Sistemul de operare Android - accesibilitate, programe etc

Despre computere, telefoane, tehnologie

Moderator: Manu

Scrie răspuns
Roman
Caporal

programe vorbitoare pe android

Mesaj de Roman »

spuneti-mi care programe trebuie instalate si in ce ordine ca sa ma anunte butoanele,mesajele de pe ecran si meniurile in limba romana cand ma deplasez cu degitul pe touch. :(
va rog ajutati-ma
multumesc mult
Manu
General de divizie

Mesaj de Manu »

Inca nu am auzit clar de la cineva sa fi folosit un Android fara tastatura qwerty si sageti fizice.., dar probabil ca merge cat de cat din moment ce au introdus si obptiune Explorare prin atingere in setari de accesibilitate.
Asadar, trebuie sa activezi si acea optiune si apoi sa mai vezi cum stau lucrurile...
Important e sa instalezi Android Ideal Accessibility Installer, dupa care sa activezi la setari de acesibilitate si Talkback si Explorare prin atingere...
Poate ne spune cineva cum merge un Android fara sageti fizice...
Sau poate ne spui tu ca ai un telefon cu astfel de sageti si nu e cazul deocamdata de noi lamuriri si descoperiri...
Errare humanum est, sed perseverare diabolicum...
In forum linguae Latinae venite! (via est: www.limbalatina.ro)
MateLajos
Sergent major

Mesaj de MateLajos »

Va salut! Am reusit eu sa folosesc telefonul fara tastatura fizica. Am instalat Ideal Accessibility pe Android4.0 si dupa aia Espeak si Ivona. Espeak nu mi-a placut cum pronunta asa ca am ramas la Carmen. Inca nu am reusit sa navighez pe internet pentru ca nu vrea sa citeasca desi am instalat Dolphin, un navigator cica accesibil. Acum sunt inca in faza de teste si poate revin cu alte impresii in zilele urmatoare.
Manu
General de divizie

Mesaj de Manu »

Dar nu folosesti Ideal Android Vox Web Browser? Cand am navigat eu putin cu el de proba mergea si putea fi utilizat si prin gesturi doar.
MateLajos
Sergent major

Mesaj de MateLajos »

Merci voi incerca, dar am aflat ca si-a schimbatdenumirea in IDEAL Web Reader.
Roman
Caporal

Mesaj de Roman »

multumesc mult baeti, inmediat plec sa incerc sa instalezsi sa vad cum lucreaza :)
Manu
General de divizie

Mesaj de Manu »

Astept si eu sa ne spuna Lajos cate ceva despre utilizarea Android-ului doar cu touch screen...

Vad ca au actualizat Eyes-Free Shell, e utin mai finisat din punctul de vedere al sunetelor si al vitezei de reactie (au pus un mic delay la trecerea intre doua desktop-uri, pentru a nu sari din greseala alergand prea repede de la primul la al treilea, de la al treilea la primul etc.).
MateLajos
Sergent major

Mesaj de MateLajos »

Salut! Daca v-as spune ca nu ma descurc, as fi crunt cu mine insumi pentru ca si asa imi pun problema ca mai bine nu ma grabeam, asa ca va spun ca inca cercetez tot felul de aplicatii gasite in Play, aplicatii asa zis accesibile. De la bun inceput vreau sa va spun ca folosesc Talkback si Carmen, altele inca nu am incercat. Inca nu am gasit un browser accesibil cu adevarat, iar printre iconite mai sunt cateva necunoscute de catre talkback. Deci, pana nu ma obisnuiesc insasi cu ideea de Android, nu ma arunc sa pun o eticheta cum ca ar fi de recomandat sau dimpotriva. Iti aluneca degetul si dai din greseala pe alta iconita, azi de exemplu am sunat alt contact din agenda fata de cel ales de mine. Mai vorbim si va astept si pe voi sa ma luminati cu aplicatii cu adevarat accesibile pe care le-ati testat si merg.
Manu
General de divizie

Mesaj de Manu »

Eu am incercat chiar azi de curiozitate din nou aplicatia Ideal Android Vox Browser si mi s-a parut ca merge destul de ok.
Singura problema e ca nu m-am prea obisnuit cu gesturile, nu pot utiliza aplicatia numai din tastatura.
Daca sunt pe un edit pe care ajung usor cu litera e sau cu sagetile, trebuie pentru a intra in el sa scriu ceva, sa ii trag o diagonala sus stanga - jos dreapta; la fel e pentru a intra intr-un combo, pentru a accesa un link si altele, nu se poate interactiona apasand enter-ul, nu stiu de ce nu au pus si o tasta ca alternativa la gest.

In principiu de functionat functioneaza, chiar am vazut acum ca destul de bine, dar m-am folosit si de tastatura cu care ajung usor la heading-uri si alte elemente, ca si cu JAWS: h pentru heading, t pentru tabele etc; sagetile sus jos merg cate un rand / cuvant/ litera, aceasta marime fiind setabila trasand linii verticale cu degetl pe touch screen.
Pentru a avansa cate un rand/cuvant/litera fara tastatura, se traseaza linii orizontale de la stanga spre dreapta sau invers.

Probabil ca daca as fi nevoit, as utiliza si Android-ul pentru a naviga pe internet, dar mai am deocamdata un E51 pe care il folosesc pentru a citi carti si atunci tot cu el intru si pe internet.
La cum stau acum lucrurile cu telefoanele, ma refer aici la voci si moduri de utilizare in ceea ce priveste actiunile pe care le efectuez eu in mod frecvent, mai sper sa gasesc telefoane Nokia second hand o vreme.
MateLajos
Sergent major

Mesaj de MateLajos »

Amu cica este un alt sintetizator ce functioneaza chiar mai bine decat talkback, si anume Shpiel, cel putin asa sustine un prieten Alin Radu de laCraiova. E drept ca el foloseste Sony Mini Pro-ul care are si tastatura fizica. Acum ramane de vazut daca chiararedreptate, voi incerca in zilele urmatoare sa il instalez si sa va spun si voua ce si cum cu el, in caza ca nu il cunoasteti.
Manu
General de divizie

Mesaj de Manu »

Parca nu-mi prea vine sa cred ca Spiel ar putea fi mai bun decat Talkback.
Pe vremea cand am instalat eu Spiel nu se vedea nici o diferenta, decat ca in liste spunea si pe al catelea item te afli, asa cum anunta la Talks cand este setat la Read List Index pe Always.

Poate ma dumireste si pe mine cineva daca pot folosi telefonul pentru a citi de exemplu pe litere un mesaj primit. Ieri am avut nevoie de asa ceva pentru ca imi trimisese cineva o parola, dar... nu stiu sa existe vreo solutie pentru asta.

Din cauza acestor lucruri spun ca parca pare putin cam ineficient telefonul cu Android, desi poti face cu siguranta mai multe decat pe Symbian: poti intra mai usor pe Yahoo Messenger, probabil sunt mai multe programele pentru diverse actiuni marunte etc. Pentru utilizarea telefonului ca telefon, Symbian imi permite totusi sa fac orice, sa imi aranjez SMS-urile pe foldere, sa vad repede la ce ore am fost sunat, durata convorbirilor si multe altele pe care nu le-am prea descoperit pe Android; probabil or fi tot felul de programe pentru utilizarea telefonului ca telefon, si vina mea e ca nu am avut rabdare sa scormonesc prea mult prin Google Play dupa ele
Roman
Caporal

accesibilitate android

Mesaj de Roman »

eu am instalat toate programele de accesibilitate si sintetizatoare pe android 4.0 si merge foarte bine. nu stiu cum se schimba de la prima parte a ecranului la adoua, la a treia.
am instalat si la android 2.2 programele de accesibilitate, vocea citeste in romana totul bine, dar optiunea explorare prin atingere nu este.
poate cineva stie un alt program sau o alta setare pentru asa ceva.
problema este cind deplasezi degetul pe touch nu anunta pe ce butoane sau iconite ajungi.
problema asta este la android 2.2, la android 4.0 nu este :o
MateLajos
Sergent major

Mesaj de MateLajos »

Salut!
Pui doua degete si tragi de la dreapta spre stanga si tot asa pana la ultima pagina!
Manu
General de divizie

Mesaj de Manu »

E vorba de ecranele cu iconite ale Eyes-Free Shell?
La Android 2.3 am Eyes-Free Shell ca asa-zis desktop, ca tot suntem imbibati de terminologie Windows, si ating marginile ecranului pentru a ma deplasa printre ecranele initiale, , imi incap cate 9 iconite pe unul. Locul din mijloc al fiecarui ecran il las gol pentru a putea ridica undeva degetul fara sa se deschida ceva.

Din cat einteleg, la Android 4 merge cu ecranul initial al telefonului, nu se mai foloseste Eyes-Free Shell si de acea merge cu doua degete pentru deplasare.
Roman
Caporal

Mesaj de Roman »

am instalat Ideal Accessibility Installer si sintetizatoru carmen-ivona, am setat sinteza in romana, dar optiunea explorare prin atingere nu este si citeste doar mesagele care apar pe ecran, butoanele care deja le-am accesat nu ca la android 4.0 mai intii iti spune butonul si apoi daca doresti sa sa il apesi mai atingi inca o data. la android 2.2 iti spune butonul si deodata acceseaza acest buton, poate cineva stie un program aditional pentru aceasta optiune pentru versiunea 2.2: sa anunte butoanele mai intii, apoi sa faci alt gest / miscare pentru a accesa butonul dorit.
Scrie răspuns