Tehnologia NFC - Near field communication si Etichetele NFC

Despre computere, telefoane, tehnologie

Moderator: Manu

Scrie răspuns
Avatar utilizator
Manu
General de divizie
Mesaje: 4120
Membru din: 02 Feb 2007, 01:15
Localitate: Cluj-Napoca
Contact:

Tehnologia NFC - Near field communication si Etichetele NFC

Mesaj de Manu »

In urma unor discutii cu Grigore Frisan, Grifnas, am aflat si despre NFC, Near field communication, o tehnologie wireless care exista si pe telefonul Nexus, mai recent si pe telefoanele mai ieftine, precum LG L70 (Android 4.4.2 la vreo 600 - 700 lei)
Se pare ca este ceva de viitor, deja cu utilizare in mai multe domenii si poate ceva de perspectiva pentru nevazatori.

Din cate am inteles, prin aceasta metoda se platesc deja bilete pentru transportul in comun in tari precum Germania, Italia, Austria, dar asta ne intereseaza in present mai putin pe noi... Ma intrebam eu ce e cu iconita de pe ecranul principal: "Atingeti si platiti". :)

De asemenea, telefoanele cu NFC pot fi usor imperechiate pentru o transmisie prin wireless sau Bluetooth, se apropie la cativa centimetri unul de altul si ele considera ca e voie sa fie imperechiate si permit transferul de date, contacte din retelele sociale si ce stiu mai ce.

Se pare ca este un system simplu, bazat pe ceva camp electromagnetic, nu prea cunosc aspecte tehnice.

Vroiam sa ajung la ceea ce mi se pare mie tare:
Exista NFC Tags, etichete de diverse forme si marimi, rezistente sau nu la umezeala etc. Aceste etichete au memorii variate, de obicei cativa kilo, nu stiu exact limitele, dar vom vedea noi in viitor, pe masura ce mai studiem problema.
Avand o astfel de eticheta, cu un program anume se pot introduce diverse informatii, precum un text, o adresa web, ori se pot salva diverse setari pe care sa le preia automat telefonul in viitor.

Am tot vazut diverse aplicatii:
omul poate sa aiba pe noptiera, lipita o astfel de eticheta care sa ii spuna telefonului ca trebuie sa se puna pe silence; poate sa aiba eticheta pe bordul masinii care sa ii spuna telefonului sa activeze speaker-ul, sa se conecteze la GPS etc.

Se pot marca diverse lucruri, de exemplu o cutie de medicamente, un borcan etc, chiar cu etichete audio, exista un soft pentru asta de la Ideal Group parca...
S-ar putea pune la colt de strada o astfel de eticheta cu ceva informatii precum numele, obiective apropiate.
Am inteles ca in unele muzee mari au fost puse astfel de etichete cu descrierea exponatelor.

Avantajul este ca odata introdusa informatia acolo, aceasta este valabila pentru oricare aparat capabil de citire, eticheta fiind cea care o memoreaza. Practic acea informatie se da in prezenta unui aparat cu energie, eticheta neavand nici o sursa de electricitate.

De la Grigore am aflat ca se vand astfel de etichete cam la pret de 25 lei / 10 bucati.

Abia astept sa imi cumpar si eu sa ma joc putin, am putea pune la scoala pe ici pe colo cate o informatie, ce clasa e o incapere anume etc.
Am citit undeva ca in Central College Nottingham se utilizeaza astfel de etichete pentru a-I ajuta pe studentii straini sa invete engleza. Etichetele sunt plasate in diverse locuri, continand un termen si descrierea acestuia. Ei aveau aceasta traditie deja cu coduri QR, dar pentru ca erau greu de citit cu camera foto, s-a trecut la o tehnologie mai noua, practic aici doar trebuie apropiat dispozitivul la cativa centimetri.

Am inteles ca deja sunt foarte multi membri producatori in NFC Forum, unii precum LG, Nokia, Samsung si ca deja este ceva standardizat.
Citeam cum ca marea absenta este deocamdata Apple cu iPhone, dar ca probabil va aparea la urmatorul model.
Iau un citat din articolul din Wikipedia:
According to a Wall Street Journal article, today's Apple prefers not to be in a first mover position.
Poate mai completeaza altcineva cu informatii, eu nu prea am stiut sa le dau pe cele tehnice, sper sa revin cu ceva dupa ce incerc practic, mai intai sa ajung sa imi cumpar si eu 10 etichete.

In limba romana, un site ar fi www.nfctags.ro, iar pentru engleza eu am citit din Wikipedia: Near Field Communication si 18 Creative & Useful Ways To Use NFC Tags With Your Android Phone
Errare humanum est, sed perseverare diabolicum...
In forum linguae Latinae venite! (via est: www.limbalatina.ro)
IonPop
Colonel
Mesaje: 2166
Membru din: 02 Oct 2010, 17:55

Re: Tehnologia NFC - Near field communication si Etichetele

Mesaj de IonPop »

Am citit destul de mult despre NFC inainte sa imi cumpar telefon, fiindca este in mod evident un avantaj, si eram curios de ce totusi Apple a decis sa nu implementeze aceasta tehnologie in iPhone 5, cu toate ca multi se asteptau sa fie inclusa.

Se pare ca cel putin pentru moment exista anumite dezavantaje care fac ca aceasta tehnologie sa nu fie practic folosita prea mult.
Am citit ca are avantajul ca etichetele cu care se poate comunica prin frecvente radio pot inlocui cu succes etichetele cu coduri de bare de pe produse, si ca avantajul este ca cititorul respectivelor etichete nu mai trebuie sa intre in contact vizual cu ele. Chiar si eu m-am intrebat... OK, si de fapt este asta un avantaj suficient de mare?
Abia apoi am citit ca intr-adevar, multi comercianti prefera sa foloseasca vechile metode cu coduri de bare fiindca aceea este o metoda folosita de mult timp, care functioneaza, care nu implica costuri, pe cand utilizarea unor dispozitive care folosesc NFC implica costuri foarte mari, necesita personal tehnic etc.
Am mai citit ca unii prefera sa nu implementeze noua tehnologie si datorita posibilelor vulnerabilitati de securitate. Cred ca pe de o parte nu au dreptate fiindca noua tehnologie in sine nu este mai vulnerabila, dar cred ca au dreptate cand se refera la faptul ca multi utilizatori de telefoane sunt simpli utilizatori care nu au cunostinte de informatica, habar nu au ce inseamna securitatea, nu isi protejeaza suficient de bine telefoanele, iar daca NFC s-ar folosi pe scara larga, atunci probabil ca ar aparea diverse programe mallware si interceptari de comunicatii care practic ar implica accesul chiar la portofelul utilizatorului.
Oricum, cred ca cele mai importante motive pentru care NFC nu este inca la moda sunt costurile de implementare, teama de ceva nou si necunoscut, si faptul ca pentru a avea succes si aceasta tehnologie trebuie sa fie implementata nu doar de mine sau de tine, ci de toata lumea, de un numar mare de comercianti.
Spuneam "si aceasta" fiindca este cam ca si cu cardurile.
Degeaba avem cu totii carduri daca nu avem ce face cu ele decat sa scoatem bani de la bancomate, fiindca majoritatea comerciantilor tot nu le accepta.

Asa ca aceasta fiind situatia, mi-am dat seama ca desi au trecut multi ani de cand au aparut si la noi cardurile dar in Romania se lucreaza tot cu bancnote, fie ele de plastic, am zis ca poate ca o sa imi mai cumpar eu vre-un telefon doua pana cand chiar o sa incep sa am nevoie reala de un telefon care sa suporte RFID, asa ca preferand cea mai accesibila solutie din acel moment, am preferat totusi sa imi cumpar un iPhone.

Eu cred ca intr-un viitor, care probabil nu va fi prea apropiat, NFC sau o alta tehnologie wireless asemanatoare va fi folosita pe scara larga in mult mai multe domenii decat ne imaginam noi acum, si ca probabil intr-un viitor si mai indepartat probabil ca s-ar putea sa nici nu mai existe bani fizici, ci doar electronici.
In prezent si Google si alte firme importante sustin NFC asa ca pana la urma eu cred ca eforturile lor vor avea succes.
Am inteles ca Apple lucreaza acum si ca vor sa inregistreze un patent legat de folosirea NFC care sa permita folosirea iPhone pe post de telecomanda pentru tot felul de dispozitive, si nu doar pentru cele care sunt in proprietatea noastra, pe care le avem acasa. Daca vor produce ceva revolutionar, atunci exista o sansa in plus sa impresioneze publicul sa imbratiseze noua tehnologie, cum au mai facut de cateva ori in istoria lor.
Dar cum spuneam, pana atunci... probabil ca va mai trece ceva vreme pana cand o sa putem de exemplu plati laptele la vaca electronica cu telefonul in loc sa introducem bani in acel automat.

Romania este printre primele locuri la viteza de conectare la internet, insa din pacate doar fiindca romanii au nevoie de banda larga pentru a accesa YouTube si Facebook, dar altfel... suntem ramasi cu mult in urma altor state. Pentru comercianti din Romania inclusiv sa accepte plati prin PayPal este o treaba complicata din cauza faptului ca este o metoda nestandard si atunci implica eforturi birocratice suplimentare.
Vortex
Sublocotenent
Mesaje: 298
Membru din: 19 Noi 2009, 17:12
Contact:

Mesaj de Vortex »

SI eu am fost interesat de subiectul asta.
Preturi mai bune la tag-uri am gasit pe:
http://www.rfidshop.ro/
Dar partea negativa e ca trebuie comanda minima de 50 de bucati, cel putin asa mi-au zis la contact cand le-am trimis mail.
DE asemenea, atentie la compatibilitate. De exemplu, Mifare Classic 1k nu e compatibil cu nexus 5.
Sunt vreo trei aplicatii de etichetare audio NFC pentru nevazatori in play store, habar n-am de ce-s asa multe. Toate functioneaza pe baza asocierii unui fisier audio din telefon cu un tag, nu inteleg de ce nu sse scrie direct un text explicativ pe NFC. Asa cum sunt acum, aplicatiile astea nu pot fi folosite decat cu un telefon pe care s-a facut inainte inregistrarea tag-ului. Deci idea lui Manu in care vine cineva cu telefonul lui si citeste o eticheta n-ar merge. Poate doar daca s-ar asocia un URL cu explicatia si telefonul l-ar deschide...
Vortex Website
Maximum de confort, cu minimum de efort.
Avatar utilizator
Manu
General de divizie
Mesaje: 4120
Membru din: 02 Feb 2007, 01:15
Localitate: Cluj-Napoca
Contact:

Mesaj de Manu »

Dupa un an si jumatate de la deschiderea acestui topic am ajuns si eu sa imi cumpar etichete NFC cu care sa ma joc putin.
La recomandarea lui Grigore Frisan, am comandat doua seturi de cate 10 etichete pe Amazon UK, ceva fabricat de NFC Tagifi sau asa ceva. Pretul e destul de bun, cu toate taxele, transport etc am platit 56 de lei, deci ar costa cam 2,8 lei bucata.
Am primit intr-un plic doua panglici de hartie pe care sunt lipite in sir etichetele care au forma de discuri putin mai mari de cat o moneda de 50 de bani, si sunt confectionate dintr-un fel de staniol mai gros. Acestea sunt autocolante, se lipesc bine pe orice. Mentionez ca varianta pe care am cumparat-o nu functioneaza pe suprafete metalice, pentru acestea fiind nevoie de alte modele.
La acest pret si spatiul de stocare este mic, doar 160 de bytes (160 de caractere inc azul textului simplu, practic continutul unui SMS).

M-am jucat un pic cu cateva etichete pe care le-am lipit in diferite locuri.
Pentru administrarea etichetelor folosesc aplicatia NFC Tools din Magazin Play.
Este o aplicatie simpla, cu 4 taburi: Read, Write, Other si Tasks.
Ne intereseaza in primul rand Write. Dam pe Write si acolo exista posibilitatea de a crea inregistrare noua. Apare o lista din care se alege ce tip dorim: text simplu, contact, link, retele sociale etc.
Am ales text simplu si am scris textul. Dupa care a aparut optiunea Write 60 bytes, asta insemnand ca eticheta continea 60 de caractere. Am atins aceasta optiune si mi-a sugerat sa apropiu telefonul de eticheta. Dupa cateva momente, doua sau trei secunde, se aude un sunet si apare mesajul ca textul a fost scris cu succes.
Pentru a citi oricand eticheta nu mai este nevoie de vreo aplicatie, ci doar de un telefon cu NFC activat. In orice moment apropiu telefonul de eticheta, apare pur si simplu o fereastra cu textul scris, tinand cont inclusiv de randuri noi.
In tabul Others al aplicatiei exista optiuni precum: setare parola, blocare eticheta, formatare, stergere etc.
Asadar pentru ca altii sa nu modifice o eticheta gasita pe undeva, se poate seta o parola care dupa cat se pare este stocata tot in eticheta. Daca se considera ca eticheta nu va mai fi modificata niciodata, se poate bloca definitiv.
Daca in tabul scriere se alege in loc de text simplu optiunea Contact si sunt completate datele personale, nume / companie, adresa, telefon, E-mail, se va scrie o eticheta tip carte de vizita. Oricine isi apropie telefonul de o astfel de eticheta, va constata ca ii apare fereastra de adaugare contact nou cu formularul gata completat, doar sa mai apese butonul Salvare.
Daca se creeaza eticheta de tip URL, la apropierea telefonului se va deschide direct pagina web specificata.
Sunt multe alte tipuri, nu are rost sa le insir pe toate.

Mi se pare un lucru foarte tare, e drept ca nu stiu in prezent la ce sa le folosesc, de aceea mi-am pus o eticheta pe usa de la intrare, am scris numele si numarul apartamentului. Cum imediat dupa ce am primit plicul de la Amazon a trebuit sa merg pentru cateva zile la Timisoara, acolo neavand pe ce sa le lipesc, am pus una si in zona de eticheta a trollerului meu, acolo sub gemuletul de plastic, am scris numele si numarul de telefon, poate cine stie, il pierd candva si ma suna gasitorul... :lol:
Oricum, NFC ar putea avea aplicatii foarte multe, ma gandesc ce fain ar fi sa fie la noi in scoala o astfel de eticheta pe usile tuturor salilor de clasa sau ale laboratoarelor... asta asa ca alternativa putin mai accesibila la varianta scrisa standard.

Cine vrea sa isi comande exact aceste etichete, isi poate lua minim 10 pana in 30 de lei cu tot cu transport de la link-ul urmator:
10 X NFC Tags NTAG213 Clear Stickers - Samsung Android Windows Nokia Compatible

Aplicatia NFC Tools poate fi gasita in magazinul Google Play la link-ul urmator:
Aplicatia NFC Tools in Google Play
Errare humanum est, sed perseverare diabolicum...
In forum linguae Latinae venite! (via est: www.limbalatina.ro)
CarmenT
Maior
Mesaje: 970
Membru din: 10 Ian 2007, 00:44
Localitate: Cluj-Napoca
Contact:

Mesaj de CarmenT »

Sunt curioasa daca mai aveti noutati despre NFC. Pare ceva interesant. Oare acelasi sistem e utilizat si de memory touch, pixul cu etichete pe care le poti lipi pe borcane, haine etc. pentru nevazatori?
Am primit de la cineva o carte de vizita acum cateva luni si mi-a spus ca are ceva cod pe care daca o apropiu de telefon imi inregistreaza cartea de vizita in telefon. O fi tot acelasi sistem?...
Avatar utilizator
Manu
General de divizie
Mesaje: 4120
Membru din: 02 Feb 2007, 01:15
Localitate: Cluj-Napoca
Contact:

Mesaj de Manu »

Nu este acelaşi lucru.
Eticheta NFC are ea însăşi o memorie. La etichetarea cu memory touch, din câte ştiu, se memoreaza un mesaj care este asociat unui cod de pe etichetă.
Aici poţi veni cu orice telefon cu NFC şi pe ecrana pare acelaşi lucru.
Daca ai etichetă pentru conexiune la Wireless, oricine apropie telefonul se conecteaza la reţea fără să mai introducă parola. Sunt astfel tot felul de posibilităţi de a folosi etichetele NFC.
Errare humanum est, sed perseverare diabolicum...
In forum linguae Latinae venite! (via est: www.limbalatina.ro)
Scrie răspuns