Corespondenţă din Canada

Literatura, idei, ganduri

Moderator: Manu

Scrie răspuns
Ghita Potra
General de corp de armata
Mesaje: 6070
Membru din: 15 Oct 2007, 12:29
Localitate: Cluj-Napoca

Mesaj de Ghita Potra »

Salut Ghita . Revin cu afirmatia ca sunt invidios pe tine privind nunta , iar oboseala trece si amintirile raman .Privind strangerea deseurilor , afirmatia ca masina respinge automat daca nu sunt corect sortate , am spus-o din auzite si nu din vazute . Am vazut respingerea de catre persoana care colecteaza deseurile, pe motiv ca containerele nu au fost corect asezate . Astfel , chiar langa noi , nu s-a ridicat un container cu gunoi pe motiv ca aceste containere erau lipite unul de altul si nu a putut cuprinde containerele cu bratele de la masina . Soferul in loc sa se dea jos repede si sa le departeze, tot a venit jos si i-a pus biletul de avertizare . Mai incolo , am vazut o lada si pungi negolite , pe motiv , ca sunt dispuse prea departe de partea carosabila .Toate trebuie dispuse lipite de bordura . Si aici , ca si in orice loc in lume , elementul subiectiv al manevrantilor este si , in anumite momente , suntem la mana lor . Voi trimite si alte materiale , dar pe rand . Mai am cate ceva din Cotidian , interesant . Intregii dinastii Potra salutari cu multa dragoste . --Bunicul .
Rezolvaţi online sute de şarade
Puteţi încerca şi Pontes Şarade, o aplicaţie pentru Android cu toate şaradele de pe acest forum
Ghita Potra
General de corp de armata
Mesaje: 6070
Membru din: 15 Oct 2007, 12:29
Localitate: Cluj-Napoca

Mesaj de Ghita Potra »

Salut Ghita,
Multumesc de email. Sunt de acord cu ideea ta despre importanta relatiei nunta - familie - rude.
Continui sa relatez despre aspecte din domeniul social, economic extrase din cotidian, care sunt deosebite fata de la noi. :
1---SCAUNUL SI CASIERITELE.
In toate magazinele in care am fost am constatat faptul general ca nici o casierita nu are scaun pe care sa stea cand lucreaza. Tot timpul de lucru stau in picioare, indiferent ca au sau nu au clienti. La picioare au doar un gratar sau numai un pres, care sa le protejeze impotriva umezelii sau duritatii cimentului. Am fost la diferite ore la marile magazine alimentare dar si la magazine mai mici, ca cele de legume - fructe, printre care si aproape de ora inchiderii, vazand casierite profund marcate de oboseala, dar tot in picioare stateau. Sunt magazine cu un mare numar de clienti, care se perinda non-stop, tip fluviu, cum sunt cele alimentare si de unde nu pot lipsi mai deloc, decat la mare nevoie personala. Asa sunt magazinele SUPERSTORE, SAFEWAY, FAST ON FOOD, COSCO etc, de fapt hipermagazine alimentare si nu numai. La toate magazinele, casieritele manevreaza produsele, le pun pe banda sau in pungi, daca nu sunt benzi. In toate locurile pungile sunt pe gratis. Acelasi lucru este si pentru manevrantii de materiale. La noi nu este asa. Casieritele stau pe scaune tot timpul - lucru bun pentru mine, cu exceptia situatiilor cad casierita este si vanzator, ca la raionul de dulciuri. Exemplul cel mai apropiat este la magazinul MEGA de la Hala Agroalimentara din Mihai Viteazul. La nedumerirea mea mi s-a raspuns ca stau in picioare pentru a nu se molesi si sa nu faca greseli de marcat sau de servire a clientilor. Probabil ca s-au intamplat situatii de acest gen.
Salutari plenare dinastiei!
Cu drag --Bunicul--.
Rezolvaţi online sute de şarade
Puteţi încerca şi Pontes Şarade, o aplicaţie pentru Android cu toate şaradele de pe acest forum
Ghita Potra
General de corp de armata
Mesaje: 6070
Membru din: 15 Oct 2007, 12:29
Localitate: Cluj-Napoca

Mesaj de Ghita Potra »

Salut Ghita,
Muza nu o prea venit dar am certat-o si un pic parca ma ajuta. Cat ma ajuta, atata este bine. Ieri am fost de am facut ceva cumparaturi in centru, la Mallul ROYAL CITY CENTER din orasul New Westminster, fiind vorba de niste legume ca prunele si porumbul pentru fiert, ce se vindea cu 65 centi livra si respectiv 4 porumbi la 1 dolar. Am fost sa mai iau niste cafea macinata ca nu mai aveam si de care nu ma pot lasa, desi doctorii mi-au cam interzis, aici cand am fost la o policlinica cu plata - aici ii spune altfel. Fiind cu Lavinia, doctorul i-a spus sa nu consum, iar ea o tine pe asta si cam avem meciuri. I-am spus ca de la viata este ultima placere ce mi-o ofera. In holul malluluiam vazut o expozitie interesanta despre Expozitia Mondiala - Shanghai 2010. Pe niste panouri erau expuse vederea generala a pavilioanelor tarilor participante, dar nu la toate ci a celor mai interesante. Aici erau expuse vederile celor mai interesante pavilioane, dar si a celor mai puternice, desi la vedere nu pareau asa.de atractive. Redau din memorie pavilioanele asa cum le-am retinut :iau pe continente : STATELE UNITE, Canada, MEXIC din AMERICA DE NORD ; Brazilia, Venezuela, Chile, Peru, Argentina din AMERICA DE SUD,, Marea Britanie, Franta,GERMANIA, Spania, Portugalia, Italia,B elgia, Austria, Polonia, Grecia, ROMANIA, Ucraina, RUSIA, Norvegia, Lituania, Cipru din EUROPA
Din ASIA retin pe CHINA, JAPONIA, Coreea de Sud, Tailanda, Arabia Saudita, Malaezia, Emiratele Arabe Unite, India, Indonezia, Filipine,Iran ; iar din AFRICA am retinut Egiptul, Africa de Sud, Tanzania, Maroc, Tunisia. Tarile dezvoltate au pavilioane ce scot in evidenta puterea lor economica si influenta lor in lume. Astfel Statele Unite au au un pavilion de asa dimensiuni ca imprima imaginii vizuale impresia ca acest pavilion cuprinde intreg mapamondul. Imaginii vizuale imprima un aspectt multidimensional al imaginilor. M-am rotit in jurul fotofrafiei si, oricum ma asezam sa privesc, vedeam AMERICA in centrul lumii. Pavilionul CHINEI l-am vazut ca pe o farfurie zburatoare situat undeva deasupra solului, suspendata in aer. Nu era suspendata ci era o constructie de dimensiuni mari, in asa fel facuta de se vedea in aer. Pavilionul RUSIEI am observat ca reprezinta stilizat Kremlinul, cu ziduri inalte, puternice si orientat intr-un unghi care da impresia ca se zboara spre in sus. O mica digresiune este ca muza mi-a mai adus niste tari, care sunt Cehia, Olanda, Hong- Kong, Cuba, si Noua Zeelanda. Incheiat digresiunea si revin. Japonia are forma unei constructii care scoate in evidenta specificul tarii, un tronson dand impresia muntelui FUJI. Canada are pavilionul in forma de trunchi de piramida, reprezentand o roca de culoare gri -maron.iar pavilionul Marii Britaniieste un cub, dar cu aspect de roca, de culoare gri, avand laturile cu pliuri.
Tari, precum Mexicul, Peru, Noua Zeelanda scot in evidenta civilizatiile care au fost aici, cum sunt aztecii, incasii si maori. Tarile islamice isi bazeaza forma pavilioanelor pe reprezentarea stilizata a bisericilor islamice, in special a exteriorului lor ,fara minarete. Brazilia are cea mai mare parte din fatada de culoare verde, si din fibre impletite, reprezentand selva amazonuluisi lianele sucite si incalcite din selva. Tailanda si Venezuela ca dintre tropice si ecuator, au pavilioanele vopsite in culori pastel, cu pavilioane deschise ca aspect, reprezentana atmosfera insorita si vegetetia luxurianta. Tara noastra are un pavilion cu o forma deosebit de inspirata, de mar si culoare verede cu unele nuante de golden, care reprezinta vestitul mar de VOINESTI- ARGES. Se deosebeste fundamental de toate celelalte pavilioana. Marul intr-o parte este sectionat pentru a se vedea interiorul. Sectiuni prin pavilioane sunt la multe tari. Un loc important in expozitie este rezervat prezentarii orasului SHANGHAI, ca una din marile metropole ale lumii cu peste 12 milioane locuitori, daca nu mai mult, insistandu-se pe impresia ce o facemarea aglomerare de zgarie nori cand se prezinta in ansamblu si ambientul ce exista prezentand aceste pe fond oceanic. Sunt prezentate salile de conferinte, consilii, tratative precum si un turnn deosebit de inalt, sub forma de surub, numit TURNUL ARMONIEI. Un loc important este rezervat prezentarii istoricului Expozitiei Mondiale. Prima a avut loc in 1851 in ANGLIA, ca tara cea mai dezvoltata, motorul industriei moderne. De atunci si pana cum au avut loc cateva zeci de expozitii.
Cele mai multe expozitii au fost gazduite de STATELE UNITE, FRANTA, MAREA BRITANIE, GERMANIA si JAPONIA. Au mai fost expozitii in SPANIA, ITALIA,Belgia etc CANADA a gazduit 2 expozitii, in 1963 in Toronto si 1986 la Vancouver. Anii pot diferi cu ceva, fiind din memorie. Cu ocazia expozitiei de aici, s-a dat in folosinta si prima magistrala de skytrain -metrou aerian. Europa de est nu a gazduit nici o editie., Totusi in Europa de sud a avut loc la Atena iar in Europa centrala, in Austria si Cehia. Cu ocazia acestei expozitii, un ansamblu de dansuri din China, va da cateva spectacole in Vancouver, avand loc cu acest prilej si un festival dat de formatii din mai multe t ari, reprezentate in Canada.In alta ordine de idei, ca o continuare a participarii Romaniei in lume este FESTIVALUL DE LA CAPE TOWN din AFRICA DE SUD, la care au participat si doua ansambluri de dansuri populare, si anume CIULEANDRA din Prahova si IZA din Maramures. Este prima data cand un ansamblu romanesc merge in aceasta tara si este compus din tineri, cei mai multi elevi. A fost emotionant cand doua tinere au dansat pe muzica din cimpoi cu steagul tarii desfasurat. Parca era o copie dupa pictura lui ROSENTHALintitulat ROMANIA REVOLUTIONARA, amintind de evenimentele de la 1848 din cele trei Tari Romane.

Cu drag, salutari din inima si suflet.
- de la inima la inima din inima, Bunicul--
Rezolvaţi online sute de şarade
Puteţi încerca şi Pontes Şarade, o aplicaţie pentru Android cu toate şaradele de pe acest forum
Ghita Potra
General de corp de armata
Mesaje: 6070
Membru din: 15 Oct 2007, 12:29
Localitate: Cluj-Napoca

Mesaj de Ghita Potra »

In alta ordine de idei, iti mai relatez niste cazuri care la noi inca nu sunt.
--CAZUL INTAI : Pe strada KINGSWAYla numarul 7877 din orasul BURNABY,component al MARELUI VANCOUVER, se afla o cladire cu 2 etaje cu destinatie partial ciudata. Ca sa respect adevarul, o parte din ea este destinata inchirierii iar cealalta parte are o destinatie pentru animalele de companie. Pe panoul din fata cladirii scrie ca aici este ANIMAL CLINIC si PET SHOP. Pana aici nimic deosebit, fiind si la noi in tara.Deosebirea este ca o parte a cladirii este destinata pentru CAT HOTEL, adica HOTEL PENTRU PISICI., fapt ce m-a mirat in mod deosebit.
--CAZUL DOI :Pe strada COLUMBIA STREET din orasul NEW WESTMINSTER din aceeasi mare aglomerare urbana, se afla o cladire care la parter are PET DAYCARE-adica un fel de GRADINITA PENTRU ANIMALE DE COMPANIE,sau mai la obiect, INGRIJIRE ZILNICA PENTRU ANIMALE DE COMPANIE, ceeace la noi nu am vazut, fiind o curiozitate.

Salutari plenare la toti membrii dinastiei si la alti oameni de bine. --Bunicul --.
Rezolvaţi online sute de şarade
Puteţi încerca şi Pontes Şarade, o aplicaţie pentru Android cu toate şaradele de pe acest forum
Ghita Potra
General de corp de armata
Mesaje: 6070
Membru din: 15 Oct 2007, 12:29
Localitate: Cluj-Napoca

Mesaj de Ghita Potra »

Salut Ghita.
Iata-ma ajuns la momentul intoarcerii uni noi file din calendarul vietii. Deoarece Dan nu este acasa, urma sa sarbatorim fara traditionalul material spirtos, mai pe uscat in aceasta directie. Totusi, ca sa pastrez traditia, am vrut sa am ceva udatura in casa, dar clandestin, ca nici una din ele nu suporta aceasta, mai ales ca nu prea am voie. Asa ca, dupa ce am dus nepotul la scoala, in loc sa merg acasa, am luat un autobuz pana in centru unde este un magazin de bauturi, deoarece aici bauturile alcoolice se vand numai in magazine de specialitate, unde se vand numai bauturi. Am mers, am luat o sticla mica de o jumatate litru vin care a costat 4 dolari si 75 centi. M-am mai invartit putin ca nu am fost in centru de la expozitie, dupa care am plecat in statie la autobuz. Am stat cam 10 minute si din directia stiuta apare autobuzul 123, cel asteptat. In acel moment ma aflam sub o copertina gen ca la noi, pentru calatori care era cam la 6 metri de locul de oprire. Vazand ca vine autobuzul, m-am ridicat de pe banca impreuna cu alti 2 calatori si m-am indreptat spre locul de oprire., fara sa ma mai uit la autobuz. In acel moment, dar chiar in acel moment, din stanga intersectiei, a intrat alt autobuz in fata celui care imi trebuia si a venit in statie., oprind in dreptul nostru.
Am compostat biletul si m-am asezat pe un scaun, dar sa vezi dracie - autobuzul in loc sa mearga inainte prin prima intersectie cu semafor din drum, a virat-o la stanga. Nu m-am impacientat, crezand ca este o deviatie temporara de traseu., asteptsnd ca la intersectiile urmatoare, unde se putea vira catre directia mea sa vireze. Nici vorba de asa ceva. Ceilalti 2 calatori au inceput sa vocifereze pe englezeste la sofer, dar l-au enervat numai, deoarece si acestia s-au pacalit ca si mine. Pana la urma au tacut dar pufaiau si se uitau urat la sofer, care nu avea nici o vina ca noi am fost neatenti. Eu nu am zis nimic deoarece nu aveam baza de discutie. In aceste conditii, m-am asezat la loc si am lasaT SA FIU DUS, FARA SA STIU NUMARUL AUTOBUZULUI. In acest mod, in loc sa merg 5 statii de autobua, am mers cred ca vre-o 16, de nu se mai gatau. Pana la urma am ajuns la o statie de metrou, numarul 22, unde soferul conform graficului lui s-a pus pe stat. N-am avut ce face decat sa stau in autobuz si sa astept, mai ales ca era si un pic racoare si ploaie. In fine, a pornit pe traseul invers, cam cat de la Cluj la Jucu, totul durand aproape o ora si jumatate. In total am ajuns acasa cu peste 2 ore intarziere. Aici am fost luat la intrebari ca la politie unde am fost, venindu-mi pe loc o idee grozava. Am spus ca am asistat la un meci de fotbal la terenul liceului, chiar si pe ploaie, fotbal american. Minune, minciuna a prins si cu asta am scapat. Am luat singur cate un gat pentru mine, domnul Potra si tine dublate de sotii, iar mancarea a fost separtat. Asta a fost patania de ziua de nastere, nedorita dar aDEVARATA.TI-AM SCRIS-O ASA CUM S-A INTAMPLAT.
Transmite salutarile mele tuturor din dinastia --Potra
--Bunicul
Rezolvaţi online sute de şarade
Puteţi încerca şi Pontes Şarade, o aplicaţie pentru Android cu toate şaradele de pe acest forum
Avatar utilizator
Manu
General de divizie
Mesaje: 4120
Membru din: 02 Feb 2007, 01:15
Localitate: Cluj-Napoca
Contact:

Mesaj de Manu »

Ii spunem si noi domnului "La Multi Ani!".
Toate cele bune si multa sanatate.
Sa continue pe cat osibil cu mesajele, ne fac placere si ne intereseaza.
Errare humanum est, sed perseverare diabolicum...
In forum linguae Latinae venite! (via est: www.limbalatina.ro)
Ghita Potra
General de corp de armata
Mesaje: 6070
Membru din: 15 Oct 2007, 12:29
Localitate: Cluj-Napoca

Mesaj de Ghita Potra »

Vă mulţumesc în numele dânsului pentru gândurile frumoase, deoarece nu i-am transmis acest ultim mesaj.
Ghiţă Potra

Şi acum un nou mesaj, cred eu interesant:

Duminica trecuta a avut loc o manifestatie de traditie la scoala unde invata Thomas. Este vorba de o serbare cu denumirea MULTICULTURAL FAMILLY DAY, un fel de serbare scolara, unde scoala are mai mult rol de organizator, fara participarea directa in acea zi a conducerii scolii si a corpului didactic, inafara profesoarei de muzica, iar elevii au rol de a imparti bilete si tichete pentru diverse jocuri, pentru mancare si tombola. Este un fel de balci gen Negreni, dar tine o zi, este in perimetrul scolii, fara politie si oameni de ordine, fara bauturi alcoolice si fara excese vocale sau fizice si cu program artistic. Programul artistic si tarabele cu marfuri nealimentara ca materiale sportive, carti, articole din plastic si artizanat local si etc, au fost in sala de gimnastica, iar tarabele alimentare, jocurile de indemanare si jocuri sportive erau afara in curtea scolii. Intreaga activitate a inceput cu rostirea rugaciunii TATAL NOSTRU, rostit de preotul paroh de la biserica scolii, parintele reverend DIAZ, de natie filipineza, impreuna cu toata asistenta, dupa care corul de copii mai mici din scoala au interpretat un potpuriu de melodii canadiene si internationale, mai ales americane, sub dirijarea profesoarei de muzica, missis OLSEN., DE SORGINTE DANEZO- NORVEGIANA. A urmat formatii indiene, chinezesti si filipineze, care au sustinut grosul spectacolului, compuse din parintii copiilor din scoala de asemenea natiuni, la care se adauga solisti vocali solo voce si chitara de catre elevi din scoala si de la Colegiul din apropiere. Programul artistic s-a incheiat cu un concert de cantece religioase, ritmice si placute auzului, sustinut de o formatie cred ca profesionista ca interpretare la care au participat si doi capi ai bisericii din oras care au fost primiti cu mult respect.
In curte scolii se aflau tarabele cu marfuri alimentare, jocuri diverse de tip balci si jocuri sportive. La marfuri alimentare, tarabele erau aranjata pe tari cum este cazul la marfuri alimentare spaniole, indiene, cele din sri-lanka, chinezesti, filipineze si canadiene care vindeau produse specifice tarii lor. La taraba canadiana, predomina gratarul cu tot felul de carnuri fripta la gratar. Pe langa aceasta, mai era o taraba cu pop-corn si alta cu zahar pe bat tip fuior. Mai era un atelier de muls vaca pentru doritorii de lapte.
Mai erau ateliere specifice de balci, cum ar fi incercarea fortei, altul de aruncare la tinta, altul de aruncare cu o bila intr-un cerc cu o bila, care declansa un dispozitiv care se elibera si lasa sa cada intr-un bazin a doritorilor de baie. Mai erau si alte ateliere dar mai mici. Tot in incinta au avut loc jocuri sportive ca bascket si fotbal, iar pe pista stadionului Colegiului din apropiere, probe de alergari. Toate produsele se vindeau pe baza de tichete. Un tichet costa un dolar. Fiecare cumpara numarul de tichete cat considera necesar. O cafea costa un tichet, produsele alimentare intre 2 si 5 tichete bucata sau setul., iar la jocuri, cam 2 tichete o incercare la un atelier.
--Salutari cu drag la toti din dinastia Potra.--Bunicul --.
Rezolvaţi online sute de şarade
Puteţi încerca şi Pontes Şarade, o aplicaţie pentru Android cu toate şaradele de pe acest forum
Ghita Potra
General de corp de armata
Mesaje: 6070
Membru din: 15 Oct 2007, 12:29
Localitate: Cluj-Napoca

Mesaj de Ghita Potra »

In alta ordine de idei , langa scoala unde invata Thomas , se afla un Colegiu numit SAINT THOMAS MORUS , care este prelungirea scolii generale a lui Thomas , si despre care scriu cateva cuvinte . Spre deosebire de la noi , accentul pregaririi este practic , fara multa teorie , cu accent in cazul de fata pe sport si muzica . Privind sportul , indiferent de timp , daca este programat afara , apoi afara are loc cu accent pe alergari si jocuri sportive , in speta , fotbal american si baseball , avand la dispozitie un teren modern cu pista sintetica si o sala de gimnastica mare ,precum si un sector mare si dotat de fitnes , cu toate accesoriile necesare . Am constata afluxul mare de tineri spre muzica , care se face numai pe bani , si chiar multi . O caracteristica in interiorul cladiriieste numarul enorm de fotografii pe coridoarele interioare ,. Toti peretii sunt tapetati cu mii de fotografii aplicate la inspiratie , cu aspecte din colegiu , de sus si pana jos . Am observat lipsa de formalism si o totala libertate de exprimare artistica , verbala sau scrisa . Pentru mine a fost un mic soc , fiind obisnuit cu o oarecare rigoare si ordine , care exista pe vremea mea in scoala . Salutari cu drag tuturor -- Bunicul --.
Rezolvaţi online sute de şarade
Puteţi încerca şi Pontes Şarade, o aplicaţie pentru Android cu toate şaradele de pe acest forum
Ghita Potra
General de corp de armata
Mesaje: 6070
Membru din: 15 Oct 2007, 12:29
Localitate: Cluj-Napoca

Mesaj de Ghita Potra »

Asa este , nu mi-am dorit sa plec din tara . Mi-am dorit sa cunosc mai bine tara . In alta ordine de idei , astazi am fost la un antrenament de bascketball cu nepotul , la o sala de sport a unui colegiu numit BURNABY CENTRAL COLLEGE , colegiu renumit in PROVINCIA BRITISH COLUMBIA . Nu ma refer la aspectul salii si dotarea ei , ci la faptul ca cei doi pereti frontali erau plini de steaguri , mai mici sau mai mari , care au fost castigati la competitii sportive de prin 1970si pana astazi , totalizand peste 150 de steaguri , la disciplinele sportive la care colegiul a participat . Asemenea tapetare a peretilor am vazut-o si la alt mare colegiu numit DOUGLAS COLLEGE . Sectoarele sportive sunt bine dezvoltate , documentand ca si la alte scoli am vazut vitrine cu trofee si insigne ca la THOMAS MORUS COLLEGE , BYRNE CREEK COLLEGE , MASSEY COLLEGE , dar si la SCOALA ELEMENTARA unde invata nepotul . Toeate acestea se afla in orasele NEW WESTMINSTER si BURNABY,din compunerea Marelui Vancouver . Un aspect care la noi nu exista esta acela ca echipele sportive sunt cunoscute , nu dupa denumirea scolii sau institutiei ,ci dupa porecla ., cum sunt KNIGHTS = Cavalerii , WILDCATS= Pisicile Salbatece. Insasi echipa de hockey a orasului VANCOUVER este cunoscuta prin porecla KANUCKS . Pe toate tabelele electronice , denumirea este scrisa prin porecla ; la fel ca toate marile echipe de pe continentul NORD AMERICAN . Alta caracteristica este ca stadioanele , chiar de talie mica , au tabele electronice ,instalatii de nocturna , piste si gazoane sintetice , precum si avertizari privind regulile de comportare pe stadioane si consecinte in caz de incalcare a regulilor . Am fost la manifestari sportive si artistice , insa politia a avut o prezenta simbolica iar comportarea spectatorilor a fost pe masura , corecta si civilizata . Nu exclud existenta unor uscaturi , ca in orice padure , dar au fost repede pusi la punct . Ma refer la Canada , deoarece la manifestari in alte tari nu am fost . Am observat numarul mare de containere pentru gunoaie si surse de baut apa , cum ar fi tasnitorile , care erau candva si la noi , dar pe strazi . Cu drag , salutri din inima dinastiei --Bunicul --.
Rezolvaţi online sute de şarade
Puteţi încerca şi Pontes Şarade, o aplicaţie pentru Android cu toate şaradele de pe acest forum
Ghita Potra
General de corp de armata
Mesaje: 6070
Membru din: 15 Oct 2007, 12:29
Localitate: Cluj-Napoca

Mesaj de Ghita Potra »

Salut Ghita!
In e-mailul de fata, iti trimit cateva aspecte din marea CARTE A NATURII, care nu minte, ci spune adevarul gol-golut asa cum este, bun sau rau, fara fariseisme si minciuni.

-- PRIMUL ASPECT L-am intitulat PESCARUSUL SI CIORILE. Dupa cum ti-am scris, zilnic insotesc nepotul la scoala, fiind obligatoriou. IN DRUM, TRECEM PRINTR-UN PARC, CARE ESTE SI TEREN DE SPORT LA ALERGARI,avand pista betonata, iar pe gazon, cand este timp frumos, elevii scolii fac jocuri sportive in orele de sport. Acesta este aspectul general. La ducere am observat un card de ciori dar in graba nu le-am acordat atentie. La intoarcere am vut timp sa le observ, ceea ce am si facut. Iata ce am constatat. In mijlocul parcului era un card de ciori care cautau hrana, mai ales ca acolo se mai lasa resturi da mancare de la pachetele elevilor si de la trecatori, care mai trec parcul in diagonala. La marginea cardului era un pescarus care incerca si el sa asiste la masa ciorilor, dar nu era lasat de un numar de 4 sau 5 ciori, care nu-l lasau si incercau sa-l alunge. Aceste 4 sau 5 ciori era garda cioreasca sau paza cardului, deoarece celelalte mancau linistite. Dupa cum am spus, tineau de-o parte pescarusul, care, desi era mult mai mare fiind motiv de superioritate, sta la o parte cuminte, dar incerca sa intre in cardul de ciori. De cate ori facea aceste incercari, garda sarea la el, il ciupeau, imbranceau si strigau pe cioreste la el, incat pescarusul isi lua zborul. In zbor era urmarit pana ce iesea din zona de interes a ciorilor. Interesant este ca pescarusului ii era frica de ciori si de cate ori era ciupit de garda, tipa pe limba lui de durere. La putin timp dupa ce era alungat, revenea timid sa rerintre si scena se repeta . Pescarusul satul de bataile ce le primea, a disparut un moment si eu am vrut sa vin acasa. Dar, a aparut un card de pescarusi, galagiosi cu pescarusul nostru in frunte, si s-au napustit asupra ciorilor, dar acestea erau mult mai multe. S-a produs o vanzoleala si o buluceala, cu tipete din ambele parti, urmate de pene smulse, cele doua tabere eru in lupta corp la corp. Am ramas uluit cat de incinsa si dura a fost confruntarea, locul fiind presarat cu pene si fulgi de la ambele tabere combatante. Cum ciorile erau mult mai multe, au rezistat atacului pescarusilor, desi acestia erau de 2 la 3 ori mai puternici. Pana la urma s-a ajuns la un armistitiu, unde fiecare tabara a ajuns sa stapaneasca o jumatate de parc. Garda in aceste conditii la fiecare tabara s-a intarit, care se suspectau reciproc si orice incercare de patrundere in zona adversarului, se solda cu reactii zgomotoase si puternice, garda sarea la intrusi si se iscau, cum s-ar spune incidente de frontiera care se soldau cu restabilirea ordinii. Aspectele se repetau, asa ca nu am mai stat sa observ si am venit acasa.

--AL DOILEA ASPECT l-am intitulat CIOARA SI PASARELELE. Intamplarea am observat-o din livingul casei si s-a petrecut pe gazonul din fata casei din fata, de peste drum, si pe gazonul casei noastre. La un moment dat, am vazut doua ciori, care ciuguleau prin gazon. Revin la ideea ca ciorile umbla numai perechi, ori ca sunt singure, ori in card. In timp ce ele ciuguleau linistite, s-a apropiat de ele o pasare cu aspect de pupaza, dar nu era pupaza, si incerca si ea sa ciuguleasca din gazon. Una din ciori, care era perechea celeilalte, si-a sumat rolul de paza si a sarit asupra pasarii, indepartand-o. Cealalta cioara manca linistita si nici nu o interesa ce se intampla. La fiecare incercare a pasarii de a se apropia, cioara gardian sarea la pasare si o alunga cu tipete si ciupituri. Pana la urma pasarica a renuntat, dar s-au apropiat niste pasarele care au incercat si ele sa se apropie, dar au fost respinse dur de cioara gardian care era pereche. Dupa ce ordinea s-a restabilit, cioara gardian s-a dus la perechea sa si au inceput sa vorbeasca pe limba lor si sa se giugiuleasca, ciugulind impreuna.

--AL TREILEA ASPECT < L-AM SELECTAT DIN LUMEA VEGETALA si l-am intitulat COPACI SI PLANTE DECORATIVE.Cand am venit aici, am ramas surprins de numarul mare de copaci care semanau a fi ciresi, pruni, meri si peri, dar avand frunzele cazute, fiind in decembrie, nu am sesizat ca nu sunt ce par a fi. Cand au inflorit, prin lunile aprilie -mai, era un rai,asa flori frumoase aveau, sperand ca vor fi cirese din belsug, dar a venit dezamagirea. La ciresii normali, cad numai petalele, fructul in embrion ramanand pe creanga. La acestia nu era asa. Cand a venit sorocul, au cazut nu numai petalele ci intreg fructul, desprinzandu-se tot ansamblul din creanga, copacul ramanand sterp. In continuare, copacul a ramas doar verde, indeplinindu-si rolul decorativ. Nici urma de cirese. Acelasi lucru este si la pruni, meri si peri. In concluzie acestia sunt copaci decorativi, adusi din Japonia cu multi ani in urma. Un caz interesant este cel legat de FLOAREA SOARELUI. In fata multor locuinte, printre flori, se afla la loc de cinste, floarea soarelui., care este interesant cum arata. Toate au tulpini sau bate cum se spune, groase si inalte, mai inalte decat cele mai mari si mai inalte tulpini de la noi. Daca la noi, sus la tulpina se afla doar o palarie, rar mai multe, mari si cu samanta viguroasa, acestea au pana la 24, chiar 30 tulpini, avand in varf, cate o palarie de dimensiuni mici, cam egale intre ele, cu samanta mica si cam goala. Aceasta este floarea soarelui decorativa,care se afla in multe curti. In fata unei case am vazut 16 tulpini de floare, fiecare tulpina avand pana la 24 palarii.
Din motive de computer, inchei.
Cu drag la toti --Bunicul --
Rezolvaţi online sute de şarade
Puteţi încerca şi Pontes Şarade, o aplicaţie pentru Android cu toate şaradele de pe acest forum
Ghita Potra
General de corp de armata
Mesaje: 6070
Membru din: 15 Oct 2007, 12:29
Localitate: Cluj-Napoca

Mesaj de Ghita Potra »

Aici , de ZIUa RECUNOSTINTEI se mananca curcan , dupa traditie , in cinstea primilor colonisti care au vanat curcani salbateci si s-au hranit . In multe case am vazut chirvaiuri , atat cu curcan dar si cu gratare , care le-am deosebit dupa miros . Pe strazi era foiala de oameni care cu tavi si pachete , se adunau pe grupuri pentru a face praznicul de cuviinta . In acest sens , si tinerii nostrii au fost invitati la un curcan , urmand ca maine sa faca si ei la fel . In alta ordine de idei , aici au inceput pregatirile pentru HALLOWEEN , incepand sa apara pe la case tot felul de figuri de srigoi, monstrii si etc , iar magazinele sunt pline de asemenea materiale . Voi reveni la momentul potrivit
Asa cum am scris ieri , de ZIUA RECUNOSTINTEI s-a mancat curcan , prin traditie . Ieri , tinerii au fost invitati la o familie de prieteni . Astazi ,a pregatit curcanul , Lavinia , dupa care i s-a intors vizita de catre aceasta familie . La masa am participat si noi , batranii , cu care ocazie am mancat si noi , mancand cu pofta si in cantitatea necesara , curcanul avand peste 6 kg . In prealabil , am luat o gura buna de vodca , repede si pe fuga . , adica in mod clandestin. . Desi am treburi dupa masa , am fost nevoit sa stau ca sa-mi revin . Tot ca o noutate , copiii au avut o minivacantaa , de vineri si pana marti dimineata , cauzata de Ziua Recunostintei . Ma uit la televiziunea romaneasca si ma ingrijoreaza situatia din tara , de scandalurile continui , scumpirile ce se anunta si saracia in care s-a intrat . Poate la fata locului nu este asa , dar din CANADA , SITUATIA ASA SE VEDE de aici .--Salutari cu drag tuturor . --Bunicul . Ca o completare , aici vremea urata s-a instalat ca la ea acasa , temperatura nu mai urca azi peste 13 grade , si va continua sa scada . Ploua si nu mai conteneste , este urat si rece , dar pana in luna mai anul viitor nu mai este mult , doar vre-o 7 luni . Daca ai noutati , te rog sa mi le relatezi . --Acelasi Bunic .
Rezolvaţi online sute de şarade
Puteţi încerca şi Pontes Şarade, o aplicaţie pentru Android cu toate şaradele de pe acest forum
Ghita Potra
General de corp de armata
Mesaje: 6070
Membru din: 15 Oct 2007, 12:29
Localitate: Cluj-Napoca

Mesaj de Ghita Potra »

De la tv, observ situatia grava unde ne aflam si, nu prea vad solutii de iesire din necaz. M-a impresionat vizita Angelei Merkel in tara noastra si temele adoptate in cuvantul sau. Prin comparatie,. suntem departe de Germania ; daca ne referim doar la autostrazi. Ei au 150 autostrazi, iar noi ce avem ? Exemplele pot continua. Cand eram acasa, in sat si, mergeam prin satele sasesti, eram impresionati de diferenta dintre noi si ei. De la sasi am avut ce invata. Si acum, mergand cu trenul de la Bucuresti la Cluj, se vede diferenta, chiar daca cladirile sunt vechi. In paralel, murdaria ce se vede din tren la iesirea din Bucuresti, este in cotrast izbitor cu situatia din fostele state germane. Vizita in Romania, m-a impulsionat sa scriu despre apartenenta pe tari a autovehiculelor care circula in Canada. Prin observatii directe pe teren, comparand apartenenta masinilor care circula,am ajuns la concluzii interesante. Prin numararea masinilor cand stateam la stop la intersectii, in statii de autubuz sau mergand pe trotuar, a rezultat ca cele mai multe masini in circulatie apartin firmelor JAPONEZE si AMEICANE, unde se impune o separatie, Pentru masini mici, se da impresia ca pe primul loc sunt masinile japoneze iar pe intreg parcul de masini, mari si mici, pe primul loc se afla masinile americane. Pe locul doi se afla masinile germane, aceleasi ca si la noi, prezenta germana fiind notabila. Pe locul 3 se afla masinile sud -coreene, care se vede destul de clar. Urmeaza masinile suedeze, prin masinile VOLVO, care se vad si ele destul de clar, dar mult mai putin ca cele germane. Prezenta franceza este limitata la masinile Chevrolet, care se spune ca ar fi cumparata de General Motors. Mi s-a spus ca si infuenta engleza este mare, dar fiind discreta nu am vazut-o. Din alte tari nu am vazut masini, sau cel putin nu le stiu. O sa revin cu marcile de masini intr-un email viitor. Sper sa ne mai auzim, dar in avanpremiera, iti doresc succes la concursul din faza zonala.
Salutari cu drag la toti cei dragi si a celor de bine.
Cu mult bine --Bunicul.
Rezolvaţi online sute de şarade
Puteţi încerca şi Pontes Şarade, o aplicaţie pentru Android cu toate şaradele de pe acest forum
Ghita Potra
General de corp de armata
Mesaje: 6070
Membru din: 15 Oct 2007, 12:29
Localitate: Cluj-Napoca

Mesaj de Ghita Potra »

.... Am ramas dator cu detalii privind provenienta masinilor auto de aici, pe marci. Nu insist cu marcile americane ca sunt multe. Cele mai importante marci sunt FORD,GENERAL MOTORS, cu sigla GMC, si CHEVROLET,preluata de la francezi. Nu insist cu alte detalii. Multe sunt si marcile japoneze, care sunt urmatoarele : TOYOTA, HONDA, MAZDA, NISSAN, MITSUBISI, SUZUKI, SUBARU, ISUZU, LEXUS, INFINITI, ACURA. Marci sudcoreene : HIUNDAI, KIA. Marci germane : WOLKSWAGEN, MERCEDES, BMW, AUDI. MARCI suedeze : VOLVO. Alte marci nu stiu, dar poate mai sunt. Am vazut o masina englexeasca cu volanul pe dreapta dar nu stiu marca.
Din EUROPA de EST nu am vazut masini. Lista mai completa cu masinile americane o voi completa-o mai tarziu.....
Rezolvaţi online sute de şarade
Puteţi încerca şi Pontes Şarade, o aplicaţie pentru Android cu toate şaradele de pe acest forum
Avatar utilizator
Manu
General de divizie
Mesaje: 4120
Membru din: 02 Feb 2007, 01:15
Localitate: Cluj-Napoca
Contact:

Mesaj de Manu »

Despre masini tot timpul am fost interesat mai ales daca e vorba de statistica.
Se pare ca Japonia are piata de desfacere SUA si Canada, in Europa foarte putine sunt. Cele germane sunt peste tot, probabil ca in Asia nu prea...
In legatura cu marcile franceze, auzeam ca in Statele Unite au apucat sa isi creeze un renume foarte prost, multi cand fac o gluma in legatura cu o rabla sau cu o masina care nu prezinta incredere... ating in treacat ideea ca ar fi de origine franceza. Probabil ca a fost o serie mai proasta candva si... acum asa a ramas in perceptia larga.
In schimb, masina germana se bucura si acum de un renume bun, se pare ca, desi au fost problemele care au fost dupa razboi... nu s-a coborat nivelul.
Errare humanum est, sed perseverare diabolicum...
In forum linguae Latinae venite! (via est: www.limbalatina.ro)
Ghita Potra
General de corp de armata
Mesaje: 6070
Membru din: 15 Oct 2007, 12:29
Localitate: Cluj-Napoca

Mesaj de Ghita Potra »

..... O singura chestie trebuie sa-ti scriu si anume cele legate de masinile germane, problema atinsa de domnul profesor. Pe langa faptul ca masinile germane sunt tot mai frecvente pe strada, sunt apreciate de lume, indiferent de unde sunt,si culoare. Am vazut masini germane conduse si de albi, si de asiatici, dar si de culoare neagra. Dupa masinile americane si japoneze, cele germane sunt cele mai cautate.Foarte aproape sunt si masinile sud coreene. O constatare interesanta este aceea ca asiaticii, in marea lor majoritate, prefera masinile japoneze si sud coreene, aceasta ca o atractie pentru zona lor. Aceasta se observa si in domeniul alimentatiei, unde acestia cauta localurile asiatice, fie ca sunt restaurante, chioscuri, tonete sau magazine alimentare. Albii, am observat ca isi impart preferintele functie de locul unde se afla, dar la restaurante le prefera pe cele asiatice - japoneze, chineze, tailandeze, filipineze, indiene dar mai rar, dar si cele germane., cum ar fi CASA BAVAREZA.SI ale noastre sunt cautate, cum ar fi o cofeterie din una din cele mai comerciale zone din Vancouver, detinuta de o pereche din Oradea, care are plin micul lor local in permanenta. Proprietarul se plange ca nu mai pridideste cu treaba. Astazi este ultima zi frumoasa si relativ calduta ca de maine incep ploile, mai bine zis, de la noapte, iar temperaturilecoboara vertiginos. Ma grabesc sa tund gazonul ca pe frig si urat parca nu m-as incumeta. Daca ai noutati, sa mi le scri, ca sa sorb si eu din paharul de acasa. Am vorbit cu cineva din tara care la un moment dat tuna si fulgera contra tarii si conducerii. L-am ascultat putin si am inchis.
Salutari cu drag tuturor din dinastie si nu numai
-- Bunicul
Rezolvaţi online sute de şarade
Puteţi încerca şi Pontes Şarade, o aplicaţie pentru Android cu toate şaradele de pe acest forum
Scrie răspuns