Ajutati-l pe gestionar !
Moderator: Manu
Ajutati-l pe gestionar !
Pe această pagină din registrul unui magazin au căzut cîteva picături de apă, ştergînd – total sau parţial – unele numere. Puteţi să-l ajutaţi pe gestionar să refacă cele două rubrici rămase incomplete ?
Figura de mai jos reprezinta un tabel cu 2 linii si 4 coloane:
1. Prima linie - care e si antetul tabelului - contine rubricile: Primit de la depozit/Bucati vandute/Pret per bucata/Suma totala incasata;
2. A doua linie contine rubricile: 150 bucati/Rubrica libera/27 lei 35 bani/ 3 lei 05 bani.
Succes, Cris
Figura de mai jos reprezinta un tabel cu 2 linii si 4 coloane:
1. Prima linie - care e si antetul tabelului - contine rubricile: Primit de la depozit/Bucati vandute/Pret per bucata/Suma totala incasata;
2. A doua linie contine rubricile: 150 bucati/Rubrica libera/27 lei 35 bani/ 3 lei 05 bani.
Succes, Cris
-
- Maior
Re: Ajutati-l pe gestionar !
Wow, nu se inghesuie nimeni sa il ajute pe gestionar.
-
- Colonel
Salut!
Se observa ca rubricile cu probleme sunt "bucati vandute" si "suma totala incasata", ca doar suma incasata nu poate fi mai mica decat pretul pe bucata.
Acum, tinem cont ca un leu are 100 de bani. Si cum suma totala este de nu stiu cati lei si 5 bani, inseamna ca numarul total de bucati vandute trebuie sa se termine in 3, fiindca 3 ori 35 este 105 adica un leu si 5 bani.
Asadar, avem de inmultit 27,35 cu un numar terminat in 3. Daca mergem pe schema clasica de inmultire, cea pe mai multe randuri, pe primul rand de sub linia orizontala am avea 82,05 adica 27,35 ori 3.
Numarul nostru final este de forma nu stiu cati de x 3,05. 05 avem deja de pe primul rand, iar 3 va rezulta din adunarea lui 2 de pe prima linie cu un altceva de pe a doua. Altceva-ul acela nu poate fi decat 1, fiindca alt numar care adunat cu 2 sa dea 3 nu mai exista. OK, dar pentru a se mentine 05 dupa virgula, inseamna ca a doua cifra pe care o inmultesc cu 27,35 trebuie sa dea un numar terminat in 0. Adica trebuie sa fie 0, 2, 4 sau 6. 0, 2 si 4 ies din calcul fiindca nu se mai respecta conditia cu suma 3 de care am zis mai sus. Daca ar fi 2, as avea in suma finala 9 in loc de 3, iar daca ar fi 4 as avea 6. Deci 2 si 4 pica, 0 la fel, ramane 6. Asadar avem un numar de bucati vandute terminat in 63. Si aici ne oprim, nu mai exista o alta prima cifra fiindca sunt in total 150 de bucati, iar primul numar de 3 cifre cu 63 in coada e 163, deci mai mare.
Tabelul final este:
1. Prima linie: Primit de la depozit/Bucati vandute/Pret per bucata/Suma totala incasata;
2. A doua linie contine rubricile: 150 bucati/63/27 lei 35 bani/ 1723 lei 05 bani.
Andy
PS: Spuneti stop vanatorii de mesaje pe forum! Importanta e calitatea, nu cantitatea.
Se observa ca rubricile cu probleme sunt "bucati vandute" si "suma totala incasata", ca doar suma incasata nu poate fi mai mica decat pretul pe bucata.
Acum, tinem cont ca un leu are 100 de bani. Si cum suma totala este de nu stiu cati lei si 5 bani, inseamna ca numarul total de bucati vandute trebuie sa se termine in 3, fiindca 3 ori 35 este 105 adica un leu si 5 bani.
Asadar, avem de inmultit 27,35 cu un numar terminat in 3. Daca mergem pe schema clasica de inmultire, cea pe mai multe randuri, pe primul rand de sub linia orizontala am avea 82,05 adica 27,35 ori 3.
Numarul nostru final este de forma nu stiu cati de x 3,05. 05 avem deja de pe primul rand, iar 3 va rezulta din adunarea lui 2 de pe prima linie cu un altceva de pe a doua. Altceva-ul acela nu poate fi decat 1, fiindca alt numar care adunat cu 2 sa dea 3 nu mai exista. OK, dar pentru a se mentine 05 dupa virgula, inseamna ca a doua cifra pe care o inmultesc cu 27,35 trebuie sa dea un numar terminat in 0. Adica trebuie sa fie 0, 2, 4 sau 6. 0, 2 si 4 ies din calcul fiindca nu se mai respecta conditia cu suma 3 de care am zis mai sus. Daca ar fi 2, as avea in suma finala 9 in loc de 3, iar daca ar fi 4 as avea 6. Deci 2 si 4 pica, 0 la fel, ramane 6. Asadar avem un numar de bucati vandute terminat in 63. Si aici ne oprim, nu mai exista o alta prima cifra fiindca sunt in total 150 de bucati, iar primul numar de 3 cifre cu 63 in coada e 163, deci mai mare.
Tabelul final este:
1. Prima linie: Primit de la depozit/Bucati vandute/Pret per bucata/Suma totala incasata;
2. A doua linie contine rubricile: 150 bucati/63/27 lei 35 bani/ 1723 lei 05 bani.
Andy
PS: Spuneti stop vanatorii de mesaje pe forum! Importanta e calitatea, nu cantitatea.
Andreea - Elena Neagu
Designer www.pontes.ro
Anjo.ro - Magazin virtual de produse pentru nevăzători
Şcoala pentru toţi - site dedicat elevilor nevăzători
Designer www.pontes.ro
-
- Colonel
De 8 am uitat. Dar nici 8 nu merge.
Andy
Andy
Andreea - Elena Neagu
Designer www.pontes.ro
Designer www.pontes.ro
-
- Maior
-
- Maior
Nu stiu, decat sa spun o prostie, mai bine nu spun nimic. Prefer sa las pe altii sa rezolve. Nu sunt ironic, spun doar ce simt. Daca le-as rezolva, mi-ar fi greu sa zic cum le-am facut. Eu nu prea ma am bine cu cifrele, dar nici ele cu mine. Punema sa scriu un articol despre ceva, sa dezbat o anumita tema, accept cu placere.
-
- Colonel
Ce fel de teme preferi pentru articole? Sau eventual pentru dezbateri? Ai putea incerca un articol pe tema a ceea ce se intampla in America, cu Hillary Clinton ajungand sa sustina candidatura lui Barack Obama si renuntand la cursa prezidentiala.Emanuel.Selaru scrie:Pune-ma sa scriu un articol despre ceva, sa dezbat o anumita tema, accept cu placere.
Andy
Andreea - Elena Neagu
Designer www.pontes.ro
Designer www.pontes.ro
Pai atunci, alege-ti un subiect preferat, ceva care te framanta de multa vreme sau te supara si posteaza-l la "Coltul surprizelor" sau la rubrica pe care tu o consideri mai potrivita... Ia sa te vedem... Tare as fi curioasa sa vad ce ne spui... Sunt sigura ca ai avea lucruri interesante de dezvaluit si ca ai face-o chiar frumos... Vezi ca si Bebe Pontes Intaiul are ceva incercari de acest fel la "Coltul surprizelor". Ce spui? Incerci?