Vaporase

Concursuri pentru utilizatorii forumului

Moderator: Manu

Scrie răspuns
cristina.vuscan

Vaporase

Mesaj de cristina.vuscan »

Figura de mai jos înfăţişează patru vaporaşe stilizate. Cala fiecărui vaporaş este un trapez isoscel cu baza mare în sus, puntea cu cabina este un dreptunghi suprapus peste trapez iar coşul este un alt dreptunghi aşezat pe lăţime, deasupra celui care reprezintă cabina.
Pe fiecare vapor, în interiorul figurilor geometrice sus-menţionate, sînt înscrise nişte numere. Astfel, pe coşul primului vapor apare numărul 57, pe cabină, în interiorul a două cercuri-hublou, apar numerele 1 şi 6 iar pe cală, tot în interiorul a două cercuri-hublou, numerele 3 şi 2. La fel, pe coşul celui de-al doilea vaporaş, este înscris numărul 76, pe cabină – numerele 4 şi 2 iar pe cală, în interiorul hublourilor, numerele 6 şi 1. În hublourile calei celui de-al treilea vaporaş sînt înscrise numerele 2 şi 2, pe cele ale cabinei, numerele 1 şi 3 iar coşul poartă înscris numărul 44.
Ce număr ar trebui înscris pe coşul ultimului vapor dacă pe hublourile cabinei apar numerele 1 şi 1 iar pe cele ale calei, 3 şi 5 ?

Succes, Cristina
Manu
General de divizie

Mesaj de Manu »

Pe cosul celui de-al patrulea vaporas este numarul 82. Totusi, cred ca era destul mentionarea primelor doua vaporase, unul incepand cu cabina si terminand cu cala, iar celalalt invers pentru a induce in eroare, iar pentru al trelea vaporas sa se ceara numarul de pe cos stiind cele de pe hublourile cabinei si calei, iar la al patrulea sa fie o cerinta in genul: ce numere ar putea aparea pe cabina si pe cala daca pe cos apare numarul xy, unde {x, y} ar apartine N - sa zicem 98.
Dar sa dau si explicatia rezultatului meu si sa nu tot spun cum ar fi trebuit sa fie. Practic, suma numerelor de pe cabina da numarul unitatilor, iar suma numerelor de pe cala da numarul zecilor.
Errare humanum est, sed perseverare diabolicum...
In forum linguae Latinae venite! (via est: www.limbalatina.ro)
cristina.vuscan

Ei, chiar asa? De ce sa fim atat de rai si de perversi si sa vrem sa-i incurcam pe oameni cu tot felul de capcanite?... Raspunsul e corect. Felicitari!
PS: nu prea am inteles ce vrei sa spui cu x si y care sa fie, sa zicem, 98... Adica cum? Cat sa fie x si cat sa fie y?
Cris
Manu
General de divizie

Mesaj de Manu »

Da, intr-adevar, am exprimat gresit acolo, trebuia spus ca x ar apartine multimii {1, 2, 3, ..., 9}, iar y aceleiasi multimi.
cristina.vuscan

Ma gandesc, totusi, ca procedand asa, le-ai fi servit pe tava rezolvitorilor indiciul de a privi numarul de pe cos ca alaturarea a doua cifre care se pot obtine cu ajutorul celorlalte numere... Cris
Manu
General de divizie

Mesaj de Manu »

Dar nu spuneam ca ar trebui mentionat, doar ca ar aparea, dupa cum a si aparut, numarul din doua cifre. Eu spuneam doar forma.
Scrie răspuns