Probleme de logica

Concursuri pentru utilizatorii forumului

Moderator: Manu

Scrie răspuns
Andreea Neagu
Colonel

Mesaj de Andreea Neagu »

Impart bilele in 3 grupuri de cate 3. Cantaresc 2 astfel de grupuri.
a) Daca sunt egale, bila mai usoara a ramas in grupul nacantarit. Aleg 2 bile din grupul necantatit si le cantaresc. Daca nu sunt egale, e evident care e mai usoara. Daca sunt egale, bila mai usoara e cea ramasa.
b) Daca cele 2 grupe de 3 nu au fost egale, o pastrez pe cea mai usoara. Aleg din ea 2 bile si le cantaresc. Daca nu sunt egale, iar e evident care-i mai usoara. Daca sunt, inseamna ca cea de-a treia e cea cautata.
Numai bine,
Andy
Manu
General de divizie

Mesaj de Manu »

Sincer, nu prea am inteles cum stau lucrurile... :?
Trebuia doar sa ne dam seama ca sunt cifre romane?
Errare humanum est, sed perseverare diabolicum...
In forum linguae Latinae venite! (via est: www.limbalatina.ro)
Manu
General de divizie

Mesaj de Manu »

Da, e clar.
cristina.vuscan

Mesaj de cristina.vuscan »

BALANŢA ŞI FRUCTELE
Într-un coş sunt 14 Kg de mere.
Avem o balanţă şi o greutate de 2 Kg.
Cum facem pentru a măsura 3 Kg de mere numai din două cântăriri ?
Cris
Manu
General de divizie

Mesaj de Manu »

Punem intr-o parte greutatea de doua kilograme si apoi distribuim produsele in ambele talere in asa fel incat sa se echilibreze balanta.
Va rezulta o greutate de 8 kg produse intr-o parte si 6 kg in partea cu greutatea de 2. Aruncam cele 6 kg si cantarim in acelasi mod cele 8 kg ramase, rezultant 5 intr-o parte si 3 plus greutatea de 2 in cealalta parte.
cristina.vuscan

Raspuns corect. Felicitari.
Dar de ce trebuie sa aruncam cele 6 kg de mere?
Nu mai bine le mancam? Ca doar nu-s stricate!
Manu
General de divizie

Mesaj de Manu »

Ei... nu imi plac deloc! :)
cristina.vuscan

GĂLEŢI NEGRADATE
Se dau două găleţi negradate, una de 9 litri şi una de 4 litri.
Cum facem să obţinem în găleata mare 6 litri de apă din cât mai puţine operaţiuni ?
Cris
Manu
General de divizie

Mesaj de Manu »

Sper ca am voie sa folosesc si un al treilea recipient oarecare.
Daca da, vars din cei noua litri patru in galeata mai mica, ii arunc si vars iar inca patru litri, dupa care am un litru ramas in galeata mare. Acel litru il golesc intr-un recipient oarecare, dupa care umlu iar galeata mare si scap de patru litri varsandu-i in galeata mica; voi avea astfel 5 litri ramasi in galeata mare plus litrul din recipientul oarecare, deci 6 litri dupa varsarea acestuia peste gros.

Oare nu ar fi bine sa schimbam numele topicului in Probleme de logica sau asa ceva, sa nu fie tot "O problema cu greutati", practic titlul general este reprezentativ, ia rin situatia de acum pare ca se tot discuta despre prima problema din subiect.
cristina.vuscan

Da, daca am presupune ca mai dispunem de un recipient, asa ar trebui procedat. Dar daca nu?
Initial si eu m-am gandit la fel, dar apoi mi-am spus ca poate nu trebuie sa introducem elemente noi daca nu se afirma nimic despre ele. In plus, si acesta cred ca de fapt este argumentul decisiv, a doua metoda e din mai putini pasi.
Deci?...
Referitor la a doua chestiune, da, cred ca ar fi mai nimerit titlul de "probleme de logica".
Cris
Andreea Neagu
Colonel

Mesaj de Andreea Neagu »

Modificat din "o problema cu greutate" in "probleme de logica".
Acum despre galeti:
Umplu galeata de 9 litri si torn din ea in cea de 4 pana o umplu pe aceea. Raman cu 5 litri in galeata de 9 litri. Arunc apa din cea de 4 si o reumplu din cei 5 litri de apa ramasi in galeata de 9. Raman cu un litru de apa in galeata de 9. Iar golesc galeata de 4 si apoi torn in ea litrul ramas in cea de 9. Acum am galeata de 9 goala iar in cea de 4 am un litru de apa. Umplu iar galeata de 9 si torn in cea de 4 pana se umple. Cum in cea de 4 am deja un litru, inseamna ca pentru a o umple se mai pun 3 litri din galeata de 9. Iar in cea de 9 raman cu 6 litri, adica exact cat s-a cerut. Fara recipiente suplimentare.
Andreea
cristina.vuscan

Perfect! 8 miscari.
Mai exista o varianta, tot din 8 miscari. Dar parca asta e mai frumoasa...
Cris
cristina.vuscan

Iata si o alta rezolvare, mai putin frumoasa decat a Andreei, ce-i drept:
Metoda a II-a: Umplem găleata de 9 litri şi apoi turnăm apă în găleata mai mică până când aceasta se umple. În acest moment, în găleata de 9 litri se găsesc 5 litri de apă. Marcăm acest nivel în interiorul găleţii, apoi golim găleata mai mică şi o umplem din nou cu apă din găleata mai mare. Acum în găleata de 9 litri se află un litru de apă. Golim iar găleata de 4 litri, turnăm în ea litrul de apă din găleata de 9 litri, apoi umplem găleata mai mare cu 5 litri de apă şi adăugăm la sfârşit litrul de apă din găleata mai mică.
Cris
cristina.vuscan

LA SCHI

Alina, Ioana şi Doina au plecat la schi. Fiecare şi-a pus căciuliţa şi mănuşile uneia dintre prietenele sale. Cea care poartă pe cap căciuliţa Ioanei, are mănuşile Doinei. Cine şi-a pus căciuliţa Alinei ?
Cris
Scrie răspuns