Se pare ca este ceva de viitor, deja cu utilizare in mai multe domenii si poate ceva de perspectiva pentru nevazatori.
Din cate am inteles, prin aceasta metoda se platesc deja bilete pentru transportul in comun in tari precum Germania, Italia, Austria, dar asta ne intereseaza in present mai putin pe noi... Ma intrebam eu ce e cu iconita de pe ecranul principal: "Atingeti si platiti".
De asemenea, telefoanele cu NFC pot fi usor imperechiate pentru o transmisie prin wireless sau Bluetooth, se apropie la cativa centimetri unul de altul si ele considera ca e voie sa fie imperechiate si permit transferul de date, contacte din retelele sociale si ce stiu mai ce.
Se pare ca este un system simplu, bazat pe ceva camp electromagnetic, nu prea cunosc aspecte tehnice.
Vroiam sa ajung la ceea ce mi se pare mie tare:
Exista NFC Tags, etichete de diverse forme si marimi, rezistente sau nu la umezeala etc. Aceste etichete au memorii variate, de obicei cativa kilo, nu stiu exact limitele, dar vom vedea noi in viitor, pe masura ce mai studiem problema.
Avand o astfel de eticheta, cu un program anume se pot introduce diverse informatii, precum un text, o adresa web, ori se pot salva diverse setari pe care sa le preia automat telefonul in viitor.
Am tot vazut diverse aplicatii:
omul poate sa aiba pe noptiera, lipita o astfel de eticheta care sa ii spuna telefonului ca trebuie sa se puna pe silence; poate sa aiba eticheta pe bordul masinii care sa ii spuna telefonului sa activeze speaker-ul, sa se conecteze la GPS etc.
Se pot marca diverse lucruri, de exemplu o cutie de medicamente, un borcan etc, chiar cu etichete audio, exista un soft pentru asta de la Ideal Group parca...
S-ar putea pune la colt de strada o astfel de eticheta cu ceva informatii precum numele, obiective apropiate.
Am inteles ca in unele muzee mari au fost puse astfel de etichete cu descrierea exponatelor.
Avantajul este ca odata introdusa informatia acolo, aceasta este valabila pentru oricare aparat capabil de citire, eticheta fiind cea care o memoreaza. Practic acea informatie se da in prezenta unui aparat cu energie, eticheta neavand nici o sursa de electricitate.
De la Grigore am aflat ca se vand astfel de etichete cam la pret de 25 lei / 10 bucati.
Abia astept sa imi cumpar si eu sa ma joc putin, am putea pune la scoala pe ici pe colo cate o informatie, ce clasa e o incapere anume etc.
Am citit undeva ca in Central College Nottingham se utilizeaza astfel de etichete pentru a-I ajuta pe studentii straini sa invete engleza. Etichetele sunt plasate in diverse locuri, continand un termen si descrierea acestuia. Ei aveau aceasta traditie deja cu coduri QR, dar pentru ca erau greu de citit cu camera foto, s-a trecut la o tehnologie mai noua, practic aici doar trebuie apropiat dispozitivul la cativa centimetri.
Am inteles ca deja sunt foarte multi membri producatori in NFC Forum, unii precum LG, Nokia, Samsung si ca deja este ceva standardizat.
Citeam cum ca marea absenta este deocamdata Apple cu iPhone, dar ca probabil va aparea la urmatorul model.
Iau un citat din articolul din Wikipedia:
Poate mai completeaza altcineva cu informatii, eu nu prea am stiut sa le dau pe cele tehnice, sper sa revin cu ceva dupa ce incerc practic, mai intai sa ajung sa imi cumpar si eu 10 etichete.According to a Wall Street Journal article, today's Apple prefers not to be in a first mover position.
In limba romana, un site ar fi www.nfctags.ro, iar pentru engleza eu am citit din Wikipedia: Near Field Communication si 18 Creative & Useful Ways To Use NFC Tags With Your Android Phone