Ce numar urmeaza ?
Moderator: Manu
Ce numar urmeaza ?
Desenul de mai jos înfăţişează un dreptunghi împărţit în 6 pătrate. Fiecare pătrat conţine cîte un număr, mai puţin ultimul, care este liber. Numerele conţinute de primele 5 căsuţe sînt, în ordine 2, 8, 26, 80 şi 242. Ce număr ar trebui înscris în ultima căsuţă şi de ce ?
Succes, Cristina
Succes, Cristina
828
Stai să vezi ce rezolvare fac eu acum! Iti stă mintea în loc!:lol:
Adică fără să mă gândesc prea mult, atât am reuşit să constat:
Pătratele cu număr impar au înscrise în ele un număr care începe cu cifra 2. Primul pătrat impar are un număr format dintr-o singură cifră, al doilea pătrat impar are un număr format din două cifre, iar al treilea pătrat impar are un un număr format din trei cifre. Diferenţa dintre 6 şi 2( adică dintre cifrele ce formează numărul înscris al doilea pătrat impar) este 4, cifră care se află între cei doi de 2 din al treilea pătrat impar. Urmând acelaşi raţionament şi pentru pătratele pare, inseamnă că în al treilea pătrat par se află un număr format din trei cifre, care începe cu 8, se termină cu 8 şi la mijloc are cifra care dă diferenţa dintre 0 şi 8 ( adică diferenţa dintre ultima cifră si prima a numărul înscris în al doilea pătrat par). Deci în ultimul pătrat se află înscris numărul 828.
Parcă o văd pe Cris: hmmmm, hmmmm!
Nu-i bună rezolvarea mea?
Stai să vezi ce rezolvare fac eu acum! Iti stă mintea în loc!:lol:
Adică fără să mă gândesc prea mult, atât am reuşit să constat:
Pătratele cu număr impar au înscrise în ele un număr care începe cu cifra 2. Primul pătrat impar are un număr format dintr-o singură cifră, al doilea pătrat impar are un număr format din două cifre, iar al treilea pătrat impar are un un număr format din trei cifre. Diferenţa dintre 6 şi 2( adică dintre cifrele ce formează numărul înscris al doilea pătrat impar) este 4, cifră care se află între cei doi de 2 din al treilea pătrat impar. Urmând acelaşi raţionament şi pentru pătratele pare, inseamnă că în al treilea pătrat par se află un număr format din trei cifre, care începe cu 8, se termină cu 8 şi la mijloc are cifra care dă diferenţa dintre 0 şi 8 ( adică diferenţa dintre ultima cifră si prima a numărul înscris în al doilea pătrat par). Deci în ultimul pătrat se află înscris numărul 828.
Parcă o văd pe Cris: hmmmm, hmmmm!
Nu-i bună rezolvarea mea?
- Manu
- General de divizie
Urmatorul numar este 2186. Sirul merge in felul urmator: 2 plus 6 egal 8, apoi 8 plus 3 ori 6 egal 26, 26 plus 3 ori 18 egal 80, 80 plus 3 ori 54 egal 242, 242 plus 3 ori 162 egal 728 si asa mai departe.
Chestiile astea imi plac si mie, tot timpul am descoperit un sir care merge dupa o logica.
Chestiile astea imi plac si mie, tot timpul am descoperit un sir care merge dupa o logica.
Errare humanum est, sed perseverare diabolicum...
In forum linguae Latinae venite! (via est: www.limbalatina.ro)
Bravo! Mie mi-a căzut fisa mai greu. Se vede treaba că nu stau aşa bine cu logica. La început m-a indus în eroare faptul că scria că există un dreptunghi, etc. Am fost fără logică, cred că am fost cu imaginaţie, mai mult sau mai puţin bogată.
Deci, Cris, mai ieşi la interval cu probleme de genul ăsta, că îmi lipseşte exerciţiul. Chiar dacă o să gafez mai multe la început, sunt o fire ambiţioasă!
Deci, Cris, mai ieşi la interval cu probleme de genul ăsta, că îmi lipseşte exerciţiul. Chiar dacă o să gafez mai multe la început, sunt o fire ambiţioasă!
Frumusel... Regula putea fi data, totusi si mai simplu, observand ca fiecare termen din sir este diferenta dintre o putere a lui 3 cu exponentul egal cu rangul termenului si 1, adica: 2 = 3 la puterea intaia - 1, 8 = 3 la a doua - 1, 26 = 3 la a treia - 1, 80 = 3 la puterea a patra - 1, s.a.m.d.manu scrie:Urmatorul numar este 2186. Sirul merge in felul urmator: 2 plus 6 egal 8, apoi 8 plus 3 ori 6 egal 26, 26 plus 3 ori 18 egal 80, 80 plus 3 ori 54 egal 242, 242 plus 3 ori 162 egal 728 si asa mai departe.
Dar e acelasi lucru cu ce ai spus tu, Manu... Felicitari pentru ascutitul spirit de observatie... Cris
- Manu
- General de divizie
Gresesti, Cristina, cand ma pui sa dau solutii cu puteri si ce stiu mai ce... Parca era vorba sa scriu cat mai simplu, asa cum mi-am dat eu seama, nu mi-a trecut prin cap nici un sistem cu puterea nu stiu cat si alte chestii de felul acesta. Imagineaza-ti ca am uitat toata matematica, o mai stiu doar pe cea de baza, cele patru operatii care de fapt inglobeaza totul.
Errare humanum est, sed perseverare diabolicum...
Ai dreptate, ai dreptate...manu scrie:Gresesti, Cristina, cand ma pui sa dau solutii cu puteri si ce stiu mai ce... Parca era vorba sa scriu cat mai simplu, asa cum mi-am dat eu seama, nu mi-a trecut prin cap nici un sistem cu puterea nu stiu cat si alte chestii de felul acesta.
Ei, ei, nu fii asa modest... Cunoastem noi ce zace in tine... Crismanu scrie:Imagineaza-ti ca am uitat toata matematica, o mai stiu doar pe cea de baza, cele patru operatii care de fapt inglobeaza totul.