Sistemul de operare Android - accesibilitate, programe etc

Despre computere, telefoane, tehnologie

Moderator: Manu

Scrie răspuns
Roman
Caporal
Mesaje: 24
Membru din: 27 Oct 2012, 11:10
Localitate: Chisinau, Teghina 2|4
Contact:

actolizare android.

Mesaj de Roman »

am o intrebare:
cum se face actualizare la android de la oversiune mai veche la alta mai noua?
toate telefoanele suporta actualizare la android?
poate asa am sa rezolv problema cu optiunea explorare prin atingere.
multumesc mult
MateLajos
Sergent major
Mesaje: 57
Membru din: 08 Ian 2007, 15:47
Localitate: Sovata

Mesaj de MateLajos »

salut! Din cate stiu eu, aparatele care primesc update-uri la versiuni mai noi de Android sunt stabilite de comun acord cu producatorul terminalului si Google. Daca ai un anume tip de telefon pe Android 2.3.1 nu inseamna ca vei primi update la 4.0 pentru ca nu permite hardwere-ul sau nu s-au facut intelegeri intre cele doua parti pentru respectivul terminal. Daca Android-ul tau e depasit, ei considera ca poate cumperi un telefon mai nou si atunci nu le convine sa te lase liber la update. Asa gandesc eu, dar nu stiu daca varianta aceasta e si cea adevarata.
Avatar utilizator
Manu
General de divizie
Mesaje: 4120
Membru din: 02 Feb 2007, 01:15
Localitate: Cluj-Napoca
Contact:

Mesaj de Manu »

Asa e, cum spune Lajos.
Din cate am inteles, primesc update in general telefoanele care au procesor mai mare de 800, ori 800 dual core.
Errare humanum est, sed perseverare diabolicum...
In forum linguae Latinae venite! (via est: www.limbalatina.ro)
MateLajos
Sergent major
Mesaje: 57
Membru din: 08 Ian 2007, 15:47
Localitate: Sovata

Mesaj de MateLajos »

Va salut dinou si, pentru ca am promis intr-un post anterior ca voi reveni cu impresii despre Android fara tastatura fizica, iata-ma in situatia de a reveni cu vesti proaste si asta nu stiu precis daca au survenit din nepriceperea mea sau pur si simplu asta e realitatea.
Deci, spuneam ca am vesti proaste fiindca, dupa o testare de cateva luni, nu as recomanda un telefon fara sageti fizice. Cand atingi o iconita pe ecran ar fi in regula fiindca e pronuntata dar e greu de dat click dublu fiindca trebuie dat in acelasi loc. Asta nu ar fi o problema majora, la capitolul acesta vreau sa ma plang de navigarea pe internet lucru total inaccesibil cu oricare din browser-ele testate de mineȘ Android Browser, Dolphin, Ideal Vox, Chrome si cel integrat in Mobile Accessibility.
Nu recomand pentru ca nu sunt lucrurile atat de clare mereu ca la Symbian adica dadeai acolo obtiuni si aveai totul la o singura comanda. La Android pot fi lucruri pe care le dibui sau chiar nu se pot face.
Vestea cea buna ar fi ca, incepand cu versiunea urmatoare denumita ȚJelly BeanȚ accesibilitatea va semana cu cea de pe I-Phone. Ramane sa fim norocosii inclusi in lista cu aparatele ce vor primi noua versiune de Android.ȚJelly BeanȚ, cel putin din spusele unor amici ce au testat deja acest 4.1,
Avatar utilizator
Manu
General de divizie
Mesaje: 4120
Membru din: 02 Feb 2007, 01:15
Localitate: Cluj-Napoca
Contact:

Mesaj de Manu »

Pentru cei interesati de jocurile pentru Android, am citit pe AudioGames de un proiect care dezvolta o unealta pentru creare jocuri atat pentru vazatori, cat si pentru nevazatori.
Deocamdata au fost facute trei jocuri cu BFG Tool: Accesible Minesweeper, Accessible Golf si Zarodnik.

Proiectul este la link-ul urmator:
Blind Faith Games (EN)

Acolo este si un Short Evaluation Form, daca incearca cineva jocurile sa isi exprime parerea, asta ii poate ajuta pentru evolutia ulterioara.
Errare humanum est, sed perseverare diabolicum...
In forum linguae Latinae venite! (via est: www.limbalatina.ro)
MateLajos
Sergent major
Mesaje: 57
Membru din: 08 Ian 2007, 15:47
Localitate: Sovata

Mesaj de MateLajos »

Multumim frumos Manu pentru promptitudinea de care dai dovada de fiecare data in domeniul noutatilor din acest domeniu!
Am auzit prin targ ca ai folosi un program pe Android care seamana cu celebra Siri de la I-Phone, ne poti da si noua detalii despre cum se numeste si cum se foloseste?
Multzam anticipat!
Roman
Caporal
Mesaje: 24
Membru din: 27 Oct 2012, 11:10
Localitate: Chisinau, Teghina 2|4
Contact:

am o problema la android 404

Mesaj de Roman »

merge totul bine dar de cateva zile nu stiu ce am facut. cand sunt introduse castile in telefon si ma suna cineva, nu imi spune cine suna, dar fara casti imi spune. aceasta problema este cand soneria este activa, daca telefonul e pe silentios sau pe vibratie, anunta cine ma suna. cine stie ce trebuie sa fac?
Va rog ajutati-ma. multumesc :)
Vortex
Sublocotenent
Mesaje: 298
Membru din: 19 Noi 2009, 17:12
Contact:

Recenzie Android

Mesaj de Vortex »

În contextul dispariţiei telefoanelor bazate pe sistemul de operare Symbian, s-a discutat mult despre accesibilitatea telefoanelor dotate cu sistemul de operare Android.
Întrucât am avut acces pentru câteva luni la un astfel de dispozitiv, mi-am format o părere clară asupra accesibilităţii lui şi m-am decis s-o expun public, pentru a încerca să clarific acest subiect.
Întrebarea esenţială pe care un nevăzător şi-o pune este, fireşte, "Pot eu folosi un telefon cu Android?"
Răspunsul meu este: Da, daca telefonul are minim android 4.1.1.
Spre deosebire de iPhone, pe Android accesibilitatea a fost implementată treptat. Abia la versiunea 4.1.1 s-a ajuns la o funcţionalitate satisfăcătoare.
Am aflat ce versiune de Android trebuie să aibă telefonul, dar cum se foloseşte concret?
Modul de lucru a fost copiat de la Apple. Există două căi de a accesa elementele de pe ecran:
- fie prin deplasarea degetului pe ecran până este citit elementul dorit,
- fie prin simularea unor săgeţi virtuale, prin mişcări rapide ale degetului în sus sau în jos pe ecran. La fiecare astfel de mişcare, un cursor se deplasează pe precedentul sau următorul element.
Odată ce s-a ajuns la elementul căutat, el trebuie activat printr-o apăsare dublă pe ecran.
Explicat aşa, totul pare să meargă uns. Există totuşi unele probleme:
În primul rând, odată ce s-a ajuns pe elementul dorit, apăsarea dublă trebuie să aibă loc în exact acel punct al ecranului unde se află degetul când a fost rostit numele elementului. Întrucât elementele sunt apropiate unele faţă de altele, se poate dovedi dificil pentru un nevăzător să reuşească asta.
În al doilea rând, există anumite inconsistenţe, cum ar fi că în funcţie de ce cale de navigare folosim (prin săgeţi virtuale sau prin căutare directă), apăsarea dublă pe un element poate da rezultate diferite. De exemplu, în setările telefonului, iconiţa wireless îşi schimbă starea (pornit/oprit) dacă este apăsată după ce a fost găsită cu săgeţi virtuale, şi deschide setările wireless dacă a fost găsită prin căutare directă pe ecran.
În al treilea rând, ar mai fi problema navigării pe internet. Citirea textului se poate face cu săgeţi virtuale, dar mai avem nevoie de o funcţie importantă, şi anume navigarea după tipul elementului (între link-uri, heading-uri, liste etc). Această funcţie nu este disponibilă în browserul care vine instalat pe Android, dar există în ultimele versiuni de test ale browser-ului Firefox.
Tastarea se face ca accesarea oricărui obiect, trebuie localizată litera dorită şi apoi confirmată prin dublu click. Mai există un mod în care degetul trebuie plimbat pe ecran până la caracterul dorit, iar când este ridicat, caracterul este introdus. Acest mod este desigur mai încet decât tastarea pe o tastatură normală, fiind, de fapt, principalul dezavantaj în folosirea telefoanelor cu ecran tactil, cel puţin în opinia mea.
Din păcate, sunt puţine telefoane Android cu tastatură fizică, iar cele care sunt nu suportă Android 4.1.1, cel puţin nu oficial. Se poate încerca instalarea unor versiuni făcute de persoane din afara companiilor producătoare, dar nu este deloc sigur sau stabil.
4.1.1 nu este ultima versiune de Android. În 4.2.2 s-au făcut şi alte ameliorări, cum ar fi un mod de citire continuă a tuturor obiectelor de pe ecran, integrarea funcţiei de mărire a textului sau o modalitate mai uşoară de pornire a cititorului de ecran fără asistenţă vizuală.
Pentru utilizatorii români, alt lucru important este disponibilitatea vocilor utilizabile în această limbă.
Pentru moment, există două variante:
- sintetizatorul eSpeak, care nu sună foarte bine, dar este rapid;
- Carmen de la Ivona, momentan în variantă gratuită de test, până la o dată nedeterminată.
În final voi încerca o comparaţie cu iPhone. Este clar că accesibilitatea de pe Android e mai slabă ca pe iPhone, dar şi preţul e mai redus. Dacă vor apărea mai multe telefoane Android 4.2 cu tastatură fizică, consider că vor fi superioare, din punct de vedere al accesibilităţii, lui iPhone.
Până la urmă, părerile oamenilor diferă mult. Înainte de a cumpăra fie iPhone, fie Android, faceţi teste reale, jucaţi-vă cu ele. Doar aşa puteţi fi siguri.
Vortex Website
Maximum de confort, cu minimum de efort.
GruiaVelicu
Locotenent - colonel
Mesaje: 1063
Membru din: 15 Mar 2008, 15:50
Localitate: Cluj-Napoca

Mesaj de GruiaVelicu »

Foarte bine ca incet incet se rezolva si accesibilitatea pe android. Era foarte rau sa nu fie si o solutie mai accesibila din punct de vedere al pretului.
Gruia
Avatar utilizator
Manu
General de divizie
Mesaje: 4120
Membru din: 02 Feb 2007, 01:15
Localitate: Cluj-Napoca
Contact:

Mesaj de Manu »

Multumim Vortex pentru expunere, e important ca lucrurile sa fie cat mai clare.
Lumea tot intreaba ce sa faca, ce telefon sa isi cumpere etc.
Eu am Android 2.3 si pot naviga destul de usor pe paginile web, insa doar folosind tastatura fizica si Android Web Vox Browser 2.0. Daca deja in Android 4.1.1 se poate naviga si cu Browserul implicit e cu totul alta treaba, in cel special cred ca nu prea merg multe lucruri, nici chiar JavaScript, ceea ce face sa fie de lasat balta, cel putin de catre mine.

Zilele trecute am incercat sa gasesc ESpeak-ul cu un Sony Ericsson Xperia Mini cu Android 4, dar nu apare in Google Play sub nici o forma. Am scris in toate felurile si nu este de gasit. Oare cum s-o fi numind sau ce cuvinte cheie ar putea fi folosite?
Errare humanum est, sed perseverare diabolicum...
In forum linguae Latinae venite! (via est: www.limbalatina.ro)
Vortex
Sublocotenent
Mesaje: 298
Membru din: 19 Noi 2009, 17:12
Contact:

Mesaj de Vortex »

@Manu: Merge navigarea cu browser-ul implicit si cu Google Chrome, dar e foarte neplacut fara scurtaturile de navigare intre elemente. Firefox nightly e singurul browser care se poate folosi ok cu touch screen.Cat despre eSpeak, ciudat. Eu instalez in general de pe calculator aplicatiile, pentru a fi mai rapid, facand sincronizarea prin contul de gmail. eSpeak se cheama, eu l-am gasit fara probleme in Google Play. Poti sa incerci sa il instalezi direct de pe pagina eyes-free, loculunde posteaza Google tot ce e legat de accesibilitatea pe Android:
https://code.google.com/p/eyes-free/downloads/list
Vortex Website
Maximum de confort, cu minimum de efort.
IonPop
Colonel
Mesaje: 2166
Membru din: 02 Oct 2010, 17:55

Mesaj de IonPop »

"În primul rând, odată ce s-a ajuns pe elementul dorit, apăsarea dublă trebuie să aibă loc în exact acel punct al ecranului unde se află degetul când a fost rostit numele elementului. Întrucât elementele sunt apropiate unele faţă de altele, se poate dovedi dificil pentru un nevăzător să reuşească asta."

Aici iPhone are avantajul ca dupa ce s-a selectat un element de pe ecran printr-o apasare sau prin pipairea ecranului, oricare ar fi acel element, un buton, sau o litera de pe tastatura virtuala, acel buton poate fi apasat cu un dublu "click" oriunde pe ecran.
Sau ca metoda alternativa, dupa ce a fost gasit acel buton pipaind ecranul, nu se ridica degetul, ci se mai apasa cu un alt deget oriunde altundeva pe ecran.

iPhone si Android sunt oricum OK. Dar a auzit cineva despre accesibilitatea telefoanelor cu ecrane tactile facute de Nokia?
Sunt curios cat de accesibil este Windows mobile.
MateLajos
Sergent major
Mesaje: 57
Membru din: 08 Ian 2007, 15:47
Localitate: Sovata

Mesaj de MateLajos »

Salut! Eu am testat zilele trecute un 4.1.2 si merge sa dai oriunde pe ecran dupa ce ai atins elementul dorit. Nu trebuie decat sa dai dublu click oriunde pe ecran si activezi elementul vizitat anterior. E din ce in ce mai bine si pe android!
Avatar utilizator
Manu
General de divizie
Mesaje: 4120
Membru din: 02 Feb 2007, 01:15
Localitate: Cluj-Napoca
Contact:

Mesaj de Manu »

Se pare ca intr-adevar Android e din ce in ce mai ok, eu nu am avut rabdare sa ma joc prea mult cu el, m-a suparat din prima cand am descoperit ca la mesaje totul seamana cu o discutie tip messenger si nu am posibilitatea aranjarii mesajelor pe foldere; mi-a dat in felul acesta peste cap unul dintre lucrurile pe care le faceam, nu strangerea mesajelor de la prieteni, ci in primul rand crearea unei statistici cu instalarea celor doua programele pe care le-am facut pentru Symbian; la instalarea unuia dintre ele, mie imi venea un SMS cu modelul telefonului si alte informatii, SMS pe care il salvam apoi intr-un folder anume.

La Nokia cu Symbian au introdus sistemul de mesaje tip discutie, dar au lasat si modalitatea Inbox si alte foldere.
In treacat fie spus, putin offtopic, si nokia merge cu Touch Screen, ma refer la varianta Symbian cu Talks 5.3.
Am avut ocazia sa ma joc cu un E7 zilele acestea.
Problema la Nokia cu Symbian este ca nu sunt atat de multe aplicatii si se pare ca cei mai multi programatori aleg ce stiu ce librarii pentru GUI ca nu sunt foarte multe programe accesibile.

Revenind la Android, de mers merg foarte multe lucruri, doar ca nu s-a nimerit sa fie un utilizator care sa aiba chef de scris pe aici, ma refer la unul dintre aceia care scormonesc mai mult.

Ieri am incercat intr-o doara Dropbox-ul, merge si pe Android ok, adica am reusit sa uploadez fisiere din telefon sau sa deschid fisiere din Dropbox. Nu am mai cautat insa cum se shereaza un fisier...
Eu am insa Android 2.3 cu full qwerty si atunci nu prea pot discuta despre lucruri actuale.
L-am vazut insa pe Kriszti, un elev de la scoala, reusea sa se miste foarte repede prin telefon fara sageti cu Android 4, avand totusi tastele de scriere, deci qwerty fara sageti.
Vorbeste repede si ok pe messenger, citeste articole si altele, poate va scrie mai multe si el pe aici.
Errare humanum est, sed perseverare diabolicum...
In forum linguae Latinae venite! (via est: www.limbalatina.ro)
Kov.Kriszti
Plutonier major
Mesaje: 218
Membru din: 16 Noi 2009, 14:54
Localitate: Romania

Mesaj de Kov.Kriszti »

Am gasit cateva aplicatii faine care sunt accesibile.
mp3 downluader este o aplicatie cu care poti descarca muzica.
Bancuri este o aplicatie in care gasesti bancuri si nu trebuie conexiune la internet.
realitatea.net merge si cand dai pe o stire te trimite pe un site.
Gandul merge si el.
Spor!
Scrie răspuns