Corespondenţă din Canada

Literatura, idei, ganduri

Moderator: Manu

Scrie răspuns
Ghita Potra
General de corp de armata
Mesaje: 6070
Membru din: 15 Oct 2007, 12:29
Localitate: Cluj-Napoca

Mesaj de Ghita Potra »

Desi am sperat ca voi putea ocoli medicul dentist, pentru a-mi face lucrari dentare destul de serioase, din cauza lucrarilor dentare, care sunt foarte scumpe, am fost nevoit, silit de imprejurari sa mi se faca o noua protezare dentara totala, deoarece cea veche, nu se mai putea folosi, fiind in pericol de a ma imbolnavi grav de stomac, cu alte urmari colaterale, ce puteau avea consecinte ireversibile.
Ca urmare, am mera, la un cabinet dentar, pentru conssultate , dar numai dupa ce m-a programat. Fara programare = adio !
Am nimerit la dr. GIFFORD, tipul englezuluin inalt, subtirel si blond,Ca urmare, ieri m-am dus la cabinet, urmand sa-mi scoata cinci dinti din fata - ultimii ramasi..
Trec peste amanuntele pregatitoare, si atac direct pregatirea extractiei si extractia.Marturisesc ca aveam emotii, o oarecare teama, stiind cat am tras la alte extractii la Cluj.Doctorul avea o asistenta cam la 50 ani, urata si cu nasul mare, negricioasa si, mi s-a parut uracioasa. Realitatea va infirma total parerea aceasta.M-a instalat pe scaun, in pozitie orizonta opentru anestezie.M-a impuns de cinci ori, cate una de dinte.Cand a intepat prima data, m-a durut tare, dar nu stiu ce i-a spus medicul asistentei, ca aceasta a pua mana pe bretul meu.In acel moment,eu am devenit un fel de paratraznet de scurgerea durerii.Simteam mult mai putin intepatura, si simteam cum durerea se scurge din mine prin corp, catre mana asistentei, intepaturile fiindu-mi aproape indiferente.Simteam o senzatie deosebita, de bine, cum se scurge stresul de la mine la asistenta, iar de aici nu mai stiu. In tot acest timp, asistenta iriga
locul intepaturilor, zambind si privindu-ma fix. Mana ei pe bratul meu, era ca o mangaiere, dar numai profesional, ca la final,toate astea au disparut.
Dupa anestezie, s-a trecut la extractie, unde emotiile m-au cuprins, care se vedea prin transpiratie si ochi. Doctorul ma privea fix, iar asistenta ii pregatea sculele. Cand am vazut clestele, am gemut usor, medicul a zambit, si si-a infipt clestele intr-un ciot rupt de dinte. Cand a tras, am icnit, am gemut un pic, doctorul a sesizat si i-a spus ceva asistentei, care a pus imediat mana pe bratul meu. In acel moment, durerea s-a redus simtitor, nu o mai simteam, nesimtind cand a scos cinci dinti si cioate. Senzatia a fost aceeasi ca la injectiile pentru anestezie. Eram lucid, clar in senzatii, cat timp a tinut mana pe bratul meu.
Din momentul in care si-a luat mana de pe mine, ameteala a aparut, vazand prin geam cum se invarte camera cu mine, iar vegetatia, prin geam, o vedeam rotindu-se.Singur, nu am putut sa ma ridic si, ca urmare, asistenta a venit rapid langa mine, trimisa de medic si a pus mana pe mine. In acest moment, mare parte din ameteala s-a dus, dar ea nu m-a lasat pana nu mi-am revenit, in masura sa ma deplasez singur. In acel moment m-a abandonat pe o banca in sala de asteptare, asteptand sa platim. Dupa ce am platit, am fost abandonati complet, mai putin casiera care inca ne zambea.
Ca urmare, am plecat la ale noastre - eu, sa ma oblojesc acasa, iar Lavinia s-a dus la jobb, de unde cu greu a fost invoita.
Desi nu mi-a facut nimic, senzatiile ce le-am avut,constituie un Placebo veritabil, nemaiintalnit pana acuma, eficient in timpul operatiilor de anestezie si extractii.
Transmite salutari din inima, intregii DINASTII, multa sanatate si fericire. Cu multa stima si dragoste -Bunicul.
Ca o completare, am vrut sa lasam o mica atentie, dar am fost refuzati din capul locului, decontandu-mi-se totul, pana la ultimul cent.
Cele relatate sunt purul adevar, scriind ce mi s-a intamplat si simtit.
Rezolvaţi online sute de şarade
Puteţi încerca şi Pontes Şarade, o aplicaţie pentru Android cu toate şaradele de pe acest forum
Ghita Potra
General de corp de armata
Mesaje: 6070
Membru din: 15 Oct 2007, 12:29
Localitate: Cluj-Napoca

Mesaj de Ghita Potra »

In fiecare an, in data de 20 mai, se sarbatoreste ziua unei mari regine a Marii Britanii, Victoria, care a domnit 64ani, intre 1837si 1901. In timpul domniei, au fost puse bazele Canadei actuale, din toate punctele de vedere, in cadrul Imperiului Britanic. Ea este cea care a unit provinciile canadiene intr-un singur stat, modern si multietnic. Nu stiu cum sunt in alte provincii, dar in capitala PROVINCIEI COLUMBIA BRITANICA- ca o recunoastere a faptului ca a adus provincia sub coroana britanica in cadrul federetiei canadiene, i-a fost ridicat un impozant monument, in centrul capitalei provinciei - orasul VICTORIA, oras ce a luat numele reginei.. Mentionez ca orasul Victoria se afla pe insula Vancouver, la o distanta de o ora si trei sferturi de continent, canalul dintre insula si continent se traverseaza cu feriboatul. Am fost pe insula, am participat la o zi a reginei Victoria ca turist, acum vre-o 4-5 ani. Azi nu am fost dar am
urmarit la tv festivitatile de acolo, dar nu chiar de la inceput. In fiecare an, cu aceasta ocazie, are loc o mare parada, dar nu militara ci civila, similara cu demonstratiile de la noi, cu ocazia zilei nationale, inainte de 1989. In fiecare an, parada, cum ii spune aici, este precedata de o defilare a unei sau mai multe formatii militare, apoi de politie si veterani, fara pretentia de a fi parada militara. Aceasta am vazut in anii trecuti. In acest an, ca si in anii trecuti, deosebita este parada formatiilor si grupurilor de populatie civila, care are un colorit aparte. Aceasta parada a durat cam o ora si jumatate, fiind dominata de formatiuni dec fanfara, imbracate in uniforme viu colorate, ale liceelor si colegiilor din capitala, dar si din Statele Unite, din statele de pe coasta de vest, apropiate - WASHINGTON, Oregon si California. Toate fanfarele, ma uitam atent cat de serios tratau parada, mergand in cadenta, dar o
cadenta aproape militara, in uniforme deosebit de frumoase, Alt element il constitrue CARELE ALEGORICE, care pur si simplu, impreuna cu fanfarele, au dominat. Erau ornate functie de specificul fiwecarei unitati economoco-sociale, pline cu tineri care erau imbracati eztrem de colorat si dansau in fiecare car. Au mai fost formatii pedestre, cum ar fi scoli generale, diferite unitati econimice, dar ce vreau sa insist putin pe grupurile de paradfa din partea etniilor chineze, indiene, turcesti, filipineze, care au prezentat chiar programe in strada, imbracati in costume traditionale, muzica specifica si dansuri nationale.
Marginea strazii, trotuarele si spatiile verzi, erau pline de spectatori, pentru care s-au pus banci si scaune pe traeul de defilare. Unii au venit cu scaunele de acasa, sau stateau direct pe bordura sau direct pe trotuar.
Aesemenea parade se mai fac cu ocazia Zilei Nationale a Canadei, in iulie, cand are loc si o parada militara, cu ocazia ZILei fiecarei provincii si cu ocazia ZILEI RECUNOSTINTEI si ZIUA EROILOR, unde in principal defileaza veterani de razboi. SA fi vazut batrani, plini de medalii, cum mergeau in pas de defilare si cat de serios tratau problema. Dupa cum am vazut, raportul la inceputul paradei si deschiderea ei este data de veteranul cel mai mare in grad si functie. Am vazut acest lucru anul trecut si, m-a impresionat.
Zile de sarbatoare, mai sunt LABOUR DAY = ZIUA MUNCII, in sptembrie, care corespunde cu ziua recoltei, apoI FAMILY DAY = Ziua Familiei, si, daca nu gresesc este si MOTHER DAY= Ziua mamei. Pana acuma s-a dovedit, din cate am vazut, ca FEDERATIA CANADIANA este un stat democcratic, multietnic, unde siguranta cetateanului este asigurata, prin organele de ordine si legislatie. Cat am umblat, nu am vazut cazuri de violenta asupra cetatenilor, civilizatia strazii fiind la cote inalte, cu foarte putine ezceptii.
Salut cu mult drag pe toata dinastia si nu numai - Bunicul.
Rezolvaţi online sute de şarade
Puteţi încerca şi Pontes Şarade, o aplicaţie pentru Android cu toate şaradele de pe acest forum
Ghita Potra
General de corp de armata
Mesaje: 6070
Membru din: 15 Oct 2007, 12:29
Localitate: Cluj-Napoca

Mesaj de Ghita Potra »

In ultimele zile, televiziunea m-a plimbat printr-o buna parte din lume, gratie unor reportaje - document, realizate in diverse puncte de pe glob. Documentarele au fost realizate de o societate franceza, care apoi le-a vandut. Prima aventura in fata televizorului, am avut-o in ARHIPELAGUL SPITZBERGEN, sau SVALBARD - cum ii spun norvegienii, care inseamna COASTA INGHETATA.Pana aici, eu credeam acest arhipelag pustiu, unde traiesc numai ursii polari si alte vietati nordice. Nu este asa, deoarece pe arhipelag se gasesc cam trei localitati, cu vre-o cinci mii de locuitori, din care una, cu vre-o trei mii, care este centrul administrativ, avand un aspect puternic urban, in conditiile lipsei complete a vegetetiei, doar muschi si licheni.Aici se sfla si o mica universitate nordica cu profil strict pe probleme locale. In arhipelag se afla o industrie extractiva destul de intensa, care extrage pana la o suta de mii tone carbune anual,
acoperind necesarul locului si export in tarile nordice. Are o baza piscicola puternica, precum si un turism dezvoltat, atat turisti curiosi, cat si cercetatori. Arhipelagul este vizitat de un vas de transport, odata la doua saptamani. Poate nu-ti vine sa crezi, dar in localuitatile arhipelagului, se gasesc mijloace pentru distractie, reduse la nivelul extremului nord, ca baruri, discoteci, un studio de radio mititel.In reportaj se arata ca in timpul sovietelor acestia aveau aici o puternica industrie extractiva si uzina de preparare, avand si un oras cu cinci mii de locuitori, dar astea s-au pulverizat. Retin dinamica miscarii masinilor in localitatea de resedinta, unde se afla o intensa miscare auto, dar nu turisme ci utilitare de tot felul. Mai are un port cu dotarile necesare, la nivelul localitatii, dar asigura necesarul, precum si o posta. Populatia este rara, doar in cele trei localitati si ceva mici asezari
pescaresti, fiind cam un locuitor la zece km. patrati cel mult. In interior, populatia este zero. Vanatul este liber, in anumite conditii de mediu si poluare, in sensul sa nu ramana urme de la vanat care sa dauneze habitatului faunei arhipelagului.
Pescuitul se face cu mijloace moderne, productiva si benefica, asigurand necesarul si exportul celei mai mari parti din pescuit. Toate celelalte necesare traiului se aduc, punandu-se in vanzare prin magazinele de pe insule. Multi locuitori au venit pentru salariul mai mare ca pe continent, iar o parte din ei raman aici, s-au obisnuit, avand scoala pentru copii, in conditiile extremului nord. Locuintele ofera acelasi confort sau apropuiat fata de continent, insa problema apei s-a rezolvat original, aducandu-se apa cu cisternele si ducand la fiecare casa, in conditiiole iernii lungi si grele.
Cam atatea am avut de spus. Nu am vrut sa ma intind, dar din dragoste fata de natura si cunoastere umana, nu am putut sa ma abtin.Inca mai cred ca ce imi place mie, si mie astea imi plac enorm, fiind ca o chemare pentru mine, ratata in viata, - iti place si tie, ceea ce poate gresesc profund, pana nu imi vei spune de-a dreptul.
In viitor, tot reportaje document de aceeasi firma franceza, se refera la :1]SPARGATOARE DE GHEATA IN ARCTICA ; 2]PILOTI IN NUNAVUT - care pentru lamurire, este partea nordica a Provinciei Quebeq din Canada, zona rece si grea, ;3]TOBELE DIN BURUNDI, un fantastic document, care cu greu gaseste egal. ; 4 ]INSULELE SAInt PIERRE si MIQUELON, parasite in departare si izolare, care se afla in zona rece a Insulei Terra Nova, actualmente NEWFOUNDLAND, din compunerea Canadei.
Pentru mine au fost deosebite, si care, desi tin o ora, le-am vazut de doua ori.
Daca adaug si serialul german CERCUL VIETII < in germana FAMILIA DOCTOR KLEIST, care tine o ora, si in plus, serialul american ANATOMIA LUI GREY, cincizeci de minute, la care adaug timpul mult de la internet, rezulta cateva ore pe zi, pana la sase. Imi atrag reprosuri, dar le spun ca bine este ca mai pot.
Cam astea sunt ce am sa-ti scriu. Spune-mi daca merg asa, sau schimb capul compas.
Salutari cordiale la toata dinastia - Bunicul.
Rezolvaţi online sute de şarade
Puteţi încerca şi Pontes Şarade, o aplicaţie pentru Android cu toate şaradele de pe acest forum
Ghita Potra
General de corp de armata
Mesaje: 6070
Membru din: 15 Oct 2007, 12:29
Localitate: Cluj-Napoca

Mesaj de Ghita Potra »

Salut! Imi pare bine ca ideea cu telegrama a prins bine. A fost o ideie si atata.
In alta ordine de idei, cred ca esti curios de unde vine denumirea a doua cartiere din Cluj.
Primul este CARTIERUL MANASTUR. Toata chestia se leaga de Manastirea Calvaria. In maghiara, manastire se spune MONOSTORI. De aici si denumirea maghiara a manastirii. Asta-i una la mana. A doua la mana este ca Manasturul este numit asa de cateva veacuri, fiind un sat romanesc in subordinea manastirii Calvaria, intial era benedictina si apoi catolica.Nu intru in amanunte, dar satul Manastur devine cartier al Clujului, prin extinctie, pana la actuala Agronomie, in anul 1899. El s-a dexzvoltat, si prin constructiile facute, a ajuns sa cuprinda cam o treime din populatia Clujului.
Al doilea cartier este MARASTI. Pentru aceasta ne ducem cu vre-o 200 la 250 ani inapoi, cand din Tirol,au fost adusi colonisti si instalati pe teritoriul actual al cartierului Gruia, zona pietii Sapte STRAZi, cu platoul de pe CETATUIE si catre HOIA. Era o populatie muncitoare, ordonata, religioasa si buni legumicultori dar si agricultori. Dar in acest loc, a intervenit armata austriaca si a inceput constructia cazarmii REDUTA, scotand colonistii de aici, care se chemai HOHSTEJENI, locuitori ai partii de sus a orasului. Ca urmare, acestia s-au mutat jos, in teritoriul actualei Pieti Marasti si a cartierului cu acelasi nume, gasind teren foarte bum pentru legumicultura , ramanand cu numele de Hostejeni.Odata cu constructiile din aceasta zona, ei au fost demolati, ma rog - s-a petrecut cu ei o mare drama, fiind nevoiti sa se reprofileze si sa se mute - dar asta este alta poveste. Zona construita in perimetrul actualei pieti Marasti nu
avea nume, dar deloc,asa ca in 1965, Stefan Pascu, cunoscutul istoric clujean, propune sa se aleaga din doua denumiri - una, cele doua denumiri fiins MARASESTI si MARASTI. CUM exista tigarile Marasesti, bine cunoscute, atunci s-a adoptat denumirea de MARASTI.
Cam astea au fost.
Un fapt interesan si inedit, este ca emisiunile TVR-3, transmise de tvr Cluj, si anume _CANTEC SI POVESTE si VINE CLUJU PE LA NOI, au fost transmise- vineri si sambata din SERBIA, de la romanii din Valea TIMOCULUI, din localitatea KLADOVO, iar emisiunea AXIOS, va fi transmisa din localitatea MALAINITA, unde parintele BOIAN ALEXANDROVICI, va oficia slujba, va fi transmisa duminica cam de la ora 10. Cum aici toate emisiunile sunt la international, nu cunosc programul emisiunilor de interior, dar daca se mai poate, ar fi extraodinar de bine sa se vada, cel putin ca inedit, dar si ca inceput de a ne pune niste probleme, cand vedem si auzim graiul timocenilor.
Salutari cu drag la toti - Bunicul.
Rezolvaţi online sute de şarade
Puteţi încerca şi Pontes Şarade, o aplicaţie pentru Android cu toate şaradele de pe acest forum
IonPop
Colonel
Mesaje: 2166
Membru din: 02 Oct 2010, 17:55

Mesaj de IonPop »

Foarte interesant! Despre Bucuresti exista mai multe resurse istorice promovate in prezent decat despre Cluj, desi Clujul are o istorie mai veche.
Ghita Potra
General de corp de armata
Mesaje: 6070
Membru din: 15 Oct 2007, 12:29
Localitate: Cluj-Napoca

Mesaj de Ghita Potra »

Ecaterina Varga
Este o nobila de origine maghiara, care a militat pentru drepturile iobagilor romani din ARDEAL.
O strada din Brasov, sub Tampa ii poarta numele. Clujul o cinsteste cu o strada, in Ecaterina Varga apropiere de Parcul Feroviarilor, de unde din strada Petrila, pleaca o strada pana in linia ferata, cu acest nume.
Taranii au denumit-o "DOAMNA NOASTRA ",si, asa a ramas.
S-a nascut in 1802dintr-o familie de tarani liberi.A fost obligata sa se logodeascacu un banchrer austriac, dar a fugit si s-a casatorit cu un rotar.
Intre 1840-1847, a fost o luptatoare pentru drepturile romanilor iobagidin muntii Apuseni, fata de habsburgi, prin petitii catre Guvernul Transilvaniei de la Sibiusi si, memorii sustinute permanent la Curtea de la Viena.A fost denumita "HORIA IN FUSTA ", si urmarita permanent de autoritati.
La 17 ianuarie 1847, inainte de declansarea revolutiei, a fost invitata la o intalnire cu baronul Andrei Saguna, care nu era inca episcop si mitropolit, intalnire care sa se petreaca in sania lui Saguna, chipurile pentru o plimbare in doi. dar, dupa cativa metrii de plimbare cu sania, ea a fost inconjurata de soldatii imparatiei.
Istoricii spun ca intre Saguna si autoritati, a existat o intelegere secreta, mai ales ca in 1848, Saguna a devenit episcop.Dupa arestare, faima ei a crescut in randul romanilor iobagi, mai ales cei din Apuseni, fiind denumita si "DOAMNA MOTILOR ".Aceasta a fost gresala din tinerete a lui Saguna.
Ecaterina Varga a fost inchisa la Aiud si Alba Iulia intre 1847 si 1851. Dupa eliberare, a fost exilata in satul sau natal -HALMEAG, judetul Brasov. S-a imbolnavit de pe urma detentiilor si se stinge din viata in anul 1852, la varsta de 50 ani.
In anul 1977, in curteaa bisericii din sat, i-a fost ridicat un monument, acestei mari fiice a satului.
Cu mult drag - salutari la toti din Dinastie - Bunicul.
AdDENDA :De mult am vrut sa scriu acest material, dar au venit altele si el a ramas.
Daca ne referim la anul 1848, sti cine a fost PELAGHIA ROSU ?Este o moata din partile de munte a judetului Cluj, care a condus motii in timpul revolutiei. O strada din Someseni, ii poarte numele.
In legatura cu Ecaterina Varga, studiourile maghiare au facut un film intitulat Varga Katalin, dar nu l-am vazut si nu-mi pot da cu parerea.
Rezolvaţi online sute de şarade
Puteţi încerca şi Pontes Şarade, o aplicaţie pentru Android cu toate şaradele de pe acest forum
Ghita Potra
General de corp de armata
Mesaje: 6070
Membru din: 15 Oct 2007, 12:29
Localitate: Cluj-Napoca

Mesaj de Ghita Potra »

De-alungul timpului, tot mai multi locuitori ai TEREI s-au indragostir de Arctica, fie din pasiune, din vocatie sau interesat, pentru a controla marile bogatii de aici. Acest deziderat s-a pus mai acut la tarile care au teritorii in nord si, care sunt interesate vital de a controla nordul, de a deschide rute noi prin deserturile de gheata, atat pentru a scurta rutele de transport, cat si a nu mai depinde de cei care controleaza punctele cheie ale circulatie maritime mondiale. In acest fel au luat fiinta doua rute nordice, cum este drumuyl maritim prin Nordul Continentului americamn si DRUMUL MARITIM DE NORD, care cuprinde toata portiunea arctica a Rusiei, de la MURMASK si ARHANGHELSK si pana dincolo de STRAMTOAREA BEHRING, ruta care depaseste cu mult zece mii de km.
Un serial francez si german,facut de o societate franco-germana, a urmat un vas rusesc de transport, cale de 6000km, de la portul Arhanghelsc la Marea Alba si pana la portul DUDINKa, undeva pe fluviul ENISEI, la aproape 1000 km, pe fluviu in jos, urmand marele estuar al fluviului. Fluviul Enisei este unul din marile fluvii siberiene, care se varsa in Oceanul Arktik,, cam la jumatatea distantei Drumului Maritim de Nord, in Marea CARA.Toata aceasta zona este plina de gheturi tot timpul anului, dar iarna, in mod obisnuit nu se poate inainta.
Vasul de transport IVAN PAPANIN, cu materiale diverse, ca cele alimentare, constructii, imbracaminte si incaltaminte, a plecat din acest port, in perioada de iarna, cand traseul ingheata si vasele nu pot circula. Desi avea un motor de 15.000cai putere, dupa ce a iesit in larg, din Marea ALBa in Marea Barentz, vasul nu a putut sa mai inainteze. Dupa un program bine statuat, a fost luat in primire de trei SPARGATOARE DE GHEATA ATOMICE, care au deschis calea, fiecare spargator avand o portiune de drum. Primul care a intrat in rol a fost spargatorul de gheaata numit A CINCIZECEA ANIVERSARE,echipat cu un motor de 75.000cai putere, dat de un reactor nuclear, dispus pe vas. Vasul arata ca un bloc, doar cu o punte de comanda, iar caea mai mare parte din vas este ocupata de reactor. Din aceasta cauza, sunt restrictii mari pe vas, contra scurgerii de radiatii, camera reactorului fiind superecranata si asigurata contra scurgerilor dec
radiatii, fiind permanent supravegheat si controlat de specialisti. Din relatarile lor si a capitanului, pana acum nu au fost probleme.
Pana acum nu stiam cum se sfarma gheata, crezand ca ea este atacata frontal. Gresit. Daca la vasele obisnuite, carena este sub un unghi ascutit, vorbesc de partea din fata a navei, de prova care are carena ascutita, putand lovi gheata numai frontal, fara nici o sansa sa rupa gheata.Spargatorul atomic are carena curba, chiar de la nivelul apei. Din aceasta cauza, carena se urca pe gheata si o striveste, care, oricat de groasa ar fi, nu rezista la greutatea spargatorului. In acest fel, se creaza un canal liber de gheturi compacte, unde imediat intra si vasul, in cazul nostru Ivan Papanin. Cam la jumatatea drumului pana la estuarul fluviului Enisei, intra in functiune al doilea spargator, primul primind alte sarcini, cum a fost la noi, sa duca o expeditie undeva in extremul nprd. Al doilea spargator se numea ARKTIKA, de acelsi calibru ca primul. Trebuie sa adaug, ca pe unele portiuni, vasul de transport a fost tractat de
spargator, fiind si
portiuni periculoase, pe care le stiu marinarii. Pe parcurs, vasul a luat pasageri, locuitori ai Marelui Nord, care veneau de la vanatoare sau pescari, sau pur si simplu turisti, care ignora pericolele mari ale nordului.
La gura fluviului Enisei, intra in serviciu, al treile spargator, care face oficiul de a sparge gheata pe fluviu, cat tine estuarul, cam aproape 1000 km. pana la un port important al nordului, numit DUDINKA,
care este portul unui important centru industrial al Rusiei, orasul NORILSK.
Pentru mine cele doua orase, prezentate la tv, a fost o revelatie. Nu credeam ca in extremul nord, poate exista asemenea viata si activitate. Aceasta in conditiile unei clime deosebit de aspre, unde temperaturile coboara pana la minus 50 grade, unde vegetatia este redusa la mici dimensiuni, din cauza frigului, unde totul ce trebuie vietii trebuie adus cu mari eforturi.
Portul DUDINKA, este la finalul estuarului, intampinandu-ne cu munti de zapada si gheata adunate, pentru bunul mers al activitatii portuare. Din cate am vazut, are tot ce ii trbuie unui poirt sa functioneze, de la dane de acostare, la dane de incarcare - descarcare, docuri, unde se pastreaza materialele ce se aduc si duc.Aici este inceputul liniei ferate ce leaga portul de oras, cu rampe si mijloace de incarcare - dascarcare. Terenul nu este chiar gol, existand o vegetatie arboricola pitica, atat in jurul portului cat si pe traseu.
Intre port si orasul Norilsk, este o distanta de 80 km, iar linia ferata are 12o km, functie de teren.. Mai este un drum, ambele destul de circulate. Orasul Norilsk, fiind mult dincolo de cercul polar, este unul din marile orase la asemenea latitudine si clima, avand o populatie de 200.000 locuitori, care lucreaza la exploatarile miniere de aici, de metale rare,nichel, cobalt, dar si cupru, precum si la combinatul de metale neferoase, care prelucreaza aceste bogatii ale zonei. Se spune ca 70%din necesarul de produse de asemenea speta, dar si feroase si petroliere a Rusiei se afla in acest extrem nord.
Orasul a inceput sa se construiasca inca din anul 1935, cu detinuti din gulaguri. Imi inchipui ce conditii erau la inceputuri si cata jertfa umana a trebuit sa se produca, pentru acest oras, minele si combinatul sau.
Orasul arata frumos, cu cladiri cu mai multe nivele, unde asldura este asigurata non stop, tot timpul anului. Are scoli, char si un institut pentru pregatirea specialistilor zonei. Magazinele sunt aprovizionate ca la Moscova, cum spune un localnic, dar foarte scumpe. O caserola de rosii era 7 euro, de cateva ori mai scump ca in sud. Intr-adevar, s-au prezentat magazine, bine aprovizionate, dar ce castiga la salar fata de cei din sud, dau pe mancare, imbracaminte, servicii, Au fost prezentate doua familii, una de 30 ani aici, cu doi copii la scoala, avand un salariu de 2500euro, de cateva ori mai mari ca in sud. Aproape toti vin aici pentru castig. Unii din ei spun ca se gandesc sa plece in sud, fiind din Ucraina, iar alta din centrul tarii, dar in conditiile cand in sud, este o acuta lipsa de lucru, se gandesc sa ramana, ca aici au tot, de la cunostinte si pana la loc de munca bine platit. In acelasi timp, scoala este
asigurata pentru copii, pana la nivel superior. Vor merge in sud pentru concediu, dar este scump. Aici si-au facut si concediile. Fiind intai mai, a aratat o petrecere la una din cabanele combinatului, afara in frig,, cu mancare, bautura si cantece, in mijlocul nametilor, dar bine capsati nu simteau frigul.
Filmul ne-a plimbat un pic prin mina si prin combinat, ceeace era interzis, si, dupa cate am inteles,dar si acum este greu de a obtine aprobarea. In final se arata cum se incarca vasul direct de pe vagoane, lungourile de nickel si cupru, atat de necesare unei anumite industrii, mare cossumatoare de asemenea metale.Spre final,filmul - un documentar deosebit ,
prezinta drumul de intoarcere al vasului,ajungerea la Arhanghelsk, si apoi pe capitan, mergand acasa si pregatindu-se pentru baie si apoi adihna, dupa un drum de peste o luna de zile. Din spusele comandantilor vaselor amintite, reiese ca s-au indragostit de Marele Nord, de mirajul ghetii si viata de aici, motiv pentru care nu mai pleaca de aici.
Cam asta a fost pe scurt, materialul care am vrut sa -l trimit.
Cu mult drag, la toata Dinastia -Bunicul.
Ca o completare, remarc imbracamintea groasa, din blanuri de animale nordice, infofolite si incaltate, de se vedea numai nasul si ochii. Cele mai multe cu plase cu cumparaturi, atat de la magazine, cat si din piata, unde se gaseste carne congelata. Toti locuitorii, au pe balcoane, carne congelata, pentru hrana.
Rezolvaţi online sute de şarade
Puteţi încerca şi Pontes Şarade, o aplicaţie pentru Android cu toate şaradele de pe acest forum
Ghita Potra
General de corp de armata
Mesaje: 6070
Membru din: 15 Oct 2007, 12:29
Localitate: Cluj-Napoca

Mesaj de Ghita Potra »

TVR-2 ne-a oferit un serial, care nu stiu cand a inceput si cand se va termina, cu aspecte de pe mapamond, fiecare episod avand durata unei ore. Filmul este o coproductie franco- germana - dupa numele realizatoriloer si este prezentat in limba franceza.
Unul din episoadele interesante este cel intitulat "PERICOL.ALIGATORI ".Actiunea filmului, ca sa zic asa, se petrece in Statele Unite, inspre sudul statului FLORIDA, unde clima este tropicala, prezenta acolo cu tot ce presupune aceasta. Printre altele, nu departe de capitala statului, orasul MIAMI, sunt cateva localitati, unde datorita cresterii nivelului apelor, populatia acvatica, formata in principal din reptile si in special ALIGATORFI,constituie un serios pericol pentru populatia acestei zone, mai ales ca ridicarea nivelului apelor, a determinat inundarea a celor mai mari parti din drumuri, imaginea aratand, in linii mari, ca o mica Venetie. De sus, casele, apar ca niste cuburi plantate in apele in ascensiune. Ca urmare, aligatorii si alte reptile acvatice, au ajuns pana la portile caselor, ajungand sa atace populatia din zona, fiind o teama permanenta pentru aceste periculoase reptile.
Ca urmare, prima masura a fost sa se avertizeze populatia prin indicatoare de avertizare, apoi s-a organizat un serviciu de paza si siguranta, atat printr-un transport dirijat si bine echipat, ca sa se intervina eficient cand este nevoie. Cum aceste reptile sunt sensibile la lumina si zgomot, evitand aceste locuri, s-a luat masura producerii de zgomote care pun pe fuga aligatorii, iar noaptea de lumini corespunzatoare. Ca urmare, populatia de reptile a scazut intr-o oarecare masura, prin migrastia lor in alte zone care nu ii deranjeaza, dar pericolul real exista, luandu-se masuri in consecinta.
Una din masuri la care s-a recurs, este prinderea exemplarelor care devin agresive si se avanta prea mult spre case si drumuri. Pentru aceasta s-a recurs la un personal specializat si cu experientas, care s-a ocupat cu prinderea animalelor acvatice si periculoase, imobilizarea lor si transportul in locuri nepericuloase pentru om. Este un fel de serviciu cu mai multe echipe, care actioneaza la solicitari,din partea persoanelor de paza si supraveghere. Este o activitate dura, foarte periculoasa, afectuata de un personal care nu prea cunoaste frica, dar expus in orice moment la muscaturile acestor reptile, care pot fi mortale sau cel putin produc invaliditate.
Sa vorbim putin despre tehnica prinderii aligatorilor, la frl fiind si la crocodili. Intre crocodil si aligator, exista o singura diferenta si, aceasta este la cap si bot. Crocodilul are capul si botul alungit, cu mult mai multi dinti care sfarteca, pe cand aligatorii au capul rotunjit si botul scurt, fiind la fel de periculosi. Aligatorii pot atinge cel mult trei metrii, pe cand crocodilii depasesc aceasta lungime. Ambele specii sunt hidoase la vedere, cu miscari imprevizibile, care de multe oro inseala victima. De acestea si altele, care nu au loc aici, trebuie cei ce se ocupa de acesti monstrii,sa tina cont in cel mai mare grad.Si acum, pe concret, cum se captureaza.
Se foloseste initial, o undita puternica cu un ac in care se pune o halca de carne, de cele mai multe ori alterata si, se arunca in apa, similar ca la pescuit, cu tinta, o reptila care a fost vizata. Undita se plimba prin apa in preajma reptilei, care fiind o specie lacoma si vorace, se arunca si inghite halca de carne si odata cu ea, si carligul.In acest moment, cel de la undita, dublat de un ajutor, incepe sa ruleze undita, fixata pe un postament sigur. In acest moment, carligul se infige in stomacul sau gatul fiarei, pare putinta de a scapa. Cu toata impotrivirea fiarei, ea este trasa afara din apa, pe mal, dar nu cu undita, care ar rupe fiara, ci cu ajutorul unui inel folosit ca la prinderea cainiloe de catre hingheri. Cand capul i-a iesit afare din apa, un membru al echipei, folosind inelul prins pe o coada lunga, trece inelul peste bot si cap, pana catre mijloc, si se trage, pana se strange bine, dupa care undita
este slabita, dar se tine pentru siguranta, In acest fel, animalul este tras afara cu acest inel, care nu mai scapa, oricat s-ar impotrivi, deoarece dispozitivul de care este prinsa aceasta undita complexa, nu iarta si trage afara acest monstru.
Urmeaza partea cea mai periculoasa si anume aceea a imobilizarii reptilei, pentru a o face inofensiva. Nu insistam pe tehnica sedarii reptilei, deoarece nici in film nu au insistat, ci pe aceea a imobilizarii in conditiile in care reptila este in toata puterea sa, dar fixat in fata de undita, care intra iar in actiune, precum si de acest iunel care o tine stransa. Sa nu credeti ca este usor, deoarece reptila se zbate din puteri, dand din falci sa prinda pe cine poate din jur. Pentru a-l face inofensiv, trebuie sa i se inchida falcile si sa fie fixata sigur in aceasta pozitie. Un membru al echipei, de regula seful ei, mergand prin spatele reptilei, se aseaza pe ea si inainteaza spre capul ei. Alti membrii, ii distrag atentia de la cel din spatele ei. Cum animalul nu vede in sus, nu-si da seama ce se intampla, si cel ce inainteza pe dihanie, ajungand la cap, trebuie sa faca cea mai periculoasa operatiune si anume prinderea falcilor
fiarei cu ambele maini un timp, dupa care, fiind un moment cand fiara nu mai are putere, aceasta prin genetica ei, ia o mana de pe bot, si scoate dintr-un loc pregatit la haina, banda adeziva,pregatita si ea, incepand sa o infasoare in jurul botului, suficient de groasa si strans, ca animalul sa nu mai poata reactiona. In scest moment este inofensiv, avand grija, totusi sa nu fie loviti cu coada, care este si ea periculoasa. Pentru a-l imobiliza complet, acelasi om, mergand in spre spatele reptilei, ii infasoara o franghie in jurul cozii, care se inoada sigur si de care tin doi oameni, fiecare la un capat. Din acest moment nu mai este nici un pericol.
Urmeaza operatiunea de urcare a reptilei intr-un mijloc de transport, prevazut cu o cusca pentru fiecarecreptila. Urcare pe mijlocul de transport se face cu un troliu, ce prinde reptila de inelul din jurul ei. Tot drumul, inelul sta pe reptila, la fel si undita, fiind necesare la descarcare si lasarea lui in libertate. Operatiunile sunt in ordine inversa, cu specificatia ce este deosebit de periculos la luarea benzii adezive, cand animalul este furios. Cel ce ia banda adeziva, la ultima desfasurare, trebuie sa actioneze extrem de rapid, luand mana de pe el extrem de repede, aproape instantaneu.
In acest fel, s-a procedat, asa cum am vazut, cu toate reptilele mutate.
Noaptea pericolul este mai mare, din cauza luminilor si umbrelor de la animal, care ii poate ascunde reactiile, dar procedeul este identic.

Pe viitor, voi prezenta si alte rezumate din asemenea filme, care sunt luate, absolut din lumea reala.
Cu drag, la toata Dinastia - Bunicul.
Rezolvaţi online sute de şarade
Puteţi încerca şi Pontes Şarade, o aplicaţie pentru Android cu toate şaradele de pe acest forum
Ghita Potra
General de corp de armata
Mesaje: 6070
Membru din: 15 Oct 2007, 12:29
Localitate: Cluj-Napoca

Mesaj de Ghita Potra »

Arizona este un stat component al STATELOR UNITE, avand o pupulatie de trei milioane si jumatate de locuitori, cu o densitate a populatiei de numai 12 locuitori per km. patrat.Are zone intinse foarte aride, chiar desertice, dar si zone muntoase, motiv pentru care este asa de rara.
VADUVA NEAGRA nu este o femeie ramasa vaduva si care se imbraca in negru, ci este un paianjen de culoare neagra, cu corp mare si cap mai mare decat obisnuit, picioare mai scurte, dovedind - pentru marimea sa o putere mare. Este un pradator vorace, temut de fiintele de marimea ei, datorita veninului mortal pentru ele. Vaduva neagra vaneaza insecte cu marimea de cateva ori mai mari ca ea, alti paianjeni pe care ii prinde direct sau in plasa intinsa de acest paiajen. Le injecteaza otrava, care omoara prada, dupa care este devorata. Pentru om, muscatura poate fi mortala, dar este foarte dureroasa. Din 1950 si pana acum, au murit de muscatura ei, 55 oameni.
In apropiere de orasul PHOENIX - capitala statului ARIZONA, se afla localitateac YENEL, cu o populatie de numai 650 locuitori, unde traiesc doua persoane importante si cunoscute in zona, pe nume -CSUK KRISTENSEN si ANITA, care locuiesc impreuna, uniti prin aceeasi pasiune si anume prinderea vaduvelor negre, a paianjenilor lup [ deoarece au cap ca de lup ], a scorpionilor, a scolopendrelor, care sunt miriapozi de dimensiuni mai mari si a altor vietati mai mici, pe care nu le mai retin numele.TOATE ACESTE VIETATI, hidoase la aspect si care produc teama si repulsie profunda, sunt prinse pentru VENINUL LOR, mult cautat in industria farmaceutica, a colorantilor, in cercetare la diverse institute si universitati, fiind o afacere buna si bine platita. In acelasi timp este si periculosa, deoarece se cauta in locuri, unde in mod obisnuit cautarea produce scarba, sila si chiar teama, acestewa fiind gunoaiele de toate felurile, flora putreda din
paduri, tot felul de vagauni si gropi, sub pietre si lemne si altele. Nu mai spun, cum cautau cu maxima atentie, mai ales la scorpioni, care sunt deosebit de periculosi Pentru prinderea lor, se foloseste o sursa de lumina albastra, care ameteste scorpionul, putend fi prins usor. Aratau cum cautau in toate aceste locuri, cu mana pala la umar in diferite gunoaie si mizerii, sau in gropi si scorburi, putand fi muscati de reptile periculoase. La o asemenea ocazie, a dat peste un CROTAL = SARPE CU CLOPOTEI.Norocul este ca l-a prins de mijlos, iar sarpele era orientat cu capul in partea opusa. Pentru a scapa de muscatura mortala, instantaneu l-a prins de unde o ajusn cu mana, si a tras-o afara tot instantaneu cu sarpele in mana. Cu mare viteza l-a rotit cu mare viteza deasupra capului si l-a aruncat cat mai departe si cu forta. Marturisesc ca m-au cuprins fiorii.
Acasa are o colectie de 70.000 de asemenea specii, obtinuti prin prinderea lor si prin culturi de asemenea lighioane, pastrate - fiecare in flacoane, borcanase, cutiutea, tubulete de sticla si in alti recipienti,care apoi se pastreaza in cutii, grupate pe specii si, apoi introduse in dulapuri etanse, care sa nu permita evadarea lor si, sa devina pericol mare.
In film se prezinta modul cum se recolteaza veninul, care, de la un individ, este extrem de putin, motiv pentru care este le fel, extrem de scump. A prezentat la vaduva neagra. Initial ele au fost sedate cu ajutorul unor aburi proveniti de la substanta sedative. Dupa aceea, tinand vaduva in mana cu penseta, se apropie de un electrod prin care se produc electrosocuri usoare. care face ca paianjenul sa miste si sa se contracte. In acest moment, se lipeste gura paianjenului de gura fiolei, epruvetei sau ce este acolo. Prin contractie, animalul, elibereaza veninul din glandele sale, curgand aproape invizibil pe marginea fiolei sau epruvetei, in cantitate foarte mica. Pentru un gram de asemenea venin, sunt "mulse "multe asemenea animale, dupa care se pun la loc. Toate aceste creaturi veninoase, sunt hranite cu insecte, pentru care, cei doi in cauza, au o puternica crescatorie.
Veninul se trimite prin mijloace sigure si inaccesibile,



, ambalat si para ambalat, cu avertizari privind gradul de pericol, pe toate partile ambaljului. In acelasi mod se procedeaza si in cazul expedierii acestor fiinte in stare vie si bune pentru experiente. Este vorba de o posta speciala.
In film este prezentata o vizita la o batrana, care fiind izolata, are o colonie mare de paianjeni, aratand cum cautau in toate gunoaielwe batranei, producand o oarecare scarba si celor doi.
Intr-una din zile, echipa aceasta s-a deplasat la o ferma de animale, unde li s-au comunicat ca ar fii mari colonii de asemenea specimene. Au cautat in balegarul uscat, in dejectiile animale puse in vrac, in gropi si sub pietre. Sub asemenea pietre, au dat peste o colonie de scorpioni, care le-a cuprins mana, dar nu au apucat sa intepe, deoarece au miscat violent mana si instantaneu, scapand de pericol. La aceasta ferma de vite, au gasit o multime de asemenea specimene. Mie mi-a produs oroare si scarba. In momentul vizitei, se efectua operatiunea de marcare animalelor tinere, a viteilor, cu fierul inrosit, marcand numele firmei si numarul de ordine la vitei, pe soldul animalului. Amintesc doar frica imensa a viteilor, cum se opuneau cu toata forta, iar in final cadeau istoviti, cand li se aplica fierul rosu, la un muget jalnic de durere a lor, dar aici nu era mila. Concomitent, li se crestau urechea, tot pentru recunoastere.
Demn de amintit, este ca toate aceste animale traiesc in libertate, fiind pe jumatate salbatice. De la fiecare vitel, s-a facut o recolta bogata de paraziti, nu neaparat paianjeni, dar capuse, accarieni si alte fiinte, care au fost recoltate cu mare interes si seriozitate.
In acelasi timp, cum numarul celor indragostiti de acest jobb creste ca numar de adepti ,CSUK KRISTENSEN si ANITA au ore la scoala din localitate, unde au gasit adepti, sperand sa fie urmasii lor.
Ei sunt cunoscuti pe o mare arie din SUA, avand comenzi de la cele mai diverse Institute, Universitati, Spitale si Laboratoare, care le-a adus o mare faima, deoarece au transformat aceasta munca periculoasa si murdara, intr-un jobb profitabil si mult cautat.
Cam acestea au fost. Vor urma si altele.
Cu drag la toti - Bunicul.
Rezolvaţi online sute de şarade
Puteţi încerca şi Pontes Şarade, o aplicaţie pentru Android cu toate şaradele de pe acest forum
Ghita Potra
General de corp de armata
Mesaje: 6070
Membru din: 15 Oct 2007, 12:29
Localitate: Cluj-Napoca

Mesaj de Ghita Potra »

Una dintre atractiile turistice ale Clujului, este ansamblalul arhitectonic unic in Transilvania, format din doua cladiri identice, numite si cladiri in oglinda, dispuse de o parte si altaa strazii Iuliu Maniu [ pentru cei care nu stiu inca, este fosta strada Sase Martie }.
Legenda spune ca "palatele in oglinda "au fost construite in acest mod, de un nobil pentru ca cele doua fiice, mostenitoare ale sale, sa nu se supere.
Aceste doua cladiri gemene, sunt o parte din Paris pe strazile Clujului, construite dupa model parizian, fiind la vremea respectiva, inceputul secolului douazeci, cele mai moderne din Cluj.Pana la construirea acestor cldiri, strada Iuliu Maniu se chema Ulita Sfintei Biserici, care dupa constructie, a devenit strada. Tot in aceasta perioada, s-a modernizat si Piata Unirii, daramandu-se toate dughenele din jurul Bisericii Sfantul Mihail, ceeace a permis ridicarea statuii lui MATEI CORVIN, piata capatand forma actuala, dar a mai necesitat modernizari.
Salutari la toti cu drag-Bunicul.
Clujul isi facepropriile studiouri cinematografice pe bani europeni.
CONTRACTUL pentru construireaCENTRULUI REGIONAL DE EXCELENTA PENTRU INDUSTRII CREATIVE, de pe DEALUL LOMB, a fost semnat miercuri 29maide Primarul Emil Boc.Lucrarile vor incepe pec10 iuniesi vor fi efectuate de firmeleRDV CONSTRUCT si VALVEINTERNATIONAL, care au oferit un pret de 42 milioane lei.
2]Cea mai mare comuna a tarii rste comuna FLORESTI, cu aproximativ 28.000 locuitori.
3]Sunt de acord ca nu merita sa-mi fac sange rau pentru CFR, dar nu prea reusesc. Prea multe am sperat de la ea, ca sa pot fi linistit, mai ales ca a dat in bara in momente decisive, cum ar fi cea de la finala cupei. Nu intru in bucataria fotbalului. Nu as vrea sa se intample ca la Universitatea, care a fost falimentata cu buna stiinta si poate intentionat ca sa dsispara, netinand seama ca ea este un simbol al CLUJULUI si al ROMANIEI >Poate vor plati candva si acestia.
Cu drag la toti - Bunicul
Rezolvaţi online sute de şarade
Puteţi încerca şi Pontes Şarade, o aplicaţie pentru Android cu toate şaradele de pe acest forum
Ghita Potra
General de corp de armata
Mesaje: 6070
Membru din: 15 Oct 2007, 12:29
Localitate: Cluj-Napoca

Mesaj de Ghita Potra »

Schimbam un pic registrul si iti prezint, tot dintr-un documentar de la TVR-2, acest material.Nu cred ca noi avem asa ceva, dar este politia de protectie a mediului si in special a faunei, care este supusa pescuitului si vanatului. Este ceva in genul Politiei de pescuit si vanatoare, din timpul lui Antonescu .
De la inceput, dupa ce am vqzut, afirm ca este un serviciu bine pus la punct, care functioneaza dupa reguli stricte, incadrata cu personal devotat jobbului, care este la dispozitie in orice moment, nu comenteaza si nu obiecteaza. Instructajele sefului serviciului sunt scurte si la obiect, iar pe teren, actioneaza mai mult prin semne si zgomote onomatopeice.
Cum INSULELE HAWAII sunt intinse, sunt mai multe servicii independente unele de altele, subordonata unui departament.
Cuvantul de ordine sau mai bine zis, deviza lor este PROMPTITUDINE, EFICIENTA si HOTARARE PENTRU RESPECTAREA LEGII. UNEI ECHIPE II REVINE CAM 6000 KM PATRATI,cam cat un judet de la noi. Echipa aceasta actioneaza in cea mai mare insula a arhipelegului, insula OAHU, si are in supreveghere, o suprafata de 6000kmpatrati, cu ceva mai mult.. Echipa are in compunere 20 de politisti de acest gen, dotata cu mijloace de transport in teren greu si variat, niste masini masive, cu cauciucuri late, tip jeepuri grele de teren, fiind dotsta cu mijloace de semnalizare, de comunicare, de barare a drumurilor, iar politistii, cu armament individual performant, avand de a face cu infractori deosebit de abili si periculosi.
Sa trecem si sa vedem unele actiuni intreprinse de echipa, care in film, apar spectaculoase, dar dupa cum actioneaza echipa, este o munca de rutina, facuta de superspecialisti.
Prima actiune care a fost prezentata, a fost a verifica modul cum se pescuieste, si daca se respecta legea.Actiunea are loc in apropierea coastei, in oceanul Pacific, apoi si pe un rau interior. In ecean se pescuieste cu navodul, de regula. pe ei nu i-a interesat cat a prins, ci cu ce si ce a prins. Verificand ce a prins, au verificat daca nu este peste sau fauna marina interzisa la acea date, cum sunt homarii, si somonii .Aici toti cei controlati au fost in regula. Au verificat apoi plasele de pescuit, aceasta in paralel cu primulcontrol.Nu este voie sa se pescuiaca cu plase cu ochiuri mai mici de o dimensiune stabilitas prin lege. Aici au fost prinsi doi pescari in neregula. Le-au fost confiscate navoadele, amendati cu 1000 dolari si deferiti justitiei. Nu li s-a confiscat marfa, dar vor avea probleme in viitor, fiind luati in evidenta ca infractori, ce atrage dupa sine anumite servituti.
S-a trecut la controlul pescuitului in apele de munte. Aici s-a urmarit pestele interzis la pescuit si marimea celui prins. Nu au voie sub o marime. Au fost amendati.
Duapa aceea s-a trecut la verificarea vanatorilor de porci mistreti. Operatiunea este periculoasa, deorece pana acum au avut conflicte cu acesti vanatori, fiind folsit chiar armamentul. Nu au intrat in padure, deoarece nu stiu locurile lor de panda, putand fi impuscati. I-a asteptat la iesirile obligatorii, iar iesirile probabile ce le mai folosesc, au fost blocate si pazite. nu au voie sa impuste scroafe gestante, cele cu purcei mici, purceii, precum si cel in calduri, care se cunosc dupa reguli de ei stiute. Au sosit cativa vanatori, au fost controlati, inclusiv la permis de arma. De data aceasta nu au fost nereguli. Dupa ce au plecat, au lasat doi pandari ascunsi sa vada cine mai vine. A aparut un jeep, din cele de padure, cu patru vanatori. Pandarii semnalizeaza sefului, care intoarce imediat. Sunt prinsi in flagrant cu o scroafa gestanta cu purcei, ucisa pentru purcei, care sunt la mare cautare si tare scumpi. Au fost
dusi cu toat marfa la arestul politiei, fiind trimisi in judecata si amrndati cu 2000 dolari.
Alta actiune, la care a aratat dor pregatirile, este controlul culturilor clandestine de canabis din interiorul insulei. Pana acum au fost mari necazuri, lasandu-se cu focuri de arma. Cum este foarte periculos sa se intre in jungla, putand fi oricand impuscati, solicita un elicopter de la departament. Neavand disponibil, operatiunea se amana.
O actiune care tin tot de ei, este controlul pietei, si anume a produselor ce tin de resortul lor. S-au controlat toti producatorii, ca sa zic asa,>AU fost in regula mai putin unul care nu avea actele de provenienta marfii si certificatul de producator, cum se spune la noi. cel in cauza replicand ca le-a uitat si le prezinta data viitoare. Fiind cunoscut de echipa, figura nu s-a prins,cel in cauza fiind amendat, deferit justitiei, iar marfa i s-a confiscat.
O operatiune importanta este controlul pescuitului de homari, niste crustacee mult inruditi cu racii, dar mai mari, mai carnosi si cu clestii mai mici. Au multe mustati, dar foarte gustoase. Pescuitul homarilor este permis numai de la intai mai si pana in toamna. In plus sunt strict interzise prinderea femelelor de homari gestante, a puilor si a unor alte animale, pe care nu le-am retinut, dar nu are importanta. Echipa s-a pregatit cu mijloace de vedere noaptea si de detectie a sunetelor.si s-au asezat la panda. Totul a fost in regula, nu a vanat nimeni inainte de12 noaptea, dar un pescar se tot ascundea, pescuind cu lumina aproape ca nu se vedea. Acest lucru a atras atentia sefului echipei, care l-a asteptat pe individ si cand a iesit a fost controlat. Aceste avea motive sa se ascunda, deoarece, cand a vazut echipa de control, a vrut sa arunce homarul dar a fost oprit de seful echipei, ochi expert si exersat, care a observat
manevra, prin aparatura cu infrarosii, care vede noaptea. Acesta a pescuit o femela de homar gestanta, strict interzis, deoarece din cauza pescuitului abuziv de homari, acestia s-au imputinat mult. Acesta a vrut sa fuga, dar a fost oprit, legat si dus la politie, inchis, deferit justitiei si amendat cu 3000 dolari.
Mai sunt si alte actiuni, dar ma oprtesc la acestea.
In viitor voi scrie si despre alte aspecte din serialul documentar.
Cu drag la toata lumra, la toata Dinastia si nu numai. Daca intalneste pe cineva de la NIcula si poate, sa la ureze tot ce considere domnul Potra sau doamna Potra mai frumos sa le spuna.
Inca odata, cu mult drag - Bunicul.
Rezolvaţi online sute de şarade
Puteţi încerca şi Pontes Şarade, o aplicaţie pentru Android cu toate şaradele de pe acest forum
Ghita Potra
General de corp de armata
Mesaje: 6070
Membru din: 15 Oct 2007, 12:29
Localitate: Cluj-Napoca

Mesaj de Ghita Potra »

Mergand la muzica = pian cu nepotul,, la un COLEGIU, de care ti-am mai scris, am observat ca a inceput perioada festivitatilor de absolvire, colegiul fiind de rang universitar, cu durata de trei si in unele specializari, de patru ani. Este ceva similar cu fostele Instirute de subingineri, dar l-am folosit doar pwentru comparartie. Tot holul mare, era impanzit cu fotografii la marime mare si puse pe stative cu activitatea grupei care serbeaza. In aceasta zi, televiziunea cu circuit inchis, transmite imagini de la festivitati, din clasa sau holul central sau pe unde or fi. Am vazut si eu, stand dupa nepot.
Mi-a atras atentia costumatia participantilor, toti fiind in roba - un fel de pongiola neagra si lunga, cu maneci si inchisa la gat, iar cei din conducere aveau si mansete si gulere albe. Mi-a mai atras atentia costumele scotiene la unii barbati care consta dintr-o o basca mare cu pompon de culoare rosie, apoi o haina tip surtuc, sau ceva intre haina si frac, de culoare albastra, cu nasturi lucitori. De aici in jos este interesant. In loc de pantaloni, au o fusta cu mai multe culori in insertie, pe fond albastru - verde, negru si rosu, plisata, iar mai jos, ciorapi albi pana la genunchi si pantofi cu bareta negri. Una peste alta este frumos si exotic. Daca nu as fi vazut fata de barbat, as fi crezur ca este o femeie eleganta, la o sindrofie selecta.
Am observat apropierea dintre absolventi si dascali si staful care a participat, o veselie si pupaturi de nu mai incapeam de ele.
In holul colegiului, cat un hangar de mare, formatii in costume de absolvire, dar si altele in tinuta elewganta dar nu de absolvent, au dat un concert, in final cantand GAUDEAMUS IGITUR.
O caracteristica la colegiu este aceea ca au cofetarie si cafenea, de unde se pot lua produse, care se pot duce in sala de studiu, in biblioteca, sau in salile de studiu de langa cafenea. Holul are pe la colturi sau in anumite locuti pe unde nu se trece, fotolii si mese pentru cine doreste sa se odihneasca. Colegiul mai are si un magazin cu efecte de vanzare, precum si obiecte de toalete detot felul. Mai are, o librarie cu diferite tipuri de caiete si ce-or mai fi ele, precum si cursuri de vanzare pentru toate speclalitatile si gradele de pregatire. Are un sectror artistic mare si un sector sportiv cu mai multe sali. La acestea am fost la sala de festivitati si la sala de basket. mai are o parcare pe trei nivele cu ascensoare la toate nivelele. Nu mai vorbesc ca are un sistem de SECURITY, cu monitoare, care vede tot in cadrul cladirii.
Sper ca raceala care ma tine de mult si cu intermitente sa ma lase, ca m-am cam saturat.
Salutari cu dragla toti - Bunicul.
Rezolvaţi online sute de şarade
Puteţi încerca şi Pontes Şarade, o aplicaţie pentru Android cu toate şaradele de pe acest forum
Ghita Potra
General de corp de armata
Mesaje: 6070
Membru din: 15 Oct 2007, 12:29
Localitate: Cluj-Napoca

Mesaj de Ghita Potra »

Canalul de televiziune TVR-2 prezinta niste filme documentare cu durata de o ora, foartwe interesante si la obiect, apartinand de domeniul etnografiei popoarelor, pana acun unul sau chiar si doua pe zi, dar nu stiu cum va decurge in continuare. Cum planul meu era sa prezint cate un film, in functie de imprejurarile de aici, nu-l pot raspecta din cauza frecventei acestor filme Am sa prezint mai multe filme in compendiu, cu aspectele esentiale in rezumat, dar si filmr separate. INCEP.
1]SOCOTRA-Paradis sub amenintare.
Este vorba de insula Socotra, aflata in Marea Oman care se afla la sudul MARII ROSII la iesirea in OCEANUL INDIAN. Desi este mai aproape cu mult de cornul Africii, decat de Peninsula Arabia, apartine Statului YEMEN,, aflat in coltul acestei Peninsule. Ea se afla la 650 km de coasta Yemenului si 250 km de cornul Africii, atatul DJIBUTI, cu capitala DOHAunde s-a aflat STATUL MAJOR ALIAT al fortelor ce au intervenit in KUWEIT.
Insula este importanta prin faptul ca fiind izolata si la mare distanta de alte ecosisteme, are o mare varietate de animale si plante endemice, care nu prea se gesesc in alt loc, fiind a doua mare rezervatie mondiala, dupa insulele GALAPAGOS.Are peste 800 de plante si animale unicat.
Este o insula prin excelenta stancoasa, cu accente mari de desert, ploile fiind o raritate si de scurta durata. Toata tara are aspectul unui teritoriu plin cu pietre si bolovani, praf si uscaciune. Vegetatia este destul de saraca, mai mult pe vai si la malul oceanului, fiind propice cresterii animalelor, mai ales capre, de pe urma carora traiesc. Cei de la mal se ocupa cu pescuitul, dar o duc tot mai greu din cauza concurentei pescuitului industrial.La o populatie de 40.000 locuitori ai insulei, sunt 250.000 capre, unii avand mai multe, ir altii deloc, traind intr-o saracie lucie. Hrana principala a locuitoriloe o constituievprodusele lactate, in special iaurtul su untul lichid. Interesant este cum se obtine untul lichid. Intr-un recipient din stomacul unei capre sau oaie, se pune lapte muls aseara, o jumatate din burduf, iar jumatate se pune lapte muls azi, proaspat. Se leaga la capete besica si timp de o ora se agita puternic,
opratiunev facuta de femei, care este grea. Mai ajuta si barbatii. Filmul prezinta in speta, viata unei familii, a lui ABDULAH, care are opt copii.In medie o familie are sase copii. Religia este mahomedana cu femeile in negru de sus si pana jos, cu capul si fata acoperita. Imi venea sa-i plang de mila sotiei lui Abdulah, cum se chinuia asa imbracata, la soba si gatit, la batut untul, la strans lemne, la spalatul copiilor, care este rar si mai superficial din lipsa de apa, la carpitul cocioabei, la mulsul caprelor. Animalul la care ei tin foarte mult cat la nevasta, este magarul, fara de care nu se poate face nimic. Sursa de apa este la peste trei ore de mers calare,care este o balta din apa de ploaie protejata de o umbra deasa, iar scoala este la aproape trei ore, de mers pe bolobani, grohotis, praf si soare torid. Tot el permite sa se mearga in satul lor, de fapt un catun, la mgaazin, pentru a cumpara alimente, care
nu se gasesc ca nu se produce. Scoala este gratuita, dar mancarea invatatoriloer este platita de parinti, deoarece acestia nu pot pleca acasa din cauzadistantelor mari. Casele, in acceptiunea europeana greu se pot numi case, semanand cu ceva a adapost de animale sau mai rau, facute din piatra, puse una peste alta, cu acoperisul plat acoperite cu crengi si piei. In casa nu au mobilier, ci stau si dorm direct pe rogojini. Acoloisi fac si copiii lectiile.
Tin foarte mult la capre, si le pazesc ca pe ochii din cap. Zilnic merge cu ele la pascut, termnul de pascut este un fel de a spune, fiind plantecrare si copaci cu tepi, dar caprele se descurca.
In sat, propriu zis nu este un drum principal, ci unul mai umblat, dar cu bolovani si denivelweri serioase. Totusi, in aceste conditii, circula masini de teren, care transporta marfa, cu zdruncinaturi mari, dar ei nici nu le pasa. Capitala insulei este orasul HANUHA, care dupa imaginile prezentate, greu poate fi oras, in acceptiunea europeana. Omul nostru a fost la oras sa-si caute de lucru, deoarececresursele nu-i ajung, angajandu-secdupa multe cautari, sa se angajeze in constructii. Si-a facut rost de bani soi a dus acasa alimentele vitale existentei, ca orez, faina. sare, ulei, produse uscate si ceva materiale pentru a-si intari casa. Pe drum am crezut sa se va resturna din cauza drumului incredibil de rau.
Aceleasi probleme de existenta sunt si pe mal, la pescari, care o duc tot mai greu, dar mai bine ca la munte. Se incearca primele organizari pentru a face fata situatiei, dar sunt incipiente.
Cu toate aceste greutati, isi iubesc tara, si doresc sa o duca mai bine. Au aceeasi problema cu depopularea satelor, unde tineretul pleaca pentru un castig mai bun, fiind temerea ca obiceiurilec de la tara vor dispare si cu asta multwe se vor uita. Sunt incercari de a conserva traditiile si a opri cat se poate exodul la oras sau in alte tari.
Revin la o specie endemica de copac, care numai aici se gaseste, nbumit SANGELE DRAGONULUI, un copac cu tulpina inaltasi golasa, iar cam de la jumatate in sus, are o coroana foste compacta, ca nu se poate ueca in el, decart animalele din zona.
Cam acestea au fost cele ce am avut sa scriu,
cu mult drag la toti - Bunicul.
Rezolvaţi online sute de şarade
Puteţi încerca şi Pontes Şarade, o aplicaţie pentru Android cu toate şaradele de pe acest forum
Ghita Potra
General de corp de armata
Mesaje: 6070
Membru din: 15 Oct 2007, 12:29
Localitate: Cluj-Napoca

Mesaj de Ghita Potra »

Langa noi, cam la 200 metri se afla o biserica anglicana, pe numele romanesc Sfintii Petru si Pavel.Aceasta are un sector important destinat copiilor, mai pe scurt, are o gradinita, asa cum se scrie aici, este un DAYCARE &PRESCHOOL. Nu mai arat ca majoritatea sunt indieni si chinezi, la fel si ingrijitoarele, deoarece in zona este o aglomerare umana indiana.Mai sunt chinezi si ceva albi. Sa-ti spun cinstit, sunt oameni sociabili, ma aflu bine cu ei. Au - toti - dar toti, niste case tip vila, chiar viloaie, de incap intr-una un etaj de la o scara Dar nu despre asta vreau sa scriu. La acest DAYCARE cu numele probabil a unui prelat, numit MONTESSOTI, am surprins momentul igienizarii saptamanale a locului de joaca exterior, a instalatiilor de joaca, prin stropirea lor cu spuma si apoi spalarea cu apa sub presiune. Am observat ca le-a luat toate la rand. In plus, luni dimineata in special,la intrare, se spala pe mana cu o solutie
dezinfectanta,, idem si la masa.
La scoala unde a invatat nepotul,este vorba de pana la clasa a saptea, dimineata luau fiecare putina pasta din aia si se frecau pe maini. Masa de la pauza mare, se ia dupa ce obligatoriu se dezinfecteaza si spala pe maini.
Aici, pana nu demult venea o bunicuta din Craiova cu nepoata, dar nu ma mai intersctez cu ea, sau nu mai vine.
Cam asta a fost, putin, dar atata am putut observa din orizontul vizual.
Cu dragla toti - Bunicul.
Rezolvaţi online sute de şarade
Puteţi încerca şi Pontes Şarade, o aplicaţie pentru Android cu toate şaradele de pe acest forum
Ghita Potra
General de corp de armata
Mesaje: 6070
Membru din: 15 Oct 2007, 12:29
Localitate: Cluj-Napoca

Mesaj de Ghita Potra »

Continuam cu serialul documentar. De data aceasta, sunrem purtati pe continentul nord-american, si anume in Canada.
1]PILOTI IN NUNAVUT.
Actiunea se petrece in nordul Provinciei QUEBECK, care este cea mai intinsa provincie din cadrul federatiei canadiene, avand o suprafata de un milion si jumatate km. patrati, cam de trei ori mai mare decat Franta si de peste sase ori mai mare decat tara noastra. Provincia este francofona, cu densitate mare in sud, iar catre nordul provinciei,densitatea este mica si foarte mica in nordul provinciei Populatia provinciei estede zece milioane locuitori, trei sferturi locuind in prima treime sudica, iar un sfert sunt in cele doua parti din nord. In ultima treime traiesc foarte putini locuitori, Dupa cum se arata in documentar, sunt 14 localitati, imprastiate de-alungul coastei de nord a provinciei, interiorul fiind complet nepopulat. Aceasta parte a peninsulei Labrador,caci despre ea este vorba, in nordul ei, se numeste PENINSULA DUNGAVA.Locuitorii se numesc Inuiti, iar teritoriul se numeste NUNAVUT, in denumirea localnicilor.
Daca per ansamblul provinciei, densitatea este de sapte locuitori per km patrat, aceasta parte de nord a provinciei este populata cam de zece mii de oameni, cu o densitate de un locuitor la doua sute de km.patrati. Pentru comparatie, CLUJUL < CU aceasta densitate ar avea cam un locuitor, judetul Cluj ar avea cam treizeci locuitori, iar Romanaia ar avea cam 1200 locuitori., iar Europa ar avea cam cincizeci de mii locuitori. Sper ca fiecare isi da seaa de pustietatile nepopulate, si viata grea a locuitorilor de aici.
Dintre cele 14 localitati, cea mai importanta esate localitatea NUUJAK cu 2000 locuitori si pana la o localitate numita SEIJAK, care este cea mai mica, avand doar 170 locuitorii. Celelalte localitati, au o populatie intre eceste limite.Resedinta este localitatea NUUJAK, unde se afla organele de conducere a acestui teritoriu, are liceu, organe medicale pentru toti locuitorii acestui teritoriu,unde vin locuitori de la mare distanta.Tot aici vin persoane sa faca cumparatruri in caz ca cele aduse cu avionul nu ajung.Desi intre aceste localitatieste si o legatura rutiera, din cauza distantei mari, este preferata legatura aeriana cu avioane mici, care pot folosi aerodromurile mici si a pistelor mai putin pretentioase, in orice conditii de vreme, mai putin furtuni care sunt frecvente aici si de mare intensitate. Cursele se fac de doua ori pe saptamana,mergand de la o localitate in alta.Ce este ca parte de senzatie, este ca pilotul si
ajutorul de pilot sunt femei, nu le mai retin numele, de origine franceza, tinere in jur de 30 ani, care fac toate operatiunile de incarca- descarcare a marfii, controlul si imbarcarea pasagerilor, convorbirile cu pasagerii si altelw. Marfurile steu alaturi de pasageri, distribuite sa mentina echilibrul avionului.Mentionez ca toate localitatile au aeroport la dimensiuni minime, cu piste din pietris sa u chiar pamant, pregatite in mod special.Aici, denumirea localitatilor este bilingva : in limba englrza si inuita. cu caractere latine. Numai doualocalitati am putut sa le retin numele in inuita - NUUJAK si SEIJAK, cra mai mare si cea mai mica, cu 170 locuitori. Celelalte au denumiri imposibil de retinut. Din acerasta cauza, canadienii le-qau rebotezat. Retin doar ca localitatea Nuujak, au denumit-o FORT RIVER.
Pilotul femeie are pregatire de zbor deosebita, atat ca studii,cat si experienta,zburand pe linii importante.Desi i s-a propus locuri mai tentante, a refuzat in favoarewa acestei linii nordice, de care s-a indragostit.Pasagerii sunt pescari si vanatorice vin si pleaca, persoane care merg laspital sau controale medicale, precum si pasageri in tranzit.
Cele doua femei, sunt cunoscute si repectate inzona Toate casele sunt din prefabricate, dispuse pe sol sau piloni, intr-o atmosfera lunara si pietroasa.Locuitorii se ocupa cu vanatoarea sau pescuitul,sau angajati la diferite serviciidin zona.
Locuitorii sunt sedentari, deveniti sedentari din nomazi,in jurul anului 1960. Toti localnicii aveau sanii trase de caini ca mjloc de locomotie, mergand acolo undeera hrana.Nu aveau loc fix. In dorinta de a deveni sedentari, guvernul a recurs la impuscarea cainilor pe motiv ca sunt purtatoei de microbi periculosi. In acest fel, locuitorii au devenir sedentari, primind ajutoare de la stat, deoarece casele se faceau din prefabricate, imn mod gratuit. Indigenilor li se permite sa vaneze unde doresc fara autorizatie, dar sa nu infesteze atmosfera.Vanatorii straini au nevoie de autorizatie siminsotitor.
A prezentat scoala care are nivel primar si secundar, dar duc lipsa mare.de rechizite si carti, care se aduc din metropola,dar sunt cam uitati.Exista si o politie de vanatoare sipescuit, care a prezentat-o in functiune, fiind severa si respectata. In centru de tinut sunt si masini iar in celelalte localitati, masini de transport.
O problema aparte este apa, care pentru a nu ingheta pe conducte in localitate, este adusa cu cisternel de la un lac din apropiere, si dusa la fiecare casa, pentru a nu ingheta conductele. Vara apa merge prin conducte. La fel se procedeaza la toate localitatile.,Privind mediul inconjurator, din cauza aerului rece dat de curentul din golful Hudson, atmosfera este mai mult rece, cu o vegetatie pitica, unde copacii au inaltimea unui om, cea mai multa vegetatie avand aspect de tufaris. Drumurile sunt destul de bune, atat in interior cat si la locurile de vanatoare si pescuit, unde se merge cu snowmobilul sau autovehicule de teren asemanatoare. Privind confortul in case, ele sunt mai mici ca cele obisnuite,si deci si camerekle, cu un confort acceptabil sau chiar ceva chair bun.Nu se mai folosesc caini pentru sanii, ci doar la concursuri si la stafete intre localitati.Intre cea mai sudica localitate si cea mai nordica este o diferenta de
latitudine de 800 km, iar pe drum,depasestew bine 1000km.
Oricum, din cate am vazut, acest nord este o zona mirifica, unde pot sa se adapteze doar cei indrazneti si fara multe pretentii, precum si cei care s-au nascut aici.
Cam aceste sunt cu nordul acresta,
Salutari cu dragla toti - Bunicul.
Rezolvaţi online sute de şarade
Puteţi încerca şi Pontes Şarade, o aplicaţie pentru Android cu toate şaradele de pe acest forum
Scrie răspuns