Licenta, Mobilier pentru persoane cu deficiente de vedere

Anunturi despre activitatile Pontes

Moderator: Manu

Alina.Salagean
Soldat
Mesaje: 7
Membru din: 07 Apr 2011, 20:38
Localitate: Brasov

Licenta, Mobilier pentru persoane cu deficiente de vedere

Mesaj de Alina.Salagean »

Buna,

ma numesc Alina, sunt din Brasov, si urmaresc cu mult drag si interes activitatea voastra pe forum. Mi-am facut curaj, si am deschis un nou topic, sperand din suflet, ca puteti sa raspundeti la cateva intrebari, si a ma ajuta sa va inteleg viata si necesitatiile voastre.

Incep prin a spune ca toate informatiile pe care sper sa le strangem impreuna, imi vor folosi la finalizarea proiectului de licenta, la care lucrez. Tema se numeste :design de spatiu privat pentru persoane cu deficiente de vedere.Eu sunt la facultatea de industria lemnului, si scopul meu in aceasta lucrare este de a realiza mobilier special pentru persoane nevazatoare.

Am facut un mic chestionar, la intrebari la care poate raspunde oricine, si de asemenea, sa vorbim deschis despre problemele reale pe care le intampinati la un mobilier, ce anume va este facil, cu ce va este greu sa va acomodati, cum ati dori voi sa fie mobilierul din jurul vostru.

Am lucrat la schite, si o sa va arat pe parcurs cum progreseaza proiectul meu. La sfarsit, as dori sa fie donat pentru voi, insa e un aspect pe care il discutam la sfarsit :) peste cateva luni.

Intrebarile suna asa:

1.Varsta dvs.
2.Ce probleme se ivesc la deservirea mesei?
3.Ce materiale va plac? Sau care sunt cele ce va provoaca disconfort?
4.Ce ajustari doriti sa realizati in incaperea in care locuiti?
5.Ce corpuri de mobila sunt necesare in camera dvs?

Nu este deloc necesar sa raspundeti la intrebari daca nu doriti sa le parcurgeti..insa v-as fi foarte recunoscatoare daca as afla putinul din necesitatiile , dorintele si inconvientele dvs.

Va multumesc pentru timpul acordat, stiu ca m-am intins mult, sper sa nu fi plictisit pe cineva :D

O seara placuta
Alina.Salagean
Soldat
Mesaje: 7
Membru din: 07 Apr 2011, 20:38
Localitate: Brasov

Mesaj de Alina.Salagean »

Am uitat sa precizez de ce am ales aceasta tema. acum 3 ani am aflat ca am glaucom. Mami, buni si matusa au, la mine s-a declansat de la o varsta inaintata, 20 de ani. Nu raspund ochii la tratament, tensiunea oculara e mult peste normala, respectiv 32. Mi-am permis sa va marturisesc asta, pentru a intelege mai bine implicarea mea.

Sunt constienta ca voi orbi, e un lucru ce nu poate fi evitat, operatia pe care trebuie sa o realizez nu va ajuta decat la incetinirea procesului. Asta daca va reusi :)

va multumesc pentru atentie
:P
Avatar utilizator
Manu
General de divizie
Mesaje: 4120
Membru din: 02 Feb 2007, 01:15
Localitate: Cluj-Napoca
Contact:

Mesaj de Manu »

Cred ca aici trebuie facuta distinctia intre nevazatorii care au vazut si si-au pierdut vederea si cei care nu au vazut deloc niciodata.

Nu mi-am pus niciodata problema ca ar trebui sa am in casa ceva accesibilizat in ceea ce priveste mobilierul, electrocasnicele, singurele adaptari pe care le am sunt:
Putin scoci la rotita de programe a masinii de spalat ca sa stiu cand este pe un anume program, apoi de la acea pozitie sa numar treptele pentru alte presetari.
La cuptorul cu microunde care e digital si nu are niciun buton pipaibil, am pus putin scoci pe unele dintre butoane, pe celelalte gasindu-le in functie de acestea.
In afara de electrocasnice, nu stiu exact ce adaptari ar putea exista, as fi curios de un exemplu, daca are cineva ceva aparte in ceea ce priveste mobila.
Aaa, era sa uit, probabil ca important este ca si intrerupatoarele sa fie in momentul cand becul e stins peste tot intr-o anume pozitie, asta in caz ca nevazatorul nu zareste lumina sau nu are dispozitiv de detectat lumina. Si aceasta din urma problema e usor rezolvabila fiind posibila memorarea pozitiilor On / Off ale fiecarui intrerupator din casa.

Eventual despre bucatarie s-ar putea vorbi mai mult.

Mult conteaza indemanarea nevazatorului in cauza, sunt multe nivele, am putea stabili chiar o scara de la 1 la 10 a abilitatilor, apoi de vazut ce adaptari ar trebui pentru cei de la level 3 pentru a putea face cu acestea ceea ce fac cei de pe scara 5 fara nicio adaptare etc... :)
Errare humanum est, sed perseverare diabolicum...
In forum linguae Latinae venite! (via est: www.limbalatina.ro)
I Tichir
Sublocotenent
Mesaje: 320
Membru din: 30 Sep 2007, 14:56

Mesaj de I Tichir »

Spre deosebire de persoanele cu handicap locomotor, deficientii de vedere nu au nevoie de un mobilier special.
Alina.Salagean
Soldat
Mesaje: 7
Membru din: 07 Apr 2011, 20:38
Localitate: Brasov

Mesaj de Alina.Salagean »

Va multumesc pentru raspunsuri, in special @Manu pentru detalii.

Eu consider ca orice incapacitate daca o pot numi asa, are nevoie de anumite ajustari pentru a face viata mai usoara. Mobila pentru copii, sau pentru centre speciale se poate regasi in descrierile mele . Este punctul meu de vedere, si consider ca se pot realiza lucruri frumoase in acest domeniu. Nu vreau sa para un gest jignitor,eu incerc sa vin cu ceva nou,sa inteleg mai bine aceasta lume, si sa o facem mai accesibila.

Va multumesc si pentru timpul accordat citirii acestui mesaj, si pentru implicare.Chiar doresc sa aflu adevarul venind din partea voastra.

Promit sa va arat rezultatul final, si sper din suflet, sa va placa, si sa va fie de folos.El va fi donat unui centru din Brasov pentru nevazatori.
Avatar utilizator
Manu
General de divizie
Mesaje: 4120
Membru din: 02 Feb 2007, 01:15
Localitate: Cluj-Napoca
Contact:

Mesaj de Manu »

Nu prea stim ce sa spunem, nu ne-am pus niciodata problema ca mobilierul ar trebui adaptat sau cum ar putea fi adaptat.
Fara un exemplu sau vreo idee cam despre ce e vorba... nu avem ce sa spunem. De obicei se adapteaza, cum spuneam, aparate si unelte.
Personal nu as vrea sa imi fie adaptata mobila in vreun fel pentru a nu-mi transforma casa intr-un muzeu sau loc de vazut curiozitati, macar cat se poate sa vina prietenii si sa li se para ca e cat de cat o normalitate.
Probabil ca sunt si nevazatori care nu se descurca in general singuri sub nici o forma, cu o mobilitate foarte redusa chiar si in casa, iar pentru acestia ar putea conta putin sa fie aranjamentul altfel, comod, fara riscul de a fi daramate lucruri...
Chiar nu imi dau seama ce ar putea insemna mobila adaptata.
Errare humanum est, sed perseverare diabolicum...
In forum linguae Latinae venite! (via est: www.limbalatina.ro)
IonPop
Colonel
Mesaje: 2166
Membru din: 02 Oct 2010, 17:55

Mesaj de IonPop »

Manu are dreptate. Adaptarea mobilierului ar putea fi relevanta eventual pentru cei care au probleme de mobilitate, deficiente de ordin locomotor, etc.

Dar daca tot a aparut o discutie despre mobilier, mie mi-ar placea ca mobilierul sa fie in general unul de calitate mai buna, adica:
- Scaunele asa zis ergonomice sa chiar fie ergonomice, dar se pare ca cei care le fabrica nici nu stiu de fapt ce inseamna "ergonomic", si banuiesc ca in fabricile in care se produc nu exista nici macar o persoana care sa fi urmat un curs despre ergonomie de macar 5 minute.
- Scaunele cu parti mobile nu trebuie sa scartaie!
- Nici o masa, pupitru, birou din lume nu ar trebui sa aiba o scandura verticala asezata dedesubt ca suport, in partea in care se aseaza cineva la acea masa (acea scandura lata de obicei de vre-o 10 cm). Ar trebui interzise prin lege!
- (Eu as interzice si suporturile pentru tastatura, dar asta este o alta problema.... :-)
- Firmelor de mobilier care vand paturi care scartaie ar trebui sa li se retraga autorizatia de functionare :-)
- Balamalele cu care se prind usile dulapurilor ar trebui sa fie macar de aceeasi calitate cu cele care se produceau in Romania cu 20 de ani in urma, din acelea prinse cu zeci de holsuruburi pe ambele parti, nu ca cele de astazi, care se prind cu doua holsuruburi si a caror rezistenta depinde doar de un surub.
- Ar trebui sa existe doar dulapuri care nu se inchid deloc cu cheie, si dulapuri care se inchid cu cheie care nu pot fi deschise decat cu acea cheie pe cat posibil, nu cum se produc astazi dulapuri ce folosesc niste incuietori cu doar 5 - 6 modele de chei, incat este ca si cand nu ar avea cheie deloc, ba daca se forteaza foarte foarte putin, se pot deschide si fara cheie deloc.
- Mobilierul de bucatarie ar trebui sa aiba suprafete bine melaminate sau cu suprafete acoperite cu substante chiar mai rezistente, cam cum sunt acoperite de exemplu masutele de la MacDonalds.
- Dulapurile de haine ar trebui sa aiba suporti pentru bara de care se agata costumele din metal, sau lemn dur, nu din plastic cum se fac in multe cazuri.
- Usile dulapurilor ar trebui sa se inchida relativ ermetic, nu cu spatii intre usa si dulap de cativa milimetri.

etc
Avatar utilizator
Manu
General de divizie
Mesaje: 4120
Membru din: 02 Feb 2007, 01:15
Localitate: Cluj-Napoca
Contact:

Mesaj de Manu »

Acuma sunt curios, ce e cu suportul pentru tastatura? Ca eu sunt obisnuit cu el incat mi s-ar parea rau sa nu fie... :)
Errare humanum est, sed perseverare diabolicum...
In forum linguae Latinae venite! (via est: www.limbalatina.ro)
Alina.Salagean
Soldat
Mesaje: 7
Membru din: 07 Apr 2011, 20:38
Localitate: Brasov

Mesaj de Alina.Salagean »

Inteleg ca nu aveti aceleasi preocupari, vise , asteptari si idealuri.Mai realizez, trista, ca voi considerati proiectul meu ca fiind neinspirat ce incearca sa va ingreuneze viata.NU, nu doresc sa va transform casa intr-un muzeu, nicio clipa nu am dorit sa va jignesc, si imi cer iertare daca acest subiect va deranjeaza.

Eu una, cred in frumusetea acestui studiu, si imi pare rau ca nu va pot arata ideile si exerimentele mele.

Nu am inteles toate acele ajustari sau schimbari pe care vrea IonPop sa le realizez, mai ales acea scandura verticala? Care eu o vad orizontala si esentiala dpdv al consolidarii. Mobila , in ziua de azi, e realizata pe toate gusturile si preturile, si da, mobila de calitate nu se regaseste in placile de pfl, mdf sau osb, ci in lemnul masiv..

Ca o concluzie, toti sunteti multumiti de mobila pe care o aveti, si v-ati adaptat cu usurinta, ceea ce ma bucura.

va multumesc pentru interesul dvs, si mai ales de raspunsurile care m-au ajutat sa-mi conturez o imagine mai clara.
Alina.Salagean
Soldat
Mesaje: 7
Membru din: 07 Apr 2011, 20:38
Localitate: Brasov

Mesaj de Alina.Salagean »

- Usile dulapurilor ar trebui sa se inchida relativ ermetic, nu cu spatii intre usa si dulap de cativa milimetri.

pai eu vad inchiderea ermetica corelata cu acei milimetrii , care se deosebesc de dorinta ta de tolerantele si ajustajere ce trebuiesc intocmite.
Sa nu uitam ca avem de aface cu un produs natural, lemnul, care prin natura lui sufera in timp diferite deformatii, gen umflare si contragere datorita umiditatii , caldurii si a altor factori.Crede-ma ca acei milimetrii, precum au rolul lor, pe langa cel inestetic tie.
Avatar utilizator
Manu
General de divizie
Mesaje: 4120
Membru din: 02 Feb 2007, 01:15
Localitate: Cluj-Napoca
Contact:

Mesaj de Manu »

Pai nu ai jignit pe nimeni, nu vad de unde ar fi reiesit ca am parea jigniti... :P
Eu intrebam pur si simplu ce ar putea insemna mobila adaptata... chiar nu imi pot da seama, nu gasesc un exemplu. Inca nu s-a vorbit vreodata de asta, adaptarile au fost in special legate de spatiul exterior casei (semafoare sonore, covorase tactile etc.), iar in casa, dupa cum am spus, accesibilizari ale unor unelte / masini.
Subscriu la nemultumirea domnului Ion Pop cu privire la paturile care scartaie... Totusi, important e sa ramana suportul pentru tastatura ca m-am atasat de el. :lol:
De ce nu ne dai si tu, Alina, un exemplu de ceva adaptat in ceea ce priveste mobilierul?... Pornind de la un exemplu, poate am reusi sa incepem sa avem pretentii si idei. Aproape ca e ca si cum as merge undeva la tara, sa zicem Broscauti, si am face un mic studiu pentru imbunatatirea meniurilor de la McDonald's, sa vedem ce ar mai trebui la Cheeseburger ca sa fie si mai bun... :)
Errare humanum est, sed perseverare diabolicum...
In forum linguae Latinae venite! (via est: www.limbalatina.ro)
Alina.Salagean
Soldat
Mesaje: 7
Membru din: 07 Apr 2011, 20:38
Localitate: Brasov

Mesaj de Alina.Salagean »

M-a bucurat mult mesajul tau, pentru ca esti deschis. Mobila pe care o realizez nu va avea schimbari majore ci doar ajustari, pentru ca timpul alocat acestui studiu este limitat si nu ma pot implica suficient in acest domeniu.Pe viitor, as dori sa fac voluntariat la un centru pentru nevazatori, si asa voi reusi sa inteleg mai bine .

Vreau sa realizez pentru inceput, o masa, care va include delimitari,scobituri si linii dirijante, fibre pronuntate, cuvinte in sistemul braille, protectii la colturi si multe altele.

Imi e mult mai usor sa va arat, si m-am gandit la o solutie.Pot pregati pentru saptamana viitoare, machete ale produselor, ce urmeaza sa le primiti la centrul din Cluj, sau oriunde altundeva doriti.Oricine isi poate da cu parerea, in scris despre observatiile si percetia lui asupra obiectelor, precum si ce modificari ar dori sa realizeze, astfel incat, produsul final sa fie exact pe placul si necesitatiile dvs.
Marik
Sergent major
Mesaje: 51
Membru din: 31 Mai 2010, 23:18

Mesaj de Marik »

Ai putea sa incerci sa descri obiectele, in scris sau audio, cum preferi.
Si eu as fi curios sa stiu la ce fel de adaptari te-ai gandit. Abia dupa ce am o idee mai clara despre ce este vorba, as putea fi convins sa ma deplasez pentru a le verifica fizic.
Toate cele bune si succes.
IonPop
Colonel
Mesaje: 2166
Membru din: 02 Oct 2010, 17:55

Mesaj de IonPop »

Postura corecta la birou este cu antebratele pe tabla mesei, nu in aer, fiindca altfel provoaca oboseala, atat pentru cei care folosesc o tastatura cat si pentru cei care scriu de mana.
Daca se foloseste acel suport pentru tastatura, nu exista suficient loc si pentru antebrate.

Pe mine ma deranjeaza ca este asezat sub tablia mesei, si nu ma pot intinde, nu imi pot ridica picioarele pentru a le aseza unul peste altul, imi ingreuneaza miscarile. Este asezata orizontal cam la acelasi nivel la care unele mese au acea tablie verticala de suport pe margine, care nu imi place tot din acelasi motiv.

Pentru vazatori inteleg ca biroul trebuie folosit si pentru a aseza hartii, pentru a lua notite de mana, iar tastatura incurca fiindca pe langa ea se poate sa nu incapa usor acele hartii, insa pentru un nevazator, care nu are niciodata nevoie de nici o hartie pe birou, de nici un post-it, nici de monitor de fapt, nici de tavite drept suport pentru hartii, nici de suporti pentru ustensile de scris, nici de capsatoare si perforatoare de hartie, tabla biroului ramane oricum absolut libera, si nu vad de ce sa fie pastrata libera, pentru a inghesui mainile intr-un spatiu vertical de doar vre-o 15 centimetrii, fara a avea suport pentru brate... cam de asta nu imi plac mie suporturile pentru tastatura. :-)
IonPop
Colonel
Mesaje: 2166
Membru din: 02 Oct 2010, 17:55

Mesaj de IonPop »

Pe mine nu ma deranjeaza mobilierul din pal melaminat, ba chiar imi place uneori mai mult decat cel din lemn, insa si acele placi aglomerate sunt de diverse calitati, numai ca de obicei se vinde din cel prost, slab, care se distruge rapid la doar cateva insurubari ale vre-unui holsurub.
Problema nu este doar materialul lemnos, ci si balamalele, incuietorile, surubaria, numarul de elemente de prindere, etc.
Scrie răspuns