constructiv.
Faptul ca nu stiu care tigan din Romania a furat nu stiu ce prin Italia sau Spania sau ca nu stiu care roman s-a batut in nu stiu ce discoteca prin acele tari nu inseamna ca acele lucruri reprezinta Romania, asa ca atunci cand presa prezinta astfel de fapte sunt absolut inutile. Ce ai putea invata din ele? Cu ce s-ar putea imbunatati situatia Romaniei daca aflam despre acele fapte?
Ele sunt doar divertisment pentru o anumita categorie a populatiei, nu informatie de presa.
Astfel de fapte s-au intamplat si se vor intampla intotdeauna.
Exact la fel este si cazul Marii Britanii. Daca se arata de acolo cateva cazuri de persoane de o calitate foarte slaba nu inseamna ca ele reprezinta Marea Britanie.
Sunt utile informatiile despre lucrurile pozitive si negative dintr-o tara sau alta daca acele informatii sunt reprezentative, fiindca copiind lucrurile bune si evitandu-le pe cele rele se poate imbunatati situatia si in alte tari.
De exemplu daca Marea Britanie critica Romania ca sistemul judiciar nu functioneaza cum trebuie la noi si multe legi sunt doar de forma, majoritatea celor care ar trebui sa le respecte nerespectandu-le deloc, si ca s-ar putea face cutare si cutare lucruri pentru a imbunatati situatia, sau stiu eu ce alte lucruri negative se mai pot gasi... atunci ar fi OK fiindca ar putea ajuta.

Nu stiu care au fost motivele pentru care fumatul nu este permis nici in spatii amenajate, dar cu siguranta exista motive suficiente. Daca societatea trebuie sa respinga fumatul fiindca este ceva nesanatos si pentru cel care fumeaza si pentru cei din jurul sau, atunci este foarte normal sa nu ofere posibilitatea de a fuma in spatii amenajate. Scopul este acela de a ii convinge sau forta prin forta imprejurarilor pe oameni sa renunte la fumat. Daca lor li se ofera posibilitatea de a fuma, atunci vor fuma in continuare, asa ca acea lege s-ar aplica si acolo ca in Romania, adica doar teoretic.

La un nivel mai ridicat de cultura si civilizatie pentru mase nu se ajunge niciodata fara reguli restrictive.

Cand eram elev la liceu lucram ca ospatar la Casa Universitarilor la diverse banchete, mese festive, nunti etc. Intr-o zi am servit la o masa organizata de consulatul Statelor Unite cu ocazia sarbatorii de ThanksGiving. In afara de vreo doi romani, toti participantii erau americani. Noi, ca de obicei, am aranjat frumos pe masa scrumierele, dar cand au venit primii invitati, ne-au spus ca trebuie sa luam rapid scrumierele de pe masa, fiindca nu se cade sa se fumeze inauntru, iar daca cineva va dori sa fumeze, va putea iesi afara in aer liber in curtea restaurantului. Asta in conditiile in care pe atunci la noi nici nu se punea problema unei legi care sa interzica fumatul in locurile publice.
Participantii ne-au cerut-o insa pentru ca stiau ca fumatul este ceva rau.
Cu toate astea, de iesit afara am vazut ca a iesit o singura persoana sa fumeze, si acela era unul dintre putinii romani.
Concluzia este ca indiferent prin ce mijloace, americanii au invatat ca fumatul este rau, si in concluzie au cam ajuns sa nu mai fumeze atat de mult cum se fumeaza in tarile inapoiate ca Romania. Ei sunt insa destepti sa isi promoveze produsele din tutun si sa le vanda altora si sa castige bani. Nicotina este un drog, iar odata ce o persoana a ajuns sa se obisnuiasca cu ea, oricata vointa ar avea, ii va fi foarte greu sa se lase de fumat. De aceea este bine sa se faca eforturi pentru ca un numar cat mai mic de persoane sa ajunga sa fumeze.

Alcoolul poate fi si el considerat un drog, insa nu devine drog decat pentru cei care beau foarte mult si constant si devin alcoolici. Pentru cea mai mare parte a populatiei nu reprezinta un drog, nu simt o nevoie acuta sa bea ceva in fiecare zi pana pica sub masa.
Din acest motiv si reclamele la alcool sunt permise, chiar daca se anunta din cand in cand ca daca este consumat in exces poate face rau.

Nasterea de copii nu are nicio legatura, dar absolut nicio legatura cu casatoria.
Oricine poate produce oricati copii doreste (si poate) :-) chiar daca nu este casatorit.
Prin alte tari, cum sunt tarile nordice, unde femeile nu sunt atat de discriminate si de dependente de barbati, exista un numar foarte mare de familii in care sotii nu sunt deloc casatoriti, dar locuiesc de mult timp impreuna, au si copii etc.
Eu chiar am o prietena acolo care este exact in aceasta situatie, si mi-a spus ca acolo asta nu este nicio problema, si ca oricum au o legislatie mult mai buna decat in Romania, si ca sotii chiar daca nu sunt casatoriti legal, pot beneficia de o protectie asemanatoare, ca si cand ar fi casatoriti, deci casatoria este doar o mica problema birocratica in plus. Chiar si situatia de acolo arata ca de fapt casatoria este importanta doar pe post de protectie legala, nu pentru a se putea face copii.
Dar dupa cum am spus, in alte tari, casatoria are o mare importanta pentru protejarea legala a partenerilor, fiindca nu peste tot legislatia le ofera o protectie asemanatoare cu cea de care spuneam, din tarile nordice.

Spuneai ca nu esti incantat de civilizatia occidentala. Este practic o diferenta culturala, nu una legata de nivelul de civilizatie. Diferentele de civilizatie sunt ca mai mult de o persoana din 3 isi fac treburile in privata din fundul curtii sau gradinii in Romania, ca o mare parte cara in spate lemne ca sa isi prepare apoi mancarea fiindca nu au nici conducte de gaz, nici butelii, nici sisteme de incalzire electrice, o mare parte nu au apa curenta, nu au in apropiere o biblioteca de unde sa imprumute carti si sa isi imbunatateasca nivelul de cultura, adica de fapt multi nu au nici scoli in sat, mai exista zone in care nu exista nici acum curent electric, sau o alta diferenta este ca romanii consuma mai putina apa, mai putin sapun decat alte natii etc.

Diferentele culturale sunt intotdeauna o problema, fiindca ele se bazeaza pe obiceiuri cu care unii s-au obisnuit de mult, si nu pot fi invinuiti pur si simplu ca nu pot sa renunte la acele obiceiuri.
Uite de exemplu tiganii nostri, nu putem evident sa generalizam si sa ii includem pe toti in aceeasi categorie, dar o mare parte s-au obisnuit sa se casatoreasca de la 13 ani, ma rog, "casatoreasca" este un fel de a spune, caci de fapt isi creaza pur si simplu o familie chiar daca legea nu le permite. Este greu sa li se spuna doar sa adere si ei la regulile acceptate de restul societatii, fiindca nu o vor putea face.
Indiferent insa de preferintele noastre, intotdeauna vor castiga cei mai puternici, iar Romania nu se afla printre ei, asa ca copiem tot ce se poate copia de la altii, din pacate copiem mai usor ce este rau.
Acum Valentine's Day a devenit ceva normal si la noi, si Black Friday la fel, cei tineri vorbesc o romgleza cam cum vorbeau franceza bonjouristii in a doua jumatate a secolului 18 etc.
Cred insa ca pentru a putea convietui in bune conditii cu toata lumea, cel mai important este sa ii acceptam si noi pe altii daca si noi ne asteptam ca traditiile noastre sa fie respectate si acceptate de ei. Daca nu, dupa cum ziceam, atat doar ca nu vom putea convietui in bune conditii, caci oricum cei puternici vor stabili regulile.

Din cate am vorbit cu diverse cunostinte care au stat prin diverse tari, noi romanii avem o problema datorita faptului ca suntem foarte nemultumiti si consideram ca la noi e nasol, si ca la altii este bine, si nu acceptam nimic din ce nu ne place, de parca asta ar schimba cu ceva lumea.
Eu sunt un foarte bun exemplu in acest sens. :-)
Asa ca la noi adeptii crestinismului nu ii vad cu ochi buni pe cei care au alte religii, sau pe atei, multi sunt nemultumiti cand vad un rocker cu parul lung, sunt nemultumiti cand vad un adolescent baiat cu cercel in ureche, sunt nemultumiti cand vad o fata sau femeie imbracata prea strident, sunt oripilati cand au de aface cu un handicapat, exista chiar mame care nu isi lasa copilul sa vada un handicapat, ca sa nu cumva sa il socheze pe copil, sau cine stie din ce motiv. Ei bine, prin alte tari se pare ca oamenii sunt mai relaxati si ii accepta mai usor pe altii fara sa conteze ca unul e negru sau chinez, sau ca unul este homosexual, sau ca unul are un handicap. Or eu cred ca asa este normal, fiindca nu avem nimic de pierdut daca vecinul nostru are o alta religie, sau daca este handicapat sau homosexual sau foarte diferit de noi din cine stie ce motiv, fiindca oricum isi vede fiecare de viata lui.

@Puiu: Ce intelegi prin "nu sunt de acord" cu ceva asupra caruia nu iti va cere nimeni niciodata acordul?

Homosexualitatea este o diferenta care nu poate fi "tratata" cum spui tu.
De fumat te poti lasa, dar nu poti sa spui ca iti propui ca de maine sa devi heterosexual.
Are cu siguranta radacini de ordin genetic, adica este cam ca si cu orbii care nu vad din cauze ereditare. Cum ti s-ar parea daca ceilalti ti-ar spune ca nu te accepta si ca nu iti dau voie sa te casatoresti fiindca ai o boala genetica, iar copiii tai o vor putea avea si ei? Cred ca ai considera-o o nerespectare a unor drepturi, nu?

Sigur, fumatorii isi pot face rau si lor si pot face rau si altora, atat din cauza fumului emis, si mai ales din cauza influentarii altora, in special a copiilor, pe cand homosexualii nu fac rau nimanui.

Este foarte normal ca copiii sa vada de cand sunt mici ca in lumea asta exista si persoane cu handicap, si homosexuali si persoane care au cine stie ce alte diferente majore, sa invete sa ii accepte de cand sunt mici, nu sa le fie ascunse aceste lucruri si sa le fie prezentata lumea doar intr-o singura culoare ca si cum absolut toti oamenii de pe pamant ar avea aceleasi repere culturale si ca si cand am fi cu totii la fel. Homosexuali au existat dintotdeauna si vor exista probabil pentru totdeauna, si la fel si handicapati sau persoane de alta culoare sau care au alte idei religioase.
Care este castigul sa spui ca pur si simplu cu unele dintre aceste categorii tu nu vrei sa ai de a face? Ti se pare o atitudine deschisa catre colaborare si acceptare sau una inchisa si retrograda?
GruiaVelicu
Locotenent - colonel
Mesaje: 1063
Membru din: 15 Mar 2008, 15:50
Localitate: Cluj-Napoca

Mesaj de GruiaVelicu »

Salut, eu zic sa il lassant pe puiu sa ne prezinte lucrurile despre Anglia asa cum le vede el cu toate parerile lui preconcepute si eventual sa mutam discutia asta despre civilizatie si despre nocivitatea unor produse in alta parte. Oricum eu nu cred in studiile prezentate de americani in legatura cu fumatul si cu viata sanatoasa sau alte gaselnite de astea.
Gruia
IonPop
Colonel
Mesaje: 2166
Membru din: 02 Oct 2010, 17:55

Mesaj de IonPop »

Pai il lasam, ca doar nu a spus nimeni sa nu isi spuna opiniile. :-)
Dupa cate stiu eu nu doar americanii au spus ca fumatul este daunator sanatatii, ci medici din mult mai multe tari, inclusiv din Romania.
Americanii chiar ar avea motive sa promoveze fumatul, fiindca le aduce multi bani.
Dar este normal sa poti avea o parere, fie ea si contra tuturor informatiilor oficiale, fiindca de multe ori informatiile oficiale sunt intr-adevar mincinoase, din motive necunoscute publicului larg.
Ce este insa important este faptul ca daca alte minoritati, fie de handicapati, fie de homosexuali sau persoane de alte rase nu fac rau nimanui doar pentru ca fac parte din acele minoritati, minoritatea persoanelor fumatoare fac rau altora datorita fumului pe care il emana cand fumeaza in locurile publice. Iar pentru ca la noi numarul fumatorilor este mare, a devenit ceva obisnuit sa se incalce legea care interzice fumatul in acele locuri.
Oricum, nu imi dau seama pe ce te bazezi cand spui ca nu crezi ca tutunul este daunator, cand este cat se poate de evident ca este un drog de care nu te poti lasa usor.
GruiaVelicu
Locotenent - colonel
Mesaje: 1063
Membru din: 15 Mar 2008, 15:50
Localitate: Cluj-Napoca

Mesaj de GruiaVelicu »

Eu sunt de acord sa nu se fumeze in locurile publice, ce nu intaleg e faptul ca nu se amenajeaza locuri speciale pentru fumat. De ce un restaurant nu poate avea doua spatii distincte, ăentru fumatori si pentru nefumatori. Intr-o vreme la CFR era un vagon special pentru fumatori. Cu ce incurca asta? Ce contest eu este de fapt dreptul de a alege. Ei sa faca orice campanii vor ei, da sa ma lase sa aleg. De fumat nu poti, cica si cocacola nu mai poti bea in newyork la pahar mare ca are zahar prea mult. De ce nu zic ei din cinci in cinci minute la radio si tv ca e daunator, da sa faca spatii amenajate de fumat. Imi aduc acuma aminte de o modificare de atitudine pe care am prins-o si noi. Imediat dupa revolutie s-a tot spus cat de nociva e cafeaua si acuma a devenit cat se poate de buna, ba e si recomandata. Deci in concluzie eu contest ca mi se ia dreptul de a alege in tot mai multe domenii.
Gruia
Puiu
Sergent
Mesaje: 38
Membru din: 15 Aug 2014, 03:31
Localitate: Leicester
Contact:

Mesaj de Puiu »

Nu sunt de accord cu homosexualii nu pentru ca mi-ar cere cineva parerea, pur si simplu e un punct de vedere, asa cum si DVS aveti dreptul sa aveti alt punct de vedere. daca dvs considerati ca o familie compusa din doi homosexuali poate sa infieze si mai cu seama sa si educe un copil, eu nu mai am nimic de adaugat. dar, cred ca Gruia avea dreptate, sa continuam...
oraselele pe care le-am vizitat, Notingham, Leicester, Leeds, Morecambe, Walsall, toate mi-au creeat impresia de rural, de Mizil, de Pitesti, in cel mai fericit caz de Buzau! un lucru pe care il stiu mai putini, este faptul ca toate magazinele, cafenelele, cofetariile, branduri cum ar fii T K Max, Mark and spencers, Next, branduri cunoscute aici, se inchid la orele 17. raman deschise in oraselul in care locuiesc doar doua super-marcheturi, Tesco si sainsburys, de unde practic nu poti cumpara decat alimente, alcool, tigari, si ceva haine... plimbandu-te prin centrul acestor orasele, ai senzatia ca sunt aproape nelocuite. sunt cateva cluburi, care nu functioneaza decat incepand din noaptea de joi, pana sambata inclusiv, unele fiind deschise si duminica. nu stiu cum stau lucrurile la londra din punctul acesta de vedere, am fost prea putin prin londra pentru a-mi putea face o parere. sunt foarte putine magazinasele de cartier, stiti voi la ce anume ma refer, acestea raman deschise pana ceva mai tarziu, si sunt si cateva restaurante, care si ele raman deschise pana la orele 22. cluburile sunt deschise probabil toata noaptea, nu stiu sa va spun, o singura data am intrat intr-un club, am stat, am rezistat doar 10 minute, dupa care toti am cedat nervos. :)) majoritatea restaurantelor pe care le-am vizitat, desi formularea mi se pare prea pretentioasa, in care am intrat si am consumat, nu au servire la masa. de fapt, m-au deranjat doua lucruri. faptul ca nu au servire la masa, si faptul ca nu au fete de masa pe mese. ai pe masa o lista, un meniu, se pare ca sunt restaurante care au si meniu in braille, doar am auzit asta, nu am vazut nicaieri, desi am intrebat... consulti meniul, pe urma mergi la bar, comanzi, platesti, si cineva iti adduce totusi la masa ceea ce ai comandat. din cate spun fetele astea, aici nu se pune foarte mult accent pe design, personal am remarcat ca mesele nu sunt foarte curate, unele sunt un pic lipicioase chiar de la clientii anteriori. strazi destul de pustii, o vreme despre care cu siguranta stiti si voi cum e, 7 grade erau dimineata, faptul ca uneori uiti cum arata soarele, faptul ca uneori ploua 3 poate 4 zile continuu, mocaneste cum se spune pe la noi, toate astea nu te fac prea vessel. dar, ca nivel de trai, aici se traieste mult mai bine decat in Romania, si acum vorbesc strict din punctul meu de vedere, asta pentru a incerca sa impiedic o alta polemica pe tema. in super-marcheturi nu se pune problema sa nu intri cu o alta sacosa, nu te controleaza nimeni nici la intrare si nici la iesire, eu chiar am avut tendinta prima data sa las sacosa la intrare, insa mi s-a spus ca nu e cazul, nu se pune problema ca cineva sa te roage sa-ti deschizi geanta asa cum se face in Romania. apa se factureaza la 6 luni, ceea ce m-a descumpanit un pic financiar, :) curentul electric la 4 luni, internetul pe care il am ma costa 40 de lire pe luna, si am o viteza medie, de la BT, am un telefon fix fara convorbiri incluse, si internet ADSL destul de bunicel. la torente nu avem acces decat prin diferite subterfugii, daca vor fetele sa vada un film folosim o chestie care pacaleste IP-ul.platile facturilor se fac aproape exclusiv prin direct debit, trebuie doar sa ai grija sa ai bani pe card la data la care sti ca iese o anume factura, internet, apa, lumina, etc.
Puiu Sima
Scrie răspuns