Povestea numarului 2 la puterea 64
Moderator: Manu
- Manu
- General de divizie
Nu pot cu orezul, ala e mult mai variat la marimea bobului si difera oricum de cel al graului.
Chestia cu scara nu o mai stiu, parca imi amintesc ca se spunea ceva de constructia unei scari nu stiu pana unde, ca sa ne imaginam si nu stiu ce, poate nu am prea luat in seama. Sa imi spui aici si voi analiza corectitudinea afirmatiei sau a problemei, ce o fi ea.
Chestia cu scara nu o mai stiu, parca imi amintesc ca se spunea ceva de constructia unei scari nu stiu pana unde, ca sa ne imaginam si nu stiu ce, poate nu am prea luat in seama. Sa imi spui aici si voi analiza corectitudinea afirmatiei sau a problemei, ce o fi ea.
Errare humanum est, sed perseverare diabolicum...
In forum linguae Latinae venite! (via est: www.limbalatina.ro)
Inteleg chestiunea cu orezul, dar te rog inca o data : nu folosi grau pentru coliva, ca ma ingrozeste ideea... Ia si tu de la gaini, pui, curci, gaste sau rate... In ceea ce priveste scara, ma refeream la povestea cu hartia indoita de 64 de ori, analoaga celei cu graul, despre care pomeneam intr-un mesaj anterior al acestui topic... Sa inteleg ca moderatorul nu verifica atent toate mesajele? Cris
- Manu
- General de divizie
Ba da, le citesc, dar nu intalnisem cuvantul scara si de aia nu stiam la ce te referi.
Nu voi folosi grau de coliva, voi vorbi cu cei de la tara ca atunci cand vor trimite una alta, sa caute si o cutiuta de la medicamente si sa o umple cu grau.
Nu voi folosi grau de coliva, voi vorbi cu cei de la tara ca atunci cand vor trimite una alta, sa caute si o cutiuta de la medicamente si sa o umple cu grau.
-
- Colonel
Nu-ti mai bate capul sa faci rost de grau. Toata lumea stie ca noi, biochimistii, nu suntem normali la cap. N-om fi, dar avem balante analitice. Greutatea unui bob de grau e de aproximativ 30 miligrame, cel putin asa a iesit la balanta din laboratorul de chimie analitica. Cine se ofera sa calculeze mai departe?
Numai bine,
Andy
Numai bine,
Andy
Andreea - Elena Neagu
Designer www.pontes.ro
Anjo.ro - Magazin virtual de produse pentru nevăzători
Şcoala pentru toţi - site dedicat elevilor nevăzători
Designer www.pontes.ro
-
- Colonel
Asteptam un rezultat pentru 15 ori 2 la 65... sa vedem cu cat se depaseste productia de grau a tarisoarei
Serios acum, Manu, fa calculul asta daca poti, sa avem niste cifre clare. Productia anuala de grau a Romaniei este de aproximativ 4 milioane de tone, adica 15625 ori 5 la 9 ori 2 la 17, adica 3125 ori 5 la 10 ori 2 la 17. Comparativ cu 3 ori 5 ori 2 la 65 se vede cu ochiul liber din avion ca e mult mai mic. Ia fa tu raportul intre 3 ori 2 la 48 si 3125 ori 5 la 10, sa vedem de cate ori e mai mica productia tarisoarei decat greutatea a 2 la 64 boabe de grau. De la tine vreau un calcul exact, cu 3 zecimale. Eu o sa aproximez.
Puterea lui 2 cea mai apropiata de 3125 e 2 la 11, adica 2048. 3125 este aproximativ 1.5 ori 2 la 11. Avem deci raportul 1,5 ori 5 la 10 ori 2 la 11 pe 3 ori 2 la 48. Adica 5 la 10 pe 2 la 38 este raportul intre productia Romaniei si greutatea a 2 la 64 boabe de grau. Adica 2,5 la puterea 10 supra 2 la 28. Adica 1.25 la 10 supra 2 la 18. Si se poate continua, raportul intre productia tarisoarei si necesarul de grau fiind 0,625 la puterea 10 supra 256. Daca impartim este 3.55 ori 10 la minus 5, adica 0,0000355.
Avem productie mult mai mica decat necesarul de grau... Ce ne facem?!
De-aici incolo, sefule, baga matale virgulele si cifrele cele multe, ca sa se vada ca nu invata copiii prostii la scoala Sa dai valoarea finala in cifre si litere, te rog, impreuna cu eroarea indusa de aproximarea mea de la 1,52587890625 la 1,5
Andy
Serios acum, Manu, fa calculul asta daca poti, sa avem niste cifre clare. Productia anuala de grau a Romaniei este de aproximativ 4 milioane de tone, adica 15625 ori 5 la 9 ori 2 la 17, adica 3125 ori 5 la 10 ori 2 la 17. Comparativ cu 3 ori 5 ori 2 la 65 se vede cu ochiul liber din avion ca e mult mai mic. Ia fa tu raportul intre 3 ori 2 la 48 si 3125 ori 5 la 10, sa vedem de cate ori e mai mica productia tarisoarei decat greutatea a 2 la 64 boabe de grau. De la tine vreau un calcul exact, cu 3 zecimale. Eu o sa aproximez.
Puterea lui 2 cea mai apropiata de 3125 e 2 la 11, adica 2048. 3125 este aproximativ 1.5 ori 2 la 11. Avem deci raportul 1,5 ori 5 la 10 ori 2 la 11 pe 3 ori 2 la 48. Adica 5 la 10 pe 2 la 38 este raportul intre productia Romaniei si greutatea a 2 la 64 boabe de grau. Adica 2,5 la puterea 10 supra 2 la 28. Adica 1.25 la 10 supra 2 la 18. Si se poate continua, raportul intre productia tarisoarei si necesarul de grau fiind 0,625 la puterea 10 supra 256. Daca impartim este 3.55 ori 10 la minus 5, adica 0,0000355.
Avem productie mult mai mica decat necesarul de grau... Ce ne facem?!
De-aici incolo, sefule, baga matale virgulele si cifrele cele multe, ca sa se vada ca nu invata copiii prostii la scoala Sa dai valoarea finala in cifre si litere, te rog, impreuna cu eroarea indusa de aproximarea mea de la 1,52587890625 la 1,5
Andy
Ultima oară modificat 15 Apr 2008, 13:40 de către Andreea Neagu, modificat de 2 ori în total.
Andreea - Elena Neagu
Designer www.pontes.ro
Designer www.pontes.ro
- Manu
- General de divizie
Ai introdus undeva greutatea bobului? Pana nu exista asa ceva nu se poate discuta absolut nimic. Sincer sa fiu nu am urmarit calculul pentru ca nu am rabdare si imi e greu, eu nefiind format pe matematica. Eu voi merge pe calculul meu, unul pe care il va intelege oricine. Eu cred ca s-ar putea sa nu cumparam tabla cu cantitatea aceea de patru milioane de tone, dar... sa vedem intai, pana nu stim cate boabe sunt intr-un kil... nu putem face absolut nimic.
-
- Colonel
Am introdus greutatea de 30 mg a bobului. Uitasem sa trec la aceeasi unitate de masura, respectiv la mg, dar am corectat.
Raport final productie supra necesar: 0.625 la 10 supra 256, deci 0,0000355. Mai frumos, productia este de 0,00355 la suta. Are cineva ambitie sa ma verifice?
Andy
Raport final productie supra necesar: 0.625 la 10 supra 256, deci 0,0000355. Mai frumos, productia este de 0,00355 la suta. Are cineva ambitie sa ma verifice?
Andy
Ultima oară modificat 15 Apr 2008, 13:42 de către Andreea Neagu, modificat de 5 ori în total.
Andreea - Elena Neagu
Designer www.pontes.ro
Designer www.pontes.ro
- Manu
- General de divizie
A, scuze, abia acum am citit si mai sus unde ai dat greutatea bobului de grau. Ok, voi calcula cand voi gasi momentul.
- Manu
- General de divizie
Gata, am calculat, se pare ca da foarte mult si nu se poate produce pe Terra chiar atat, nu stiu, vom vedea in calculele urmatoare daca am utiliza toata suprafata de uscat cat grau ar iesi. Oricum, pana aici calculele sunt, zic eu, sigure, cele in care vom calcula productia posibila pe Terra vor fi mult mai simple.
Asadar, am inteles de la Andreea ca un kilogram de grau are aproximativ 30.000 boabe, iar o tona 30.000.000 boabe.
Sper ca pana aici am fost in regula, de aici sunt mai sigur de calcule, cele cu numere mari, fiind, dupa cum se stie prea bine, mult mai simple si clare.
Este nevoie de 1229782,938 de milioane de tone, noi, in Romania putem obtine, din cate am inteles de la Andreea, doar 4 milioane, inseamna ca suntem departe... Asta este, ne-am lamurit si noi cu aceasta ocazie.
In concluzie, patria mea produce doar 0,0003252606518110596847457644594513 la suta din cat ar fi nevoie, dar ca suprafata de uscat, procentual este mult mai mare... mai asta sa calculam, de cate Terra ar fi nevoie si gata, ne oprim.
Asadar, am inteles de la Andreea ca un kilogram de grau are aproximativ 30.000 boabe, iar o tona 30.000.000 boabe.
Sper ca pana aici am fost in regula, de aici sunt mai sigur de calcule, cele cu numere mari, fiind, dupa cum se stie prea bine, mult mai simple si clare.
Este nevoie de 1229782,938 de milioane de tone, noi, in Romania putem obtine, din cate am inteles de la Andreea, doar 4 milioane, inseamna ca suntem departe... Asta este, ne-am lamurit si noi cu aceasta ocazie.
In concluzie, patria mea produce doar 0,0003252606518110596847457644594513 la suta din cat ar fi nevoie, dar ca suprafata de uscat, procentual este mult mai mare... mai asta sa calculam, de cate Terra ar fi nevoie si gata, ne oprim.
-
- Colonel
Final: producem 0,00355 la suta din necesarul de 30 ori 2 la 64. Sau mai bine, necesarul de grau este de 28147,49767 ori mai mare decat productia tarisoarei. Adica ne trebuie 28147,5 Romanii.
Succes la cultivarea graului,
Andy
Succes la cultivarea graului,
Andy
Andreea - Elena Neagu
Designer www.pontes.ro
Designer www.pontes.ro
Cel mai elocvent ar fi fost sa se compare suprafetele... Adica, era bine sa se stie productia medie la hectar si sa se vada ce suprafata ar fi fost necesara pentru a obtine o productie de 2 la 64 boabe+ 2 la 63 boabe+ ... + 2, dupa cum reiese din enunt... Dar nu inteleg de unde si pana unde au iesit 30.000 boabe intr-un kilogram? Cine le-a numarat? Cris
- Manu
- General de divizie
Pai a cantarit Andreea si a spus ca un bob are in jur de 30 miligrame. Nu ai citit chiar tot topicul.
Daca se dovedeste ca este o greutate eronata, reluam calculele, practic sunt foarte simple, mai greu a fost sa ajung la numarul de boabe dintr-un kilogram, apoi dintr-o tona, ma tot incurc de obicei in zerouri, daca sunt putine.
Daca se dovedeste ca este o greutate eronata, reluam calculele, practic sunt foarte simple, mai greu a fost sa ajung la numarul de boabe dintr-un kilogram, apoi dintr-o tona, ma tot incurc de obicei in zerouri, daca sunt putine.
-
- Colonel
Hopa... am facut o greseala. Eu am comparat productia Romaniei cu greutatea a 2 la 64 boabe de grau, nu cu suma numerelor din progresia geometrica 2, 2 la 2 ... pana la 2 la 64. Adica trebuia sa compar cu 2 pe langa 2 la 64 minus 1, deci cu 2 la 65 minus 2. Dar nu ma poate convinge nimeni sa reiau calculul...
Numai bine,
Andy
Numai bine,
Andy
Andreea - Elena Neagu
Designer www.pontes.ro
Designer www.pontes.ro
Adica de ce nu l-ai relua? Calculul, vreau sa zic... Ca tot sunteti voi sprintari si vioi, tu si Manu, vreau sa spun... Si apoi, intr-un kilogram ar fi cam 33.333 de boabe... Cu aceste date si tinand cont de observatiile mele anterioare, va rog sa refaceti calculele... Sa vad eu dupa aceea, ursuletilor, daca o sa va mai arda de inghetata... De capsuni, zmeura sau mure, n'importe quoi... Cris