Imprimanta 3D

Despre computere, telefoane, tehnologie

Moderator: Manu

Scrie răspuns
CarmenT
Maior

Imprimanta 3D

Mesaj de CarmenT »

Salut,
Nu mai stiu daca am citit despre imprimantele 3D aici pe forum sau in alta parte. Azi am vazut doua obiecte realizate cu o astfel de imprimanta. Seful meu a cumparat unul dintre cele mai ieftine modele de pe piata. A costat in jur de 700 euro si pentru imprimare utilizeaza plastic, care costa in jur de 25 euro un kg.
Imprimanta realizeaza obiecte dupa modele 3D, suprapunand straturi de plastic cu o grosime reglabila. Modelul care a imprimat obiectele pe care le-am vazut, face stratul cel mai subtire de 0,1 mm. Colegul meu zice ca setarile de imprimare se fac direct din meniul imprimantei si ca nu e accesibil, dar ma intreb daca exista ceva interfata prin care sa se poata imprima cu ajutorul computerului?...
Cunoaste cineva mai multe despre acest subiect?
IonPop
Colonel

Re: Imprimanta 3D

Mesaj de IonPop »

Eu nu stiu nici cat tine despre acest subiect, insa dupa cum evolueaza lucrurile, cred ca trebuie sa ne bucuram daca vom mai putea accesa imprimantele 2D (multifunctionale), fiindca si ele devin din ce in ce mai putin accesibile.
UE ar trebui sa le impuna producatorilor de produse electronice, inclusiv ascensoare, sa le faca accesibile si pentru orbi. Altfel, pentru noi va fi din ce in ce mai rau, desi costurile de accesibilizare nu ar fi prea mari. Doar ca nu are cine sa faca lobby pe langa autoritati pentru asta.
CarmenT
Maior

Mesaj de CarmenT »

Eforturi se fac si dind cand in cand se mai da si cate o prevedere in sensul asta, dar lucrurile avanseaza incet-incet. Forumul European al Persoanelor cu Dizabilitati e foarte implicat in lobby pe langa institutiile UE. Cu vreo saptamana in urma am participat si eu la o demonstratie pentru sustinerea Actului European al Dizabilitatii si s-a facut un pic de valva in jurul evenimentului. Acuma ramane de vazut care va fi influen ta asupra Parlamentului European.
IonPop
Colonel

Mesaj de IonPop »

Ar fi bine sa fie asa. Eu zic insa ca efectul este zero, si ca va fi si in continuare tot zero. Daca se vor vedea ceva modificari legislative doar peste 10 - 20 de ani, este ca si cum nu ar fi niciun rezultat pentru orbii care sunt azi in viata, fiindca efectele in legislatia tarilor se vor vedea dupa si mai mult timp, in schimbari in activitatea firmelor producatoare de echipamente inaccesibile dupa si mai mult timp, iar in viata de zi cu zi a orbilor dupa si mai mult timp.
Deocamdata nu prea am auzit nici macar de vreun proiect de initiativa de modificare legislativa la nivelul UE in acest sens.
Ce este clar este ca toate imprimantele trebuie sa fie accesibile si pentru orbi. Si toate scannerele, si toate ascensoarele. Si toate masinile de spalat, cuptoarele cu microunde, televizoarele, si poate si alte echipamente care pot fi accesibilizate fara costuri foarte mari.
Cu ceva vreme in urma, dupa o foarte lunga perioada de amanare, UE a emis un act normativ care cica ar trebui sa imbunatateasca accesibilitatea site-urilor web ale institutiilor publice. Este un lucru bun, ca e de bine, nu de rau, dar este aproape inutil, fiindca cea mai mare parte a site-urilor institutiilor publice sunt deja accesibile, iar de partea care impiedica total accesul, adica de codurile captcha fara alternativa audio, acea lege nu prea se leaga daca tin bine minte. Iar o alta problema de accesibilitate este ca site-urile publice au prostul obicei sa afiseze pe scara larga fisiere PDF, si foarte multe dintre ele nu sunt deloc accesibile. Iar legea UE pretinde ca acele fisiere PDF ar fi fisiere "office" care este acceptabil sa fie inaccesibile.
Cu alte cuvinte, efectul legislatiei UE este aproape zero chiar si in domeniul accesibilizarii site-urilor publice, unde totul se poate rezolva mult mult mai usor si mai ieftin decat in cazul echipamentelor hardware.
Ca sa nu mai zic ca in conditiile actuale ale UE, care si asa face eforturi sa reziste, momentul este absolut nepotrivit pentru a impune astfel de legi cu care nu ar fi de acord niciuna dintre firmele vizate.
IVictor80
Plutonier major

Re: Imprimanta 3D

Mesaj de IVictor80 »

CarmenT scrie:Colegul meu zice ca setarile de imprimare se fac direct din meniul imprimantei si ca nu e accesibil, dar ma intreb daca exista ceva interfata prin care sa se poata imprima cu ajutorul computerului?...
Cunoaste cineva mai multe despre acest subiect?
Din câte știu eu se folosește un soft pentru design-ul obiectului și pentru controlul imprimantei. Nu sunt sigur dacă este un soft sau două. Dar mă gândesc că fiind un soft de design ar fi cam greu de folosit de către un nevăzător.
Scrie răspuns