Rubrica sentimentelor (colocviu sentimental)

Orice nu poate fi incadrat la celelalte categorii

Moderator: Manu

Manu
General de divizie

Mesaj de Manu »

Ei, nu conteaza unde se discuta, e bine ca se discuta si acolo... la urma urmei... un titlu de genul Un sondaj poate sa fie pentru orice, practic acolo este un raspuns amanuntit la problema pusa de tine, Carment cand ai deschis subiectul, de ce intram pe forum? Sa dezbatem, nu? Acum practic se exemplifica si se arata concret. Daca doar s-ar zice simplu: "Sa dezbat", "Sa dezbatem" etc... nu ar insemna nimic pentru unul care inca este convins ca doar observatia duce la aflarea adevarului. :)
Si in ceea ce priveste nasterea... aceasta cum ar putea fi lucru sigur?... Sigur doar pentru cei care deja asteapta sa moara, nu? (pentru cei nascuti deja) Nu e sigur nici macar ca se vor naste la infinit oameni, darmite sa consideram dinainte ca e un lucru sigur pentru cei care urmeaza sa apara pe Terra. Ce zici Decebal? Era pentru tine in vreun fel sigur ca te vei naste? Se poate intr-adevar spune ca a fost un lucru sigur, venind acum la Cluj sa imi arati ca existi, dar... nu prea merge, doar o intamplare e faptul ca nu altul vine pentru acelasi lucru si ca tu nu ai ramas nenascut, scuze ca a trebuit sa folosesc aici pronumele "tu" care nu isi are sensul.
Errare humanum est, sed perseverare diabolicum...
In forum linguae Latinae venite! (via est: www.limbalatina.ro)
Florin
Sergent

Mesaj de Florin »

Dupa cum am scris si pe celalalt topic, incercati sa observati diferenta intre "cel mai sigur lucru e moartea" si "singurul lucru sigur e moartea".
E vorba de probabilitatea unui eveniment de a se intampla. E ca default-ul in programare:) Moartea e evenimentul despre care nu poti sa spui ca "x lucru nu a mai avut loc fiindca y a ..." in schimb intotdeauna daca punem moartea in locul acelor puncte de suspensie, fraza ii priveste pe toti oameni la un moment dat, deci moartea, vine si inlocuieste ceva care era planificat dar nu mai poate avea loc, avand astfel gradul de siguranta maxima. Nu poti spune de cat in gluma "nu am timp nici sa mor:)" tocmai pentru ca acest lucru este sigur ca nu poate fi adevarat.
Mai sunt lucruri sigure pe lumea asta, dar cele mai multe sunt conventii ale noastre, conventii valabile in prezent dar nu si neaparat in viitor, e sigur ca pe manu il cheama Manu si asa am fi tentati sa credem ca il va chema si in viitor, totusi el s-ar putea hotara intr-o zi sa isi schimbe numele si bingo, nu mai e valabil.
Am putea crede ca Romania va vorbi mereu limba romana desi nu e sigur ca ea nu va fi ocupata de alta natiune si limba ei abolita in viitor. Nimic nu dainuie ca misterioasa moarte si nimic nu e mai vechi ca ea. Notiunea de moarte i strans legata de limitarea noastra in timp si spatiu, ganditi-va cum ar fi sa nu mai murim? In scurt timp am ajunge sa ne omoram intre noi ne mai incapand pe pamantul asta atat de mic:).
Decebal
Plutonier major

Mesaj de Decebal »

Bine ...insa interpretarea cu care nici eu nu sunt de acord ii apartine Ioanei...In rest subiectul asta absolut sigur...pe mine nu prea ma preocupa.Pe cat de sigura e moartea ,pe atat de sigura e si viata altfel ramane cucoana fara servici :) ,ce atata filosofie...
Si de ce sa nu pot spune ca nasterea e sigura ,devreme ce exist?Cand nu se va mai naste nu se va nici muri...sau trec la capitolul roboti dupa replica asta :D.Si viata si fericirea mi se par simplu de atins insa tot noi ,oamenii le complicam.Prefer sa trimit link-uri catre opere literare istorice,filosofice decat sa o lungesc prea mult...mai ales ca-s :cry: suparat de dragul unui examen picat ... :(
Toate bune!
Manu
General de divizie

Mesaj de Manu »

Totusi, se pare ca moartea nu a fost intotdeauna un lucru sigur pentru om... El punea de fiecare data chestia, de mult zic, faptul ca un om nu mai este functional, pe intamplare... S-ar parea ca nu stia el ca va muri cu siguranta, asa cum nici cainele habar nu are de lucrul asta, nu?
Cum decebal... cum putea fi sigura nasterea ta inainte de a te naste?... Inseamna ca si picarea acelui examen era un lucru sigur anterior examinarii, ti-l pot demonstra eu acum, uite ca l-ai picat. Nu iei deloc in considerare liberul arbitru? Acum, ca tot am ajuns fiinte rationale, singurul lucru clar si sigur care se va intampla ulterior discutiei noastre e ca vom muri. In rest, sunt si alte lucruri certe, dar care sunt in prezent si ne convingem de ele in fiecare moment: respiram, ne hranim, deci treburi inerente vietii. Mai sunt o multime de lucruri sigure care au trecut, despre ele putem vorbi oricand, dar in viitor, singurul sigur este moartea.
Decebal
Plutonier major

Mesaj de Decebal »

Manu,nu la lucruri sigure dintotdeauna ma refer cand vorbesc de un muritor....nici de premonitii.Exist deci sunt sigur ca m-am nascut deci sunt sigur de faptul nasterii...ceva gen „dubito ergo cogito,cogito ergo sum”dar la scara mai mica :D .Scuze daca nu m-am exprimat prea bine :D
Manu
General de divizie

Mesaj de Manu »

Deci, doar daca "cogito" si "sum" este sigur "certum est moriar". Ceva mai elaborat: "Cogitamus ergo sumus, igitur... moriamur" (cugetam, deci existam, asadar... vom muri).
Daca tot suntem la lectia de limba latina de liceu, sa mai spunem si ca: "Nulla vita sine morte", asta ca o repetare a ceea ce s-a spus,... moartea este sigura daca traim doar.
Sa ne intoarcem totusi la rubrica sentimentelor si... sa vedem daca... latineste spunand, "Nulla vita sine amore"... Subiectul nostru s-ar putea numi, ca sa vedeti ce frumos suna in alte limbi: "De amore caecarum mulierum caecorum hominumque" (despre sentimentele oarbelor si orbilor)... :D
Scrie răspuns