Sinteze vocale in autobuz,

Accesibilitatea vietii de zi cu zi in cazul nevazatorilor

Moderator: Manu

Scrie răspuns
CarmenT
Maior

Sinteze vocale in autobuz,

Mesaj de CarmenT »

As vrea sa aduc in discutie un subiect care pe mine personal ma streseaza destul de mult. Este vorba despre sintezele vocale din autobuz care anunta statiile. De cateva saptamani am facut o sesizare catre Ratuc Cluj rugandu-i sa verifice modul in care sunt anuntate statiile si sa solicite soferilor de pe autobuze sa fie atenti ca statiile sa fie anuntate corect. Am primit ieri raspunsul in care ni se aducea la cunostiinta ca vor verifica de acum inainte sa functioneze corespunzator aparatura necesara. Dar bineinteles ca azi cand am iesit in oras in autobuzul cu care am mers statiile erau anuntate cu decalaj de o statie. La un moment dat soferul si-a dat seama de aceasta, dar pana sa regleze el lucrurile am stat destul de stresata sa nu cumva sa ma incurc si sa cobor la alta statie, mai ales ca ma grabeam foarte tare, ca plecasem cu intarziere catre scoala.
As fi curioasa sa stiu daca si in alte orase exista aceeasi problema.
Manus_Onix
Plutonier

ce bine imi pare

Mesaj de Manus_Onix »

si pe mine ma framanta aceasta problema a autobuzelor. Se pare ca cineva a pus totusi problema cum trebuie. Bravo carmen
Manu
General de divizie

Mesaj de Manu »

S-au gandit cei de la RATUC sa raspunda... deja imi pierdusem orice speranta. Sa vedem in viitor, urmarim si daca nu se rezolva cumva, mai facem inca o sesizare, in care ii si amenintam putin. Oricum, adeverul e ca se pot intampla multe lucruri neplacute in cazul ca cineva coboara in alta parte pentru ca s-a bazat pe anunt. Daca este un autobus fara anuntare, mai intrebi, te concentrezi, dar cand are nu iti mai bati capul si automat e mai riscant cu tehnologia de acces decat fara. Deci, trebuie aici vazut serios care e treaba si sa ne tinem de ei ca e grav.
Errare humanum est, sed perseverare diabolicum...
In forum linguae Latinae venite! (via est: www.limbalatina.ro)
Manus_Onix
Plutonier

se pare ca tehnica manuita de cine nu trebuie dauneaza

Mesaj de Manus_Onix »

Nu stiu dece dar am impresia ca oamenii astia care au conducerea unei institutii, cand intra in contact cu tehnica in loc sa se organizeze cum trebuie mai tare se complica. Ar trebui sa i-i invete prima data cineva cum se utilizeaza anumite aparate, programe, softuri si totusi atunci cand se instaleaza aceste sinteze intr-un mijloc de transport in comun sa fie in perfecta stare de functionare.
CarmenT
Maior

Mesaj de CarmenT »

Ei bine, desi am primit raspunsul de la RATUC in care ne anuntau foarte oficial ca respectivele sinteze vor fi verificate, mi s-a intamplat deja de cateva ori sa mai merg cu autobuze in care se anunta incorect statia. Inafara de asta am observat ca sunt destul e autobuze care au acea sinteza vocala si totusi ea este oprita sau este lasata sa mearga in surdina, astfel incat sa nu se auda decat tonul vocii, fara sa se inteleaga ce se anunta in boxe.
Ma rog, nu stiu daca va fi posibil sa inteleaga ca noi chiar avem nevoie de chestiile alea. Oricum, e destul de celebru printre noi cazul in care un nevazator a rugat soferul sa dea mai tare ca sa se auda ce se anunta, iar acesta din urma a inceput sa strige si sa spuna ca ar trebui sa circulam insotiti daca nu vrem sa coboram in alte statii.
Manus_Onix
Plutonier

stai linistita carmen, traim in romania

Mesaj de Manus_Onix »

Si eu am avut ocazia sa merg chiar duminica cu autobuzul, mai precis chiar numarul 35 si exact aceeasi problema. Cat despre soferii de pe autobuze, ei nu au invatat inca ce inseamna a conduce. Sa nu mai vorbim de morala si alte chestiuni care fac parte din cei 7 ani.
Sorin
Capitan

Mesaj de Sorin »

Noi pe aici nu prea ne confruntam cu problema. Este adevarat ca merg foarte rar cu Autobuzul sau troleul, dar atunci cand merg (in 70% din ele chestia e oprita), functioneaza corect.
Blogul lui Sorin
Magazin online cu produse pentru nevăzători şi slab văzători
Victoria nu este cel mai important lucru, ci este singurul lucru important!
CarmenT
Maior

Dificultati de transport in alte orase

Mesaj de CarmenT »

Chiar eram curioasa cum functioneaza in celelalte orase. In Cluj parca s-au incapatanat sa le opreasca si in autobuzele care aveau asa ceva. Si daca tot veni vorba, as vrea sa va rog sa semnalizati ce nu e in regula prin orasele in care locuiti, ce credeti ca ar putea fi imbunatatit pentru inlesnirea deplasarii nevazatorilor neinsotiti. La Cluj am trimis la Primarie o cerere cu cateva revendicari si deja au fost amplasate mai multe covorase tactile la trecerile de pietoni mai importante. Cred ca ar fi bine sa deschidem o discutie pe acest forum sa facem cate o cerere si pentru celelalte orase din tara.
Sorin
Capitan

Mesaj de Sorin »

Oops, aici nu prea va pot fi de prea mare folos:
1) Nu locuiesc in Bucuresti, stau prin apropiere
2) Nu prea le am cu umblatu neinsotit

... Dar dupa mine, ar fi urmatoarele(parerea unui "neprofesionist")

1) Curatarea strazilor de caini. Pe bune, te impiedici de ei la tot pasul
2) Interzicerea masinilor de a parca pe unde apuca. Din pacate e cam imposibil
3) Instalare de semafoare cu avertizare sonora. S-a facut o cerere, dar am inteles ca primaria Bucuresti a raspuns ca si asta este imposibil, doar in sectorul doi se va incerca deoarece sunt multi nevazatori
4) O sinteza ceva care sa indice numarul mijocului de transport in comun
5) Punerea de sinteze audio, care anunta statia, si in tranvaie. Si daca tot le pun, sa le si foloseasca ca majoritatea sunt puse degeaba (mai ales, astea noi, care spun statia care urmeaza, legaturile cu alte linii etc).
6) Zebre tactile, sau cum le-o zice

... si cred ca ar mai fi

ps. Oftopic, ce parere aveti de noul forum Pontes?
Blogul lui Sorin
Magazin online cu produse pentru nevăzători şi slab văzători
Victoria nu este cel mai important lucru, ci este singurul lucru important!
Puho
Sergent major

Satu Mare

Mesaj de Puho »

La Satu Mare inca nu sint sinteze vocale pe autobuz,
dar se pregatesc, dupa cum am inteles.
Semafoare sonore deja sint.
CarmenT
Maior

Re: Satu Mare

Mesaj de CarmenT »

puho scrie:Semafoare sonore deja sint.
Asta e foarte bine. Probabil in scurt timp ar putea sa amplaseze si covorase tactile in pavaj la trecerile de pietoni. Ar trebui depusa in sensul acesta o cerere la primarie, asa cum am procedat si la Cluj. Daca vrei poti scrie o astfel de cerere, ne trimiti textul si o semnam si o stampilam, iar apoi ti-o trimitem sa o depui. Daca va veni din partea unei asociatii va fi luata mai in serios si poate da rezultate mai repede.
Scrie răspuns