O problema de geometrie cu bete de chibrituri
Moderator: Manu
O problema de geometrie cu bete de chibrituri
Ca sa nu va plitisiti, va mai propun o problema din manualul de clasa a cincea, unde din pacate pentru noi, problema era prezentata grafic... Eu am incercat s-o accesibilizez pentru voi si iata ce-a iesit: Cu ajutorul a 12 beţe de chibrituri se construiesc pătratele ABCD, CEFG şi HGIJ astfel încît vîrfurile B, C, G şi I să fie coliniare (notaţiile s-au făcut începînd din colţul stînga sus al fiecărui pătrat, în sens trigonometric sau antiorar). Vi se cere să construiţi patru pătrate egale mutînd doar trei beţe de chibrituri. Sublocotenent Hans
-
- General de corp de armata
Am sa incerc sa dau eu explicatia.Segmentul hj va deveni hd, iar segmentele gi si ij vor deveni bl si le. Am sa incerc si o alta explicatie. Daca am avea voie sa mai luam un bat de chibrit din cutie am obtine mult mai repede cele patru patrate egale, dar cum nu e voie vom muta cele trei laturi exterioare ale unuia dintre patrate pentru a obtine un patrat mai mare impartit in patru patrate mai mici, sper ca am explicat bine ce am vrut sa spun, asta a fost mult mai greu decit rezolvarea.