cristina.vuscan scrie:
Poate o finalizeaza cineva pana la urma... Daca nu, o voi duce eu la bun sfarsit...
Of, matematica asta! Nu mă duce mintea decât că firescul este argumentul pentru care fiecare ia un număr întreg. Este alt argument ? Am uitat să o întreb pe vecina mea cum se rezolvă problema.
Fiecare din cei 3 ( maimuţa şi ultimii doi marinari) ia jumătate din ce a ramas după ce au luat cei dinainte, plus jumătate de nucă, primul marinar ia jumătate din numărul total de nuci plus jumătate de nucă.
Maimuţa ia jumătate din ce a rămas + jumătate de nucă, adică 1:2+1:2= 1. Maimuţa a luat o nucă, cea care a rămas. Al treilea marinar a împărţit numărul de nuci rămas pentru el şi maimuţă astfel încât a mai rămas o nucă şi jumătate. Dublul lui 1,5 este 3. Înseamnă că după ce au luat nuci primii doi marinari, au rămas 3 nuci. Al treilea marinar a luat 2 nuci, adică 3:2+1:2= 2. Al doilea marinar a împărţit la 2 numărul de nuci rămas după ce a luat primul, astfel încât să rămână 3 nuci şi jumătate. Dublul lui 3,5 este 7. Înseamnă că după ce a luat nuci primul marinar au rămas 7 nuci. Al doilea marinar a luat 7:2+1:2= 4 nuci.
Fiecare împarte numărul de nuci rămas la 2, ia jumătate din ce a rămas plus încă jumătate de nucă şi lasă jumătate din ce a rămas mai puţin jumătate de nucă. Dublul lui 7,5 este 15. Primul marinar a luat 15:2+1:2= 8 nuci.
8+4+2+1=15 numărul total de nuci .
Maimuţa ia 1:2+1:2= 1nucă şi lasă 1:2-1:2=0 nuci.
Al treilea marinar ia3:2+1:2= 2 nuci şi lasă 3:2-1:2=1 nucă.
Al doilea marinar ia7:2+1:2= 4 nuci şi lasă 7:2-1:2=3 nuci.
Primul marinar ia15:2+1:2= 8 nuci şi lasă 15:2-1:2=7 nuci.
Sper să nu fi greşit pe undeva!