Intrebare despre JAWS

Despre computere, telefoane, tehnologie

Moderator: Manu

CarmenT
Maior

Intrebare despre JAWS

Mesaj de CarmenT »

Poate cineva sa imi spuna ce trebuie sa-i fac JAWS-ului meu ca sa imi citeasca diacriticele pe acest forum? Ma innebuneste cu tot felul de bazdaganii de fiecare data cand gaseste cate un ş sau ţ.
Manu
General de divizie

Mesaj de Manu »

Sigur ai un Jaws mai nou de 6.0, asa ca problema nu e de la el, ci, foarte probabil, de la setarile regionale ale Windows-ului.
Ca Jaws sa citeasca diacriticele asa cum vrei tu cu italiana, adica sa zica literele fara virgulita, caciulita etc., Windows-ul trebuie neaparat sa fie setat pe Romanian la tab-ul Advance in Regional and Language Options. Mergi in Control Panel, acolo la Regional and Language Options, dai doua control + tab-uri si ajungi la Advance, unde ai o lista de limbi la controlul numit Language for non-Unicode programs; pune acolo pe romana si ar trebui sa mearga.
Errare humanum est, sed perseverare diabolicum...
In forum linguae Latinae venite! (via est: www.limbalatina.ro)
Sorin
Capitan

Mesaj de Sorin »

Manule, nu stiu cum se face ca la mine s-a facut pe dos. Pana acum imi citea ţ ca t si ş ca s... dupa ce am facut setarea aia a inceput sa mi le zapaceasca
Blogul lui Sorin
Magazin online cu produse pentru nevăzători şi slab văzători
Victoria nu este cel mai important lucru, ci este singurul lucru important!
I Tichir
Sublocotenent

Mesaj de I Tichir »

La Win Talker e de ajuns sa fie setat la obtiuni regionale Romania. Pentru Jaws-ul cu Eloquence in italiana trebuie urmata calea: regedit hkey_local_machine\system\curent control
> set\\control\nls\\codepage.odata ajuns acolo dati tab si va veti afla intr-o fereastra plina de valori
ce pot fi modificate!!!
nu va apucati sa modificati nimic ca altfel se buseste windows-ul!!
Apasati tasta end apoi cu sageata in sus mergeti pana auziti "oemcp"
aci apasati enter si schimbati valoarea existenta in "852" fara ghilimele.
Tot in sus pana auziti "acp" si acolo aveti doua variante:
Daca doriti ca calculatorul sa stie ca sunteti in centrul europei dati enter
si introduceti valoarea "1250" fara ghilimele
apoi restart la computer!!!
Efectul cautat este ca jaws-ul va citi acum indice o in loc de ş
simbolo inloc de ţ
si alte minunatii.
daca doriti ca jaws sa citeasca diacriticele in loc de ş sa zica s in loc
de ţ sa zica t
in "acp" trebuie pusa valoarea 1252
CarmenT
Maior

Mesaj de CarmenT »

Mi-e setat pe romana Manu.
Ion, vrei sa explici putin mai babeste, asa ca pentru profani? Nu inteleg unde trebuie sa intru ca sa fac seetarile respective. Merci
I Tichir
Sublocotenent

Mesaj de I Tichir »

Apasam tasta Windows+r dupa care se tasteaza regedit si se da enter. Va aparea my computer si dam o sageata in dreapta pentru a deschide. Dupa aceea dam 3 sageti in jos si ajungem la hkey_local_machine, dam sageata dreapta pentru a deschide si apoi 5 sageti in jos pentru a ajunge la system. Dupa aceea, dam sageata in dreapta pentru a deschide si 4 sageti in jos pentru a ajunge la current control set, dam sageata in dreapta pentru a deschide si o sageata in jos pentru a ajunge la control. Dam sageata in dreapta pentru a deschide si vom gasi o lista lunga. Apasam tasta n pana auzim NLS. Dam sageata dreapta pentru a deschide si o sageata in jos pentru a ajunge la codepage. Aici nu mai dam sageata dreapta ci il lasam asa cum e implicit [closed]. Dam tab si ajungem intr-o fereastra cu mai multe valori. tasta end apoi cu sageata in sus mergem pana auzim "oemcp"
aci apasam enter si schimbam valoarea existenta in "852" fara ghilimele.
Tot in sus pana auzim "acp" si acolo avem doua variante:
Daca dorim ca calculatorul sa stie ca suntem in centrul europei dam enter
si introducem valoarea "1250" fara ghilimele daca dorim ca jaws sa citeasca diacriticele in loc de ş sa zica s in loc
de ţ sa zica t
in "acp" trebuie pusa valoarea 1252. Apoi restart la calculator.
Ultima oară modificat 09 Mar 2008, 12:25 de către I Tichir, modificat de 2 ori în total.
Andreea Neagu
Colonel

Mesaj de Andreea Neagu »

Fac si eu o micuta completare: in start -> run se tasteaza regedit si se da enter.
Andy
I Tichir
Sublocotenent

Mesaj de I Tichir »

Scuza-ma Carmen! M-am grabit sa-ti raspund si am uitat tocmai inceputul. Acum am corectat mesajul..
CarmenT
Maior

Mesaj de CarmenT »

Bun, si acum sper o ultima intrebare, daca nu-s in centrul, ci in sudul Europei ce fac la final?
I Tichir
Sublocotenent

Mesaj de I Tichir »

Daca doresti ca calculatorul sa afiseze in loc de diacritice s si t, la acp nu vei mai scrie 1250 ci vei scrie 1252. Dupa aceea dai tab pana la butonul OK si restartezi calculatorul.
Manu
General de divizie

Mesaj de Manu »

Eu stiam ca daca schimbi la Unicode pe Romanian, asa cum spusesem mai sus, se intampla chiar treaba asta se muta pe 1052.
Sorin
Capitan

Mesaj de Sorin »

Dinpotriva, daca schimbi pe Romanian trece pe 1250 si iti citeste toate diacriticile oribil.
Blogul lui Sorin
Magazin online cu produse pentru nevăzători şi slab văzători
Victoria nu este cel mai important lucru, ci este singurul lucru important!
CarmenT
Maior

Mesaj de CarmenT »

Se pare ca nu reusesc nici cum. Am urmat intocmai toti pasii, da tot nu vrea sa imi citeasca diacriticele. E ciudat totusi ca in word mi le citeste frumos, sau cel putin le citea inainte de a face aceste ultime setari. Acum n-am mai verificat.
I Tichir
Sublocotenent

Mesaj de I Tichir »

Nu prea inteleg... Spuneai ca in Word le citeste si in alte aplicatii nu. Da-ne mai multe detalii si daca ne pricepem o sa te ajutam. Folosesti Win Talker sau Eloquence? Daca folosesti Eloquence, e in italiana sau engleza? Ai incercat si alte voci pentru Sapi 5 in romana, cum ar fi Espeak? Problema cu diacriticele apare doar la e-mail-uri? Interfata Windows-ului e in romana sau engleza? Hai ca ti-am adresat mai multe intrebari decat ai pus inn chestionarul pentru licenta!
Manu
General de divizie

Mesaj de Manu »

Sorin scrie:Dinpotriva, daca schimbi pe Romanian trece pe 1250 si iti citeste toate diacriticile oribil.
Nu mai inteleg nimic, am pus la o multime de oameni Windows-ul si daca nu puneam pe Romanian nu mergeau diacriticele, culmea aceea e si setarea normala pentru asa ceva.
Scrie răspuns