Sistemul de operare Android - accesibilitate, programe etc

Despre computere, telefoane, tehnologie

Moderator: Manu

Scrie răspuns
Andreea Neagu
Colonel
Mesaje: 1511
Membru din: 16 Ian 2007, 23:15
Localitate: Bucuresti
Contact:

Mesaj de Andreea Neagu »

Meniul contextual local se activeaza tragand cu un deget in directia sus si dreapta (un fel de L cu orizontala sus), apoi apeşi cu un deget pe ecran, ţii apăsat şi tragi degetul ca şi cum ai pipăi pe un cerc în jurul punctului unde ai început apăsarea. Îţi va citi opţiunile, de exemplu detaliere la nivel de caracter, de paragraf etc. Ajuns pe cea dorită, ridici degetul şi din acel moment cu răsfoire la stânga şi la dreapta vei naviga la nivelul de detaliere ales, de exemplu vei citi pe litere.
Shady
Locotenent
Mesaje: 455
Membru din: 09 Aug 2011, 01:46
Localitate: Bucuresti
Contact:

Mesaj de Shady »

Salut!M-ar interesa sa stiu daca exista vreun program pentru Android 4.1.2 care sa-mi ofere facilitatea de a suna in contactele din agenda prin comanda vocala ca la Talks.
Avatar utilizator
Manu
General de divizie
Mesaje: 4120
Membru din: 02 Feb 2007, 01:15
Localitate: Cluj-Napoca
Contact:

Mesaj de Manu »

Intr-adevar, cum a spus Andreea, daca fac un "L" rasturnat, apare un fel de tabel cu tipuri de navigare: la nivel de litera, cuvant sau rand, ori navigare pe sectiuni, paragraf si ce stiu mai ce, o sa studiez mai amanuntit.
Errare humanum est, sed perseverare diabolicum...
In forum linguae Latinae venite! (via est: www.limbalatina.ro)
Vortex
Sublocotenent
Mesaje: 298
Membru din: 19 Noi 2009, 17:12
Contact:

Mesaj de Vortex »

Meniul contextual e una din modalitatile de a citi pe diferite unitati. Mie mi se pare prea lunga. Alta ar fi sa intri in setarile talkback, la manage gestures, unde se poate alege ca gestul de a trage o linie in jos si apoi in sus sa comute intre modurile de citire. Nu mai stiu exact cum ii zicea, parca two part vertical gesture.

Despre navigarea dupa element pe web, se poate face cu firefox. Swipe cu trei degete in stanga-dreapta schimba tipul de element, iar in sus/jos navigheaza in directia respectiva dupa acel element.

Am trimis un mesaj referitor la diacritice pe eyes-free, principala lista de android pentru orbi si cea unde se uita cei de la Code Factory. Da, chiar se uita, i-am convins sa implementeze mai multe unitati de control al vitezei, inainte erau doar cinci variante.

Daca tot am postat aici, sa mai zic ce aplicatii am mai gasit:
- tv online Romania:
https://play.google.com/store/apps/deta ... iatvonline
Destul de multe posturi, si chiar merg. Trebuie instalat Sopcast intr-un mod mai special, se detaliaza totul pe site. IN plus, e accesibila;
- clever taxi:
poti comanda taxi cu detectarea locatiei curente si urmarirea in tip real a locatiei taxi-ului. N-am testat-o complet inca.
Vortex Website
Maximum de confort, cu minimum de efort.
Andreea Neagu
Colonel
Mesaje: 1511
Membru din: 16 Ian 2007, 23:15
Localitate: Bucuresti
Contact:

Mesaj de Andreea Neagu »

Clever Taxi e accesibil pe iPhone, ar trebui sa fie ok si pe Android.
GruiaVelicu
Locotenent - colonel
Mesaje: 1063
Membru din: 15 Mar 2008, 15:50
Localitate: Cluj-Napoca

Mesaj de GruiaVelicu »

Daca se poate naviga si pe net dupa elementul dorit, atunci e chiar buna treaba.
Gruia
Avatar utilizator
Manu
General de divizie
Mesaje: 4120
Membru din: 02 Feb 2007, 01:15
Localitate: Cluj-Napoca
Contact:

nexus 5

Mesaj de Manu »

Scriu si eu despre Nexus 5, un telefon pe care mi l-am cumparat acum o saptamana.
Dupa experienta neplacuta cu HTC Cha Cha cu Android 2.3, pot spune ca acum parca e o alta viata. Nu firma HTC era problema, ci Android-ul de pe vremea aceea.
Merge bine, repede, totul este accesibil ca la iPhone, nu cred sa gaseasca cineva un motiv pentru alegerea produsului Apple, daca ne gandim doar la accesibilitate si nu la alte detalii.
Se pare ca au lucrat mult pana la actualul Android kitKat.
Pentru mine a contat mult faptul ca a aparut Eloquence, sunt prea dependent de italiana, deoarece inteleg la fel de bine atat un text in limba romana, cat si in engleza. Merg desigur si vocile Carmen, Ioana sau ESpeak.

Am dezactivat toate sunetele, astfel incat sa faca cat mai putina galagie, singurul feedback in afara de voce fiind vibratiile, asta pentru a mi se confirma ca am dat bine dublu tap sau ca derulez elementele pe ecran.
Ziceam ca se misca bine, raspunde instant la comenzi, are un Quad-core la 2,26 GHz... Unii sustin ca ar fi cel mai tare telefon avand in vedere raportul calitate / pret. Am vazut si sloganuri tip Apple: "Cine a avut candva un Nexus, stie ca nu va mai avea un alt telefon". Marele avantaj este ca e un model care are Android-ul standard, cel facut de google, fara modificari, deci merg toate gesturile pe care le implementeaza echipa care lucreaza la Android si la accesibilitatea pe acesta.

Un alt avantaj ar mai fi ca se poate insera text prin dictare oriunde unde apare o tastatura virtuala, e foarte usor de scris cate ceva scurt pe messenger, vad ca intelege bine limba romana. Modul de inserare text prin dictare este simplu, se atinge butonul din stanga tastaturii si face un mic beep iar vocea este oprita pentru a nu incurca. Cand s-a rostit o fraza / doua, se atinge dublu ecranul pentru a opri dictarea si tot asa, se porneste si se opreste pentru a scrie fragmente pe rand.
Mai e bine si ca se poate seta sa inchidem convorbirea de la butonul de pornire, ca se poate demara citirea continua la o mica scuturare.

Desigur ca sunt multe de spus, dar mai vedem pe parcurs. Ideea e ca daca vreun nevazator isi ia telefon cu Android, poate Nexus e recomandabil pentru ca se stie din start ca nu are un Android modificat, deci nu sunt riscuri sa nu mearga bine ecranul de start si ce stiu mai ce.

Nu imi place ca e cam mare, cam 5 inches, dar poate ca asa e si bateria mai buna, tine destul de bine, l-am incarcat cam la doua zile daca l-am folosit in mod normal, cu verificare mail, intrare pe Facebook, fara prea multe ascultari pe Youtube.
O sa mai scriu si lucruri negative, pe masura ce le gasesc, deocamdata poate ca m-am si bucurat prea tare ca am Eloquence in italiana si ca am descoperit ca totusi pot face de toate cu el.

Abia astept sa fac un mic joculet, pe celalalt telefon ma impotmoleam de fiecare data, ba ca memoria era prea mica, ba ca mi se oprea vocea cand bagam cablul de date etc.
Errare humanum est, sed perseverare diabolicum...
In forum linguae Latinae venite! (via est: www.limbalatina.ro)
Vortex
Sublocotenent
Mesaje: 298
Membru din: 19 Noi 2009, 17:12
Contact:

Mesaj de Vortex »

Se gasesc chiar si dispozitive mai ieftine cu android "pur", direct de la google. Un exemplu e Motorola Moto G, care incepe de pe la 780 ron. Da, are procesor mai slab, dar pentru cine nu are pretentii nu cred ca se simte, mai ales pe Eloquence. Camera ar mai putea fi o problema pentru cei ce vor sa foloseasca aplicatii care au nevoie.
Vortex Website
Maximum de confort, cu minimum de efort.
Avatar utilizator
Manu
General de divizie
Mesaje: 4120
Membru din: 02 Feb 2007, 01:15
Localitate: Cluj-Napoca
Contact:

Mesaj de Manu »

Mai scriu cate ceva despre Android, m-am obisnuit deja cu el si ma bucura ca este acumc hiar accesibil.

Cine este interesat de Facebook pe Android, recomand aplicatia FriendCaster. Cu aceasta aplicatie ai acces chiar la tot pe Facebook, inclusiv sa vezi pereti, Check-ins si toate celelalte. Este o aplicatie accesibila in totalitate, cel putin din cate am vazut. Este accesibila si aplicatia Facebook implicita, dar... cu asta parca poti vedea mai multe, mai grupat pe categorii etc.

Scria Vortext de CamFind, o alternativa gratuita la TapTapSee. De mentionat ca asta si traduce pozele, pe Android TapTapSee nu o face. Cred ca astia se bazeaza pe reclame, se pare ca daca faci poza la o tastatura, iti arata site-uri cu tastaturi, la fel am vazut cu casti sau haine. Spun si astia clar ca un pachet de tigari are marca Kent.

Grigore mi-a mai recomandat Tapatalk, o aplicatie accesibila cu care poti citi forumuri. Trebuie sa ne straduim sa actualizam forumul Pontes la phpBB 3, pentru aceasta versiune exista plugin. Deocamdata aplicatia oricum e buna pentru forumuri mari gen Softpedia.

Mai scriu despre Google Now, asistentul gen Siri de la Android:
Se pare ca avand toate serviciile gen localizare active, el incearca sa invete cam ce si cum faci, astfel incat sa iti dea sfaturi.
M-a surprins sa vad ca si-a dat seama dupa un timp ca eu in jurul orei 19 plec de la serviciu acasa. Nu numai ca si-a dat seama, dar s-a apucat sa imi spuna si cum merg, a identificat ca merg pana in statia Piata Avram Iancu, ca pana acolo fac in jur de 9 minute. Apoi mi-a spus ca iau troleibuzul 25, iar la acesta imi spune si când sunt plecari, deci e Ratucul integrat pe acolo, continua si imi spune ca dupa vreo 16 minute sunt la statia Clabucet si ca fac inca 2 minute pana la bloc. La toate astea poti vedea si detalii, gen cati metri mergi, la Ratuc imi baga in fata numarul de telefon sa ii sun si ce stiu mai ce. Nu am specificat niciunde nimic ca as merge cu numarul 25, am specificat doar undeva, nu in Google Now, adresa de acasa si cea de serviciu.
Google Now iti ofera pe baza a ceea ce stie despre tine niste informatii numite Carduri. De exemplu din când in când iti baga in notificari un Card despre vreme. Are acolo sa alegi echipa de fotbal preferata, informatii despre bursa etc.
La fel, informatiile cu drumul meu de la serviciu acasa este prezentat sub forma de Card pe la ora 18 si ceva si scrie toate acele amanunte.
Cu timpul poate ma mai prind si eu ce si cum mai face acest Google Now. Cine nu il are instalat, acesta va aparea sub forma unui ecran de pornire in plus, inainte de Ecran de pornire 1.

O chestie care mi-a placut la Android este ca imi arata in ce fel am consumat bateria Şi enumera toate aplicatiile pe care le-am folosit si fiecare cat la suta a facut din consum. Cica Talkback consuma vreo 5% si Eloquence vreo 4%. Sunt curios daca o voce precum Ioana sau Carmen consuma mai mult, va trebui sa stau o zi cu una din ele de curiozitate.
Am observat astfel ca cel mai mult consuma ecranul, vreo 24%, ca Wireless-ul consuma putin chiar daca sunt conectate toate serviciile, mail etc, fara sa navighezi neaparat pe Internet: vreo 7%.

In acelasi fel arata amanunte despre cum s-a consumat traffic prin 3G sau 4G. Spune fiecare aplicatie in parte cati kilo a consumat intr-o anumita perioada, cum ar fi: Facebook 150 KB, Google Services 300 KB etc.
Se poate seta cati mega sa fie consumati maxim intr-o anumita perioada de timp. La mine cum vine factura Orange pe 19, am setat ca intre 19 si 18 luna urmatoare sa consume maxim 380 de mega, eu am 400 in abonament, sa ma avertizeze la 300 MB. Nu este nevoie de atat de mult daca nu intri pe internet si il lasi doar pentru mailuri, GPS si celelalte servicii de genul. Eu am in rest Wireless peste tot pe unde merg. Pana acum, in 3 zile a consumat vreo 5 mega parca. Am setat sa lase doar 380 desi am 400 MB, deoarece poate sa nu coincida contorizarea telefonului cu cea a operatorului de telefonie mobila.

Navigarea pe internet, s-a mai spus, este accesibila cu Firefox, merge clar si saltul la heading-uri, link-uri, elemente formular etc. Cu 3 degete de sus in jos se allege elementul, cu 3 degete de la stanga la dreapta se sare la el; astfel, maturarea cu un deged de la stanga la dreapta ramane pentru o navigare pas cu pas, gen sageata in jos pe calculator.
Aici se pare ca e important modelul de telefon, pe cele mai multe cred ca nu functioneaza, probabil de aceea e bine sa ai ceva cu Android pur, gen Nexus sau parca Vortex mentiona ceva Motorolla.
O sa testez de curiozitate si pe ceva LG si pe un Samsuns S3 Mini, la ele voi avea acces cel mai repede.

O sa mai scriu aici pe masura ce descopar si eu lucruri. Va trebui sa incerc aplicatia FBReader pentru citirea cartilor in format doc sau docx.
Errare humanum est, sed perseverare diabolicum...
In forum linguae Latinae venite! (via est: www.limbalatina.ro)
IonPop
Colonel
Mesaje: 2166
Membru din: 02 Oct 2010, 17:55

Mesaj de IonPop »

Hmm, este ciudat daca spui ca conexiunea la internet nu consuma prea mult. Ma gandesc ca pe iPhone nu ar trebui sa fie cu mult diferit.
Dintr-o discutie anterioara am inteles ca de asta pe unii utilizatori de iPhone ii tine bateria doar o zi doua, iar pe mine care nu am o conexiune la internet ma tine in stand by chiar si 10 zile.
Acum nu mai stiu daca intr-adevar conexiunea la internet influenteaza chiar atat de mult consumul bateriei...
GruiaVelicu
Locotenent - colonel
Mesaje: 1063
Membru din: 15 Mar 2008, 15:50
Localitate: Cluj-Napoca

Mesaj de GruiaVelicu »

Sal, tine doar o zi cand si este folosita acea conexiune. De seara pana dimineata nu consuma nici la mine decat vreo 3 4 procente. In schimb daca pornesc o aplicatie de navigatie gps unde sunt active si serviciile de localizare si wirelessul si conexiunea de date se duc 10 procente in juma de ora pana ajung la scoala.
Gruia
GruiaVelicu
Locotenent - colonel
Mesaje: 1063
Membru din: 15 Mar 2008, 15:50
Localitate: Cluj-Napoca

Mesaj de GruiaVelicu »

Si daca veni vorba de chestii care sunt sau nu pe un sistem de operare, mie imi place functia de dictare de pe android ca este si in limba romana.
Gruia
IonPop
Colonel
Mesaje: 2166
Membru din: 02 Oct 2010, 17:55

Mesaj de IonPop »

Aha, atunci probabil ca Manu a verificat consumul de baterie intr-o perioada in care nu a folosit prea mult acele servicii de localizare. Sau daca nu e asa inseamna ca acel telefon sau aplicatiile rulate sub Android consuma mai putin decat cele de pe iPhone.
Bine ca din lupta concurentiala intre iOS si Android are de castigat si accesibilitatea.
Mare pacat insa ca acele telefoane cu Android care se compara ca viteza cu iPhone sunt atat de mari...
GruiaVelicu
Locotenent - colonel
Mesaje: 1063
Membru din: 15 Mar 2008, 15:50
Localitate: Cluj-Napoca

Mesaj de GruiaVelicu »

Din cate am vazut eu pe iphone consuma mult, navigarea pe net - mai ales prin reteaua celulara -, aplicatiile de navigatie, si anumite aplicatii care consuma nejustificat. Una din aplicatiile care consuma si era incriminata si pe net e facebook.
Gruia
Vortex
Sublocotenent
Mesaje: 298
Membru din: 19 Noi 2009, 17:12
Contact:

Mesaj de Vortex »

@Manu: legat de ecran, nu stiu daca am mai spus, exista aplicatia shades care reduce luminozitatea sub pragul permis din setari. La mine ecranul e la 14%.

Legat de firefox, nu cred ca e vorba de tipul telefonului, ci de tipul touchscreen-ului. Pe un acer ieftin n-am reusit efectiv sa fac swipe-ul cu trei degete, poate nici nu il suporta ecranul. Era si mic....

Buna ideea cu fb reader. Chiar cautam si eu o aplicatie de genul. Am reusit sa citesc cu ea, dar n-am reusit sa pun semn de carte. Sunt si ceva butoane neetichetate pe acolo... Ce mi s+a parut interesant e ca are dictionar pentru text to speech. S+ar putea sa mearga sa punem diacriticele la eloquence ca la talks. Ma rog, va merge doar in aplicatia de citit carti, dar tot e un progres. Pare avansat dictionarul ala, avea case sensitivity, regex...
Vortex Website
Maximum de confort, cu minimum de efort.
Scrie răspuns