Corespondenţă din Canada

Literatura, idei, ganduri

Moderator: Manu

Scrie răspuns
IonPop
Colonel
Mesaje: 2166
Membru din: 02 Oct 2010, 17:55

Mesaj de IonPop »

Poate ca englezii au motive sa fie mandri de tara lor...

Eroii englezi nu sunt insa altceva decat niste nemernici care nu si-au aparat tara decat foarte putin timp cand a fost atacata, ci in general i-au atacat ei pe altii ca sa le fure pamantul si resursele naturale.
Iar in urma acelor atacuri, daca reuseau sa reziste pana la sfarsit aveau si de castigat din punct de vedere material, fiindca nu luptau doar asa de mandria de a lupta.

Romanii insa nu prea s-au zbatut sa lupte pentru tara lor nici macar cand era atacata de altii, si nici vorba sa intreprinda expeditii de cucerire in numele tarii.
Parca mai degraba l-as crede pe Ion Creanga cand povestea despre tinerii din satul lui care trebuiau prinsi cu arcanul ca sa fie trimisi sa lupte decat pe politicienii care ne impuneau sa invatam o istorie falsa in care romanii erau cica cei mai viteji si castigau aproape intotdeauna.

Asa ca eroii altor tari imperialiste merita titlul de eroi pentru acele tari care si astazi sunt mai bogate decat altele, dar nu si pentru locuitorii altor tari care au fost cucerite si saracite. Iar eroii romani care au murit ca fraierii pe front ca sa ii apere pe politicienii corupti care erau la putere, care de fapt nici nu ar fi vrut sa lupte dar erau trimisi in armata cu forta, pot fi numiti doar eroi... din nenoroc, nu din vitejie.

Si este o minciuna de prostit fraierii ca si populatiile cucerite din tarile cuceritoare poarta mandri nu stiu ce insemne de doi lei, cand de fapt stie toata lumea ca IRA si ETA au si mini armatele lor, si reprezentanti care inca duc o lupta politica, si exista si o buna parte din populatie care ii sustine tocmai pentru a isi recapata inapoi teritoriile furate de regina plangacioasa a Marii Britanii sau de spanioli.
Ma indoiesc ca si ei poarta mandri acele insemne.

Si ma indoiesc ca si bastinasii din Australia se bucura cand sarbatoresc cuceritorii supunerea continentului lor cu forta, omorand o gramada din parintii acelor bastinasi. Iar bastinasii din SUA la fel.

Nu prea cred ca acum in vremuri de criza in care o buna parte din romani abia traiesc de pe o zi pe alta este un moment oportun pentru a face cheltuieli fastuoase pentru a comemora nu stiu ce zi care nu aduce nici un fel de avantaj nimanui.
Oportun ar fi reducerea salariilor si pensiilor militarilor din Romania care de contribuit contribuie o perioada mult mai scurta decat ceilalti romani si cu un procent mai mic din salariu, au si salarii cu mult mai mari decat salariul mediu pe economie + alte beneficii pe care nu le au alti romani, si pentru ce anume? Ca de luptat majoritatea nu s-au luptat nici macar o zi.

Doar ca nu se va intampla niciodata asa nici in Romania si nici in alte tari, fiindca oriunde in lume, in orice perioada, chiar si in perioada comunista, statul isi tinea in frau supusii bazandu-se pe forta spirituala a preotilor si pe cea fizica a armatei.

Dar asta nu inseamna ca ceilalti ar trebui sa fie si fraieri sa laude armata, daca acea armata nu a dus macar ca pentru englezi lupte care sa faca din tara lor una dintre cele mai bogate din lume.
Ghita Potra
General de corp de armata
Mesaje: 6070
Membru din: 15 Oct 2007, 12:29
Localitate: Cluj-Napoca

Mesaj de Ghita Potra »

:(
Îmi pare rău pentru discuţia iscată aici, eu cred că nici unul dintre oponenţi nu are dreptate întru totul, adevărul, ca de obicei este pe undeva la mijloc, dar, mă simt obligat să postez şi răspunsul vecinului meu plecat în canada,.

"Am primit materialul despre FLOAREA DE MAC, dar ma supara faptul ca este stramb si negativist in totalitate, stramb ca si conceptie ; rautacios ca intentie si adresa
Pana una -alta, daca nu era armata, mare si puternica, la posibilitatile tarii, acum se vorbea : turceste in Muntenia, Oltenia si Dobrogea ; ruseste in Moldova si Bucovina ; ungureste in Transilvania si Banat, in consecinta, tara nu ar mai fi existat. Ii convine acestui domn aceasta situatie, sau vorbeste in numele cuiva ?
Sa stie acest domn, ca in nici o tara din lume nu se denigreaza armata ca la noi, cu intentia de a o slabi, si a o reduce pana la desfiintare, urmand sa o hacuiasca ca pe o carcasa de animal sacrificat.
Sa stie dumnealui ca nicaeri nu se duce o campanie de denigrare a cadrelor miltare, asa cum se face la noi, tocmai cu scopul de a slabi corpul de comanda la diferite nivele militare, pentru a slabi increderea in ei si a lovi, apoi in toata armata si apoi in toata tara. Daca sunt asa salarii si pensii mari, pe care le treci ca nesimtite, sa sti domnule, ca in toate armatele lumii sunt asemenea pensii si salarii, si, repet, nu numai la noi.
Domnule cum,va spune, inainte de a scuipa pe propria tara, pe garantul tariei ei - armata - dvs.ati auzit de traditii militare nationale ?Nu cred ca nu ati auzit, dar varsati atata venin incat nu mai merita sa-mi pierd timpul cu dumneata, ca tot nu vei scrie adevarul, ci asa cum iti dicteaza interesele celor pe care ii reprezinti, si pe care ii sti foarte bine.
Sper sa-ti dai seama de gravitatea celor afirmate, din rea credinta sau din buna credinta indusa si dirijata de altii, in interesul numai si numai al acelora care vor cu tot dinadinsul si din interes, rau tarii careia ii apartineti si dvs, care vor s-o vada prabusita si dezmembrata.
ASTA VRETI ? VA ROG SA REFLECTATI.
Salutari cu drag la toti -- Bunicul."
Rezolvaţi online sute de şarade
Puteţi încerca şi Pontes Şarade, o aplicaţie pentru Android cu toate şaradele de pe acest forum
Ghita Potra
General de corp de armata
Mesaje: 6070
Membru din: 15 Oct 2007, 12:29
Localitate: Cluj-Napoca

Mesaj de Ghita Potra »

Continuam cu aventurile Capitanului MAC DAVIDD, devenite in acest moment - istorie, mai clar cele de dinainte de a incepe noua serie de calatorii, avand ca marinari si pe Bill si Jack, care in acest moment, inca se instruiesc.
Revenind la capitan, suntem obligati, pentru a pastra corectitudinea descrierii, sa aratam ca se aseamana mult ca spirit de aventura, cu Capitanul VAL VARTEJ de acum vre-o 40 ani, cand cutreiera marile lumii mai mult din spirit de aventura, fiind dotat cu un curaj nebun si o forta fizica pe masura. La inceput s-a limitat in a face curse intre localitatile de pe coasta britanica si franceza, dupa care,dupa ce si-a facurt o clientele minima, a mers tot mai departe, atat in transportul de persoane, de marfuri sau combinat.Una din cursele care au rammas in istoria Companiei care o formase, a fost cea facuta in Grecia, unde a facut o cursa de transport turisti, care voiau sa viziteze Grecia, monumentele antice si sa viziteze insulele grecesti. Micul vapor a lui Davidd a ancorat la cheu in rada portului Pireu, intr-un loc mai ferit de indiscretii, conform dorintei unor pasageri. Dupa debarcarea pasagerilor si plecarealor, capitanul impreuna cu timonierul au iesit in port pentru rezolvarea unor probleme cu organele portuare, cand trecand pe langa o taverna unde era mare forfota, vede un marinar masiv, scos cu forta din aceasta si batut de un grup de oameni care nu pareau a fi marinari, ci vagabonzi si oameni ai strazii. Mare i-a fost mirarea cand in masivul marinar, a recunoscut pe amicul si vechiul sau prieten din Academia Navala, capitanul MICHAEL GOBB, cu care nu se vazuse de multa vreme.In acest moment,vederea i s-a incetosat, capul a inceput sa-i vajaie, vazand cu ochii mintii pe prietenul si bunul sau coleg, batut si umilit. Din acest moment animalul s-a dezlantuit in el, printr-un urlet puternic si un strigat ce vrea sa insemne "MICHAEL SUNT AICI "si cat ai clipi a fost langa prietenul sau punandu-si in valoare forta herculeana si animalica din el. Daca pana atunci, capitanul GOBB era pe punctul sa fie invins, adica batut mar, de acum incolo, situatia s-a schimbat. In cateva clipe grupul de huligani este imprastiat, dar a aparut alt pericol din interior, cand un nou detasament de batausi apar. In acest moment situatia devine egala, dar intervine un factor la care nimeni nu se astepta. Timonierul si sef de echipaj, mister GAMBLE, vazand ca seful sau s-a angrenat intr-o asa bataie, cu un urlet de animal preistoric, se avanta in mijlocul incaierarii. De acum incolo, inchipuiti-va trei barbati, fiecare cu puterea unui taur, luptandu-se cu toate fortele contra acestor derbedei si batausi.
Numai cine a urmarit festivalul cu tauri pe strazile din Pamplona, Spania isi poate da seama de ceeace s-a intamplat din acest moment.
Cei trei ca niste turbati, au inceput sa faca ravagii, lovind pe oricine le sta in cale, dar oricine, distrugand totul din taverna, de la mobilier, la tot ce era in taverna, incat nu a mai ramas nimic.
Pentru a-si dasavarsi opera de distrugere si bataie, ca la intelegere, s-au asezat in trei locuri din taverna si anume Timonierul in mijlocul incaperii distribuind la pumni, palme cu atata forta de se auzeau cum trozneau maxilarele si dintii scosi. La usa din fata era capitanul Gobb, care pe oricine incerca sa iasa, ii punea la pamant cu lovituri formidabile de pumni, picioare de scaun si capete zdrobite de usa si pereti. Opera era desavarsita de capitanul Mac Davidd, care bara usa din spate, desavarsind opera celor doi. In curand, taverna s-a umplut de barbatii doborati, unii inconstienti, altii care se zbateau si gemeau, acuzand dureri mai ales la cap, coaste si maini. Nici patronul tavernei "AFRODITA', kir DOLANIS, nu a scapat de pumni si palme, incercad sa calmeze situatia si sa reduca dezastrul. Cand nu a mai fost loc de atatea doborati, au inceput sa-i arunce afara. De dezstru nu au scapat nici geamurile, care toate s-au facut tandari, iar usile au fost scoase din tzatzani, devenind si ele arme de lupta..Bataia a inceput sa se extinda si afara,intre persoane care pana acum cateva clipe erau amici si oameni cumsecade, dar aveau sa-si plateasca polite mai vechi. Se vedea ca in seara aceasta, linistea cartierului a fost dusa pe apa sambetei. Din aceste motive, cativa cetateni de-ai locului, vazand situatia grava de la taverna, au anuntat politia, care s-a infiintat la fata locului, dar a venit in numar prea mic pentru a domoli beligerantii, asa ca efectivele s-au suplimentat, venind un intreg detasament. Incercand sa calmeze pasnic situatia, primesc si ei cateva lovituri destul de seriose. Din acest motiv, au recurs la armament, tragand focuri de avertisment , situatia calmandu-se cu greu. Toti batausii valizi au fost urcati in dube, iar ceilalti, pe masura ce-si reveneau.
Asa deci, capitanul si seful de echipaj in loc sa-si rezolve problemele, sunt dusi la sectia de politie din port, unde sun interogati si cercetati de organul de politie. Dupa ce si-au revenit, au inceput sa-si dea seama de ceeace au facut si ce ii asteapta , poate chiar inchisoarea. Ca o prima masura, compania unde lucra capitanul Michael Cobb, a renuntat la serviciile lui, inlocuindu-l cu secundul. De stiut este faptul ca acest capitan nu era la prima asemenea isprava, unele chiar pe acest cheu si la aceasta taverna, motiv pentru care cei batuti de el, au incercat sa-si ia revansa de aceasta data. In concluzie, a ramas somer, aflandu-se in arstul politiei.
Revenim la oamenii nostri. La interogatoriu, au spus asa cum s-a intamplat, cerand sa se mearga pe vasul Curcubeul, si sa anunte unde sunt, sa le aduca haine si mancare ca ei sunt la arest. Pana la urma, capitanul Michael Cobb, find recidivist, urmeaza sa fie judecat, iar ceilalti doi, fiind la prima abatere, ramane la pretentiile patronului tavernei, daca inafare de plata distrugerilor si refacerea a ceeace a fost, mai are alte pretentii , care vazandu-i asa spasiti si avand niste figuri angelice binec studiate, se rezuma sa-i refaca barul complet, sa-i plateasca daunele in bautura, mancare si a timpului pierdut, si, in plus, sa-l aprovizioneze cu tot ce este necesar pentru sase luni. La acestev pretentii, cei doi au protestat, dar li s-a pus in fata alternativa, ori fac cum cere patronul, ori vor fi judecati, si situatia se va complica pentru ei. Pana la urma accepta. Suma deplata era enorma, cam tot ce au castigat ei timp de aproape un an, dar strang din dinti, ofteaza si platesc. In plus, pierd contractul firmei de la care au adus turistii, platindu-le acestora banii de inapiere. Ce mai, un dezastru pe toate liniile.
In acest timp, vaporul a fost blocat in port, pentru toata perioada pana se rezolva litigiul.
Repararea tavernei a durat cam trei saptamani, cu toate aprovizionarile necesare, asa ca dupa trei saptamani au putut ridica ancora, cu punga goala si faima stirbita, dar multumiti ca si-au ajutat prienul capitanului la mare ananghie. Capitanul Michail Gobb a ramas in custodia politiei, urmand sa sufere in continuare. Si in aceasta situatie delicata,spiritul de prietenie s-a dovedit mai tare decat pierderile materiale si financiare. In ultimul moment,reintra in port si s-a dus la politie unde s-a angajat sa suporte oricati bani, numai sa-l elibereze si pe capitanul Cobb. Dupa multe rugaminti, cu acordul organelor de ancheta, a politiei si a patronului tavernei, este eliberat contra unei sume mari, care a fost achitata de capitanul Mac Davidd.
In aceste conditii, a plecat spre casa, cu o oarecare teama ca ce se va intampla acolo. Ajuns acasa, constata ca isprava lui era cunoscuta, la care se astepta si el, dar surpriza a fost ca lumea l-a asteptat chiar cu urale. Restul problemelor le-a descurcat singur cum a putut mai bine, dar nu insistam.
A mai avut si alte intamplari, cum ar fi expeditia in Insulele Capului Verde si in Angola,dar aceasta va urma.
Cu mult drag la toti -- Bunicul
Rezolvaţi online sute de şarade
Puteţi încerca şi Pontes Şarade, o aplicaţie pentru Android cu toate şaradele de pe acest forum
IonPop
Colonel
Mesaje: 2166
Membru din: 02 Oct 2010, 17:55

Mesaj de IonPop »

Am trimis si eu un raspuns pentru prietenul prietenului:

"Am primit materialul despre FLOAREA DE MAC, dar ma supara faptul ca este stramb si negativist in totalitate, stramb ca si conceptie ; rautacios ca intentie si adresa"

Nu exista bine si rau in mod absolut, fiindca ce este bine pentru unii, pentru altii poate fi rau, si invers, asa ca ce unii spun ca este rautacios este de bine pentru altii.
In ceea ce priveste negativismul, eu nu sunt de parerea fatarnica ca este bine sa spui doar de bine, chiar daca gandesti si vorbesti pe la spate de rau, asa ca este cat se poate de normal si sa spui ceva de rau la fel cum spui si de bine.

"Pana una -alta, daca nu era armata, mare si puternica, la posibilitatile tarii, acum se vorbea : turceste in Muntenia, Oltenia si Dobrogea ; ruseste in Moldova si Bucovina ; ungureste in Transilvania si Banat".

Si care ar fi fost problema? Daca m-as fi nascut intr-o tara vorbitoare de maghiara, germana, engleza, bulgareasca etc, dar nivelul de trai ar fi fost mai ridicat si mai putina coruptie in randul tuturor institutiilor statului, inclusiv armata, ar fi fost cu siguranta mai bine. Limba nu este altceva decat un standard de comunicare.

"in consecinta, tara nu ar mai fi existat."

Asta este cea mai stupida fraza din acest mesaj, pe care din nefericire am mai auzit-o si cu alte ocazii, fiind promovata de functionarii statului, care vor sa ii faca pe supusii statului sa creada ca statul reprezinta tara si ca armata apara tara. Ei bine, armata nu apara tara, ci apara statul, adica gasca de mafioti care au reusit sa se impuna la un moment dat.
Daca o alta tara cucereste tara, se schimba doar gasca de mafioti careia trebuie sa ii plateasca cetatenii taxe de protectie denumite impozite.
Si dacii au fost cuceriti de romani, dar daca nu ar fi fost, populatia din actuala zona a Romaniei ar fi fost si mai inapoiata decat este, asa ca nu intotdeauna o cucerire este rea pentru populatie. Este insa intotdeauna rea pentru cei care conduc tara la un moment dat si pentru trupele militare care ii sustin.


"Ii convine acestui domn aceasta situatie, sau vorbeste in numele cuiva ?"

Nu vorbesc in numele nimanui, dar acea situatia nu are nici o relevanta. In prezent nu are aproape deloc, dar in trecut avea fiindca popoarele erau mult mai nationaliste. Doar ca eu nu vorbesc despre luptele armatei romane din urma cu zeci si sute de ani, ci despre munca pe care o au in prezent de facut militarii acum ca nu exista razboaie decat cele la care participa ei de buna voie ca sa sprijine ocupatia americana, si despre beneficiile pe care le are armata.

Drept este ca fiecare sa castige dupa efort, dupa riscurile implicate, si nu dupa cat de smecheri au fost unii ca au ales un domeniu privilegiat, doar ca riscuri semnificative exista pentru armata doar in vreme de razboi, cand exista oricum riscuri si pentru populatia civila, iar alte categorii de populatie fac eforturi mult mai mari ca sa invete, sa munceasca efectiv, insa cu castiguri mai mici.


"Sa stie acest domn, ca in nici o tara din lume nu se denigreaza armata ca la noi, cu intentia de a o slabi, si a o reduce pana la desfiintare, urmand sa o hacuiasca ca pe o carcasa de animal sacrificat."

Fraza asta nu are nici un sens. In primul rand, de unde stiti ca in nici o tara nu se denigreaza armata? I-ati intrebat pe toti locuitorii planetei ce parere au despre armata din tara lor?
Si apoi, de unde stiti care este intentia acestei denigrari? Pe mine nu ma intereseaza desfiintarea armatei sau politiei sau a altor institutii publice, doar ca din intamplare, oricand vre-un cetatean are de a face cu vre-o institutie publica, de oricare ar fi ea, inclusiv armata, este tratat de parca ar fi ultimul gunoi, nu de parca cetatenii tarii ar trebui sa fie in primul rand respectati, fiindca ei platesc, ei muncesc ca sa faca bani si sa plateasca impozite din care sa fie platiti toti angajatii statului.
Si ori de cate ori se aduce vorba despre salariile imense care se platesc in institutiile de stat, desi ele ofera intotdeauna cele mai proaste servicii, se arunca in fata ca profesorii si cadrele medicale au salarii mici. Da, ei au salarii mici, dar nu se spune ce salarii imense au cei din alte institutii. De acelea ne facem ca uitam. Si daca serviciile oferite de institutiile statului ar fi intr-adevar cele mai bune, incomparabil cu cele oferite in sectorul privat, atunci da, atunci as considera ca este normal ca si salariile sa fie pe masura.
Despre coruptie si spagi ce sa mai vorbesc. De ce credeti ca este Gigi Becali atat de bogat? Fiindca a castigat doar din fotbal? Sau fiindca a vandut branza in piata? Sau si fiindca a facut afaceri dubioase cu armata despre care stie toata lumea, inclusiv institutiile statului?
Numai ca acele terenuri schimbate cu Becali nu sunt proprietatea generalilor din armata, ci a statului roman, adica furtul s-a facut din banii nostri, ai tuturor romanilor. Asa ca sa avem pardon, insa faptul ca militarii se imbraca in uniforma sclipitoare nu ii face sa si fie oameni cinstiti cu totii pe care trebuie sa ii onoram.

"Sa stie dumnealui ca nicaeri nu se duce o campanie de denigrare a cadrelor miltare, asa cum se face la noi, tocmai cu scopul de a slabi corpul de comanda la diferite nivele militare, pentru a slabi increderea in ei si a lovi, apoi in toata armata si apoi in toata tara."

Mai sti, poate ca in alte tari nici nu au motive sa fie denigrata armata, la fel ca si alte institutii publice. Probabil ca prin alte parti nivelul coruptiei este ceva mai redus si functionarii statului nu provoaca chiar atat de multa scarba.

"Daca sunt asa salarii si pensii mari, pe care le treci ca nesimtite, sa sti domnule, ca in toate armatele lumii sunt asemenea pensii si salarii, si, repet, nu numai la noi."

Exact. Pai nu asta spuneam si in primul meu mesaj? Toate statele lumii isi conduc supusii cu forta. Militara si spirituala.
Dar in mod fatarnic vor totusi sa demonstreze ca cetatenii nu sunt supusi, ci ca functionarii statului sunt in slujba cetatenilor si alte minciuni din acestea gretoase.
Tot nu ar fi chiar atat de rau daca institutiile conducatoare nu ar aplica si o politica fatarnica. Adica daca ar spune ca gata, ei au ajuns la putere, asa ca pot sa faca ce vor, fiindca de aia sunt la putere, si ca daca cuiva nu ii convine, sa se lupte si el sa ajunga politician, sau sa lucreze in acele institutii privilegiate. Atunci as sti ca asta este situatia. Nu sunt destul de tare, asa ca nu am ce face. Doar ca in acel caz nu ar mai putea pretinde de la populatie stima si recunostinta, fiindca ar fi evident ca nu din dragoste pentru populatie se angajeaza ei in institutiile statului, ci pentru a obtine castiguri mai mari, cu munca mai putina.

Dar asa, cand vad ce fraieri ne cred pe toti, ca dupa ce ca isi aloca si fonduri grase din banii munciti de restul populatiei, mai pretind si stima si onoare, doar fiindca asa este la moda in anumite institutii.


"Domnule cum,va spune, inainte de a scuipa pe propria tara, pe garantul tariei ei - armata - dvs.ati auzit de traditii militare nationale ?"

Armata nu este nici un garant pentru nici o tara. Tara este un spatiu asupra caruia se impun in mod temporar grupuri de oameni si pe care il apara pentru ca alte forte sa nu obtina si ele beneficii sub forma taxelor de protectie, ci doar ei, denumind acele taxe de protectie impozite.
Eu nu cred ca actualul teritoru al Romaniei ar trebui sa apartina romanilor si doar romanilor, dupa cum nu vad de ce in zona denumita astazi Franta ar trebui sa aiba drepturi speciale doar cei care s-au nascut din parinti francezi si nu si altii. Au primit statele roman si francez acel teren in folosinta de la vre-o divinitate? Sau ca ce chestie li se cuvine doar lor? Este evident ca nu este doar al lor, ci al celui mai tare intr-un anumit moment.

"Nu cred ca nu ati auzit, dar varsati atata venin incat nu mai merita sa-mi pierd timpul cu dumneata, ca tot nu vei scrie adevarul, ci asa cum iti dicteaza interesele celor pe care ii reprezinti, si pe care ii sti foarte bine.
Sper sa-ti dai seama de gravitatea celor afirmate, din rea credinta sau din buna credinta indusa si dirijata de altii, in interesul numai si numai al acelora care vor cu tot dinadinsul si din interes, rau tarii careia ii apartineti si dvs, care vor s-o vada prabusita si dezmembrata.
ASTA VRETI ? VA ROG SA REFLECTATI.
Salutari cu drag la toti -- Bunicul."


Acestea sunt niste abureli spuse parca de vre-un politruc care vrea sa ne ameteasca cu tampenii de genul dragostei de tara si altele asemenea.
Bine ca unii care au plecat prin alte tari din toate colturile lumii pentru diverse beneficii personale ne invata ce este dragostea de tara de la distanta. Pai normal, cu bani dintr-o pensie grasa, chiar va cred ca va iubiti tara de fraieri care v-a platit acea pensie. Cei care muncesc inca si castiga mai putin nu prea pot sa aiba chiar aceleasi sentimente fata de ea...
Avatar utilizator
Manu
General de divizie
Mesaje: 4120
Membru din: 02 Feb 2007, 01:15
Localitate: Cluj-Napoca
Contact:

Mesaj de Manu »

S-a suparat domnul din Canada?
Nu a mai aparut continuarea filmului...
Errare humanum est, sed perseverare diabolicum...
In forum linguae Latinae venite! (via est: www.limbalatina.ro)
Ghita Potra
General de corp de armata
Mesaje: 6070
Membru din: 15 Oct 2007, 12:29
Localitate: Cluj-Napoca

Mesaj de Ghita Potra »

Asa cum am specificat zilele trecute, revin cu materialul pe care "idiotul meu"mi l-a sters, intr-un cuvant - distrus.
Zilele trecute, Dan si-a sarbatorit 20 ani de la casatorie, cu care ocazie ne-a pregatit niste surprize.
Prima dintre ele, este admirarea panoramei orasului si imprejurimilor de pe platforma rotativa de la Turnul Televiziunii din Vancouver. Aici am mai fost in 2002, dar nu pe platforma rotativa ci pe platforma fixa, ce imbraca turnul si se afla mai jos decat cea rotativa.
Platforma rotativa se afla la nivelul etajului 60, pe platforma aflandu-se un restaurant, care se roteste cu consumatorii, facand o rotatie intr-o ora. In timp ce se consuma ceva, se poate admira panorama orasului si imprejurimilor. Taxa de intrare este de 15 dolari de persoana adulta,si 12 dolari pentru pensionari, elevi si studenti.
Pretul mancarii la restaurant fiind foarte scump, ca nu-si permite oricine, deci nici noi, am luat pentru a fi admisi, o mancare care sa marcheze doar momentul, atat cat sa ne dea voie. Si asa simbolica, mancarea a fost scumpa. Si cand te gandesti, ca sunt persoane care mananca zilnic acolo, pret de cateva sute de dolari, iar cu bautura, se mai adauga ceva substantial , dar acestia nu sunt muritori de rand. Am vazut niste uniforme la ospatari, niste accesorii de purtat hrana, niste liste de bucate si tacamuri, aurite si cu tot felul de fireturi, cum nu am mai vazut. Sefii de sala stilati si politicosi dar reci ; in fine -un local pentru cei cu portmoneu gros. Am observat ca ospatarii si mai marii salii, se cunosteau cu unii consumatori, de parca ar fi prieteni sau rude. Important este ca nu m-am simtit bine, deoarece am merss intr-un loc unde nu era peste conditia mea, obisnuinta si educatia mea de om cu obiceiuri simple, fara
multe fitze si fasoane. Mi-a adus acolo, pentru un nimica de mancare, o multime de farfurii, tacamuri, stergare, borcane cu cobdimente, de nu stiam ce sa fac cu ele. Pana la urma m-am descurcat, prin metoda jumate-jumate, si cum vor ei si cum stiu si sunt eu obisnuit. Ce mai, a fost prea multa morga, la fiecare cap de mas statea un ospatar, ne observa si sarea sa remedieze orice observatie. Singura mea observatie, era sa se duca de acolo, ca ma incurca, nu ma simt bine, ramanandu-mi mancare cata este in gat.
DAR HOPA -HOPA, INCET - INCET AM FACUT_O SI P_ASTA.
Referitor la panorama, sa-ti spun drept ca este superba. Macar de atata sa beneficiem. Se vedea jumatate din oras, deoarece cealalta jumatate este ascunsa de un brau de dealuri cu nume englezesc, ce imparte orasul in doua. Se vedea mult mai departe decat marginea orasului. Spre nord se vedea pana catre statiunea Whistler, iar spre sud, dincolo de granita americana si pana catrec apitala provinciei, orasul Victoria. Oceanul se vedea pe o mare distanta, cu vapoarele ce erau in zona, iar zona montana se vedea pana cam la al treilea rand de munti, ce se pierdeau in zare.
Privind zona de jos, de la sol, era interesant de vazut cum se miscau oamenii si masinile ca un furnicar, oamenii cat o furnica iar masinile cat o masinuta pentru copii. Toate blocurile mai mici, mi se parewau cutii de carton, mici si jucarii. Erau doar cateva blocuri, zgarie nori egale ca inaltime si mai inalte. Erau vre-o patru zgarie nori tot cu 60 etaje, trei cu vre-o 70 nivele si unul in constructie cu 80 nivele, avand montata o macara gigant, care parca era iesita din nori.
Afost frumos, dar parca mai frumos este Clujul de pe Cetatuie, ca asa l-am stiut si asa vreau sa ramana.
Urcatul si coboratul s-a facut cu un lift exterior, care permite sa se vada toata cursa lui si panorama din jur in functie de inaltime. Era un lift numai catifea, nichel, alama si aur, de dimensiuni mari si cu viteza variabila, in functie de dorintele clientilor.
Celelalte probleme, ca mai sunt, in urmatorul sau urmatoarele emailuri.
Salutari cu mult drag la toata dinastia
-Bunicul.

La intoarcerea de la Turnul Televiziunii, am trecut prin una din cele mai sarace zone din oras,zona fostului port , unde am vazut scene ca la noi. Pe strada, am fost socat sa vad scene de OSER, unde saracii orasului, au scos la vanzare cam tot ce au avut sau ce obiecte au putut procura, pentru a le vinde si a-si asigura hrana zilnica.Erau diverse vechituri, multe aproape de nefolosit, expuse pe cate o bucata de plastic,un pled vechi, pe ziare sau direct pe jos. Figura vanzatorilor era elocventa, fiid slabi, palizi, cu haine ponosite, asteptand umili sa le vina cumparatori.
Acest Oser canadian se intindea pe cativa zeci de metri, unde erau multi vanzatori si putin cumparatori.
Aceasta situatie era pe o parte a strazii. Pe cealalta parte a strazii erau o multime de oameni care asteptau cu rabdare sa se deschida cantinele de ajutor social.Acestea acordau cate o masa zilnic la pranz, gratuit, iar de doua ori pe saptamana, se da si cate o masa de seara.
O performanta este aceea ca autoritatile au reusit sa amenajeze dormitoare pentru acesti oameni saraci, in diferite zone.
Cersetoria se aseamana ca la noi, dar prezinta unele particularitati specifice. Nu este agresiva, nu se agata direct de cetateni, este discreta, se face mai mult din priviri sau pe trotuar cu sapca sau alt obiect asezat langa cersetor, care sade umil si tace, sau teama de politie sa nu incalce vre-o regula, caz in care ar avea necazuri. Un lucru esential este acela ca nu sunt multi, si, dispusi in zonele centrale pe unde am umblat. Ca si la noi, se practica cersetoria muzicala, unde un muzicant sau mai multi, dau adevarate concerte stradale, avand cutiile instrumentelor muzicale deschise pentru mila trecatorilor.
Despre droguri, nu stiu ce sa spun, deoarece in ultima perioada nu am avut de a face cu ei. Dupa cum am auzit, in urma masurilor ferme, s-au rarit consumatorii de droguri, sau au fost izolati in zone mai marginase, aceasta fiind o presupunere.
Inca nu am vazut cersetori de etnie roma, care, cred, ca nu au ajuns inca pana aici.
Cu mult drag la toti -- Bunicul.
Rezolvaţi online sute de şarade
Puteţi încerca şi Pontes Şarade, o aplicaţie pentru Android cu toate şaradele de pe acest forum
Avatar utilizator
Manu
General de divizie
Mesaje: 4120
Membru din: 02 Feb 2007, 01:15
Localitate: Cluj-Napoca
Contact:

Mesaj de Manu »

Ne bucuram de revenire, ne obisnuiseram cu cate o prezentare de acest fel.
Multa sanatate domnului din Canada
Errare humanum est, sed perseverare diabolicum...
In forum linguae Latinae venite! (via est: www.limbalatina.ro)
Ghita Potra
General de corp de armata
Mesaje: 6070
Membru din: 15 Oct 2007, 12:29
Localitate: Cluj-Napoca

Mesaj de Ghita Potra »

Am ales să postez mesajele care mi se par interesante şi pe care nu a încetat să mi le trimită vecinul meu din Canada, doar eu am hotărât să întrerup postările, dar, mi-a plăcut mult relatarea aşa că am hotărât să mai postez câte un mesaj care mi se pare interesant, am cerut câteva precizări despre platforma rotitoare şi le-am primit, le postez şi pe acestea.

Referitor la Platforma rotativa, mentionez ca miscarea nu se simte absolut deloc, totul este asa de lin incat nu se simte nici o miscare. Mai fac o precizare si anume ca se roteste doar sectorul din platforma pe care se afla mesele, care este un sector de cerc, restul este fix. Miscarea este pusa in functiune de un motor electric puternic care este in legatura cu un reductor ce transforma miscarea rapida a motorului, intr-una lenta, si, care, la randul sau, printr-o legatura cardanica si o volanta, transmit miscarea la acest sector al platformei. In final, transmisia cardanica,are o roata dintata, care se angreneaza cu sectorul dintat al platformei, care este tot o roata dintata, rezultand acea miscare lina de rotatie, imperceptibila fizic
Este normal sa fie asa, deoarece in sectorul fix se afla toate chestiile de bucatarie, barul cu fel de fel de sticle si cate am mai vazut expuse acolo, care, daca s-ar misca, la un eventual soc, ar cadea si s-ar face praf.
Referitor la preturi, sunt chiar scumpe, ajungand ca anumite bauturi, fine, cum zic barmanii, sa coste asa de mult, incat o sticla ar costa cat am eu pensia pe o luna.
Nu ma mira ca unii au bani de ii invart cu lopata, asa cum sunt, de exemplu la Cluj, fiii potentatilor care fac teribilisme cu masinile, imprastie bani cu nemiluita, sunt obraznici, dar needucati ca bata. Educatia o face banul. Asa in lumea larga, fotbalistul BECKHAM, are un salariu lunar de 700.000 euro pe luna. Sa nu te mire, deoarece la acestia, democratia inseamna portofel, iar dictatura este a banului si numai a lui. NU LE PASA CA UNII NU AU DUPA CE SA BEA APA, cu toate consecintele ce decurg de aici.
Cu drag la toti -- Bunicul
Rezolvaţi online sute de şarade
Puteţi încerca şi Pontes Şarade, o aplicaţie pentru Android cu toate şaradele de pe acest forum
Avatar utilizator
Manu
General de divizie
Mesaje: 4120
Membru din: 02 Feb 2007, 01:15
Localitate: Cluj-Napoca
Contact:

Mesaj de Manu »

Pacat ca s-a intrerupt postarea mesajelor, urmaream cu destul interes Corespondenta din Canada.
Personal nu as vedea nici un motiv pentru intrerupere, dar alegerea nu e a mea...
Errare humanum est, sed perseverare diabolicum...
In forum linguae Latinae venite! (via est: www.limbalatina.ro)
Ghita Potra
General de corp de armata
Mesaje: 6070
Membru din: 15 Oct 2007, 12:29
Localitate: Cluj-Napoca

Mesaj de Ghita Potra »

De acum înainte am să postez mesajele care mi se par interesante. De exemplu cel care urmează:

Am promis ca intr-unul din numerele viitoare, voi scrie despre TRANSBORDAREA CU FERIBOATUL. Aici este linie de feriboat intre coasta continentala a Canadei si insula Vancouver. De la Vancouver sunt doua linii de feriboat si anume :Una pleaca de la localitatea TAWSWASEN, de langa Vancouver, care face parte din Marele Vancouver si merge pana in parte sudica a insulei Vancouver, de unde se continua autostrada transcanadiana, pana la capitala Provinciei, orasul VICTORIA, de la regina Victoria. In cursul domniei ei, s-au definit actualele configuratii ale tarii si provinciilor. In onoarea ei, in orasul Victoria s-a ridicat o statuie imensa, aflata in piata din fata parlamentului provinciei. Dar sa revenim, de acasa pana la linia de feriboat se parcurge in treizeci minute. A doua linie de feriboat pleaca din Golful Potcoavei si merge pana la un oras important al provinciei, orasul NANAIMO, de marimea cat Turda si Campia la un loc. Ramanem la prima linie.
Drumul pana acolo este presarat cu indicatoare spre linia de imbarcare. Cam la un km.de mal, soseaua se largeste mult, si este impartita in culuare, ca la atletism. In cazul de fata sunt 12 culuare, numerotate. La capatul culuarelor se afla casele de bilete, legate intre ele in sistem integrat. Odata cu luarea biletului, se indica si numarul culuarului si numarul locului in culuar, pentru asteptare. La intrare sunt controlori de bilete electronici, care, in caz de nereguli, nu deschid calea, care este barata cu o bara frumoasa si vopsita vizibil. Mentionez ca numarul locului de pe culuar corespunde cu numarul locului din cala vaporuli, unde se duce masina, Nu se poate incalca regula, deorece accesul in continuare este dupa un algoritm electronic, care daca se incalca, declanseaza alarma. Paznicii electronici sunt dublati de angajati in uniforma Companiei de navigatie, care la acestia este portocaliu cu albastru, vizibil de la distanta.
Trecerea de pe uscat in cala feriboatului, se face cu ajutorul unui pod de latimea tuturor liniilor, si, care, atunci cand nu este feriboat, este ridicat, iar acum se lasa. Este construit in asa fel, incat sa evite orice accident sau incalcarea liniilor, avand sine care despart liniile, care nu pot fi trecute fara a deteriora masina. In cala ajuns, se asigura masina cu mijloacele sale de franare, se inchide, iar pasagerii sunt obligati sa paraseasca masina. Deoarece se intra repede si in timp sacurt un numar mare de masini, se fac gaze, care creeaza un disconfort.
, dar iese repede prin gurile de aerisire, evacuat de ventilatoare puternice. Un aspect care mi-a creat un disconfort, a fost tangajul vasului, la miscarea si parcarea unui numar mare de masini, care pot fi cateva sute. Cala masinior are doua punti, adica doua etaje. Dupa inchiderea masinii, pasagerii ies pe usile laterale in spatiul destinat urcarii pentru pasageri. Se urca pe scari, atat rulante, cat si obisnuite. Pentru pasageri sunt destinate doua punti, deasupra celor unde sunt masinile. Aici este un spatiu central la fiecare punte unde sunt banci si mese, iar in lungul vasului, pe ambele parti, sunt banci ca la tren sau autobuz, La fiecare etaj sunt tonete cu diferite marfuri, atat alimentare, cat si suveniruri. Mai exista buticuri cu mancare calda, buna dar destul de scumpa, sau cel putin asa mi s-a parut. Pe stanga si dreapta vasului, in pereti sunt ferestre, care ofera o buna vizibilitate pasagerilor. Cei care se incumeta, pot iesi pe puntile laterale, care este un fel de tarnatz, ca la casele de la tzara. Contra caderii, sunt parapete inalte. Am vazut amatori de peisaje, care, desi era vant si ceva ploaie, au stat numai pe puntile exterioare, de unde se vede cel mai bine, inclusiv siajul vasului, care este superb ca aspect, dar si detaliile de pe ambele maluri.
Drumul dureaza o ora si patruzeci de minute, timp in care se strabate stramtoarea lata cam de 80 km. In tot timpul traversarii, in dreapta este teritoriu canadian, iar in stanga este teritoriu american, dar numai de la un loc. Ambele maluri sunt impadurite, iar drumul este presarat cu insule si insulite pustii, cu mici exceptii, cand mai apare cate o cabana. Ele sunt verzi in permanenta, fiind populate cu conifere.
La apropierea de destinatie, urmeaza avertizarea de rigoare, iar dupa ca se opreste vasul,si se ancoreaza, urmeaza coborarea pasagerilor la masinile din cala, dau nu oricum, ci la indicatia personalului, in functie de numarul fiecaruia. Iesirea se face la indicatie electronica si sub supravegherea personalului. Daca sunt tendinte de indisciplina, cel in cauza este blocat si la iesire este tras pe linia de rezerva, urmand sa suporte consecintele. Iesirea se face tot cu ajutorul unui pod rabatabil, ca la imbarcare. Dupa debarcare si trecerea de liniile de separatie, se continua calatoria in mod obisnuit. Pana la iesirea de pe fiecare culuar, masinile sunt supravegheate electronic, dupa care supravegherea este cea obisnuita.
Cam astea au fost.
Multe salutari la toti cei dragi,
Cu mult drag -- Bunicul.
Rezolvaţi online sute de şarade
Puteţi încerca şi Pontes Şarade, o aplicaţie pentru Android cu toate şaradele de pe acest forum
Ghita Potra
General de corp de armata
Mesaje: 6070
Membru din: 15 Oct 2007, 12:29
Localitate: Cluj-Napoca

Mesaj de Ghita Potra »

Aici, deocamdata este un timp superb, cald la plus 16 grade, iar la soare, mai mult, fiind temperatura de iunie. Nu tine mult, deoarece vineri scade la 12 grade iar sambata si duminica la 10 si chiar 9 grade. Bucuriile noastre sunt pompieristice, in functie de vreme, dar sa ne bucuram asa cum sunt. Vremea frumoasa are o coronita frumoasa, chiar deosebit de frumoasa, o diadema de flori, oriunde am merge, cultivate sau salbatice, ambele au aici cautare, fiind protejate de om, ca iubitor de flori. Acum este vremea lalelelor, azaleelor si rhododendronilor. Azaleele si rododendronii sunt plante stufoase, lemnoase, ce fac flori ca rujile de Rusali, unele de aceeasi marime, la rododendroni, si mai mici cu mult la azalee. Spre deosebire de rujile de Rusali, care au petalele prinse in acelasi manunchi, cele doua categorii de flori de aici, au grupe de flori si petale separate prinse apoi intr-un manunchi in acelasi trunchi. Seamana
perfect cu rujile de Rusalii, numai ca au in loc de petale prinse pe aceeasi coada, au grupe de ruji mai mici, prinse ele pe acelasi trunchi.Alta diferenta este ca azalelele se rododendronii au petale mai multicolore.Pe cand rujile sunt numai rosii si albe, acestea sunt si galbene, portocalii.nuante combinate. Tufa este perfect rotunda, plina - plina de flori care seamana cu Bujorii, cu diferentele de mai sus.La concertul floral, au intrat in competitie si tufele de liliac care a inflorit, liliac violet si cel alb, dau un aspect mai romanesc pe unde am trecut.Am vazut si tufe de soc inflorite si tufe rosii lemnase, cum este si la noi intre blocuri.
O planta care este la loc de cinste, dupa cate observ este SPANZUL sau [***] POPII, care este cultivata ca planta ornamentala.Tot asa este si FERIGA, ce are mare raspandire aici, fiind, ca si spanzul,mostenitoarea padurilor virgine, defrisate.In multe locuri am vazut TRESTIE, PAPURA si ROGOZ, ca plante decorative, ramase din desecarea lacurilor si baltilor din fostele paduri canadiene.
Daca adaugam la aceasta frumusetea Florilor de CIRES JAPONEZ, de la alb la crem, apoi roz si portocaliu, care se gasesc pe multe strazi, fiind, si nu exagerez,extrem de frumoase, impresionante la vedere, tabloul este ireal de frumos. La acestea se adauga inca existentele Flori de magnolia si niste flori in tufa mica, albe si unele violete, toata vara, tabloul se apropie de adevar, dar incomplet.Desi este in nord,avand o clima blanda, in multe locuri am vazut tufe de bambus, palmieri ornamentali, curmali, dar care nu apuca sa se coaca, din cauza lipsei caldurii, dar sunt frumosi, dand un aer miniexotic unde se cultiva.Daca la acestea se adauga, plantele si copacii vesnic verzi, papadiile care dau un covor galben peste tot, incusiv pe marginea strazilor.cineva care nu a fost pe aici, isi poate face o iumagine cat de cat reala.Era sa uit ierburile perene care cresc inalte si frumoase, pot spune, care sunt cultivate in ronduri
sau pe marginea proprietatilor personale.La aceasta se mai adauga narcisele care inca mai sunt in numar mare, apoi alte tufe cu flori, care nu mai stiu cum se numesc, dar sunt frumusele.
Ti-am scris anii trecuti de o casa de pe 12AVENUE, care cultiva flori industrial. Pana acum a avut peste tot narcise de ordinul miilor si toate culorile, albe, galbene si combinate, puse peste tot in curte, in ronduri pe gazon, in lungul si latul casei, in lungul strazii si oriunde a putut . Acum are lalele de absolut toate culorile - rosii, albe, galbene, violete, negre, portocalii si combinate. Am numarat catre 1000 de lalele, impresionant ca numar si diversitate. Pentru a infuenta ochiul, are puse din loc in loc,violete de Parma,albasterele si de culoare alba, foarte frumoase. Dupa acestea, scoate lalele si planteaza Dalii. Anii trcuti a avut peste 600 dalii.Pe dinafara, casa si gradina lui arate ca un RAI.
Starea florala nu trebuie fetisizata, deoarece mai sunt si case si curti care nu au nici o floare, avand doar plante si arbori vesnic verzi, gazonul fara alte culori, sau altii, care nu iubesc florile, avand curtea si spatele complet betonat, spre a nu avea treaba cu florile, Acestiea sunt putini dar sunt.Un alt aspect frumos este ca la multe case dar si pe strazi pe stalpi,sunt cosuri cu flori tip ikebana, care fac sa surada zona respectiva.
Cam acestia sunt, dupa cate m-am priceput, instrumentistii orchestrei corale, care dau un concert coral de inalta tinuta, pe tot cuprinsul orasului.
Cu mult drag la toti -- Bunicul.
Rezolvaţi online sute de şarade
Puteţi încerca şi Pontes Şarade, o aplicaţie pentru Android cu toate şaradele de pe acest forum
Ghita Potra
General de corp de armata
Mesaje: 6070
Membru din: 15 Oct 2007, 12:29
Localitate: Cluj-Napoca

Mesaj de Ghita Potra »

Voiam sa iti scriu mai demult, dar au intervenit altele la scris si aceasta a ramas.
Cu ocazia aniversarii casatoriei, fiul nostru ne-a facut inca o surpriza, invitandu-ne seara la un CONCERT SIMFONIC, la TEATRUL ORPHEUM, din centrul Orasului, in zona cu zgarie nori, pe strada GRANVILLE, un fel de CORSO de la noi, poate cea mai boema strada din oras, unde oricand se gasesccantareti ambulanti, grupuri de indragostiti, microbisti, dar si persoane fara casa, asa zisii homlesi, pe care i-am vazut la intrare dar mai ales la iesire, facand un fel de cersetorie mai linistita, mai eleganta, daca se poate spune.
Sala a fost plina ochi,. M-am uitat, dar nu am vazut locuri libere. Sala si balconul, dupa numaratoarea mea, ca m-am ocupat si de asta, are cam 1500 locuri, din care 1000 in sala ai 500la balcon. Tinuta era cea mai diversa posibila, de la domni si doamne elegante, potrivit pentru o asemenera ocazie. la persoane in tinuta de strada, cea zilnica, in blugi si haine de lucru. Acest fapt nu a deranjat pe nimeni, in care sens totul a decurs normal. La intrare si in sala erau oameni de ordine chipurile, dar nu era nevoie, ocupandu-se in speta cu raspuns la solicitarile spectatorilor si distribuirea de pliante. Accesul s-a facut in ordine si liniste, fiecare ocupandu-si locul si stand linistit pe locul sau.
Spre deosebire de la noi, orchestra si-a ocupat locurile pe scena la vedere, avand locurile aranjate din timp, asa cum se cuvine, stand linistite sa se dwa semnalul, sa apara dirijorul si sa inceapa concertul. Orchestra era compusa din 80 instrumentisti, cel mai mare sector fiind al viorilor si obiectelor de percutie. Nu descriu instrumentele ca nici eu nu le stiu pe toate,.
Prima data a aparut CONCERT MAISTRUL, care este primul viorist, care a acordat instrumentele si a dat tonul orchestrei, dupa care a venit dirijorul, cand orchestra s-a ridicat in picioare, dand mana cu acest concert maistru si ajutorul lui, o femeie tot la vioara.. Cam astea au fost preparativele concertului, pe care le-am intele foarte bine, ca pe urma, traducerea muzicala o concertului nu am reusit s-o fac decat in mica masure, desi concertul, una peste alta, mi-a placut.
Pentru inceput, dirijorul a tinut un speach despre concert si piesele ce se vor interpreta, aceasta pe rand, la fiecare lucrare, dar s-a tinut si de bancuri, facand sala sa rada, ceeace a fost un liant dirijor - public, care a aplaudat fiecare interventie a dirijorului, gustand si el momentul cand publicul era alaturi de el, in mod vizibil si sonor, prin aplauze si aprobari verbale. Aceasta spre deosebire de la noi, unde dirijorul este cu o mima foarte serioasa, fara zambet si gesturi amicale.
La inceput s-a interpretat o piesa simfonica numita VLTAVA de SMETANA, mai scurta, interpretata de orchestra si un violonist de origine chineza, dupa aspect, care, pur si simplu, m-a impresionat. Publicul l-a aplaudat indelung. Pentru a sti lumea cine este violonistul, dirijorul a luat un interviu acestuia, care s-a proiectat pe doua ecrane mari, aflate in stanga si dreapta scenei, pentru a fi vaszute de public.
A doua piesa a fost SIMFONIA NUMARUL 9 DE DVORJAK, numita DIN LUMEA NOUA. Cand au fost trimise mesaje in spatiu de catre NASA, ele s-au facut pe aceasta simfonie. Privind traducerea momentelor, nu am ce sa scriu, ca nu am reusit sa descifrez, dar mi-a placut, fiind o suita de sunete placute auzului, iar unele stridente, pentru a ma scoate din amortire, ca au fost si asemenea momente.
Cum orchestra era mare, si nu puteu fi observate unele momente, au existat cele doua ecrane, pe care se proiectau interventiile muzicale mai specifice si ale instrumenteklor de interventie singulare. Pe acestea le-am urmarit in mod special, placandu-mi.
La final, publicul a aplaudat intens si indelung artistii si dirijorul, ceea ce am facut si eu, pentru a nu face nota aparte. Toata sala a ovationat indelung si cu asta, gata concertul.
Ce trebuie sa mai relev este ca in pauza nu s-a fumat in foaier, iar iesirea s-a facut pr mai multe usi, direct in strada. La iesire, mai multi sarmani in caruturi si fara, au cerut un banut de la public, dar nu prea au avut trecere, dupa cate am obseervat.
La inapoierea spre casa, am vazut multimea de tineri la cluburile de dans si PUB-urile,mai bine zis carciumile din zona centrala,dar nu s-a oprit ci am vazut din mers..Cam astea sunt cu concertul, ceea ce am si facut.
Salutari cu drag la toti -- Bunicul.
Rezolvaţi online sute de şarade
Puteţi încerca şi Pontes Şarade, o aplicaţie pentru Android cu toate şaradele de pe acest forum
Ghita Potra
General de corp de armata
Mesaje: 6070
Membru din: 15 Oct 2007, 12:29
Localitate: Cluj-Napoca

Mesaj de Ghita Potra »

Continuati cu Concurssurile, deoarece va onoreaza iar mie o reala placere, intinerindu-ma sufleteste.Am cateva chestiuni pe care sa le evidentiez :
-Primul ASPECT = Acum sau de curand a avut loc TARGUL DE CARTE SI MUZICA DE LA BRASOV. De acolo s-a transmis un mare concert de muzica populara,cu artisti de seama ai genului. Printre ei, am vazut-o pe LUCIA POTRA, in costum popular, de prin zona Huedinului siSalajului. A interpretat trei melodii frumoase din aceasta zona, aplaudate de public indelung, ceea ce am facut si eu de pe scunul de telespectator.Mi-a placut mult, aparand si in partea a doua a spectacolului. Au fost aproape numai ardeleni.
AL DOILEA ASPECT -Aici vor avea loc alegeri provinciale,pentru deputati in parlamentul Provinciei.Nu as fi stiut si nici nu aveam cum, deoarece la TV inca nu am vazut nimic, dar am vazut afise pe strazi, insa afisele nu sunt oricum.Pe panouri 40 per 40, unele mai mari, sunr lipite afisele cu denumirea candidatului, partidul si sloganul sub care candideaza. Afisele sunt din material rezistent la ploaie si vant, si sunt plantate pe gazonul de pe strazi,din loc in loc, in funcrie de cum obtin acceptul proprietarilor. In zona unde stau si ma plimb, am vazut mai multe afise.Deocamdata am vazut un singur tip de afise, ale candidatilor Partidului NDP, adica NOUL PARTID DEMOCRATIC.CULOAREA ESTE PORTOCALIE, asa ca materialul de pe panouri este portocaliu.Am vazut doi candidati.Intr-o parte a sectorului unde ma plimb si fac cumparaturi la magazinele butic, estr trecut numele lui RAJ CHOUHAN, scris in litere latine, chinezesti si indiene,
ca sunt multi din astea in acest sector.In cealata parte este candidat o femeie pe nume Doctor JANE SHIRIN, scris in cele trei limbi.
Jos pe panou,este trecuta lozinca sub care candideaza, care,dupa cate observ,este a partidului.Lozinca este :CHANGE FOR THE BETTER, care suna cam asa : Schimbare pentru mai bine.Fiecare panou are pcioare ascutite din lemn sau sarma rezisteta si infipte in gazonul de pe marginea strazii. Din cate am vazut pana acum la alte campanii, nu se pun afise pe pereti, garduri,pomi sau pe alte obiecte de pe strada,si nici bannere peste strazi.Totul se reduce vizual la aceasta forma. La aceasta se adauga propaganda de pe mass media, care este mai linistita ca la noi, mai putin agresiva, intr-un cuvant,este civilizata.
Cam acestea au fost aspectele de astazi, urmand si altele, din viata direct vazute, de la tv sau din presa, ca toate sunt interesante.
Acum, pentru cateva zile, vremea s-a sucit spre urat, racoare, cu maxime de 11 la 14 grade, vant, pentru care televiziunea a atentionat ca va fi puternic. Zilele urmatoare, pentru cei de aici, vor fi doar PASTELE OTODOX si GRECO CATOLIC, ca pentru ceilalti a fost.unde s-au acordat timpul liber. Acum nu se mai acorda, doar in functie de managerii unitatilor care au romani sau ortodoxi de alta natie, pot acorda acest timp.
In alta ordine de idei, in tara va fi sarbatoarea DE INTAI MAI, la care cu drag as participa, chiar daca sunt in varsta. Aici, ca sa zic asa, ziua de intai mai se sarbatoreste in prima zi de luni din septembrie, cand va fi LABOUR DAY, zi libera in toata tara.
Cu mult drag la toti -- Bunicul.
Rezolvaţi online sute de şarade
Puteţi încerca şi Pontes Şarade, o aplicaţie pentru Android cu toate şaradele de pe acest forum
Ghita Potra
General de corp de armata
Mesaje: 6070
Membru din: 15 Oct 2007, 12:29
Localitate: Cluj-Napoca

Mesaj de Ghita Potra »

:?
Rezolvaţi online sute de şarade
Puteţi încerca şi Pontes Şarade, o aplicaţie pentru Android cu toate şaradele de pe acest forum
Ghita Potra
General de corp de armata
Mesaje: 6070
Membru din: 15 Oct 2007, 12:29
Localitate: Cluj-Napoca

Mesaj de Ghita Potra »

Inca odata felicit pe doamna Mariana pentru succesul obtinut.
Ma voi referi putin la sportul in scoli, mai precis ma refer la orele de pregatire fizica ale nepotului meu, la colegiul SAINT THOMAS MORUS.
Nimeni nu este scutit de orele de pregetire fizica, cum le spune aici - SPORTS.Pe langa orele din timpul programului care este intre 8 20 la 14.45, care sunt de 4 ori pe saptamana, mai are, in functie de sporturile alese suplimentar, care sunt voluntar- obligatorii, inca 4 sau chiar 5 ore pe saptamana, cate o ora in fiecare zi, inafara programului,, de la 3 si jumatate la 4 jumatate. El si-a ales disciplinele Atletism, si aici -alergari, apoi Lupte si apoi Inot. Ele au program functie de anotimp. Sportul afara nu este influentat de starea vremii. Numai daca este o vreme cu totul improprie, atunci nu se tine afara. Daca mai tinem cont de faptul ca luni si vineri, are muzica de la ora 7 si 15 la 8 si 15, iti dai seama ce program incarcat are. Sintetizand, luni si vineri are de la 7 si 15 la 16 si 30, iar in celelalte zile de la 8si 15 la 14 si 45. Aceasta vine, 9 ore -luni si vineri, si 8 ore in celelalte zile.
Aici se considera o rusine sa fugi de sport.
Alt aspect este greutatea ghiozdanului. Pe post de ghiozdan sunt saci de spate, care trebuie sa fie rezistenti, deoarece poarta greutati destul de mari in spate, zilnic. La fiecare materie, au bibliorafturi din cele mari si grele, in care prind foile. Un rucsac poate ajunge si la 20 kg, aproape cat ranita unui soldat. Nu pot sa afirm, dar pe cand vor face armata vor fi antrenati sa duca in spate greutati mari, si sa nu fie surprinsi cand vor fi pusi la asemenea eforturi.
Cum maine au concursuri atletice scolare, maine trebuie sa fie la ora 7 acolo, asa cum a fost azi la 7 pentru muzica.
Sa sti ca asemenea sporturi si eforturi, se vede pe ei ca ii fortifica, si devin mai puternici. Simt pe mine, ca daca ma strange mai tare, simt ca ma rupe, ce putere are, inca nici la varsta de 15 ani.
In alta ordine de idei, maine ma duc cu Lavinia care ma duce - aduce, la stomatolog pentru extractia coltilor din gura si a dintilor ramasi. Cu totul sunt vre-o 5, din care trei sunt rupti, iar doi intregi, dar
dor. Mi-e groaza dar nu am alta solutie, ca pana la toamna m-as imbolnavi de stomac sau mai stiu ce. Numai extractia va costa enorm, dar din ce mi-a ramas din pensie, sper sa acopar totul, copiii neavand bani deocamdata. A bantuit si pe la ei criza, cu tot necazul ei, si nu au
fost putine. Timpul este rece, urat, dar sunt obisnuit.
Transmite cu drag salutul nostru la toata dinastia
Cu mult drag -- Bunicul.
Rezolvaţi online sute de şarade
Puteţi încerca şi Pontes Şarade, o aplicaţie pentru Android cu toate şaradele de pe acest forum
Scrie răspuns