Un bătrîn ţăran şi-a chemat într-o zi cei patru fii şi le-a spus:
— Nu mai am mult de trăit. Singura mea avere, pe care v-o las sînt oile. Cînd voi închide ochii, să le împărţiţi cum vă spun eu. Tu, fiul meu cel mai mare, că ai nevastă şi copii, să iei jumătate din oi şi încă una. Al doilea fiu care e însurat, dar încă n-are copii, să ia jumătate din ce rămîne şi încă una. Al treilea, care se va însura la anul să capete jumătate din cele rămase şi încă una, iar mezinul — că e copil — restul de oi.
N-a trecut mult şi cei patru fraţi au rămas fără tatăl lor. Ei au împărţit oile aşa cum a poruncit bătrînul lor păriMte. Mezinului i-a revenit o singură oaie.
Arătaţi cîte oi au fost cu totul şi cîte a luat fiecare dintre ceilalţi trei fraţi.
Succes, Cristina
Mostenirea
Moderator: Manu
-
- Colonel
Daca al treilea ia jumatate plus una din oile ramase dupa ce si-au luat primii doi partea, inseamna ca mezinul ia jumatate minus una. Cum cel mic a primit o oaie, inseama ca jumatate din numarul oilor ramase dupa ce si-au luat partea primii doi este 2, iar al treilea fiu a primit 3 oi. Asadar pentru al treilea si al patrulea copil ramasesera 4 oi.
Cel de-al doilea primeste jumatate plus una din ce a ramas dupa ce si-a luat primul partea, prin urmare pentru ultimii 2 ramane jumatate minus 1. Cum ultimii 2 si-au impartit 4 oi, inseamna ca jumatate din numarul oilor ramase dupa ce primul si-a luat mostenirea este 5. Deci al doilea, care a luat jumatate plus una, primeste 6 oi. Inseamna ca dupa ce primul si-a luat oile, au ramas 10.
Acest 10 este jumatate minus 1 din numarul total de oi, deci numarul total este 22, din care primul copil a primit 12.
Raspuns final: 22 oi in total.
Primul primeste 12 oi.
Al doilea primeste 6 oi.
Al treilea primeste 3 oi.
Al patrulea primeste o oaie.
Numai bine,
Andy
Cel de-al doilea primeste jumatate plus una din ce a ramas dupa ce si-a luat primul partea, prin urmare pentru ultimii 2 ramane jumatate minus 1. Cum ultimii 2 si-au impartit 4 oi, inseamna ca jumatate din numarul oilor ramase dupa ce primul si-a luat mostenirea este 5. Deci al doilea, care a luat jumatate plus una, primeste 6 oi. Inseamna ca dupa ce primul si-a luat oile, au ramas 10.
Acest 10 este jumatate minus 1 din numarul total de oi, deci numarul total este 22, din care primul copil a primit 12.
Raspuns final: 22 oi in total.
Primul primeste 12 oi.
Al doilea primeste 6 oi.
Al treilea primeste 3 oi.
Al patrulea primeste o oaie.
Numai bine,
Andy
Andreea - Elena Neagu
Designer www.pontes.ro
Anjo.ro - Magazin virtual de produse pentru nevăzători
Şcoala pentru toţi - site dedicat elevilor nevăzători
Designer www.pontes.ro