Sistemele de operare iOS si Mac - accesibilitate, programe

Despre computere, telefoane, tehnologie

Moderator: Manu

Scrie răspuns
AlexCalina
Sublocotenent
Mesaje: 299
Membru din: 16 Mar 2009, 15:15
Localitate: Sibiu

Mesaj de AlexCalina »

salutare.
vreau sa va intreb daca va merge aplicaţia Facebook Messenger.mie nu imi mai arata contactele online.doar mesajele.şi culmea,chatul imi merge de pe pc.am reinstalat aplicaţia,am facut restore la iphone,şi degeaba.daca voua va merge,nu ştiu ce soluţie sa gasesc
Ioto
Plutonier
Mesaje: 163
Membru din: 30 Ian 2013, 18:35
Localitate: Cluj-Napoca
Contact:

Mesaj de Ioto »

Salutare,
De aproximativ 4 luni, utilizez mac os pe un macbook pro. Deci nu e vorba de vreun hakintosh sau alte nebunii. Am remarcat faptul că fluiditatea de utilizare a voiceover-ului pe mac e mai slabă față de jaws sau nvda pe Windows. Oare cum se face chestia asta că nu pot naviga la fel de repede pe web în safari pe mac ca și pe windos cu chrome? În plus că de multe ori, primesc acel mesaj super enervant safari ocupată, sau finder ocupată. Nu dau deloc vina pe configurația macului că Windows 10 zboară pur și simplu. Am fost nevoit să-l instalez prin bootcamp că voiceover-ul deja mă frustra. În plus, toate comenzile de navigare pe o pagină web, nu funcționează în safari. E rușinos ca apple să nu facă acest mirobolant cititor de ecran să se reîmprospăteze pe o pagină web. În schimb aud mesajul „antetul nu a fost găsit” știind că pagina respectivă, are anteturi. Cum se face Apple? Admir faptul că aceștia se străduiesc să ne accesibilizeze totul dar să se gândească și la fluiditate. În ziua de azi, nu ne permitem timpi morți din cauza unui voiceover care nu îmi găsește un câmp de editare pe un site sau pur și simplu stă pentru câteva secunde apoi citește comenzile de parcă ar fi în reluare. E inadmisibil așa ceva. Da, pe ipad au făcut treabă mult mai bună cu navigarea web în safari. Dacă sunteți utilizatori avansați de Windows și vă place fluiditatea, sincer, macul nu e cea mai bună experiență. Aștept argumente din partea utilizatoriilor de mac și cu alternative de a naviga pe web la fel de repede ca în Windows. Pentru un văzător, da mac os-ul pare să fie mai intuitiv toate landemână.
GruiaVelicu
Locotenent - colonel
Mesaje: 1063
Membru din: 15 Mar 2008, 15:50
Localitate: Cluj-Napoca

Mesaj de GruiaVelicu »

Salutare, am ramas surprins de cele scrise de Ioto, poate vine cu niste exemple mai concrete. Mie imi merge totul destul de bine.
Gruia
Ioto
Plutonier
Mesaje: 163
Membru din: 30 Ian 2013, 18:35
Localitate: Cluj-Napoca
Contact:

Mesaj de Ioto »

Să revin cu niște exemple mai concrete.
1. Safari. Navigarea cu voiceover-ul în Safari, nu este la fel de bună ca cea cu nvda pe windows. După ce mise încarcă o pagină, și am activat navigarea rapidă, Vreau să mă duc cu e la prima casetă de editare și nu funcționează. În aceste momente începe voiceover-ul să mă anunțe Safari ocupată. Și cu anteturile la fel face. Dacă vreau să navighez repede pe un site mare cum ar fi youtube-ul, nu pot ajunge să zicem de la mijlocul paginii la început așa cum o fac pe windows unde dau control home. Problema asta cu navigarea pe web mă supărăr cel mai rău pe mac. Nu înțeleg de unde apar aceste blocaje ciudate l la voiceover. Am testat atât pe macbook-ul meu cât și pe macbook-ul unei prietene care are un macbook pro 2015 cu 3 generații mai bun față de al meu. Repet, nu are cum să fie configurația de vină. Pe windows, cu nvda aveam o grămadă de scurtături mai ales pe youtube. dădeam insenrt spatiu să opresc cursorul nvda apoi cu literele jk derulam înainte sau înapoi clipul, cu f puneam în ecran completm cu k puneam pausă și cu săgețile sus jos, modificam volumul. Acest lucru îmi lipsește din mac. Lucru mult cu taburile în browser și pe chrome să ziceam că sunt pe o listă lungă de link-uri și când vreau să deschid unul, dau shift enter să mi se afișeze într-o fereastră nouă în momentul în care o închid, să revin exact de unde am plecat. Personal, navighez foarte repede așa. am descoperit în safari că doar în filă nouă pot deschide un link nici decum într-o fereastră nouă.
Dacă n-aș fi utilizat windows niciodată, spuneam cu mâna pe inimă că mac os e cel mai bun. Sperăm că următorul OS, va rezolva bagurile cu voiceover-ul. Ca și comparație, de pe windows intru și pornesc o melodie pe youtube în mai puțin de 10 secunde iar pe mac îmi ia dublu timp. Mi-aș dori ca mac os-ul să fie mai rapid.
Cine mă poate lămuri cum copiez fișiere dintr-o partiție în alta pe mac. De exemplu, am pe desktop o melodie terminată în garage band în format mp3 și vreau s-o mut în partiția cu windows-ul. pur și simpluu, nu pot. Am făcut și câteva capturi de ecran să văd dacă acestea le pot muta sau copia dar nici vorbă. Mulțumesc anticipat. Sunt curios, cine mai utilizează mac pe aici.
Pacee!
GruiaVelicu
Locotenent - colonel
Mesaje: 1063
Membru din: 15 Mar 2008, 15:50
Localitate: Cluj-Napoca

Mesaj de GruiaVelicu »

Pai cred ca cam tot se poate, da nu știe Ioto. O sa îți arat personal daca m-a cauți sau o sa fac o înregistrare audio.
Gruia
Ioto
Plutonier
Mesaje: 163
Membru din: 30 Ian 2013, 18:35
Localitate: Cluj-Napoca
Contact:

Mesaj de Ioto »

Buna ziua,
As fi recunoscator daca ati face acea inregistrare de care ati zis mai sus. Poate ca nu stiu eu ori macul meu e varza. As vrea sa lucru pe el la fel ca pe windows daca se poate. La fel de repede.
Ma bucur ca acum toate aplicatiile apple sunt gratuite in appstore.
GruiaVelicu
Locotenent - colonel
Mesaje: 1063
Membru din: 15 Mar 2008, 15:50
Localitate: Cluj-Napoca

Mesaj de GruiaVelicu »

Salut, Maine o sa fac si inregistrarea audio, da pana atunci pot lamuri niste lucruri. Pe youtube merg exact aceleasi scurtaturi descrise de Ioto. Dupa ce pornim un videoclip dezactivam navigarea rapida, apasam f si dupa aia merg toate comenzile, ba am descoperit ca pe langa cele mentionate de Ioto mai merg si tastele de la unul la zero care te duc in diferite parti ale clipului. Zero reia de la inceput, unu te duce in apropierea inceputului etc. Intr-adevar nu exista o scurtatura de taste pentru a deschide linkul intr-o fereastra noua si doar intr-o fila noua, personal nu stiu care e diferenta intre fereastra si fila. Fila noua merge cu comand plus click stanga de mouse. deasemenea se poate deschide si in fereastra noua apasand alt control sift m si alegem din meniul contextual deschide intr-o fereastra noua. Insa nu intaleg de ce trebuie fereastra noua. Intre filele deschise se navigheaza cu control tab. Inainte si inapoi pe mac se poate face cu comand si tastele de dupa litera p.
Gruia
IonPop
Colonel
Mesaje: 2166
Membru din: 02 Oct 2010, 17:55

Mesaj de IonPop »

Nu stiu cum e pe Mac, dar daca e ca in Windows, toate filele nou create vor aparea in aceeasi fereastra. Daca se inchide fereastra, se vor inchide toate filele dintr-o data.
Daca paginile se deschid intr-o noua fereastra, fiecare pagina va avea propria fereastra. Pot exista avantaje si dezavantaje in ambele variante.
Tastele de la 1 la 0 in pagina YouTube deruleaza la 10%, 20%, 30% etc.
Sub Windows se pot folosi si tastele Home si End, pentru a muta la inceputul sau la sfarsitul clipului. Poate ca si sub Mac exista alternative pentru aceste doua taste.
Se poate folosi de asemenea tasta M pentru mut, Shift+ punct (sau Shift + semnul mai mare (>)) pentru a creste viteza de redare, precum si Shift+virgula (sau Shift+ semnul mai mic) pentru a o reduce.
Mai merge si Shift+P pentru a sari la clipul anterior intr-un playlist si Shift+N pentru clipul urmator, dar am vazut ca astea nu functioneaza in toate playlist-urile.
Poate ca unele dintre aceste combinatii merg si pe Mac.
GruiaVelicu
Locotenent - colonel
Mesaje: 1063
Membru din: 15 Mar 2008, 15:50
Localitate: Cluj-Napoca

Mesaj de GruiaVelicu »

Salut din nou, noroc cu Ioto ca ma mai face si pe mine sa studiez problema cu macul. Merge si pe mac comanda pentru videoclipul anterior si urmator. In privinta filelor sau ferestrelor la noi nu e nici o diferenta. comand plus w inchide o fereastra sau o fila si comand plus alt plus w inchide toate ferestrele sau filele. In plus la noi cu comand tab mergi intre aplicatii, nu intre ferestrele deschise. intre ferestrele unei aplicatii se navigheaza cu comand plus tasta de deasupra tabului si evident inapoi comand plus sift si tasta aia care nu stiu cum ai zice. Intre file se navigheaza cum am zis cu control tab da acuma am descoperit ca sunt comenzi alocate pentru noua file deschise, comand plus 1, comand plus 2 etc deschide fila numarul unu, doi etc. Adica daca suntem la fila 7 si vrem la fila 3 apasam comand 3. Si ca sa parafrazez un clasic in viata: alta intrebare. Mentionez ca folosesc un mac mini fabricatie 2011 la care i-am adaugat 8 giga de ram si un ssd poate de aia mie imi merge cum trebuie.
Gruia
GruiaVelicu
Locotenent - colonel
Mesaje: 1063
Membru din: 15 Mar 2008, 15:50
Localitate: Cluj-Napoca

Mesaj de GruiaVelicu »

Imi pare rau ca tot revin cu mesaje, da uite ca am descoperit si scurtatura prin care deschidem un link intr-o fereastra noua. Scurtatura este comand plus alt plus click stanga de mouse. Cu toate astea mi se pare mai avantajos in file datorita scurtaturilor comand plus 1, 2 etc. Cu scrisul de pe opartitie de mac pe una de windows nu se poate, nici invers de pe windows pe mac, e din cauza tipurilor diferite de formatare. Singura solutie este sa cream o partitie fat32 sau exfat, pe asta o vede atat macu, cat si windowsul.
Gruia
GruiaVelicu
Locotenent - colonel
Mesaje: 1063
Membru din: 15 Mar 2008, 15:50
Localitate: Cluj-Napoca

Mesaj de GruiaVelicu »

Salut, dupa cum am promis revin si cu o inregistrare audio cu demonstratia in safari: https://www.dropbox.com/s/zvmc1vq0tx67a ... i.m4a?dl=0
Gruia
IonPop
Colonel
Mesaje: 2166
Membru din: 02 Oct 2010, 17:55

Mesaj de IonPop »

Despre tastele de care spuneai ca nu functioneaza uneori in Safari, sa sti ca si sub Windows in Internet Explorer se intampla de multe ori sa functioneze doar unele combinatii de taste iar altele nu.
Problema tine de YouTube.
Mersi pentru exemplul inregistrat audio. Apropo, daca la adresele catre DropBox modifici la sfarsit &dl=0 cu &dl=1, este mai usor de descarcat fisierul, fiindca in momentul in care apasam enter pe el, browserul ne si intreaba daca vrem sa descarcam fisierul, fara sa mai trebuiasca sa cautam linkul pentru download in pagina care se deschide.
GruiaVelicu
Locotenent - colonel
Mesaje: 1063
Membru din: 15 Mar 2008, 15:50
Localitate: Cluj-Napoca

Mesaj de GruiaVelicu »

Salut, merci pentru sugestia cu dropbox. Oricum si pe mac merg multe chestii doar ca nu stim noi sa le utilizam. De ex pana acuma nici nu foloseam comenziile din tastatura plus mouse fiindca asa eram obisnuit de pe windows. Daca mai sunt nelamuriri sau curiozitati sunt dispus sa testez orice daca ma pricep.
Gruia
GruiaVelicu
Locotenent - colonel
Mesaje: 1063
Membru din: 15 Mar 2008, 15:50
Localitate: Cluj-Napoca

Mesaj de GruiaVelicu »

Salut, de ieri Facebook este in limba romana pe iPhone.
Gruia
IonPop
Colonel
Mesaje: 2166
Membru din: 02 Oct 2010, 17:55

Mesaj de IonPop »

Si este mai accesibil decat site-ul Facebook in browser pe computer?
Scrie răspuns