Corespondenţă din Canada

Literatura, idei, ganduri

Moderator: Manu

Scrie răspuns
Ghita Potra
General de corp de armata
Mesaje: 6070
Membru din: 15 Oct 2007, 12:29
Localitate: Cluj-Napoca

Mesaj de Ghita Potra »

mesaj retransmis.

Daca într-adevăr doriţi ca numele dumneavoastra să apara în ziar, cititi-l traversand strada!

• La om , moartea vine în negru si cu coasa in mana. La tântari - în chiloti, maieu si cu un ziar în mâna...

• Femeile se indragostesc de ce aud, barbatii de ce vad... de aceea femeile se machiaza si barbatii mint...

• Un tip se muta într-un apartament nou. Seara priveste prin fereastra. In blocul de vis-a-vis, vede o tanara foarte frumoasa pe care a inceput s-o urmareasca in fiecare seara. Dupa o vreme, intr-o dimineata ii sună telefonul...
- Alo, buna dimineata, sunt vecina de vis-a-vis. Scuze pentru deraj, da' n-ai vazut aseara unde mi-am pus sutienul?
• Un tip trece pe langa o berarie. Vocea interioară il întreaba:
- Intri?
Tipul, strangand din dinţi, merge mai departe. Vocea interioară:
- Fă ce vrei... Eu intru!
• Emanciparea femeii este o PROSTIE!
Locul ei e in bucatarie ... picior peste picior, cu un pahar de vin in mana, privindu-si sotul cum gateste cina!
• Înainte fetele gateau ca mama.
Acum beau ca tata...
• Care-i diferenta dintre o cenusareasa si o printesa?
- Intre 6 si 10 beri...

• Am fost ieri dimineata la restaurant si dintr-odata am realizat cu disperare nevoia de a elimina niste gaze.
Muzica era foarte tare, asa ca am potrivit gazele cu ritmul muzicii.
Dupa cateva melodii, am inceput sa ma simt mai bine. Mi-am terminat cafeaua, si am observat ca toata lumea se uita la mine...
Apoi mi-am amintit brusc ca ascultam muzica la iPod...
• Nevasta e ca matematica, pur şi simplu nu poate fi contrazisă.

• Doi betivi facuti varza zac pe zapada. Deodata, se apropie un Saint-Bernar urias, cu un butoias de rom la gat.
- Ia uita-te, vine cel mai bun prieten al omului! - zice unul.
- Da, si ia uite ce caine mare il aduce !!!
• Care este deosebirea între bărbat şi femeie?
Bărbatul aude cu o ureche, iar pe cealaltă iese totul; femeia aude cu ambele urechi, şi totul iese pe gură.
• Barbatul vine acasa:
- Iubito, am o problema...
- De cate ori sa-ti spun? Acum suntem casatoriti, nu mai vorbim la singular, ce e al meu e si al tau.
- Bine... secretara noastra a ramas insarcinata cu noi...

• Intr-o benzinarie, o blonda se uita derutata la pompe si murmura:
- 95?.. 98?.. 95!.. 98!..
Vazand-o pierduta, un angajat al benzinariei se aproprie si o intreaba:
- Cu ce va pot ajuta?
Cu o raza de fericire in privire, blonda raspunde:
- Benzina din 2011 n-aveti?
• Intr-un minister:
- Să ştii că noul ministru devine din zi în zi mai prietenos...
- De unde ştii?
- De câteva zile a început şi el să caşte la şedinţe, la fel ca noi.

• Într-un mare oraş, are loc importantă întâlnire dintre diferiţi şefi de state. La o intersecţie, maşinile preşedinţilor SUA, Rusiei şi României se ciocnesc. Aceştia coboară din maşini şi încearcă să rezolve problema:
• Obama :- Sorry!
Putin: - Sorry too!
Basescu:- Sorry three!

• Un parlamentar iese agale din sala de şedinţe şi se întâlneşte cu un coleg din opoziţie care se plimbă pe hol şi-l întreabă şoptit:
- Nici tu n-ai somn?
Rezolvaţi online sute de şarade
Puteţi încerca şi Pontes Şarade, o aplicaţie pentru Android cu toate şaradele de pe acest forum
Ghita Potra
General de corp de armata
Mesaje: 6070
Membru din: 15 Oct 2007, 12:29
Localitate: Cluj-Napoca

Mesaj de Ghita Potra »

Si aici la fel.Frunze cazute, iarba uscata, atmosfera ceva mai impura, dimineti mai reci, zile scurtate parca cu foarfeca, MELANCOLII CARE VIN BULUC si care pleaca numai impinse de la spate, disconfort de sanatate,cu dureri de incheieturi si sale, asociate cu respiratie greoaie si tiraj mic, mai putin gazele, care - nu stiu de unde - sunt din belsug - iata un tablou deloc vesel a ce este acum si care se va amplifica in viitor. In alta ordine de idei, in curte am un alun, care, ca si anul trecut, a dat o recolta faina de alune. Numai ca alunele nu ajung la maturitate, fiind braconite de veverite, care sunt msri hotomane. Au prins de veste ca sunt alune si nu mai scap de ele. Sunt simpatice, dar pradatoare si produc mizerie pe unde merg. Anul trecut am facut greseala sa curat sub alun in fiecare zi si rau am facut, ca veveritele stateau tot timpul numai sus. Acum nu mai curat pana nu termina cu alunele. Mananca si de jos, mai lasand si pe alun. In acelasi timp, s-au smecherit, ca atunci cand le alung, sar repede in alt copac, ce este in atingere cu alunul, si de acolo ma pandesc cand ple c si se inapoiaza. Sunt enervante dar simpatice. Si acum o mica parafraza care a venit ca idee, acum, fara nici un filtru sau pix : [am folosit cuvintele fara alegere sau valoare literara, doar sa rimeze ] :DE ATATA FRIG SI CEATA < IAR S_ASCUNDE SOARELE <<DE_ACUM IAR O SA NE- NGHETE < NASUL SI PICIOARELE.
--Cu mult drag --BUNICUL
Rezolvaţi online sute de şarade
Puteţi încerca şi Pontes Şarade, o aplicaţie pentru Android cu toate şaradele de pe acest forum
Ghita Potra
General de corp de armata
Mesaje: 6070
Membru din: 15 Oct 2007, 12:29
Localitate: Cluj-Napoca

Mesaj de Ghita Potra »

Pe aici avem si asemenea animale cu niste deosebiri. Cainii, desi se intalnesc la fiecare pas, nu sunt singuri, ci sunt tinuti in lesa de catre stapani, sau cei care ii poarta. Mai sunt caini singuri, dar cu totul izolat. Nu prea am vazut caini vagabonzi. Avem si pisici, dar nu sunt cu stapanii, ci singure, unele chiar obraznice. Sunt niste pisici mari, unel cat doua de la noi, si cand sunt alungate, se opresc si incep sa ameninte pe limba pisiceasca. Aici mai avem animale urbane, care noaptea pot fi periculoase, unele chiar ziu, cum este RATONUL si SCONCSUL.Venirea toamnei, aduce multa nostalgie, dar ce ne facem cand toamna astronomica se impleteste cu toamna varstei ?Aduce nostalgii, pareri de rau, care duce la aspecte de disperare, unele greu de depasit. Mergand mai departe si, daca la acestea adaug distanta geografica fata de locurile dragi, rezulta o stare de spiritmai mult dacat mizerabila, care, daca nu exista o stare de spirit autoimpusa din punct de vedere a tonusului, poate duce la finaluri defetiste. In alta ordine de idei, doresc succes sdunarii generale, pentru alegerea presedintelui si a intra intr-o normalitate de mult asteptata. Azi este ultima zi senina si mai calduroasa. De maine, intram in cadere libera, intrand in toamna ca temperatura si starea vremii.
Multe salutari la toti cei dragi. --Bunicul
Rezolvaţi online sute de şarade
Puteţi încerca şi Pontes Şarade, o aplicaţie pentru Android cu toate şaradele de pe acest forum
Ghita Potra
General de corp de armata
Mesaje: 6070
Membru din: 15 Oct 2007, 12:29
Localitate: Cluj-Napoca

Mesaj de Ghita Potra »

Aici animale de companie fara stapani nu prea sunt, doar cu totul intamplator. Se mai gasesc pisici, care mai fug de acasa. Frecvent se intalnesc pe stalpi si garduri anunturi de pierdere de caini, pisici, porunbei, papagali, chiar si un fel de sobolani, dar au alt nume, care sunt animale de companie pierdute si se ofera recompensa.
Despre vara vietii, ce sa mai vorbim, ca a trecut cam de multisor. Acum sunt in toamna vietii, cu unele semne de iarna timpurie, dar sunt optimist si sper in prelungirea toamnei, cu incalzirea de rigoare. Astea sunt doar sperante. Aici am intrat in racirea vremii, cu innorarile de rigoare.
Cu dragoste la toti -Bunicul
Rezolvaţi online sute de şarade
Puteţi încerca şi Pontes Şarade, o aplicaţie pentru Android cu toate şaradele de pe acest forum
Ghita Potra
General de corp de armata
Mesaje: 6070
Membru din: 15 Oct 2007, 12:29
Localitate: Cluj-Napoca

Mesaj de Ghita Potra »

Ma gandesc sa aman unele constatari de la Zoo si sa relatez niste scene vazute de mine in ultimele doua zile in curte si in apropiere, care mi se par interesante. PRIMUL ASPECT :Ieri dimineata deschizand geamul pentru aerisire, am vazut o miscare de frunze cazute, fosnet si mormaituri. Cum pe doua parti ale curtii sunt copaci, stratul de frunze este gros, care zburau ca dupa un vant si se vedea greu ce este acolo. Intrigat, am observat mai atent cateva clipe bune si m-am dumirit. Era un grup de cinci RATONI, care se jucau, cred, daca muscatul lor este joaca. Patru din ei formau doua perechi care se rostogoleau inlantuiti, se muscau si mormaiau de mama focului, iar la cincilease juca de la un grup la altul. Pur si simplu se tavaleau, se roteau, mormaiau si se muscau. Asta a durat minute in sir. Am avut timp sa ii studiez, chiar sa ii admir. Sunt niste animale puternice, robuste, de marimea unui miel gras, de culoare gri, in jurul ochilor si cozii avand cercuri de un alb murdar. Au un maxilar puternic, cu mustati, un spate si un gat la fel de puternic, cu o mica cocoasa ca la camila cu o cocoasa.Au o coada lunga si groasa. Nu sunt animale fricoase si cand sunt provocate sar la om, care trebuie sa fie inarmat cu un bat. Dupa un timp, am strigat de la geam, dar aproape nu s-au sinchisit. Am batut in faras, si atunci alene si mormaind s-au urcat pe gard, de unde ma priveau, pandind. Dupa ce am plecat, s-au intors si nu se jucau dar priveau geamul. Dupa un timp, alene s-au dus la vecinul de alaturi. M-am dus in curte, unde persista un miros de salbaticiune destul de puternic. Cred ca au culcusul in garduriler vii din jur, deoarece peste tot miroase urat. Cu aceasta ocazie, mi-am amintit de ce mi-a spus vecinul, ca lasand geamul de la demisol deschis, au intrat in casa, facand prada si mizerie. Ma gadesc ce se intampla daca intra pe geam la noi, care la parter sunt joase. Al DOILEA ASPECT : In curte este un alun, care a facut multe alune, atragand veveritele la ele. Ti-am mai scris batalia cu ele pentru a le alunga, dar in zadar,.Sar in copacul vecin si se intorc. Vreau sa-ti relatez despre cursa de urmarire si vanare a veveritelor de catre pisici. Ambele s-au dovedit inteligente in felul lor. Veveritele din copac pandesc unde sunt pisicile si cand este pericol nu coboara la alunele care le doboara veveritele, deoarece multe din alune cad pe sol. Cand sunt pisici, pandesc de sus. Aici am vazut doua pisici, de marime super mare, una neagra si alta galben -maroniu, cat un catel gras dar nu din cei jigodie.Nu le este frica de om, decat putin. Am incercat sa le alung dar se zburlesc si scuipa, plecand cu greu. Se spune ca sunt pisici tailandeze sau birmaneze, cu par bogat, chiar flocoase, falci puternice si mustati bogate.. Pentru a prinde veverita, se fac ghem si se lipesc de trunchiul alunului, stand nemiscate, asteptand ca veveritele sa coboare. Nu am vazut atunci sa prinda, deoarece asteptarea este lunga, dar am vazut blana de veverita si ceva oase prin curte. Revin asupra marimii lor si curajului, si, cand se intalneste cu ele, omul este bine sa aiba un bat. Fac impresia ca sunt salbaticite sau asa le este soiul. Am mai intalnit in oras, dar nu fug de om, ci se opresc, il studiaza, si se uita fix la el. Despre drumul pierdut pe internet, am sa il rescriu, dar dupa vizita. Nu renunt la el, deoarece am constatari interesante, zic eu. Alte aspecte si ZOO,va urma. Salutari cu drag la toti -Bunicul
Salut Ghita ! Continuam cu o imagine pictoriala interesanta, vazuta de mine cu vre-o 3 sau 4 zile, cand ma deplasam de la un magazin alimentar situat la coltul strazii, spre casa. Cam la jumatatea drumului, aud un carait puternic de la un grup mare de ciori, care zburau in toate directiile pe deasupra mea. Cum ciorile sunt stapane pe spatiul aerian in aceasta perioada, am inceput sa urmaresc cu atentie miscarea aceasta haotica si am ajuns la o concluzie interesanta. Pentru a intelege
, fac o mica digresiune, Sunt convins ca ai vazut cand erai tanar, pe la bunici sau in alta parte, gaini golase., adica gaini care au gatul gol, fara pene. Cred ca ai imaginea mentala a unei asemenea gaini. Sa revenim la ciorile noastre. Uitandu-ma mai atent, am vazut ca zburau spre si de la un brad inalt, cu un sistem de crengi frumos crescute, care se micsorau pe masura ce urcam cu privirea. La un moment dat, spre sus, crengile dispareau, ramanand doar tulpina, pe o portiune destul de mare. Bradul se termina cu un sistem de crengi, frumos si stufos, asemanator cu un cap de gaina. In concluzie, bradul semana cu o gaina golasa. Ei bine, tocmai pe acest cap de brad, stateau o mare multime de ciori, care stateau fix pe crengi, si caraiau continuu. Din cand in cand, venea alt card, care oarecum prin forta, luau locul celor de pe crengi, iscandu-se un vacarm la varful bradului, care se auzea pana la distante destul de mari. Cand stateau fixe pe crengi, le asemanam cu cucuruzul de brad, puncte si virgule negre, care dadeau bradului un aspect deosebit. Stand in loc si privindu-le, le mai asemuiam cu un brad de craciun, ornat cu becuri negre, care nu s-au aprins inca. Cum, cerul era senin complet. bradul se proiecta puternic pe fundalul albastru,formandu-se o imagine extrem de frumoasa si sugestiva, extrem de buna pentru penelul unui pictor. Am ramas ca vrajit, contempland aceasta imagine. La aceasta, mai atasez o imagine sugestiva, generata de momentul plecarii stolului de ciori si venirea altui stol sa se aseze pe brad. Fiind un stol mare, la plecare semana cu o armata care pleaca la atac si nu orice atac, ci atac la baioneta, insotite de urale si tipete. Aceasta asemanare este sustinuta de imaginea mersului buluc si impetuos a cardului. Cardul care vine, seamana cu o armata ce sta pe pozitia de asteptare si plecare la atac, stand linistite si mascate pe crengi.. Cele relatate, poate nu par interesante, dar eu am gasit-o foarte frumoasa si sugestiva, motiv pentru care am relatat aceasta intamplare. Ca o completare la relatarea cu Ratonii, specific ca sunt animale de prada, asemanatoare oarecum cu jderul si bursucul, cu falci si dinti care sunt in stare sa rupa degetele unor imprudenti si sa provoace rani grave. Au o blana deosebit de frumoasa, gri spre negru, asemanatoare cu ursonul, pe care cred ca la-ti vazut la doamnele din timpul tineretii dumitale, si pe care le-ti privit admirativ. Aici timpul a cotit-o spre urat si chiar mai rau.
Salutari cu drag intregii dinastii.
Cu mult drag -Bunicul.
Rezolvaţi online sute de şarade
Puteţi încerca şi Pontes Şarade, o aplicaţie pentru Android cu toate şaradele de pe acest forum
Ghita Potra
General de corp de armata
Mesaje: 6070
Membru din: 15 Oct 2007, 12:29
Localitate: Cluj-Napoca

Mesaj de Ghita Potra »

Ca o completare la problema cu veveritele si pisicile , fac o precizare care o consider interesanta si anume ca alunul din curte este batran , avand urme de crapare si rupere a tulpinei , cu crengute de alun de la baza alunului , dese si stufoase . Pisicile , dovedindu-se inteligente , se ascund in desisul de crengute v, lasand afara doar capul , de unde urmaresc veveritele . Dar nici veveritele nu sunt proaste , care vin doar cand nu exista pisici in apropieare . \mai sunt si exceptii , platite scump de veverite . In emailul trecut , am prezentat doua aspecte . ASPECTUL TREI :Cu acest exemplu , aduc un elogiu albinei , muncitoare , neobosita ,in continua miscare si ordonata . In fata casei , anul trecut am plantat niste flori culese de pe un drum dinafara orasului , ROAD FLOWERS-FLORILE DRUMULUI .Cand le-am cules , aveau aspect salbatec , nu mai inalte de 30 cm ., cu flori galbene in forma de ciorchine, dar cu varful in sus . Le-am plantat alaturi de alte plante , udandu-le constiincios, ca pe toate celelalte . Ca urmare , in acest an , au crescut mult , pana la inaltimea de peste un metru , iar corchinele cu flori au o dimensiune de pana la 20 cm .in lungime si cam 10 cm la baza . Florile sunt de un galben intens , precum galbenul de pe drapelul nostru , deosebit de frumoase si cu un miros puternic . Pana aici am facut introducerea care este cat cuprinsul temei . Florile , de la aparitie , sunt frecventate continuu de albine ,uneori fiind asa de multe ca ciorchinele pare un mic stup ambulant , ce se indoaie sub greutatea albinelor . Am numarat pe un ciorchine , 20 albine . Cum sunt vre-o 6 ciorchini , erau peste 100 albine pe aceste flori . Am stat si am privi tcum toate albinele se miscau continuu pe ciorchini , zburau de sus in jos si invers , bazaiau, dar nu se bateau intre ele . De mirare este ca de dimineata , imediat dupa aparitia zilei , ele sunt prezente si aceasta tine toata ziua . Albinele lucreaza pe floare toata ziua , pana la intuneric , cand incet-incet pleaca toate . Acesta este un aspect al harniciei albinelor , devenit proverbial . De mirare este ca lucreaza atat pe timp frumos cat si pe ploaie , dar nu intensa . Azi si ieri , de exemplu , ca sa trec mai in urma , a plouat , cu intensitate diferita . Cand poaia era mai putin intensa , m-am dus pe la flori , observand ca au albine , care si in aceste conditii , culegeau polen . Ce extraordinar exemplu de harnicie si tenacitate , urmarind continuu culegerea de polen . Acest lucru ne cam lipseste noua oamenilor , potrivindu-se de minune noua , romanilor , in ultimele doua decenii . Poate pare banal , dar am simtit nevoia sa-l evidentiez , mai ales ca aceste albine nu stiu de unde vin , deoarece in oras , cat am umblat nu am vazut stupi , ei fiind cam la 30 km . de centru , undeva la periferie . Alt aspect este ca nu triseaza , nu fura din averea stupului , din contra , se opun trantorilor si pradatorilor cu ce au ele la dispozitie , intepatura cu acul , care la un loc a mai multor albine , provoaca mari suferinte , putand fi chiar fatala . -VA CONTINUA CU ALTE ASPECTE =Sanatate la toti cu drag ==Bunicul
Rezolvaţi online sute de şarade
Puteţi încerca şi Pontes Şarade, o aplicaţie pentru Android cu toate şaradele de pe acest forum
Ghita Potra
General de corp de armata
Mesaje: 6070
Membru din: 15 Oct 2007, 12:29
Localitate: Cluj-Napoca

Mesaj de Ghita Potra »

Continuam cu un alt caz , tot din regnul animal , a celor necuvantatoare . Iata despre ce este vorba . Ieri dimineata la ora 7.44 m-am uitat pe geam sa vad ce mai este pe strada . Ca deobicei , in weekend, nu era nimeni pe strada . Era o liniste si o pustietate deplina , mai ales ca timpul era mizerabil , adica toata noaptea a plouat si mai continua usor , iar norii parca atingeau pamantul . Nici starea de spirit nu era mai buna . La un moment dat vad ceva ca un caine jigarit mergand in fuga pe trotuar , mirosind ceva cu capul in pamant . Intrigat , am inceput sa-l urmaresc . A trecut de locuinta noastra si s-a oprit in fata la vecinul , dar tot pe trotuar , mirosind , parand dezorientat , agitat si parca speriat , dand impresia ca ar fi haituit . Sta in loc cu gura cascata si limba scoasa , parca ar fi in toiul verii . A stat destul de multa vreme asa , nestiid incotro sa plece , avand timp suficient sa-l studiez . In primul rand , mi-a atras atentia supletea lui , aratand de parca ar fi fost scos dintr-o presa , cu parul zburlit , ud , dar un bot cu falci puternice si privire rea , impersonala . Cum asemenea animale am mai vazut cand eram acasa ., la locurile noastre fiind multe paduri , dar si la ZOO., in filme si carti , l-am recunoscut ca fiind un LUP, dar siguratic , alungat de haita sau din cei care isi simt sfarsitul si se insingureaza . Parca mi-a fost mila de el , dar o mila ponderata , stiind ce pagube produce si cat de feroce este . Era de culoare gri , cu urme de alb murdar , un corp suplu , o spinare flexibila , un gat gros si puternic , pe care era fixat un cap mare cu un bot mare si o gura mai mare ca la cainii obisnuiti .Picioarele si coada erau dezvoltate , permitand o alergare rapida , pe distante mari , dupa prada , conform destinatiei speciei . S-a dus la tomberoanele de gunoi ale vecinului , dar nu a prea gasit , continuand drumul pe cealta parte a strazii , unde erau niste obiecte , dupa care a disparut in gradina unui cetatean cu tufe multe , iesind mai departe prin gard , ca nu l-am mai vazut . M-am intrebat cum a aparut , deoarece pe strada nu gasim caini singuri , dar un lup . Raspunsul cred ca l-am gasit in modul cum s-a format orasul si dezvoltat el , pe fondul unor paduri seculare , care au fost defrisate pe masura dezvoltarii localitatilor . Cu exceptia unor zone vechi a orasului , cum este vechea capitala a provinciei , orasul NEW WESTMINSTER , apoi a zonei cu blocuri inalte numita DOWNTOWN si a catorva centre de dezvoltare cu blocuri inalte , unde s-a defrisat aproape tot , in celelelte zone s-a defrisat functie de necesitati , ramanad zone nedefrisate destul de intinse , formand un complex de parcuri naturale si zone verzi ,care pentru un calator neobisnuit cu asemenera situatie , da impresia unor paduri continui , , casele fiind in poiene . Cu exceptia zonelor controlate , in celalte locuri , da impresia unui oras dominat de verdeata , si asa este in multe locuri . Nu mai vorbesc de rapele , viroagele , baltzile , zmarcurile care au fost ocolite de constructori, ele fiind asa de la TATA NOE .In acele zone este si periculos sa se intre , nestiind ce il asteapta pe indraznet . In aceste conditii , are unde sta , avand un habitat restrans dar suficient pentru asemenea animale . Daca tinem cont ca muntii sunt la marginea orasului , asa cum ar fi dincolo de GILAU , unde am fost dus de fiul meu sa vad , dar nu am vazut decat salbaticie , traversata de o sosea superba , dar in curbe si serpentine continui , existenta unei salbaticiuni in oras , dar nu in centru ci mai catre margine , asa cum este DAMBUL ROTUND , CALEA OASULUI la CLUJ , este plauzibila , mai mult chiar ,cautand resturi dar si animale domestice prin curti , sau salbaticiuni mai marunte din tufisurile orasului . Daca aici , in privinta gradului de pericol de a circula noaptea , este mai mare din partea animalelor salbatice decat al oamenilor , la Cluj este invers .Aceasta este parerea mea , dar nu am verificat-o personal , la ore mici , ci doar seara . de la si la autobuze sau la si de la scoala . Asta am, vazut , asta v-am relatat-o , cam plicticoasa dar interesanta prin consideratii , care pot fi mult mai multe , dar suficiente pentru a motiva o intamplare . Aici vremea este arhi-extra -ultra -mizerabila , care mi-a adus amortirea unui picior dar si a partii stangi a corpului . Ce va fi , va fi , dar continui sa fiu optimist . Cu drag , la toti -- Bunicul
Rezolvaţi online sute de şarade
Puteţi încerca şi Pontes Şarade, o aplicaţie pentru Android cu toate şaradele de pe acest forum
Ghita Potra
General de corp de armata
Mesaje: 6070
Membru din: 15 Oct 2007, 12:29
Localitate: Cluj-Napoca

Mesaj de Ghita Potra »

.... In rest, toate bune, oable ca un covrig si bune ca pelinul, dar mergem inainte. Timpul s-a curvit de tot, specific unei toamne canadiene, dar nu este rau inca, care va veni bistos, chiar daca nu-l dorim. Abea astept sa vina maine, Joi, sa vizionez VOCEA POPULARA de pe TVR3, de la TIMISOARA si Vineri de la CLUJ, iar SAMBATA, emisiunea VINE CJUJU PE LA NOI cu SERGIU VITALIAN VAIDA, tot pe TVR3.Cand poti, te rog procura si trimite melodia CETERAS CU ARCUSU, cantata de RAUL OLTEAN. Ti-am scris de RATONI.Aici in gardurile astea vii, in smarcurile din jur traieste o colonie de asemenea animale cu o blana splendida si care zilnic, dimineata ne face vizite. Este vorba de 5 ratoni, de diverse marimi si generatii, care mananca alunele cazute din alunul din spatele casei,scurma gazonul dupa diverse fiinte din pamant, si, ce este mai important, pandesc veveritele si pisicile pentru a le ataca si devora. Sunt animale puternice pentru marimea lor cat un miel mare. In rest, in copacii din jurul casei, domona ciorile, mierlele si o pasare care seamana cu cucuveaua dar nu-i cucuvea. Tom si Jerry, zilnic isi fac programul, unul in spatele celuilalt, iar in casele din jur, toti isi fac programul lor, aproapa fiecare casa fiind de alta etnie, unii mai sociabili, altii, de-a dreptul uraciosi, atat la comportare dar si la vedere. Eu mi-am modificat ceva din greutate, dar in plus,.S-ar putea ca asta sa-mi fie sortit, sa duc dupa mine kile in plus si tot ce urmeaza de aici.
Salutari cu dragoste intregii dinastii, s-auzim numai de bine si DOAMNE AJUTA.
--Bunicul.
Rezolvaţi online sute de şarade
Puteţi încerca şi Pontes Şarade, o aplicaţie pentru Android cu toate şaradele de pe acest forum
Ghita Potra
General de corp de armata
Mesaje: 6070
Membru din: 15 Oct 2007, 12:29
Localitate: Cluj-Napoca

Mesaj de Ghita Potra »

Salut Ghita.
Cam asa este,unii fac cam cum ii taie capul si nu dupa necesitati, lege sau bun simt. Vreau sa continui sa scriu cate ceva din sacul cu amintiri. Desi este vechi, uzat, carpit, crapat si recarpit, totusi mai gasesc cate ceva in el, care, daca nu sunt de prima mana, sunt totusi, interesante. Voi continua sa relatez niste amintiri cazone, dintr-o epoca apusa, cu protagonisti care poate nu mai sunt, decat o parte din ei si imprastiati prin toate cele zari ale tarii, dar si prin lume, dupa cum a batut vantul si necazurile. Actiunea se petrece cam la vre-o doi ani, dupa chestia cu purtatul sepcilor si caciulilor, dar vara, chiar la mijlocul verii, intr-o zi superba de vara, calda, chiar molesitoare. Intr-una din aceste zile, cam cu o ora si chiar mai mult inainte de terminarea programului de instructie, gornistul unitatii suna din rasputeri adunarea unitatii, insistent si in mai multe locuri, pentru ca sa auda tot natul. Era un fapt cam neobisnuit, ceva deosebit, deoarece asemenea adunari ad-hoc se ordona numai in situatii deosebite, cand s-a intamplat ceva sau urmeaza sa se intample. Tot efectivul lasa treburile si se indreapata spre platoul de adunare, unde se facea adunarea zilnica a unitatii la inceputul zilei de instructie sau la ocazii deosebite. Toti se intrebau ce-o fi, care este cauza, dar nimeni nu stia, inclusiv gornistul si personalul de serviciu din acea zi, insa misterul se va lamuri curand. Dupa apelul de rigoare pe linie ierarhica, privind prezentii si absentii, apare comandantul unitatii, domnul fost colonel, avansat de curand general, care primeste raportul, asistenta asteptand sa afle cauzele adunarii. Intr-o liniste deplina din partea asistentei, adica efectivul unitatii in corpore, domnul general incepe sa ne vorbeasca, spunana cam asa :-Citez din memorie :" De cand sunt la comanda, v-am condus foarte bine, dandu-mi toata silinta in acest sens. Dar de atata munca, am obosit si simt nevoia sa ma odihnesc, pentru a prinde noi puteri si sa va conduc si mai bine, asa ca ma duc in concediu. In concediu, ma voi odihni in asa fel, ca la inapoiere sa va conduc cu o asa energie si hotarare, cum nu ati mai vazut, in asa fel incat sa obtinem succese si mai mari si sa fim numai in frunte. ". La auzul acestor cuvinte, lumea a inceput sa foiasca, dar discret, stiind cat de darnic este domnul general la pedepse. Totusi, prin spatele formatiilor adunate, lumea a inceput sa ma si susoteasca, care s-au transformat, progresiv, in rasete, discutii ironice, chiar si injuraturi, cu inceput de destramare a spatelor formatiilor. Murmurul a inceput sa se transmita pana in fata, fapt observat si de comandant, domnul general., care intrigat si cu un inceput de nervozitate a intrebat ce se intampla. Pentru a salva situatia, unul din formatie cu o reactie de interventie si raspuns rapid, striga din formatie, :"Domnule general, suntem deosebit de bucurosi ca mergeti in concediu si veti veni sa ne conduceti numai foarte bine si vom obtine succese mari de tot "La acest raspuns, domnul general, a aprobat satisfacut, onorandu-ne cu o cuvantare lunga, anosta, plictisitoare, semannd cu orele de dirigentie din liceu. Cum linistea volens - nolens s-a restabilit, cuvantarea domnului general a indus o stare de plictiseala,care a dus la oftaturi de sila, cascaturi involuntare sau simulate, vorbe in soapta nefavorabile dumnealui, chiar si apostrofari asa cam in barba, dar vizibile. Toata aceasta chestie a durat cam o ora. Dupa adunare, discutiile au continuat atat in cazarma, cat si in zona rezidentiala destul de multa vreme. Cu tot respectul pentru functie si grad, iesiri de acest gen au mai fost, dar mai putin vizibile, aceasta intamplandu-se cand preaplinul de sine face casa buna cu prostia, supraevaluandu-se. Acestea sunt rude bune cu interventiile cuiva a carui gura vorbeste atunci cand el nu este acasa. La inapoiere. perlele s-au repetat, cu aceleasi efecte sonore din partea asistentei.
Sanatate la toata lumea --bunicul.
Rezolvaţi online sute de şarade
Puteţi încerca şi Pontes Şarade, o aplicaţie pentru Android cu toate şaradele de pe acest forum
Ghita Potra
General de corp de armata
Mesaje: 6070
Membru din: 15 Oct 2007, 12:29
Localitate: Cluj-Napoca

Mesaj de Ghita Potra »

Continuam cu seria de intamplari, unele de demult, altele recente.
De data aceasta relatez doua intamplari hazlii, sau asa le consider eu ; dar imi vei scrie cum sunt, dupa ce le vei primi. Prima intamplare se numeste CASTRAVETELE. Intamplarea s-a petrecut acum 52 sau 53 ani, toamna tarziu. Eu nu am fost de fata, dar intamplarea a facut ocolul tuturor unitatilor din oras, si ea, ca amintire, dainuie si acum.Iata despre ce este vorba. La Restaurantul Militar Cluj, care functiona ca mare afluenta de consumatori, la parterul si subsolul CERCULUI MILITAR < pe atunci CASA ARMATEI, era un ospatar in varsta, aproape de varsta pensionarii, de etnie maghiara, numit si cunoscut de toti sub numele de FERI BACSI. Vorbea limba romana cu accent si greseli, dar era simpatizat de toti, fiind serviabil, politicos, rabdator si corect. El mai indeplinea si functia de SEF DE SALA, care avea atributii de a dirija ospatarii si a lua unele comenzi cerute peste rand de la ospatari si care nu aveau timp de asa ceva, totodata trebuia sa imtervina pentru a se aplana unele conflicte si nemultumiri. Dupa cum vorbeau martorii oculari, care erau ofiteri mai vechi dacat mine si obisnuiti cu localul, la un moment dat, o doamna de la o masa din spatele salii, a cerut un castravete, sau mai multi, care i-a comandat dar nu i s-au adus. Serviabil si prompt, Feri Bacsi, striga dintr-un colt al salii, peste toata sala sa se auda ca cererea va fi satisfacuta, catre un ospatar aflat liber in partea opusa, sa aduca castravetele doamnei la masa din spatele salii. Din necunoasterea corecta a limbii romane, a spus cu totul altceva, si anume aratand spre doamna respectiva spune cu voce tare catre ospatar :" UN CASTRAVETE LA DOAMNA IN FUND ". Se povesteste de martorii oculari, ca la auzul acestor cuvinte, sala, dupa un moment de uluire, izbucneste in hohote de ras care a durat multa vreme. Acest incident a fost subiect de discutie toata seara, iar dupa aceea, subiect de can-can, ani in sir in toata garnizoana. Dupa ani multi de la acest eveniment, fiind cu niste amici la un spritz, a aparut si Feri Baci, care l-au poftit alaturi de noi. Discutia s-a axat pe acest incident, facandu-se haz, impreua cu dumnealui, ca o intamplare hazlie,tonica si care a intrat in patrimoniul de intamplari din garnizoana. A doua intamplare o numesc INJURATURA INOFENSIVA, si are loc acum 52 ani. La subunitatea in care eram incadrat, aveam coleg pe un locotenent de etnie maghiara pe nume KEREKES STEFAN, zis PISTA, care vorbea, ca si Feri Bacsi, destul de rau romaneste, incorect si cu accent. In procesul de instructie, avea obligatia sa faca niste calcule si sa verifice calculele facute de oamenii din subordinea sa, obligatie de care s-a achitat stralucit. La una din aceste verificari, a asistat si comandantul regimentului, un foarte bun militar si specialist, si, ca orice oltean, orgolios si impulsiv. Cum si PISTA era un tip orgolios, meticulos si pedant in ceea ce face, in acel moment si-a dat toata silinta sa faca calculele cat mai bine si corect. Comandantul regimentului, insotit de subordonatii pe linie ierarhica, se opresc in dreptul lui Pista si asteapta raportul cu rezultatul verificarii, dar acesta tace si tot verifica si mormaie ceva nemultumit. Asistenta asteapta si iar asteapta. La un moment dat Pista izbucneste vocal si nervos, pronuntand cuvintele : " FU--TI PI---A MATII, DOMNULE COLONEL < NU IESE CALCULELE ". Colonelul om la 45 ani, neobisnuit cu asemenea iesiri, isi iese din rabdari mai, mai sa-l ia la bataie pe Pista al nostru, Intreband : " DE CE MA INJURI LOCOTENENTE ? ", la care Pista raspunde :"EU NU VA INJUR, CI SPUN CA P---A MATII, CA NU IESE " > intamplarea era sa se trasforme in conflict, cand unul din anturajul colonelului, ii spune mai soptit, ca locotenentul nu stie bine limba romana si a injurat aparatul ca nu ieseau calculele. Cu aceasta, incidentul s-a inchis, dar tensiunea si vorbele din unitate au continuat multa vreme. Eu, in calitate de coleg de subunitate cu Pista, eram obisnuit cu expresii de acest gen si nu mai luam in seama nici o iesire, din necunoasterea corecta a limbii romane. Acestea am avut de scris cu aceasta ocazie, urmand incet-incet si altele, cu diferite tematici. Salutari cu drag la toti din dinastie si nu numai, cu drag si tot binele din lume.
Aici,timpul este urat si rece.
Cu drag - Bunicul.
Rezolvaţi online sute de şarade
Puteţi încerca şi Pontes Şarade, o aplicaţie pentru Android cu toate şaradele de pe acest forum
Ghita Potra
General de corp de armata
Mesaje: 6070
Membru din: 15 Oct 2007, 12:29
Localitate: Cluj-Napoca

Mesaj de Ghita Potra »

Acum iti scriu din cele ce s-au intamplat pe aici si, la care am fost participant direct sau indirect. Prima problema : In data de 10 octombrie a avut loc ZIUA RECUNOSTINTEI, sau cum se spune pe aici THANKS GIVING DAY.Este zi nelucratoare si are loc anual la aceasta data. In aceasta zi, populatia Canadei, aduce multumiri si isi manifesta recunostinta pentru primii locuitori ai Canadei, emigrati din Europa pe la anul 1510. Datorita conditiilor meteo grele, au intarziat sa ajunga la timp pe pamantul LUMII NOI, prinzandu-i timpul urat pe ocean si intampinand mari greutati. Ajunsi pe uscat, s-au stabilit pe malurile fluviului Sfantul Laurentiu si la gurile lui, incepand de la Oceanul Atlantic si spre interiorul continentului. Cum pe ocean au fost furtuni mari, au pierdut cele mai multe din provizii, animale si seminte, ajungand la mal aproape fara nimica. Cum ierna a sosit devreme, riscau sa moara de foame. Cu ajutorul populatiei locale, au trecut cu greu iarna, incepand noul sezon cu bine. Pentru a celebra acest eveniment, adica salvarea lor de la pieire, au hotarat ca in fiecare an, in aceasta zi sa aduca multumiri CELUI DE SUS, ca i-a ajutat si au scapat de iarna aceea groaznica. De atunci, aceasta zi se sarbatoreste in fiecare an, fiind nelucratoare. In aceasta zi, nu se mananca altceva la pranz decat curcan. Asa a fost si la noi in casa., cand Lavinia a cumparat un curcan mare cat curcanul luat de bunica la un An Nou, numit BISMARK, si de care am scris cu ceva vreme in urma. Fiind timp frumos, gratarele au mers din plin, fiind un miros general de carne fripta. La noi, totul s-a petrecut in casa, fiind foarte frumos. Seara au fost focuri de artificii, din mai multe locuri, asa cum este in Cluj, in PIATA AVRAM IANCU. Tot aceasta zi este si ZIUA EROILOR cazuti in razboaiele pentru independenta Canadei, precum si in cele doua razboaie mondiale si cel din Coreea.Au avut loc adunari comemorative in capitala si la provincii, precum si in marile orase. Au avut loc transmisii de la cimitirele ostasilor canadieni cazuti in Europa, pe teritoriul Frantei, Belgiei, Germaniei, depuneri de coroane de flori la monumentele acestor eroi, asa cum a fost la monumentul din capitala federala si a provinciilor. Am urmarit la TV, evenimentele din oras cat am putut vedea si intelege. Nu am vazut nici o obiectie privind perceptia despre acesti eroi, din contra, a fost o manifestare plenara a recunostintei fata de ostasii canadieni, cazuti pe campul de onoare. Daca ne referim la monumente, doar in capitala provinciei British Columbia, este un monument impresionant al eroilor, de inaltimea lui Mihai Viteazu din Cluj, alaturi de alt monument maret, acela al REGINEI VICTORIA, intemeietoarea de fapt a statului canadian unitar, ca parte a IMPERIULUI BRITANIC. In orasul unde ma aflu, este monumentul eroilor din Vancouver, reprezentand un soldat echipat de lupta, in lupta la baioneta. Pe soclu sunt trecuti toti cei cazuti de aici, in razboaiele de care am pomenit. Am remarcat participarea in masa a populatiei la manifestarile de la monumente si de la serbarile care au avut loc. A doua problema :Saptamana aceasta a fost in Vancouver fostul lider sovietic, MIHAIL GORBACIOV. Cu aceata ocazie a avut loc un miting la o arena de hochei, numita ROGERS. Au participat aproape 2000 de oameni, din care multi copii de la scolile din oras, veniti prin mobilizare, ca la noi candva. Din cate mi-a spus nepotul meu, Gorbaciov a tinut o cuvantare lunga in limba rusa, fiind tradusa in engleza de un translator. Nu a inteles prea mult din cuvantare, dar a retinut ca are 80 ani nascut in 1931. In final li s-a dat cate o carte si niste maruntisuri scolare. Cam atatea despre astea. Vor urma si altele, cunosccute dar le actualizez. Referitor la cifra 11 si ce mai scrie acolo, am trimis materialul primit ca sa-ti dai parerea.
Sanatate la toata dinastia Potra si nu numai, fericire si numai bine.
--Bunicul
Rezolvaţi online sute de şarade
Puteţi încerca şi Pontes Şarade, o aplicaţie pentru Android cu toate şaradele de pe acest forum
Ghita Potra
General de corp de armata
Mesaje: 6070
Membru din: 15 Oct 2007, 12:29
Localitate: Cluj-Napoca

Mesaj de Ghita Potra »

Timpul pe aici s-a racit shi el, dar temperaturile sunt pozitive, cu minime, deocamdata in jur de cinci grade si maxime de pana la14 grade, cu perspective de a scade la 10 grade. Timpul astazi este frumos, la fel shi maine, apoi incepe sa ploua. Una peste alta, octombrie este destul de frumushel, pana acum. Vreau sa completez emailul de ieri cu alte cateva idei. Relativ la ZIUA EROILOR, la televiziunea canadiana este o emisiune de istorie, dedicata luptelor purtate de armata canadiana de-alungul istoriei sale, in special in cele doua razboaie mondiale, numita " PENTRU REGE SI TARA ", pe engleza, cum apare pe ecran numita "FOR KING &COUNTRY".Un reporter a trecut prin toate cimitirele canadiene din Europa, dar nu aseara. Aseara a prezentat mormintele militare din Canada shi memorialele din cateva locuri, cum sunt cimitirele miltare shi memorialele de la Montreal, shi cel de la HALIFAX, unde se afla nishte impunatoare monumente, pe care sunt trecute numele celor inmormantatzi acolo. A mai aratat participarea aviatiei canadiene la BATALIA ANGLIEI, cu imagini originale shi marturii ale celor ce mai sunt in viatza. Totodata a mai prezentat luptele purtate de marina canadiana in zona Halifax, in special cu submarinele germane shi navele germane ajunse pana aici. A mai prezentat pregatirea convoaielor americane shi candiene care transportaau tehnica si materiale catre sovietici, in razboiul mondial trecut si riscurile ce au existat in aceste operatiuni. Ce bine ar fi daca shi la noi ar fi asemenea emisiuni. In alta ordine de idei, itzi relatez un caz unic, intrat in cartea recordurilor. De curand, a avut loc MARATONUL DE LA TORONTO. Nu ma refer la numarul mare de participantzi, ci la faptul ca la maraton a participat o persoana de o suta de ani, de nationalitate indiana,. A fost aratat in chilotzi, adidashi, maieu, iar in cap avea nelipsitul turban shi barba lunga cu mustati pe masura, toate albe de scurgerea anilor. Era slab, numai piele si os, dar muschiulos. Interesant este ca a inceput sa alerge la varsta de 89 ani, dupa decesul sotziei. Numele acestui cu adevarat erou, este FANJA SINGH, si a parcurs cei 42 km. si 195 metri in intregime. A fost dat la televiziune dar si pe tabloul principal de pe internet, alaturi de alti particapanti, unii din ei persoane in varsta.
O intrebare am si anume daca computerul dumitale primeshte materiale muzicale shi le sonorizeaza.
Doresc la totzi, dinastie shhi nu numai, tot binele din lume, pace shi sanatate. -Bunicul.
Rezolvaţi online sute de şarade
Puteţi încerca şi Pontes Şarade, o aplicaţie pentru Android cu toate şaradele de pe acest forum
Ghita Potra
General de corp de armata
Mesaje: 6070
Membru din: 15 Oct 2007, 12:29
Localitate: Cluj-Napoca

Mesaj de Ghita Potra »

Salut Ghita!
Asa cum am scris, iti trimit un email inspirat de ultimele evenimente rutiere din tara, care, sa fiu cinstit, m-au ingrozit. Este vorba de tragicul accident comis de HUIDU, dar si alte cateva cam la fel de grave, prin nerespectarea si incalcarea sistematica de catre soferi si pietoni a regulilor de circulatie rutiera si pietonala, precum si a celor de convietuire stradala. Am ajuns sa-mi fie deosebit de rusine cand suntem clasificati pe locul prim in Europa la accidente rutiere si conflicte grave, duse pana la omucidere, de catre grupuri si persoane care dupa asemenea acte de o gravitate extrema, nu ar trebui sa mai fie niciodata printre noi, dar sunt tolerate intr-un mod cu totul condamnabil. In acest fel, siguranta cetateanului, dar mai ales a celor in varsta este periclitata serios, nu numai noaptea, cand eu nu as mai avea curaj sa ies pe strada, pe distante cat de scurte, dar si ziua. Cat am fost acasa, mi s-au intamplat lucruri, care imi creeaza o stare de teama si insecuritate in general. Daca mi s-ar intampla ceva rau, sunt convins ca s-ar aplica principiul ca "de vina este mortul, cel batut, cel pagubit, cel inselat, cel mintit "iar dreptatea in justitie sa fie de partea celor cu bani si care impinge cat mai multi bani - motiv pentru care nu am incredere in aceasta. Din acest motiv, PREVEDEREA este cea mai buna. Fata de acesta situatie alarmanta, aici, in CANADA, situatia este cu totul alta. Desi nu se poate absolutiza, aici, regulile de circulatir rutiera si pietonala sunt respectate de imensa majoritate a populatiei. Lipseste acea agresivitate specifica situatiei de la noi, cand din motive absolut minore sau fara nici un motiv, bataile, loviturile si vorbele dure si obscene sunt curente si au devenit obisnuinta. In circulatia rutiera, am observat ca se conduce preventiv, se respecta indicatoarele de circulatie, se respecta vitezele, distantele, si depasirile. Am observat ca, desi sunt autostrazi, cu mai multe benzi pe sens, se circula in coloana, cu viteza, care uneori este sub cea legala. Se intra si se iese din coloana in functie de necesitati. Nu am vazut altercatii intre soferi, iar semnalele si dispozitiile politiei sunt respectate, fara comentarii. Spre deosebire fata de aici, la noi, politistii sunt injurati, etichetati, bruscati, loviti, omorati, schiloditi, fara ca cei vinovati sa pateasca ceva, scapa cei cu bani, iar vinovati sunt tot cei saraci, neajutorati sau cei cu dizabilitati. Cu atat mai mari sunt diferentele in relatiile dintre soferi si pietoni. La trecerile pentru pietoni dar si la traversarea strazilor prin locuri nemarcate, soferii opresc la distante regulamentare sau la distante respectabile, pornind de pe loc, dupa traversarea strazii de catre pietoni. Relatii civilizate sunt si cu ocazia transportului in comun, unde nu am observat ciocniri intre calatori si intre calatori si soferi, din contra, cuvinte amabile, care pentru mine, un neavizat, mi s-au parut curioase. Aproape toti calatorii, saluta soferul la urcarea in autobuz dar si la coborare, iar intre calatori scuzele pentru micile deranjuri sunt obisnuite. Sunt respectate cu strictete regulile si drepturile persoanelor cu dizabilitati,care folosesc mijloacele de transport in comun. Acestor persoane si femeilor cu copii sau gravide, au prioritate la urcare si coborare dar si la ocuparea locurilor rezervate in mijloacele de transport. Relatiile pietonale sunt respectate si ele in aceeasi masura. Nu am vazut altercatii intre pietoni si intre pietoni si soferi, doar civilizatie si buna purtare. Tot ce am relatat nu le spun ca basme, ci le-am trait si vazut. Daca in Cluj, mi-e oarecum teama sa circul, atat ziua dar in special noaptea, aici circul fara nici o teama, cu unele rezerve noaptea, generate de intuneric dar si de varsta. Cam astea am vrut sa scriu, ceeace am facut.
Salutari cu drag la toti cei de acasa, numai bine si sanatate. DA DOAMNE BINE.
--Bunicul.
Rezolvaţi online sute de şarade
Puteţi încerca şi Pontes Şarade, o aplicaţie pentru Android cu toate şaradele de pe acest forum
Ghita Potra
General de corp de armata
Mesaje: 6070
Membru din: 15 Oct 2007, 12:29
Localitate: Cluj-Napoca

Mesaj de Ghita Potra »

De mult timp ma gandesc sa-ti scriu despre un mod de viata specific englezesc, transmis si la urmasii lor din Canada. Este vorba de dragostea de iarba tunsa scurt si de flori. Cum la noi nu este acest obicei, la primul contact cu acest obicei, am simtit un mic soc - placut, reconfortant,dar, care acum, la mine incepe sa dispara, devenind obisnuinta. In fata caselor, fie din zona rezidentiala sau la institutii publice sau private, este delimitata o zona, de marime variabila, cultivata cu iarba, care nu este lasata sa creasca, ci imediat ce creste sau dupa ce creste un pic, proprietarii locuintelor sau administratorii de blocuri, de locuinte sau de institutii, tund iarba cu masini anume, care apoi, este evacuata la gunoaie, odata cu resturile menajere si deseurile reciclabile. In acest fel, terenul din fata caselor arata deosebit de frumos, curat si ingrijit. Gazonul pe toata portiunea poate ramane numai cu iarba sau poate fi, la fantezia proprietarului, completat cu ronduri de flori sau arbori si arbusti ornamentali, de un colorit divers, functie de anotimp. De regula pe gazon se fac ronduri de flori cu flori de de sezon sau numai culoare verde, care sunt verzi tot timpul anului,asa cum sunt si pe la noi. Si eu, cum ma ocup de gazon, il tund la fiecare 2 la 3 saptamani, uneori si mai repede, dar trebuie sa tin cont de vecini. Unii din ei au contracte cu firme de curatenie, care, cam la 2 saptamani, tund gazonul, oricat de mic ar fi. Deci gazonul ar fi un specific. Alt specific sunt existenta gardurilor vii, din plante arboricole ornamentale vesnic verzi, in special ficusi, tuia, copacei cu tepi, care cultivate si intretinute an de an, devin de netrecut pentru oameni, dar nu si pentru animale, unde gasesc refugiu si cuib aici. Langa mine este un vecin care are pe 2 laturi al domeniului sau, un gard inalt de peste 4 metri, care se poate taia numai cu scara.Altele se indeasa si latesc de ajung la o latime de peste 2 metri, asa cum am vazut in mai multe locuri. Sunt frumoase dar greu de intretinut. In fata caselor in stanga si dreapta scarilor, la coltul caselor,si a domeniului, dar si in fata gardurilor de la gazon, care au garduri, sunt copaci ornamentali sau tuia de forme curioase, ca sfera, cilindru, con si trunchi de con, elipsoid si alte forme ce tin de fantezia si dragostea proprietarului pentru asemenea ornamentatii. Vreau sa relatez un colt de natura, unde proprietarii acestui sector au facut minuni de frumusete. De cativa ani trec pe langa niste case situate pe 12th.Ave.BURNABY,in drum spre scoalasi inapoi,unde raman si admir,din mai pana in noiembrie o frumusete de aranjament. In primul rand, la numarul de casa 7545, proprietarii, niste chinezi, anual transforma curtea in rai, in sensul ca planteaza foarte multe dalii, de coloritul si marimea cea mai diversa. Am numarat la 60 cuiburi de dalii, si cam 20 de culori si compozitii de culori,intr-o ordine care iau ochii.,de multitudinea celor de la Gradina Botanicadin Cluj. Pe mine m-au vrajit, dar si se munceste serios pentru aceasta frumusete. Pe langa aceasta, in fata peretilor frontali ai caselor, prin constructie, sunt zidite jardiniere, care sun populate cu cele mai diverse si frumoase combinatii, flori care se gasesc si la noi, dar nu in jurul caselor.Tot in drumul spre scoala, pe aceeasi 12th Ave, se gasesc 4 case tip, de aceeasi forma si marime, inglobate in flori, de toata frumusetea. De multe ori, cad pot, ma opresc si le admir. Odata, cand am trecut, am auzit o doamna ce iesea dintr-o casa ca aceasta, salutandu-ne romaneste, dar de atunci nu am mai vazut-o. Tot aici, in oras, se afla amenajate un numar impresionant de parcuri, amenajate pentru copii, dar si pentru picnicuri, pentru doritori. O caracteristica, care la noi nu exista, este marea bogatie de arbori plantati pe strazi, in parcuri, pe gazoane, in curtile din spatele caselor, dar si zone virgine, ramase asa de la natura, unde sunt gropi, rape, smarcuri si mlastini, unde este periculos sa se intre. Spre deosebire de la noi, toate parcurile sunt deschise pentru a se sta pe gazoane, a se petrece, dar - atentie -la plecare, se lasa curat si ordine. In fata caselor v, desupra scarilor, sunt agatate jardiniere, multicolore, cu un aranjament ikebana deosebit. La fel sunt si la garaje sau porti, dar nu se poate generaliza.Pe unele strazi, sunt atarnate jardiniere cu flori, multe din ele agatatoare, ceace da o nota pitoreasca orasului. Mai sunt multe, avand de gand sa scriu mai multe si colorat, dar cum mintea mea, acum, este pe bigudiuri, trebuie sa ma multumesc cu ce pot scrie acum.Trebuie sa reiterez ideea ca intarzierile se datoreaza doar existentei mintii pe bigudiuri sau o stare medicala deosebite. Mai pot fi situatii, cand calculatorul este ocupat de nepot, situatie in care trebuie sa-i dau prioritate.
La toti cu multa dragoste. Il rog pe domnul Potra sa nu uite de carduri si de recensamant.
DOAMNE AJUTA.-Bunicul.
Rezolvaţi online sute de şarade
Puteţi încerca şi Pontes Şarade, o aplicaţie pentru Android cu toate şaradele de pe acest forum
Ghita Potra
General de corp de armata
Mesaje: 6070
Membru din: 15 Oct 2007, 12:29
Localitate: Cluj-Napoca

Mesaj de Ghita Potra »

Multumesc de mesaj.
Continuam cu un nou mesaj dar de alta factura, cum nu am mai scris pana acum. De vre-o 3 ani, nepotul meu, urmeaza ore de pian la o profesoara de la un colegiu din oras, numit Douglas College. Mergand atata vreme pe acolo, observ ce mai este afisat pe pereti, in masura in care inteleg. Lectiile de pian le face in sectorul muzical al scolii, la etajul 3 Nord, unde sunt camarute tip boxe, unde sunt piane, pentru lectii individuale, dar nu asta este tema. Mergand pe coridorul spre camera unde face lectiile de pian, la un moment dat am observat un pliant, frumos lucrat, pe hartie extravelina, fixat pe un perete al coridorului, in dreptul camerelor 3242 ; 3243 ; 3244, unde coridorul face un cot. L-am citit de mai multe ori si parca nu imi venea sa cred ce se scria despre tara noastra. Pliantul este de natura istorica si reprezinta intr-un mod sintetic, miniaturizat, hartile diferitelor state si culturi din diverse epoci istorice, de la inceputul omenirii si pana in 1918, dupa care pliantul se intrerupe. In perspectiva istorica, sunt prezentate civilizatiile si statele egiptene, caldeene, asiriene, chinez, indian,persan, statele si cultura greaca, imperiul roman, imperiul otoman, imperiul lui Carol cel Mare, Imperiul German, cel Britanic, Imperiul Incas si Aztec, imperiul Rus, imperiul Habsburgic si apoi Austro - ungar, Regatul Maghiar, Europa in perioada 1914la 1918. Mai sunt perioade si zone dar nu le mai retin, dar pentru ce vreu sa scriu, ajunge. M-am uitat atent sa vad daca Romania este reprezentata in devenire istorica, dar am suferit o deceptie, aproape de soc. Pe hartile acestui pliant,doar in timpul imperiului Roman apare Dacia, anului 102, dar redusa la zona de sud-vest a tarii, restul fiind ocupat de popoare din est si nord, unele migratoare, asa cum apar aici, gotii, si unele popoare din est, care apar mai vechi acestei perioade. DIN ACEST MOMENT ISTORIC SI PANA IN PERIOADA 1914 -1918, nu mai apare nici o referire despre tara noastra, si nici despre nici un principat. In perioada aceasta de peste 1000ani si inainte de anul 102, noi nu existam, nu figuram nicaeri. Inainte de anul 102, cum apare pe pliant, in timpul marilor culturi antice, anterioare imperiului Roman, teritoriul tarii noastre si pe o arie intinsa in nord, sud si vest, apare ca locuit de sciti. Dupa acest pliant Dacii nu au existat. Imperiul Roman apare intins pana la Dunare. De la destramarea imperiului Roman si pana la ajungerea imperiului Otoman pe Dunare, spatiul actual al tarii noastre, al Bulgariei, o parte din Ucraina, Serbia, Ungaria, era cuprins - sa nu crezi - in HANATUL BULGAR --cum scrie acolo- BULGAR KHANAT. In continuare, suntem iar complet neglijati, aici fiind trecut ca este REGATUL UNGAR, pe o mare intindere in jur. -asa cum scrie pe pliant, UNGAR KINGDOM. Popoarele din jur, desi nu tot timpul, sunt nominalizate, cum sunt bulgarii si sarbii.Marile imperii din jur apar tot timpul acestei lungi epoci istorice. CONCLUZIA MEA :NOI SUNTEM IGNORATI, CA SI CUM NU AM FI EXISTAT.In perioada 1914 -1918 si dupa, apare conturul tarii din 1918 si scris ROMANIA, dar si aici este un clenci mare. Pe fond, apar tarile si imperiile de dinainte de RAZBOIUL 1 MONDIAL, colorate ca atunci, peste care s-a trecut conturul noilor state formate, ca Romania, Cehoslovacia, Yugoslavia.REFERITOR la tara noastra, apare clar faptul, dupa autorii pliantului, ca tara noastra s-a format prin teritorii rupte din IMPERIUL AUSTRO-UNGAR SI REGATUL MAGHIAR - chiar daca ma repet - cam 0 treime, reprezentand Transilvania, dupa schema, iar doua treimi, reprezinta teritoriul rupt din imperiul Tarist, care este teritoriul Vechiului Regat. Din reprezentare, rezulta ca suntem un stat creat artificial, in urma razboiului. Ma simt lezat profund, deoarece pliantul a fost facut, ori de necunoscatori, ori de rau intentionati. Se vede ca propaganda istorica a tarilor din jur a fost activa, cu tendinte benefice pentru ei, iar a noastra stat pe loc,ocupandu-secu altceva, in toate perioadele existentei statului nostru. Nu am vazut manuale de istorie, dar cred ca asa se invata istoria si in scoli. Nu ma mira, ca atunci cand sunt intrebat si raspund de unde sunt, interlocutorii raman mirati si chiar nu stiu unde este Romania, sau nu au auzit de ea. Cu asa propaganda istorica, asa rezultate. Regret, dar aceasta este situatia de pe acel pliant. Nu am facut, dacat sa redau ceeace este ilustrat in acel pliant, expus in acel loc.
Timpul si sanatatea ca si ieri.
Cu multa dragoste la toti -Bunicul.
Rezolvaţi online sute de şarade
Puteţi încerca şi Pontes Şarade, o aplicaţie pentru Android cu toate şaradele de pe acest forum
Scrie răspuns