O problema cu nuci de cocos

Concursuri pentru utilizatorii forumului

Moderator: Manu

cristina.vuscan

Mesaj de cristina.vuscan »

Andreea Neagu scrie:Nu sunt sigura ca putem presupune din start ca fiecare a luat un numar intreg de nuci. Inseamna sa introduc o ipoteza suplimentara, neprecizata in problema, si care are aceeasi probabilitate ca si o alta ipoteza suplimentara posibila, cum ca numarul de nuci luat de cel putin un marinar nu este intreg. Si daca ma gandesc bine, tot asa as putea introduce si ipoteza suplimentara ca numarul de nuci nu a fost intreg de la bun inceput.
Aceasta a fost si dilema mea cand am vazut rezolvarea propusa de Carmen, de altfel, frumoasa si relativ simpla, daca facem abstractie de acest unic lucru... Si totusi calea pe care am deschis-o eu, duce sigur si simplu la solutia cautata... Cris
Poate o finalizeaza cineva pana la urma... Daca nu, o voi duce eu la bun sfarsit...
Carmen
Capitan

Mesaj de Carmen »

cristina.vuscan scrie: Si totusi calea pe care am deschis-o eu, duce sigur si simplu la solutia cautata... Cris
Poate o finalizeaza cineva pana la urma... Daca nu, o voi duce eu la bun sfarsit...
Bună Cris, scuze, dar am fost foarte ocupată şi tot a intervenit una alta. Am să încerc să finalizez azi problema după metoda ta. Nu am avut timp nici ieri şi nici azi.
cristina.vuscan

Te asteptam cu nerabdare la interval... Poate chiar si cu niste sarade noi... Sint ca-mi ies din mana daca nu rezolv macar una-doua pe zi... Felicitari pentru ascensiunea in grad... Cris
Carmen
Capitan

Mesaj de Carmen »

Şarade? Păi nu eu mă ocup de ele, ci domnul Ghiţă. Eu la cât sunt de distrată încurc lumea cu şaradele mele...
Acum am aterizat şi eu, am fost cu colegii la o masă festivă, aşa ca de sfârşit de an şi acum după distracţie, la muncă! La numărat şi împărţit nuci! :lol: :lol: :lol:
cristina.vuscan

A, ba nu, mie mi-au placut si saradele tale... Sper ca nu te-a suparat Francusa atat de tare incat sa renunti la compus sarade... Eu abia astept sa dam gata o Francusa in cinstea evenimentului... Si daca ma gandesc bine, era chiar simpatica sarada cu Francusa... Cris
Carmen
Capitan

Mesaj de Carmen »

cristina.vuscan scrie: Poate o finalizeaza cineva pana la urma... Daca nu, o voi duce eu la bun sfarsit...
Of, matematica asta! Nu mă duce mintea decât că firescul este argumentul pentru care fiecare ia un număr întreg. Este alt argument ? Am uitat să o întreb pe vecina mea cum se rezolvă problema. :lol: :lol: :lol:
Fiecare din cei 3 ( maimuţa şi ultimii doi marinari) ia jumătate din ce a ramas după ce au luat cei dinainte, plus jumătate de nucă, primul marinar ia jumătate din numărul total de nuci plus jumătate de nucă.
Maimuţa ia jumătate din ce a rămas + jumătate de nucă, adică 1:2+1:2= 1. Maimuţa a luat o nucă, cea care a rămas. Al treilea marinar a împărţit numărul de nuci rămas pentru el şi maimuţă astfel încât a mai rămas o nucă şi jumătate. Dublul lui 1,5 este 3. Înseamnă că după ce au luat nuci primii doi marinari, au rămas 3 nuci. Al treilea marinar a luat 2 nuci, adică 3:2+1:2= 2. Al doilea marinar a împărţit la 2 numărul de nuci rămas după ce a luat primul, astfel încât să rămână 3 nuci şi jumătate. Dublul lui 3,5 este 7. Înseamnă că după ce a luat nuci primul marinar au rămas 7 nuci. Al doilea marinar a luat 7:2+1:2= 4 nuci.
Fiecare împarte numărul de nuci rămas la 2, ia jumătate din ce a rămas plus încă jumătate de nucă şi lasă jumătate din ce a rămas mai puţin jumătate de nucă. Dublul lui 7,5 este 15. Primul marinar a luat 15:2+1:2= 8 nuci.
8+4+2+1=15 numărul total de nuci .
Maimuţa ia 1:2+1:2= 1nucă şi lasă 1:2-1:2=0 nuci.
Al treilea marinar ia3:2+1:2= 2 nuci şi lasă 3:2-1:2=1 nucă.
Al doilea marinar ia7:2+1:2= 4 nuci şi lasă 7:2-1:2=3 nuci.
Primul marinar ia15:2+1:2= 8 nuci şi lasă 15:2-1:2=7 nuci.
Sper să nu fi greşit pe undeva!
Carmen
Capitan

Mesaj de Carmen »

cristina.vuscan scrie:Te asteptam cu nerabdare la interval... Poate chiar si cu niste sarade noi... Simt ca-mi ies din mana daca nu rezolv macar una-doua pe zi... Felicitari pentru ascensiunea in grad... Cris
Una - două ? Păi domnul Ghiţă Potra este tare scump la şarade. Nu ai auzit? Atât, una pe zi. Cu linguriţa! :lol:
Mamă, dar ce spirit de observaţie ai! Nici nu am ştiut că am înaintat în grad! Mulţumesc mult! Numai mâine nu-i poimâine...Micii, frâncuşa...Mi-am promis că mă las de compus şarade. Dacă nu mă pricep ! Îi las pe cei meseriaşi în domeniu să le compună.
cristina.vuscan

Nu e chiar asa de simplu... Daca Ghita nu ne da decat cate una pe zi, ne vedem siliti sa mai compunem noi cate una... Cris
Carmen
Capitan

Mesaj de Carmen »

Nu chiar siliţi! Poate este vorba de plăcere! Lasă că te descurci minunat cu şaradele... :)
cristina.vuscan

Fac si eu ce pot... Cris
Emanuel.Selaru
Maior

Mesaj de Emanuel.Selaru »

Eu scriu, dar unde?
Andreea Neagu
Colonel

Mesaj de Andreea Neagu »

Emanuel.Selaru scrie:Eu scriu, dar unde?
Foloseste cu incredere Coltul surprizelor.
Andy
Emanuel.Selaru
Maior

Mesaj de Emanuel.Selaru »

Da, dar despre ce sa scriu? Va voi arata ceva, putin mai tarziu.
Andreea Neagu
Colonel

Mesaj de Andreea Neagu »

Eu ti-am facut mai devreme o propunere pe o tema politica. Daca nu-ti place aia, alege tu altceva.
Andy
cristina.vuscan

Emanuel.Selaru scrie:Da, dar despre ce sa scriu? Va voi arata ceva, putin mai tarziu.
Nici un mai tarziu: noi acuma vrem sa te vedem de ce esti in stare... Scrie despre ce vrei tu, numai scrie odata... Cris
Scrie răspuns