O problema de geometrie cu bete de chibrituri

Concursuri pentru utilizatorii forumului

Moderator: Manu

Scrie răspuns
cristina.vuscan

O problema de geometrie cu bete de chibrituri

Mesaj de cristina.vuscan »

Ca sa nu va plitisiti, va mai propun o problema din manualul de clasa a cincea, unde din pacate pentru noi, problema era prezentata grafic... Eu am incercat s-o accesibilizez pentru voi si iata ce-a iesit: Cu ajutorul a 12 beţe de chibrituri se construiesc pătratele ABCD, CEFG şi HGIJ astfel încît vîrfurile B, C, G şi I să fie coliniare (notaţiile s-au făcut începînd din colţul stînga sus al fiecărui pătrat, în sens trigonometric sau antiorar). Vi se cere să construiţi patru pătrate egale mutînd doar trei beţe de chibrituri. Sublocotenent Hans
Ghita Potra
General de corp de armata

Mesaj de Ghita Potra »

Am sa incerc sa dau eu explicatia.Segmentul hj va deveni hd, iar segmentele gi si ij vor deveni bl si le. Am sa incerc si o alta explicatie. Daca am avea voie sa mai luam un bat de chibrit din cutie am obtine mult mai repede cele patru patrate egale, dar cum nu e voie vom muta cele trei laturi exterioare ale unuia dintre patrate pentru a obtine un patrat mai mare impartit in patru patrate mai mici, sper ca am explicat bine ce am vrut sa spun, asta a fost mult mai greu decit rezolvarea.
cristina.vuscan

Mesaj de cristina.vuscan »

Felicitari! Ai explicat cat se poate de clar si ma bucur ca suntem in stare sa propunem , sa rezolvam si sa explicam probleme grafice, accesibile in general doar vizual. Inca o data, felicitari! Cris
Scrie răspuns