Persoanele cu surdo-cecitate

Orice nu poate fi incadrat la celelalte categorii

Moderator: Manu

CarmenT
Maior
Mesaje: 970
Membru din: 10 Ian 2007, 00:44
Localitate: Cluj-Napoca
Contact:

Persoanele cu surdo-cecitate

Mesaj de CarmenT »

Salut. Azi am cunoscut o doamna cu surdo-cecitate, care e si in scaun cu rotile. Sunt convinsa ca majoritatea celor care citesc acest mesaj isi imagineaza o persoana redusa la stadiul de leguma. In schimb nu e deloc asa! Aceasta doamna era imbracata foarte frumos, parfumata si era foarte zambitoare, chiar cocheta. Toata lumea comunica cu ea prin limbajul Malossi, care este un limbaj inventat prin secolul XIX de catre un italian care avea un copil cu surdo-cecitate. Prin limbajul Malossi se poate comunica cu surzii care sunt si nevazatori, folosind pentru aceasta degetele celui caruia doresti sa-i vorbesti. Degetele au corespondente pentru fiecare litera in diferite puncte. Cei obisnuiti sa utilizeze acest alfabet o fac cu o viteza uimitoare. Astazi, insotitorul acestei doamne reusea sa comunice cu ea aproape cu viteza cu care vorbeam noi, cei din jurul ei. AM facut cunostiinta cu doamna si i-am spus unui baiat care comunica cu ea sa-i traduca ca mi-ar face placere sa conversam, dar ca nu stiu sa o fac. Ea a fost foarte draguta si numaidecat s-a oferit sa ma invete alfabetul Malossi. Din fericire doamna vorbeste chiar foarte clar, asa ca a reusit sa imi explice toate regulile si in foarte scurt timp am reusit sa comunic cu ea. Desigur ca pana te obisnuiesti e destul de dificil sa-ti amintesti repede toate literele, dar cu putin exercitiu totul se poate.
Sunt curioasa cate persoane cu surdo-cecitate din Romania duc o viata macar pe jumatate la fel de frumoasa ca a acestei doamne care a avut norocul sa se nasca in Italia. Dumneaei foloseste computerul si e chiar foarte activa pe o lista de discutii pe care sunt inscrisa si eu. Pare ciudat ca e posibil sa utilizeze computerul, mai ales ca e surda si nu poate auzi nici macar vocea sintetica de care se folosesc nevazatorii, dar ea utilizeaza un display braille cu ajutorul caruia reuseste chiar si sa scrie pe messenger.
Sunt sigura ca cei de la facultatea de psihopedagogie au invatat despre limbajul Malossi. Ar fi interesant sa publicam si la noi pe site un mic ghid de utilizare a acestui sistem de comunicare cu persoanele cu surdo-cecitate. Eu voi incerca sa scriu ceea ce am invatat si daca se va gasi cineva sa ma ajute sa facem un document mai complex sunt convinsa ca se vor gasi persoane care sa fie interesate sa invete si de ce nu, sa difuzeze acest limbaj.
Andreea Neagu
Colonel
Mesaje: 1511
Membru din: 16 Ian 2007, 23:15
Localitate: Bucuresti
Contact:

Mesaj de Andreea Neagu »

Sunt ceva resurse pe net despre acest limbaj, asa ca dupa licenta, daca vrei, ma bag si eu la tradus din engleza si franceza, ca sa iasa un ghid cat mai complet. As putea face inclusiv un joculet in Flash care sa ajute vazatorii care ar vrea sa invete alfabetul Malossi. Ar fi o chestie draguta de pus pe site.
Mult mai multe resurse se gasesc despre asa-numitul "deafblind sign language" folosit in America, UK si in alte tari.
Numai bine,
Andy
Avatar utilizator
Manu
General de divizie
Mesaje: 4120
Membru din: 02 Feb 2007, 01:15
Localitate: Cluj-Napoca
Contact:

Mesaj de Manu »

Da, un programel din asta ar fi chiar extraordinar, ar fi un mod interactiv de invatare al limbajului. Sunt chiar chestiile de care e nevoie pe acest site.
Errare humanum est, sed perseverare diabolicum...
In forum linguae Latinae venite! (via est: www.limbalatina.ro)
Andreea Neagu
Colonel
Mesaje: 1511
Membru din: 16 Ian 2007, 23:15
Localitate: Bucuresti
Contact:

Mesaj de Andreea Neagu »

Bun, atunci dupa licenta ma apuc de programe interactive pentru invatat Malossi si Braille, fiindca si pentru Braille am niste idei interesante.
Andy
Avatar utilizator
Manu
General de divizie
Mesaje: 4120
Membru din: 02 Feb 2007, 01:15
Localitate: Cluj-Napoca
Contact:

Mesaj de Manu »

Un programel interactiv de invatat Braille ar fi util profesorilor de la LDV, ei trebuie sa de aun examen anual si tot timpul se chinuie invatand alfabetul de pe o foaie.
Errare humanum est, sed perseverare diabolicum...
In forum linguae Latinae venite! (via est: www.limbalatina.ro)
Andreea Neagu
Colonel
Mesaje: 1511
Membru din: 16 Ian 2007, 23:15
Localitate: Bucuresti
Contact:

Mesaj de Andreea Neagu »

Perfect. Atunci il producem si il vindem :P
Glumesc.
Andy
Campus
Comandantul unitatii
Mesaje: 446
Membru din: 09 Mai 2007, 12:15
Localitate: Cluj Napoca

Mesaj de Campus »

Salut
Chiar maine am examen la deficiente multiple asa ca......
Exista mai multe limbaje pentru persoanele cu surdocecitate, unul dintre ele este si acesta. Problema este ca fiecare dintre aceste limbaje este utilizat cam disparat in functie de pregatirea specialistilor din anumite centre. La ora actuala, ca si in cazul deficientilor de auz, sau poate si din aceasta cauza nu exista un limbaj standardizat la scara internationala. (Limbajul semnelor difera de la tara la tara in cazul deficientilor de auz).
La noi in tara, dupa cum bine stiti se foloseste alfabetul block, adica scrierea in palma a literelor de tipar. Se mai poate folosi si alfabetul braille, cel putin dl Adamescu se descurca foarte bine in ambele cazuri.
Exista insa si alte tipuri de limbaj derivate din limbajul semnelor sau din dactileme care sunt practic adaptate pentru perceptia in modalitate tactila si sunt folosite in cazul persoanelor cu surdocecitate. Un exemplu este limbajul conceput de Sense si demonstrat pentru vazatori in videoclipul de mai jos:
http://youtube.com/watch?v=VqyMJfIvbLw
Nu exista insa un limbaj prescris pentru comunicarea in surdocecitate asa cum e braille-ul pentru persoanele cu deficienta de vedere din mai multe motive:
In primul rand este vorba de specificul functionarii cognitive date de surdocecitate la fiecare persoana in parte. Fiecare persoana afectata de surdocecitate are un profil unic dat de gradul in care sunt afectate simturile de distanta. Astfel, in cazul fiecarei persoane se incearca folosirea la maxim a resturilor de vedere si a celor de auz. Trebuie amintit aici faptul ca, de fapt, cazurile de persoane cu surdocecitate care au pierderi totale de vaz si de auz sunt extrem de rare. In general persoanele au resturi in una din cele 2 modalitati de perceptie.
In plus este foarte frecventa asocierea altor deficiente (de intelect, de invatare , motorii, etc) ce complica prescrierea unor modalitati specifice unanim acceptate in comunicare.
Apoi cazurile de persoane cu surdocecitate sunt destul de rare, sunt rasfirate pe la diferite scoli speciale si nu exista o strategie educationala coerenta la nivel national care sa recomande o modalitate sau alta de comunicare.
Actualmente se accentueaza foarte mult ideea de comunicare totala ce implica utilizarea tuturor limbajelor posibile (verbal, gestual, al semnelor plus desen, arta, muzica, etc in activitati ce doresc sa valorifice la maxim capacitatile de perceptie ale fiecarui individ in parte.
Ideea de a include pe site-ul Pontes un astfel de alfabet e foarte buna. In timp am putea sa adunam materiale referitoare la mai multe astfel de limbaje si sa cream o sectiune consistenta de psihopedagogie speciala insa una axata pe practica, nu pe teorii si alte baliverne gasite prin cartile de la noi din tara ci pe abordari concreta asa cum sunt de altfel si in literatuira de specialitate din occident, mai ales in cea americana.
Mai am si eu cateva materiale legate de comunicarea la persoanele cu surdocecitate si pot sa le pun acolo. Ideea e ca o persoana care acceseaza acea sectiune sa afle lucruri practice, utile, prezentate intr-un limbaj accesibil. De aceea un astfel de filmulet ar fi foarte util. Dupa ce scap si eu de licenta asta sper sa am timp sa ma ocup si de dezvoltarea acestei sectiuni. In plus, in aceasta sectiune putem aduna si alte tipuri de materiale referitoare la deficientii vizuali, materialele legate de scoala parintilor, etc.
Sper sa nu fi fost si eu prea "livresc" pt ca sunt cam contaminat de limbajul asta in aceasta perioada. Oricum ideea e foarte buna si o sa contribui si eu cu materiale pe cat posibil incepand din aceasta vara.

Campus
Emanuel.Selaru
Maior
Mesaje: 728
Membru din: 28 Mar 2008, 10:20
Localitate: Buzau

Mesaj de Emanuel.Selaru »

Este foarte buna ideea ta Carmen.
Emanuel.Selaru
Maior
Mesaje: 728
Membru din: 28 Mar 2008, 10:20
Localitate: Buzau

Mesaj de Emanuel.Selaru »

Da Manu, chiar profesori de la LPDV Buzau se confrunta cu aceasta problema, de aceea ar fi util.
CarmenT
Maior
Mesaje: 970
Membru din: 10 Ian 2007, 00:44
Localitate: Cluj-Napoca
Contact:

Mesaj de CarmenT »

Salut, ma bucur ca subiectul prezinta interes. Am si eu ceva materiale in legatura cu tema si daca ne unim vom crea o sectiune complexa.
Ar fi dragut ca in viitor sa se creeze si la noi centre in care persoanele cu surdo-cecitate sa beneficieze de ajutorul pe care-l ofera tehnologiile de acces.
Pana trece licenta insa, poate mai scrie fiecare ce stie din experienta personala sau din lecturi. Asta cred ca ar putea constitui o baza de plecare pentru alcatuirea sectiunii de pe site.
Scrie răspuns