Of, se pare ca nu accepti unitatea de masura introdusa, imi e tare greu sa vad cati gramilto inseamna 400 tone... ceva 0,x4, unde x este un numar de zerouri.Andreea Neagu scrie:Avem 400 de tone pe km patrat.
Povestea numarului 2 la puterea 64
Moderator: Manu
- Manu
- General de divizie
Errare humanum est, sed perseverare diabolicum...
In forum linguae Latinae venite! (via est: www.limbalatina.ro)
400 tone fac 0,0004 gramilto...Cris
400 tone fac 0,0004 gramilto... Impartim 400 la un milion, adica trecem virgula peste 6 cifre de la dreapta la stanga. Cris
- Manu
- General de divizie
Da, stiu cum se face, dar... imi era frica sa nu gresesc. Sunt prea mici numerele incat sa pot fi sigur de corectitudine.
- Manu
- General de divizie
Ia sa mai vedem cum stau lucrurile cu graul si tabla de sah...
M-am hotarat sa reiau calculele, orice ati spune, sunt vitale.
O mica corectie in ceea ce priveste suprafata Terrei, acolo a fost pusa o virgula in loc de punct inainte de ultimul grup de trei cifre, deci suprafata totala corecta este 510065600 km patrati, iar suprafata de uscat este de 148939100 km patrati. Ajunseseram la concluzia ca pe un km patrat s-ar produce 0,0004 gramilto.
In urma unei simple inmultiri ne iese o productie posibila pe toata suprafata Terrei de 204026,24 gramilto, iar daca ne gandim doar la uscat, cum ar fi mai realist, 59575,64 gramilto.
Eu zic sa mergem cu calculele ca si cum am putea produce pe toata suprafata, nu doar pe uscat, oricum, daca va fi nevoie sa pastram proportii, vom calcula imediat ca uscatul este 29,19% din suprafata totala. Ar urma sa vedem ce raza ar trebui sa aiba Terra pentru ca suprafata sa fie suficienta, sa vedem eventual lungimea ecuatorului acelui pamant imens sau Jupiterul cam cat de mic ar fi in comparatie cu Terra.
Uite ca ne apropiem considerabil, deja am avea 18,43380% din cantitatea necesara pentru cumpararea tablei.
M-am hotarat sa reiau calculele, orice ati spune, sunt vitale.
O mica corectie in ceea ce priveste suprafata Terrei, acolo a fost pusa o virgula in loc de punct inainte de ultimul grup de trei cifre, deci suprafata totala corecta este 510065600 km patrati, iar suprafata de uscat este de 148939100 km patrati. Ajunseseram la concluzia ca pe un km patrat s-ar produce 0,0004 gramilto.
In urma unei simple inmultiri ne iese o productie posibila pe toata suprafata Terrei de 204026,24 gramilto, iar daca ne gandim doar la uscat, cum ar fi mai realist, 59575,64 gramilto.
Eu zic sa mergem cu calculele ca si cum am putea produce pe toata suprafata, nu doar pe uscat, oricum, daca va fi nevoie sa pastram proportii, vom calcula imediat ca uscatul este 29,19% din suprafata totala. Ar urma sa vedem ce raza ar trebui sa aiba Terra pentru ca suprafata sa fie suficienta, sa vedem eventual lungimea ecuatorului acelui pamant imens sau Jupiterul cam cat de mic ar fi in comparatie cu Terra.
Uite ca ne apropiem considerabil, deja am avea 18,43380% din cantitatea necesara pentru cumpararea tablei.
- Manu
- General de divizie
Si pentru ca ar fi bine sa ne mai grabim si sa vedem cum stam raportati la cea mai mare planeta din sistemul nostru solar, luam Jupiter si constatam:
Jupiter are 121,9 arii terestre, deci aproximativ 62176996640 km patrati. Pe aceasta suprafata ar fi posibila cultivarea a 24870798,656 gramilto. Ia uite ca iese destul de mult, iar singurul ghinion al acelui brahman a fost ca s-a nascut pe Pamant si nu pe o planeta mai mare, acolo, cel putin teoretic, s-ar fi facut grau de 22,470 table de sah (de 22 table si jumatate), asadar, daca s-ar fi insistat ca a douazeci si doua parte a planetei sa fie cultivabila, o tabla tot ar fi putut fi platita.
Jupiter are 121,9 arii terestre, deci aproximativ 62176996640 km patrati. Pe aceasta suprafata ar fi posibila cultivarea a 24870798,656 gramilto. Ia uite ca iese destul de mult, iar singurul ghinion al acelui brahman a fost ca s-a nascut pe Pamant si nu pe o planeta mai mare, acolo, cel putin teoretic, s-ar fi facut grau de 22,470 table de sah (de 22 table si jumatate), asadar, daca s-ar fi insistat ca a douazeci si doua parte a planetei sa fie cultivabila, o tabla tot ar fi putut fi platita.
- Manu
- General de divizie
Pana ne intoarcem pe pamant, nu la figurat ci la propriu calculand cat de lung ar trebui sa fie ecuatorul pentru ca sa fie o suprafata suficienta, cultivabila, aici va trebui sa aflam acum cat din suprafata de uscat ar fi cultivabila, as vrea sa calculez exact treaba cu hartia impaturata. Voi lua o foaie de hartie groasa de un milimetru si vom vedea pana unde ajungem.
- Manu
- General de divizie
Nu urmaresc nimic, vroiam doar sa vad cati ani lumina are scara aceea rezultata dintr-o hartie de un milimetru grosime impaturata in 64.
-
- Colonel
N-ai motive s-o faci, am calculat eu asta pe pagina 2 sau 3 a subiectului:
Cris, am o mica problema cu notiunea de "cea mai indepartata stea din univers". Daca luam in considerare faptul ca universul s-ar putea sa nu fie finit (sunt ceva cercetari in directia asta) cea mai indepartata stea ar fi la distanta... infinita. Ne referim la cea mai indepartata stea existenta sau la cea mai indepartata stea vizibila?
Lasand asta la o parte, cel mai indepartat obiect de care stim este, din cate tin eu minte, un quasar aflat la 10 miliarde de ani-lumina de noi.
Grosimea foii de hartie indoita de 64 de ori ar fi de 18,446744073709551616 ori 10 la 15 metri. Un an lumina are 9,4605284 ori 10 la 15 metri deci in ani-lumina grosimea foii ar fi aproximativ 1,95 ani-lumina. Asadar nici vorba sa ajunga pana la sus-mentionatul quasar.
Daca luam distanta pana la cea mai indepartata stea din Calea Lactee, Carinae, aflata la 3600 pc de noi, adica la 3600 ori 3,08568025 ori 10 la 16 m, deci la 111084,489 ori 10 la 15 metri, adica 11741,89 ani lumina, remarcam ca tot nu ne ajunge foaia.
Andreea - Elena Neagu
Designer www.pontes.ro
Anjo.ro - Magazin virtual de produse pentru nevăzători
Şcoala pentru toţi - site dedicat elevilor nevăzători
Designer www.pontes.ro
Anjo.ro - Magazin virtual de produse pentru nevăzători
Şcoala pentru toţi - site dedicat elevilor nevăzători
- Manu
- General de divizie
Atunci e in regula, nu ma mai bag la partea asta.