Sistemul de operare Android - accesibilitate, programe etc
Moderator: Manu
Au fost foarte interesante si utile aceste detalii.
Este fain daca si programul DEX pentru Android este accesibil.
(Apropos de DEX-ul pentru Android, el foloseste baza de date a programului Maestro DEX.)
Dintr-un mesaj de mai sus, nu am inteles prea bine "Asadar cand vine vorba de android dezavantajul este ca telefoanele sunt inca in mare parte inaccesibile".
Adica cum sunt telefoanele inaccesibile daca se pot totusi folosi?
Este vorba despre dificultatea utilizarii tastaturii QWERTY? Sau altceva?
Si apropos, cat de accesibile sunt tastaturile telefoanelor care folosesc Android? Ma gandesc ca ar trebui sa fie foarte mici...
Si observ ca chiar daca Android 4 va permite scrierea pe ecranul tactil, sunt considerate mai accesibile tastaturile fizice... sau nu?
Este fain daca si programul DEX pentru Android este accesibil.
(Apropos de DEX-ul pentru Android, el foloseste baza de date a programului Maestro DEX.)
Dintr-un mesaj de mai sus, nu am inteles prea bine "Asadar cand vine vorba de android dezavantajul este ca telefoanele sunt inca in mare parte inaccesibile".
Adica cum sunt telefoanele inaccesibile daca se pot totusi folosi?
Este vorba despre dificultatea utilizarii tastaturii QWERTY? Sau altceva?
Si apropos, cat de accesibile sunt tastaturile telefoanelor care folosesc Android? Ma gandesc ca ar trebui sa fie foarte mici...
Si observ ca chiar daca Android 4 va permite scrierea pe ecranul tactil, sunt considerate mai accesibile tastaturile fizice... sau nu?
- Manu
- General de divizie
Nu am zis ca nu este accesibil Android, merg pana la urma mai multe aplicatii decat cu Talks pe Symbian. Desigur ca nu functioneaza toate cele 300 de mii de programe din Market, dar merg multe.
Chiar acum am incercat si programul Shazam, cel care recunoaste muzica dupa ce asculta putin dintr-o melodie, si este accesibil. Am pus la combina o melodie cantata de Laura Pausini si a recunoscut-o repede. Mentionez ca Shazam este acesibil si pe Symbian.
Tastatura este ca la un telefon E5, poate putin mai lata, telefonul meu fiind putin mai lat decat un E5. Nu am incercat sa scriu cu tastatura virtuala, am scris cu tastatura fizica si pot destul de repede, mai repede decat cu sistemul de scriere pe un bloc numeric.
In ceea ce priveste tastatura fizica, la HTC-ul meu ma supara ca nu am o tasta cu punct in mijloc cum este la Nokia care are pe litera G un punct, acea litera fiind si numarul 5 atunci cand e un camp unde se scriu numere sau cand se apasa lung in caz ca e input normal.
La Nokia cu qwerty numerele sunt pe tastele RTY, FGH si VBN.
La mine pe HTC numerele sunt pe WER, SDF si ZXC. Randul de jos este putin deplasat spre dreapta, sub A nu este Z, ci tasta Shift. In ceea ce priveste formarea numerelor pe HTC ChaCha, sunt scrise direct daca e setat un camp stric de numere cum e cel din aplicatia Phone, iar cand este un input normal se fac cu FN apasat.
Desi nu este punctuletul pe tasta din mijloc, am gasit o modalitate de orientare pentru a gasi cat mai repede literele din centru, spatiul fiind scurt, exact sub doua taste doar: V si B, astfel ca in functie de acesta gasesc in sus VB, GH si TY..
La un Nokia E5 spatiul este sub 4 taste, are de o parte si alta doar cate 3 butonase.
La HTC ChaCha sunt 4 butoane de o parte si de alta, prima de pe randul de jos fiind tasta FN care in combinatie cu alte taste face semne sau scurtaturi.
Tasta de stergere inapoi, back space, este la ambele variante sub tasta P, ultima de pe randul al doilea, dupa L.
E fain ca merge Dex si pe Android, eu folosesc aproape zilnic Maestro Dex, chiar azi am dat un F5 pentru update. Nu stiu daca pe telefon se poate copia baza de date, parca am vazut ceva optiune dar nu am stat sa studiez amanuntit, am wireless cam peste tot, iar daca sunt in alte parti decat cele acoperite de internet wireless, am si ceva mega de net mobil de la Orange.
Chiar acum am incercat si programul Shazam, cel care recunoaste muzica dupa ce asculta putin dintr-o melodie, si este accesibil. Am pus la combina o melodie cantata de Laura Pausini si a recunoscut-o repede. Mentionez ca Shazam este acesibil si pe Symbian.
Tastatura este ca la un telefon E5, poate putin mai lata, telefonul meu fiind putin mai lat decat un E5. Nu am incercat sa scriu cu tastatura virtuala, am scris cu tastatura fizica si pot destul de repede, mai repede decat cu sistemul de scriere pe un bloc numeric.
In ceea ce priveste tastatura fizica, la HTC-ul meu ma supara ca nu am o tasta cu punct in mijloc cum este la Nokia care are pe litera G un punct, acea litera fiind si numarul 5 atunci cand e un camp unde se scriu numere sau cand se apasa lung in caz ca e input normal.
La Nokia cu qwerty numerele sunt pe tastele RTY, FGH si VBN.
La mine pe HTC numerele sunt pe WER, SDF si ZXC. Randul de jos este putin deplasat spre dreapta, sub A nu este Z, ci tasta Shift. In ceea ce priveste formarea numerelor pe HTC ChaCha, sunt scrise direct daca e setat un camp stric de numere cum e cel din aplicatia Phone, iar cand este un input normal se fac cu FN apasat.
Desi nu este punctuletul pe tasta din mijloc, am gasit o modalitate de orientare pentru a gasi cat mai repede literele din centru, spatiul fiind scurt, exact sub doua taste doar: V si B, astfel ca in functie de acesta gasesc in sus VB, GH si TY..
La un Nokia E5 spatiul este sub 4 taste, are de o parte si alta doar cate 3 butonase.
La HTC ChaCha sunt 4 butoane de o parte si de alta, prima de pe randul de jos fiind tasta FN care in combinatie cu alte taste face semne sau scurtaturi.
Tasta de stergere inapoi, back space, este la ambele variante sub tasta P, ultima de pe randul al doilea, dupa L.
E fain ca merge Dex si pe Android, eu folosesc aproape zilnic Maestro Dex, chiar azi am dat un F5 pentru update. Nu stiu daca pe telefon se poate copia baza de date, parca am vazut ceva optiune dar nu am stat sa studiez amanuntit, am wireless cam peste tot, iar daca sunt in alte parti decat cele acoperite de internet wireless, am si ceva mega de net mobil de la Orange.
Errare humanum est, sed perseverare diabolicum...
In forum linguae Latinae venite! (via est: www.limbalatina.ro)
Exista un programel care mareste fontul implicit. Mi se pare ca se numeste font size dar ai nevoie de root pentru a-l putea folosi. Rooting-ul este procesul prin care se ofera posibilitatea accesului la fisierele de sistem pentru aplicatiile instalate. In mod normal acesta nu este disponibil din fabrica dar exista tot felul de solutii pe internet. Practic ai o aplicatie in plus numita superuser care gestioneaza accesul celorlalte aplicatii in zona de sistem.
Revenind la marirea textului programelul respectiv avea 5 trepte de marire dar la mine de exemplu unde ecranul este ldpi - rezolutie mica daca maresc la cea mai mare treapta pe alocuri nu mai incape textul pe ecran. Oricum pentru mine care nu am o vedere foarte buna textul implicit e destul de lizibil pe galaxy mini. Nu prea trebuie sa ma chiorasc pe nicaieri.
In plus cam toate browserele de internet permit zoom-ul in pagina iar acest zoom este reglabil ... poti face un cuvant sa apara cat tot ecranul de exemplu. E foarte usor de folosit, atingi ecranul cu 2 degete apoi le departezi sau le apropii in functie de necesitati.
O alta solutie de marire a textului este instalarea de fonturi customizate dar asta nu am incercat-o pana acum.
Din pacate virtual magnifier nu exista inca pt android..... ar fi solutia perfecta pt accesibilitate la slab vazatori.
Revenind la marirea textului programelul respectiv avea 5 trepte de marire dar la mine de exemplu unde ecranul este ldpi - rezolutie mica daca maresc la cea mai mare treapta pe alocuri nu mai incape textul pe ecran. Oricum pentru mine care nu am o vedere foarte buna textul implicit e destul de lizibil pe galaxy mini. Nu prea trebuie sa ma chiorasc pe nicaieri.
In plus cam toate browserele de internet permit zoom-ul in pagina iar acest zoom este reglabil ... poti face un cuvant sa apara cat tot ecranul de exemplu. E foarte usor de folosit, atingi ecranul cu 2 degete apoi le departezi sau le apropii in functie de necesitati.
O alta solutie de marire a textului este instalarea de fonturi customizate dar asta nu am incercat-o pana acum.
Din pacate virtual magnifier nu exista inca pt android..... ar fi solutia perfecta pt accesibilitate la slab vazatori.
Da, cred ca pana la aparitia unui magnifier asta e solutia, telefonul sa aiba rezolutia mai mica. Am vazut la cineva un Mini ca al tau si m-am descurcat, am vazut bine fonturile. La cele mai "puternice", cu rezolutii prea mari, cred ca deja noi am avea probleme; fonturile devin prea mici pentru ochii nostri.
Sa speram ca va aparea si un magnifier, totusi.
Pentru cei interesati de redimensionarea fonturilor...IVictor80 scrie:Da, cred ca pana la aparitia unui magnifier asta e solutia, telefonul sa aiba rezolutia mai mica. Am vazut la cineva un Mini ca al tau si m-am descurcat, am vazut bine fonturile. La cele mai "puternice", cu rezolutii prea mari, cred ca deja noi am avea probleme; fonturile devin prea mici pentru ochii nostrii.
Incercati "Big font":
https://market.android.com/details?id=c ... mJmb250Il0.
Grigore Frisan
- Manu
- General de divizie
Cand am pus IDEAL Accessibility Installer, a aparut in meniu si programul IDEAL Magnifier.
Nu stiu ce poate face ca nu sunt in cauza, dar se spune amai sus de inexistenta unui magnifier.
Nu stiu ce poate face ca nu sunt in cauza, dar se spune amai sus de inexistenta unui magnifier.
Mersi pentru descrierea tastaturii. E OK daca zici ca poti scrie cu ea text mai rapid decat cu un bloc numeric standard. Cred ca trebuie totusi ceva exercitiu pentru a putea gasi rapid tastele, mai ales daca nu exista taste cu puncte in relief.
Am vazut urmatorul tutorial pentru copierea bazei de date dex pe telefon, daca vrei sa ai acces offline, bineinteles, la:
http://dex.adrianvintu.com/copiere.aspx
Am vazut urmatorul tutorial pentru copierea bazei de date dex pe telefon, daca vrei sa ai acces offline, bineinteles, la:
http://dex.adrianvintu.com/copiere.aspx
- Manu
- General de divizie
O surpriza pe ziua de azi a fost finalizarea versiunii 2.0 a browser-ului de net accesibil. Pana azi era IDEAL Web Reader 2 beta, acum se numeste Androidvox.
Link-ul de mai sus duce la pagina programului de unde este legatura si catre pagina din Market. Se explica si acolo amanuntit modul de utilizare, tastele scurtatura si gesturile.
Ce ma incanta pe mine este ca pot de acum naviga pe internet cand am nevoie cam ca si cu JAWS pe Windows sau Talks pe Symbian. Numerele de la 1 la 5 duc la heading-ul de nivel corespunzator, H duce la urmatorul heading, I la urmatorul item in lista, T la urmatorul tabel, E la urmatorul Edit, B la urmatorul buton, M citeste din locul unde ne aflam in jos, sagetile merg cate un element sus sau jos, Enter actioneaza elementul pe care ne aflam etc. Exista si posibilitatea de a merge inapoi cu Shift apasat, cum ar fi cu Shift + H la heading-ul anterior. Au fost simplificate si jesturile.
Se pare ca se lucreaza intr-un ritm foarte alert, apar aproape saptamanal actualizari de tot felul.
Tot azi m-am trezit ca incepe sa vibreze telefonul actualizand vocile Carmen si Kendra, dar nu stiu exact ce au modificat, eu folosesc ESpeak.
Mi-a spus Grigore ca a descoperit si modul de lucru pe telefoanele cu Android fara tastatura fizica, poate ne da candva el mai multe detalii.
Un telefon cu Android fara tastatura fizica poate costa si doar 400 de lei.
Link-ul de mai sus duce la pagina programului de unde este legatura si catre pagina din Market. Se explica si acolo amanuntit modul de utilizare, tastele scurtatura si gesturile.
Ce ma incanta pe mine este ca pot de acum naviga pe internet cand am nevoie cam ca si cu JAWS pe Windows sau Talks pe Symbian. Numerele de la 1 la 5 duc la heading-ul de nivel corespunzator, H duce la urmatorul heading, I la urmatorul item in lista, T la urmatorul tabel, E la urmatorul Edit, B la urmatorul buton, M citeste din locul unde ne aflam in jos, sagetile merg cate un element sus sau jos, Enter actioneaza elementul pe care ne aflam etc. Exista si posibilitatea de a merge inapoi cu Shift apasat, cum ar fi cu Shift + H la heading-ul anterior. Au fost simplificate si jesturile.
Se pare ca se lucreaza intr-un ritm foarte alert, apar aproape saptamanal actualizari de tot felul.
Tot azi m-am trezit ca incepe sa vibreze telefonul actualizand vocile Carmen si Kendra, dar nu stiu exact ce au modificat, eu folosesc ESpeak.
Mi-a spus Grigore ca a descoperit si modul de lucru pe telefoanele cu Android fara tastatura fizica, poate ne da candva el mai multe detalii.
Ideal magnifier e altceva. Practic iti transforma camera telefonului intr-o lupa. Exista o gramada de programe prin market care fac asta. Daca ai un telefon cu o camera cat de cat buna - ceea ce nu e cazul meu pt ca pe mini camera nu are autofocus - poti sa folosesti telefonul pe post de lupa pentru a citi chestii tiparite.
Multumesc pentru sugestie, l-am trimis deja la telefon din marketPentru cei interesati de redimensionarea fonturilor...
Incercati "Big font":
Se pare ca accesibilitatea se inbunatateste substantial in android 4 ICS, Practic modul de operare devine cel de la iphone sau foarte similar cu acela.Mi-a spus Grigore ca a descoperit si modul de lucru pe telefoanele cu Android fara tastatura fizica, poate ne da candva el mai multe detalii.
Un tutorial poate fi urmarit aici http://www.youtube.com/watch?v=DZtCjS1Yz1g
Partea si mai interesanta este ca android 4 conform celor de la google va fi compatibil cu marea majoritate a telefoanelor cu android 2.3 Deja cei de la samsung au anuntat update-uri la android 4 pentru o serie de telefoane ce ruleaza actualmente android 2.3
Spre exemplificare telefonul meu nu este in acea lista dar am gasit deja pe forum la xda-developers un tip care se ocupa cu customizarea unui rom de 4.0.3 pentru galaxy mini si se pare ca a ajuns deja cu el in stadiul de beta 2
Intr-adevar lucrurile evolueaza foarte accelerat in acest domeniu. Practic diferenta o face faptul ca aici spre deosebire de symbian orice pasionat poate lua sursele si sdk-ul si sa se apuce sa isi creeze chiar si propria ersiune de sistem de operare care sa ruleze pe un model de telefon.
Cred ca si nokia ar fi ajuns mult mai departe daca avea o politica mai transparenta referitoare la dezvoltarea sistemului lor de operare.
Da, ieri am incercat utilizarea unui telefon fara tastatura fizica si, spre incatarea mea, lucrurile au mers mult mai bine decat ma asteptam...Manu scrie: Mi-a spus Grigore ca a descoperit si modul de lucru pe telefoanele cu Android fara tastatura fizica, poate ne da candva el mai multe detalii.
Este vorba de un Samsung GT-I9000 care, dupa cum cred ca se stie, nu are o tastatura fizica, dar am suplinit aceasta lipsa cu tastatura "Eyes-Free Keyboard", tastatura care poate fi descarcata din market-ul Android...
Dupa ce aceasta este instalata, se activeaza din Menu/Settings/language & keyboards; cu ajutorul butonului de volum [apasat lung] se cicleaza intre cele trei moduri ale tastaturii: Hidden, Navigation si typing.
In modul Hidden, tastatura este ascunsa, adica nu apare pe ecranul dispozitivului;
In Navigation Mode, in treimea inferioara a ecranului, apare o fereastra care contine tastele de navigare [sageti si select] plus patru butoane asezate in colturile acesteia, ale ferestrei, respectiv: Menu, Home, Back si Search...
In Typing Mode, se afiseaza tastatura QWERTY...
Atat in Navigation Mode cat si in Typing Mode, tastele virtuale pot fi identificate, prin alunecare, cu FeedBack auditiv, acestea reactionand, ca si comenzi, abia la ridicarea degetului de pe suprafata ecranului...
Cum am mai spus, am incercat aceasta tastatura si am fost impresionat de posibilitatile pe care le avem in ceea ce priveste utilizarea dispozitivelor cu Android in absenta unei tastaturi fizice...
...asadar, cu putina rabdare si perseverenta, ne putem bucura de facilitatile si dificultatile ecranelor tactile.
Grigore Frisan
Pana la urma mi-am luat un telefon cu Android, este vorba de LG-E510.
Am incercat sa instalez programele de accesibilitate, TalkBack, SoundBack si KickBack, dar telefonul nu vorbeste, scoate doar niste sunete si vibreaza cand ating ecranul sau deschid ceva. Ce mai trebuie sa instalez ca sa "vorbeasca"?
Am incercat sa instalez programele de accesibilitate, TalkBack, SoundBack si KickBack, dar telefonul nu vorbeste, scoate doar niste sunete si vibreaza cand ating ecranul sau deschid ceva. Ce mai trebuie sa instalez ca sa "vorbeasca"?
- Manu
- General de divizie
Trebuie sa instalezi si un sintetizator sau doua. Eu am pus ESpeak si Ivona cu Carmen si Kendra.
In Settings la Voice Input and Output, Text To Speech Settings gasesti tot ce trebuie legat de schimbarea intre voci.
Parca era si o voce implicita care treuia sa vina la instalarea IDEAL Accessibility Installer... Pico TTS sau asa ceva.
Tot in setari mergi si bifeaza la Setari de accesibilitate toate check box-urile alea: Accesibility, TalkBack, KickBack si SoundBack.
Nici nu stiu cum sa ma exprim pe aici, e un ameste de engleza cu romana din cauza ca eu am telefonul in engleza, altii presupun ca il au in romana.
Vibratiile sunt de la KickBack, acesta ajuta la orientare prin vibratii diferite in functie de operatiune. Imi place ca semnaleaza foarte bine descarcarea de pe internet, de exemplu cand vine un update din Market.
SoundBack face tot felul de sunete in functie de actiune, se aud beepuri distincte la navigarea prin liste, la intrarea intr-un edit box etc.
Acolo la Accessibility Settings / Setari de accesibilitate se poate dezactiva KickBack-ul si SoundBack-ul daca devin enervante.
In Settings la Voice Input and Output, Text To Speech Settings gasesti tot ce trebuie legat de schimbarea intre voci.
Parca era si o voce implicita care treuia sa vina la instalarea IDEAL Accessibility Installer... Pico TTS sau asa ceva.
Tot in setari mergi si bifeaza la Setari de accesibilitate toate check box-urile alea: Accesibility, TalkBack, KickBack si SoundBack.
Nici nu stiu cum sa ma exprim pe aici, e un ameste de engleza cu romana din cauza ca eu am telefonul in engleza, altii presupun ca il au in romana.
Vibratiile sunt de la KickBack, acesta ajuta la orientare prin vibratii diferite in functie de operatiune. Imi place ca semnaleaza foarte bine descarcarea de pe internet, de exemplu cand vine un update din Market.
SoundBack face tot felul de sunete in functie de actiune, se aud beepuri distincte la navigarea prin liste, la intrarea intr-un edit box etc.
Acolo la Accessibility Settings / Setari de accesibilitate se poate dezactiva KickBack-ul si SoundBack-ul daca devin enervante.
Trebuie sa activezi vocea in setari la speech input and output > speech output settings. Daca ai instalat un sintetizator suplimentar trebuie activat prin bifarea unui check box chiar in partea de jos a paginii respective. Apoi de la default syntethiser alegi sitetizatorul implicit, la language limba, si la speech rate viteza. Daca totul e configurat accesand prima optiune din aceasta pagina de setari "listen to an example" vei auzi vocea sintetizatorului ales. De regula pico tts vine instalat odata cu telefonul pt a putea fi folosit si in google maps la navigarePana la urma mi-am luat un telefon cu Android, este vorba de LG-E510.
De asemenea multe telefoane nu au instalat implicit takback asa ca s-ar putea sa trebuiasca sa il instalezi din market. In mod normal daca instalezi ideal accessibility installer scriptul ala iti activeaza pe rand instalarea tuturor programelor accesibile. asa ca o sa iti apara pe rand talkback, eyesfreeshell, etc etc. asa cum zicea si Manu talkback se activeaza de la accesibilitate dar am observat ca pana acolo ai reusit sa ajungi.