De amintit:
- Suport inclus pentru Skype;
- Third-party Braille Displays Support;
- Au introdus o functie Speech History, se pot vedea oricand ultimele 50 de mesaje anuntate de JAWS, fie ca au fost afisate pe ecran sau nu, sunt stocate practic ultimele 50 de stringuri trimise la voce. Asta e la Insert + Space urmat de H, incet-incet consuma ei si tastele de la etajul 2 al tastaturii.
![Zâmbet :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
- Apare si versiunea 3 a FS Reader.
- Apar ceva voci noi, Vocalizer Expressive, nu am inteles daca sunt cu totul alte voci, sau sunt niste imbunatatiri ale Vocalizer Direct, dar aratau o Eva in engleza si se laudau ca acum citirea unei majuscule se schimba pitch-ul si in cazul acestora precum la Eloquence. Mentiona cat de aiurea era sa spuna "Caps", se vede ca sunt nevazatori obisnuiti cu Eloquence care mai au treaba pe acolo.
Totodata m-a si linistit cand am vazut ca nu foloseste el insusi la demonstratii Vocalizer, a trecut inapoi pe Eloquence si ne-a asigurat in treacat ca foarte curand nu se va renunta la aceasta voce.
Cel mai mult au insistat pe noul cursor, numit Touch Cursor, acesta se activeaza in cazul unui laptop layout cu Shift + Caps lock + ";" (punct si virgula).
Acest cursor ne permite de acum sa utilizam Windows 8 sau 8.1 pe tabletele cu Windows si fara tastatura.
Este vorba de exemplu despre Microsoft Surface Pro, tableta aparuta in 9 februarie anul acesta in America. Aceasta tableta are pur si simplu Windows 8 varianta normala Pro, nu RT pentru ARM. Se pare ca are o varianta de procesor I5.
Mi-a placut sa aud Eloquence si pe o tableta, fiind utilizata cu touch screen. Desigur ca exista si tastatura subtire care se trage cumva, ceva sistem cu magneti din cate am inteles; asadar poate fi utilizat si ca un laptop normal.
Eric Damery ne-a tot aratat cum citeste stiri, cum gaseste Excel-ul etc, dar sublinia ca nu e doar o jucarie, ci ca e totusi un computer, pot fi folosite toate aplicatiile decente utilizate pe Windows Seven; el vorbeste din punctul lui de vedere pentru ca lucreaza la Freedom Scientific.
Marea problema e ca din cate am inteles l-a cam costat vreo 1100 de dolari toata sandramaua.
Cine vrea sa asculte exact aceasta parte a podcast-ului, poate sari la 51 minute si 16 secunde.
Se pare ca de acum Freedom Scientific trebuie sa se axeze tot mai mult si pe touch screen, asta dupa ce NVDA deja incepuse de ceva vreme sa experimenteze problema.
Era sa uit, s-au bagat si pe la Quick Keys pentru Virtual Cursor:
De acum R va fi pentru Regions, iar Q pentru Main Region, cica e nevoie pentru ca tot mai multi folosesc aceste impartiri ale paginii la nivel semantic. Adevarul e ca pentru Main Region imi convine si mie sa fie o tasta rapida.
In acest caz A a devenit tasta rapida pentru butoanele radio. Q era inainte pentru Quotes, dar cica nu prea isi avea sensul.
Oricum, totul se poate modifica, pana la urma fiecare isi poate seta cum vrea tastatura.
Sa ma anuntati si pe mine cand va cumparati un Microsoft Surface Pro, a aparut si in Anglia prin mai, as fi curios sa il vad.