Varstele celor doi prieteni

Concursuri pentru utilizatorii forumului

Moderator: Manu

Scrie răspuns
cristina.vuscan

Varstele celor doi prieteni

Mesaj de cristina.vuscan »

Va propun acum o problema frumusica pe care va invit sa o abordati elementar, fara ecuatii, sisteme de ecuatii, integrale sau derivate partiale...
Ion îi spune lui Mircea : ”eu am de două ori vîrsta pe care ai avut-o tu, cînd eu eram de vîrsta pe care o ai tu acum" şi ”cînd tu vei avea vîrsta pe care o am eu acum, îmi vor lipsi 3 ani pentru a avea de două ori vîrsta pe care o ai tu acum". Ce vîrstă au cei doi ?
Va doresc succes! Cristina
Carmen
Capitan

Mesaj de Carmen »

Ion are 12 ani iar Mircea are 9 ani?
cristina.vuscan

Raspunsul in sine nu are nici o valoare cata vrene nu e insotit si de rationamentul care l-a determinat... Cris
Carmen
Capitan

Mesaj de Carmen »

Din prima propozitie am obtinut ca jumatate din varsta lui Ion este dublul diferenţei de varsta, adica varsta lui Ion este de patru ori diferenta de varsta. Daca scadem din varsta lui Ion diferenta de varsta obtinem ca varsta lui Mircea este de 3 ori diferenta de varsta. Deci dublul varstei lui Mircea este de 6 ori diferenta de varsta.
Din a doua propozitie rezulta ca dublul varstei lui Mircea reprezinta varsta lui Ion la care se adauga diferenta de varsta si inca 3 ani. Dublul varstei lui Mircea este deci de 5 ori diferenta de varsta la care se adauga 3 ani, dar cum stim ca dublul varstei lui Mircea este de 6 ori diferenta de varsta, rezulta ca diferenta de varsta este de 3 ani. Inseamna ca Mircea are (6•3):2= 9 ani, iar Ion are 9+3 = 12 ani.
cristina.vuscan

Asa da, asa mai merge! Felicitari! Cris
Carmen
Capitan

Mesaj de Carmen »

Multumesc mult. Am incercat si a mers. :)
cristina.vuscan

Inca o data, felicitari! Problema nu a fost usoara deloc... Mai ales ca s-a cerut o rezolvare elementara... Pe curand, cu alte provocari... Cris
Scrie răspuns