Cititorul de ecran NVDA

Despre computere, telefoane, tehnologie

Moderator: Manu

Avatar utilizator
Manu
General de divizie
Mesaje: 4120
Membru din: 02 Feb 2007, 01:15
Localitate: Cluj-Napoca
Contact:

Mesaj de Manu »

IonPop scrie: Sa inteleg ca acum ai trecut de prima sesiune?
Da, a fost prima sesiune.
Spuneam ca aceste cursuri nu sunt cine stie ce, pot spune acum ca imi place, se face bine treaba, imi place sa aud lucruri pe care le stiam, le-am invatat singur, prezentate de profesori, este un fel de revizuire sistematica a cunostintelor.
Se fac in timp cam toate limbajele de programare, se fac si lucruri abstracte precum algoritmi fudnamentali, algoritmi de tot felul.
Imi place si ca au un sistem bine pus la punct, o platforma in care iti sunt postate cursurile atat text cat si video.
Nivelul este destul de ridicat, pot spune ca cine vine fara sa fi programat anterior are ceva de lucru sa tina pasul.
De exemplu, inainte de examenul la cursul Complemente de programare ni s-a cerut un proiect integrator in C++ care sa creeze vizual in SVG coduri de bare dupa introducerea uunui cod in mod numeric, program in consola; pentru un astfel de programel, chiar mic fiind el, trebuie un pic de documentare, e putin de lucru, mai ales pentru cei care nua u programat anterior.
Sunt de asemenea si cursuri optionale care pot fi alese in plus fata de cele din curriculum, cum ar fi unul din semestrul care vine: "Testarea aplicatiilor software".

Revendin la NVDA, ma bucur ca pot fi citite cumva si mesajele care nu apar intr-un control tangibil cu PC Cursor.
Poate daca auzim mai multe despre modul de utilizare al acestui screen reader, vom mai incerca din când in când sa il utilizam. E oricum mare lucru sa existe o alternativa gratuita la JAWS, in continua dezvoltare.
Errare humanum est, sed perseverare diabolicum...
In forum linguae Latinae venite! (via est: www.limbalatina.ro)
IonPop
Colonel
Mesaje: 2166
Membru din: 02 Oct 2010, 17:55

Mesaj de IonPop »

E super fain daca trebuie sa inveti materii utile si nu o gramada de teorie si matematica. Parca spuneai ca este un curs la distanta, nu?

Poate nu ar fi rau sa ii faci reclama si sa spui din ce se da examen si ce se studiaza acolo, fiindca mai ales daca este un curs la distanta el ar fi sigur mult mai accesibil orbilor decat unul la care trebuie sa mearga in fiecare zi la cursuri. Ma gandesc ca unii care poate chiar daca nu sunt din Cluj ar putea fi interesati de asa ceva pentru anul urmator...
Vortex
Sublocotenent
Mesaje: 298
Membru din: 19 Noi 2009, 17:12
Contact:

Mesaj de Vortex »

Din punctul meu de vedere, e cam cum a zis IonPop: JAWS foloseste inca o metoda de accesibilitate fata de NVDA, si de aceea, teoretic, va accesa la fel de bine sau mai bine orce aplicatie.
Practic situatia nu sta chiar asa deoarece, cred eu, NVDA foloseste mai bine decat jaws unele api-uri de accesibilitate.

Trecand de aspectele tehnice, cateva raspunsuri la intrebarile puse in topic:
Navigarea cu obiecte, dupa cum ati vazut, e mai dificila. De aceea NVDA a introdus un mod simplificat in care textul apare ca la jaws cursor, unul sub altul. Pentru a-l activa, trebuie sa apasam nvda+shift+sageata sus pana auzim titlul ferestrei, apoi NVDA+PageUP. Dupa care ne vom putea misca prin textul ferestrei cu nvda+sageti. Se poate si adduce mouse-ul in locatia cursorului si da click, dar se pare ca scurtaturile s-au schimbat la ultima versiune de NVDA si nu le mai stiu momemtan. Toate cele de mai sus sunt valabile pentru layout-ul de laptop-uri.
Vortex Website
Maximum de confort, cu minimum de efort.
Avatar utilizator
Manu
General de divizie
Mesaje: 4120
Membru din: 02 Feb 2007, 01:15
Localitate: Cluj-Napoca
Contact:

Mesaj de Manu »

IonPop scrie: E super fain daca trebuie sa inveti materii utile si nu o gramada de teorie si matematica. Parca spuneai ca este un curs la distanta, nu?
Nu este la distanta, ci se tin cursuri si laboratoare la Politehnica, in semestrul intai pe Bulevardul Muncii.
Sunt cursuri si laboratoare, dar sunt intelegatori daca nu prea mergi, pana la urma se adreseaza celor care vor sa lucreze in IT, avand in vedere ca in cluj este o cerere mare in acest sens.
Cererea este acum atat de mare incat au mai inceput o grupa si in semestrul 2 ca prim semestru.
In semestrul 2 vom avea un curs de programare WEB, banuiesc ca PHP si MySQL si unul numit programarea interfetelor, probabil cu precadere Java Swing.
In primul semestru a fost un curs de birotica si cel de complemente de programare unde s-a facut C, C++ si Java. Cursul Complemente de programare a fost tinut de decanul Facultatii de Automatica si Calculatoare. Mi-a placut ca pentru cine a vrut s-a tinut si o intalnire suplimentara despre amanunte legate de C, cum ar fi Arbori, liste, pointeri.
Parerea mea e ca cine vrea sa invete cat de cat sistematic merita sa mearga la un astfel de program, astia sunt la zi cu informatiile, chiar si cu tehnologia din dotare.
Intr-adevar, nu prea insista mult pe matematica si teorie, decat in limitele necesare, teorie despre programare tot e nevoie, anumiti algoritmi, modul de lucru cu clase si ce stiu mai ce.
Errare humanum est, sed perseverare diabolicum...
In forum linguae Latinae venite! (via est: www.limbalatina.ro)
IonPop
Colonel
Mesaje: 2166
Membru din: 02 Oct 2010, 17:55

Mesaj de IonPop »

@Vortex: Mersi pentru detalii. Sper ca voi avea candva timp sa ma documentez cu privire la combinatiile de taste oferite mai nou de NVDA.

@Manu: E mai nasol daca este un curs standard, fiindca este mai greu de urmat de catre orbi. Dar depinde de stilul de invatare al fiecaruia, fiindca unii prefera sa invete in mod standard, sa le spuna cineva, si nu ar fi acelasi lucru daca doar ar urma singuri aceeasi programa si aceleasi manuale.
Avatar utilizator
Manu
General de divizie
Mesaje: 4120
Membru din: 02 Feb 2007, 01:15
Localitate: Cluj-Napoca
Contact:

Mesaj de Manu »

Nu pare a fi greu de urmat, exista toate materialele in format electronic, chiar si temele de laborator, cum ar fi: creati o aplicatie care transforma grade Celsius in Fahrenheit este in format PDF citibil, cu tot cu codul in C++.

Revenind la NVDA:
A incercat cineva Wintalker cu el pe 64 biti? Probabil s-a mai vorbit despre asta pe undeva, dar nu imi mai amintesc daca n ici NVDA nu il gaseste pe Wintalker prin calculator sa ii dea de vorbit.
Errare humanum est, sed perseverare diabolicum...
In forum linguae Latinae venite! (via est: www.limbalatina.ro)
Cornel
Locotenent
Mesaje: 376
Membru din: 02 Iun 2008, 23:17
Localitate: Targu Frumos

Mesaj de Cornel »

echivalentul pentru laptop al combinatiilor de taste insert plus 2 4 6 8 de pe blocul numeric, este insert shift sageti; de fapt cu insert plus 1 se activeaza ca la jaws acel input help on; de asemenea in help este o rubrica ddedicata comenzilor si scurtaturilor. Nu am verificat pe 64 b daca nvda identifica wintalker voice, dar espeak din punctul meu de vedere, il substituie cu succes. Pentru mouse ei au implementat acel sound care indica de la dreapta la stanga respectiv mai gros sau mai subtire pozitia pe ecran a cursorului, insa mai mult decat a da un dublu click pentru a deschide un program nu am testat; si asta doar in joaca pentru ca cu oricat antrenament, nu vad cum as depasi ca timp viteza de lansare a uni program fata de metoda cu care suntem obisnuiti. In programul qiktak am reusit odata sa desenez un triunghi; metoda acolo era sa alegi din tools aceasta forma geometrica si punand mouseul in centrul ferestrei sa trasezi cele trei linii.
Interesant e faptul ca nvda incearca prin sunete sa substituie verbalizarea inutila uneori a unui screen reader, bunaoara procentajul poate fi setat sa fie indicat prin sunete de la o tonalitate mai joasa la una mai inalta de la zero la o suta. Asta desigur daca vrea utilizatorul, altfel poate ramane si la metoda de anuntare prin voce.
Cornel
IonPop
Colonel
Mesaje: 2166
Membru din: 02 Oct 2010, 17:55

Mesaj de IonPop »

@Manu: Acele manuale sunt disponibile pentru public sau doar pentru studenti? Daca nu sunt disponibile public cred ca ar fi util sa le pui si in biblioteca Pontes, fiindca banuiesc ca sunt in romana, si unii s-ar putea sa nu stie suficient de bine engleza ca sa se descurce cu alte carti in engleza. Sau eventual sa le oferi doar la cerere.
I Tichir
Sublocotenent
Mesaje: 320
Membru din: 30 Sep 2007, 14:56

Mesaj de I Tichir »

Wintalker merge cu NVDA pe 64 de biti. Deasemenea, am gasit un addon interesant pentru NVDA, care il face sa poata folosi Team viewer. Ma intreb, daca dupa modelul acelui addon s-ar putea crea un script de jaws. Defapt, chiar am reusit sa folosesc jaws-ul cu Team viewer avand NVDA activ si trecut pe mut.
Shady
Locotenent
Mesaje: 455
Membru din: 09 Aug 2011, 01:46
Localitate: Bucuresti
Contact:

Mesaj de Shady »

Salutare!Aveti idee daca NVDA functioneaza cu Eloquence in Italiana ca si Jaws?
Ultima oară modificat 26 Iun 2016, 18:58 de către Shady, modificat 1 dată în total.
I Tichir
Sublocotenent
Mesaje: 320
Membru din: 30 Sep 2007, 14:56

Mesaj de I Tichir »

Exista un addon pentru NVDA care iti permite sa utilizezi Eloquence.
BosGrigore
Plutonier
Mesaje: 145
Membru din: 22 Iul 2012, 21:48
Localitate: Cluj-Napoca

Mesaj de BosGrigore »

Pentru IonPop un curs de informatica. In partea de jos a paginii se afla cursul complet.
http://www.tmt.ugal.ro/crios/Support/C++/PCLP-pdf/
Grigore
IonPop
Colonel
Mesaje: 2166
Membru din: 02 Oct 2010, 17:55

Mesaj de IonPop »

Multumesc pentru curs Grigore.
Nu stiu insa daca o sa ma apuc de invatat C++, fiindca nu prea stau bine cu timpul liber.
Asa ca probabil o sa il adaug la lunga lista cu manuale pentru o multime de limbaje de programare daca nu il am deja.

Felicitari pentru ca te-ai apucat de invatat programare.
Avatar utilizator
Manu
General de divizie
Mesaje: 4120
Membru din: 02 Feb 2007, 01:15
Localitate: Cluj-Napoca
Contact:

Mesaj de Manu »

De curiozitate: cum de era pentru Ion Pop? Si-a exprimat pe undeva pe aici dorinta sa invete C++? :)
Pana la urma ce inseamna sa stii un limbaj? A-i cunoaste din cap toate functiile? Cred ca daca stii doua trei limbaje cat de cat, cam la fel de bine il stii si pe al patrulea daca ai un manual pentru el. Nu vorbim aici de cele foarte low level cum e Assembly.
Intr-adevar, daca e sa spunem ceva despre diferenta dintre cum cunoaste Ion Pop Perl si C++ cu un manual, probabil ca se poate considera ca nu stie aproape deloc C++ in comparatie cu primul. :)
Errare humanum est, sed perseverare diabolicum...
In forum linguae Latinae venite! (via est: www.limbalatina.ro)
IonPop
Colonel
Mesaje: 2166
Membru din: 02 Oct 2010, 17:55

Mesaj de IonPop »

Nu am zis ca vreau sa invat C++, insa ti-am spus tie intr-un mesaj ca poate ar fi util sa pui acele manuale din care inveti pentru facultate si in biblioteca Pontes, sau sa le oferi doritorilor cel putin la cerere, si probabil de asta s-a gandit ca probabil am nevoie de un manual de C++.

Este destul de relativ ce inseamna sa sti un limbaj de programare. Nimeni nu a stabilit ce inseamna "sa sti", si fiecare crede dupa propriul interes. :-)

Eu personal nu cred ca a sti un limbaj de programare inseamna sa cunosti doar bazele, sa sti cum se creaza/apeleaza functiile/metodele, cum se creaza structurile if/else/while/for/..., cum se definesc variabilele si eventual cum se creaza niste module mai simple si gata, inseamna ca sti limbajul.
La nivelul asta este vorba doar despre memorare a diferentelor intre diverse limbaje, si ofera doar posibilitatea crearii unor programe simple.

Cred ca a sti un limbaj de programare inseamna sa il cunosti suficient de bine incat sa poti crea cu el programe utile, adica genul de programe care chiar se creaza prin diverse firme, sau pe care le creaza programatorii pe cont propriu si pot castiga bani pe cont propriu din ele, adica ceva util, nu doar ceva demonstrativ.
Scrie răspuns