Tipuri de handicap

Formare profesionala si locuri de munca

Moderator: Manu

Scrie răspuns
Mihai Popa
Soldat

Tipuri de handicap

Mesaj de Mihai Popa »

Bună ziua. Mi-a parvenit o informaţie care m-a pus pe gânduri. Am studiat puţin Legea 448/2006, dar nu m-am lămurit. Motiv pentru care apelez la bunăvoinţa celor care sunt în temă. Odată cu vârsta,am 73 ani, am acumulat şi o serie de boli: insuficienţă respiratorie, tensiune şi diamet. Urmez tratamente pentru fiecare în parte. Întrebare: -constituie aceste boili, luate împreună, un handicap ? Art.85 din lege, defineşte tipurile de handicap. Intră cumva în tipul Somatic (care aparţine corpului) ? Sau poate tipului Asociat ? Dacă constituie handicap, trebuie să mă prezint Comisiei de evaluare, pentru a beneficia de unele drepturi, şi care ar fi acelea ? Mulţumesc anticipat pentru răspunsuri.
Cu stimă,
Mihai Popa
CarmenT
Maior

Mesaj de CarmenT »

Buna ziua si bun venit pe forum.
Din cate stiu eu, diabetul constituie un handicap, dar in cazul in care boala survine dupa o anumita varsta, nu mai este considerata handicap pentru care se poate beneficia de o pensie. Se beneficiaza insa de gratuitate pentru medicamente. Va raspund insa fara a fi perfect documentata. Am sa ma uit in lege si am sa incerc sa aflu mai multe informatii inainte de a reveni cu un raspuns documentat.
Mihai Popa
Soldat

Comentarii

Mesaj de Mihai Popa »

Vă mulţumesc pentru răspuns D-le Carment. Întradevăr sunt nou venit pe acest forum şi am venit, pe lângă dorinţa de a vedea unele probleme cu care se confruntă românul, dar şi dorinţa de a mă pune la punct cu unele probleme personale. De pensie nu poate fi vorba. Am lucrat de la vârsta de 16 ani pâmă la 58 ani când am fost scos la pensie şi am o pensie. Am deja 14 ani şi în prezent pensia este în jur de 1000 lei. În plus, beneficiez de Legea 309/2002 (am făcut armata la muncă, DGSM), care îmi conferă gratuitate 100% la servicii medicale precum şi la medicamente. Înformaţia care mi-a parvenit, este aceia că statul acordă un ajutor social celor care suferă de diabet, tensiune, plămâni. Menţionez că cel ce mi-a dat informaţia, are pensia mai mare decât mine şi este proaspăt pensiunat şi beneficiază de aceast ajutor, având diabet. Dacă mi-aţi preciza legea şi articolul din lege, va-şi fi recunoscător. Vă mulţumesc şi
Cu stimă,
Mihai Popa
CarmenT
Maior

Mesaj de CarmenT »

Buna seara,
In legea 448 din 2006 republicata in 2008 am gasit: Art. 86. - (1) Gradele de handicap sunt: uşor, mediu, accentuat şi grav.
(2) Tipurile de handicap sunt: fizic, vizual, auditiv, surdocecitate, somatic, mintal, psihic, HIV/SIDA, asociat, boli rare.
E putin cam greu de inteles de aici daca intra si diabetul, dar nu am reusit sa descopar legea sau ordonanta care precizeaza exact tipurile de boli. Pentru a va documenta puteti vizita site-ul www.anph.ro sau sa le scrieti celor de la Autoritatea Nationala pentru Persoanele cu Handicap: registratura@anph.ro
Scrie răspuns