Sistemele de operare iOS si Mac - accesibilitate, programe
Moderator: Manu
-
- Locotenent - colonel
Salutare, revin cu un nou episod. In celelalte episoade am abordat urmatoarele capitole: episodul 1 voiceover, episodul 2 finder, episoadele 3 4 5 preferinte sistem, episodul 6 itunes si episodul curent 7 mail.
Episodul poate fi descarcat de pe pagina la care duce link-ul urmator:
www.pontes.ro/ro/scoala/tutoriale_mac/
Gruia
-
- Locotenent - colonel
Salutare, dupa ce am descoperit ca se poate naviga totusi cu o singura tasta, iata ca astazi am mai descoperit ca merge ceva ce merge si pe mac, adica se poate da inapoi cu tasta windows si tasta de langa p in cazul meu ă si inainte cu tasta windows si tasta â. Dupa ce am scris acest mesaj m-am gandit sa mai verific si alte scurtaturi si am mai descoperit ca cel putin pe net mai functioneaza cateva: windows w inchide fereastra, windows r reimprospateaza pagina, windows p deschide meniul print, windows f deschide un camp de cautare, windows l me duce pe bara de stare.
Gruia
-
- Colonel
Unde Windows e Command, nu?
Înainte și înapoi e command+[ respectiv command+] pe tastatură internațională.
Înainte și înapoi e command+[ respectiv command+] pe tastatură internațională.
Andreea - Elena Neagu
Designer www.pontes.ro
Anjo.ro - Magazin virtual de produse pentru nevăzători
Şcoala pentru toţi - site dedicat elevilor nevăzători
Designer www.pontes.ro
-
- Locotenent - colonel
-
- Locotenent - colonel
Salutare, am facut si penultimul episod la care m-am gandit eu, se refera la navigarea pe web cu safary.
Gruia
-
- Colonel
Eu le folosesc în Finder: cu command+[ fac trecere de la directorul curent la cel anterior (dacă există), la fel cum lucram cu backspace pe windows. Similar, cu command+] fac trecerea către înainte. Exemplu: accesez folderul Dropbox, apoi din el accesez folderul Test. Apăs pe command+[ și revin la folderul Dropbox, apoi apăs pe command+] și revin la folderul Test.GruiaVelicu scrie:Asa e Andreea, da sa priceapa toti. In manual nu scrie aceste scurtaturi. Oricum am verificat si nu merg decat in safari.
Cu command+săgeată în sus apăsat atunci când suntem într-un subdirector, merg la directorul părinte, care îl conține pe cel în care ne aflăm la apăsarea combinației de taste.
Multe scurtături sunt date în meniuri, lângă elementul de meniu care îndeplinește o anumită funcție. Eu mai mult de acolo le-am învățat.
Andreea - Elena Neagu
Designer www.pontes.ro
Designer www.pontes.ro
-
- Locotenent - colonel
Cred ca am fost inteles gresit. Scurtaturile alea sunt valabile pe iphone, evident ca pe mac sunt mai multe. Ar fi fost culmea ca dupa trei ani jumate pe un mac sa nu stiu. Ma mir ca nu sunt in manualul pentru ios 9 nici un fel de referiri la acele scurtaturi, nici in general nici in particular in capitolul voiceover si pacat ca merg doar in safary pe iphone. In schimb o comanda care zic ei ca ar merge pe iphone comand tab la mine nu functioneaza pe iphone 6, pe un ipad mergea cand am incercat mai de mult
Gruia
-
- Colonel
A, OK, mă pierdusem la mesajul inițial în care spuneai "am mai descoperit ca merge ceva ce merge si pe mac", am citit în grabă și am sărit peste și-ul din propoziție
Andreea - Elena Neagu
Designer www.pontes.ro
Designer www.pontes.ro
-
- Locotenent - colonel
Salutare, am facut si ultimul episod la care m-am gandit si anume pages.
Gruia
- Manu
- General de divizie
Daca tot ai pus o arhiva si ai scris intr-un text si ce cuprinde fiecare dintre ele, voi face si eu o pagina la scoala.pontes.ro unde sa fie disponibile toate episoadele.
Voi scrie si aici cand va fi disponibila. Va fi apoi mult mai usor sa i se spuna cuiva care isi cumpara Mac OS X ca poate auzi tutoriale la www.scoala.pontes.ro.
Voi scrie si aici cand va fi disponibila. Va fi apoi mult mai usor sa i se spuna cuiva care isi cumpara Mac OS X ca poate auzi tutoriale la www.scoala.pontes.ro.
Errare humanum est, sed perseverare diabolicum...
In forum linguae Latinae venite! (via est: www.limbalatina.ro)
- Manu
- General de divizie
Am apucat sa pun la www.scoala.pontes.ro un link spre sectiunea Tutoriale pentru Mac OS X.
Practic pe pagina principala Scoala Pontes exista o lista in care la postarea acestui mesaj primul item e link-ul spre aceste tutoriale.
Adresa directa spre Tutorialele Mac OS X este:
Ar fi bine sa mai pun cate o mica descriere pentru fiecare tutorial, asta in ideea ca de exemplu la Preferinte Sistem partea a treia sunt si informatii despre centrul de notificari si ce stiu mai ce, dar numele fisierului spune ca ar fi doar rpartea a treia Preferinte Sistem.
Oricum, am redenumit fisierele astfel incat sa fie ordonate si am eliminat toate legaturile catre Dropbox-ul lui Gruia, astfel incat lucrurile sa fie sigure in viitor, sa fie asigurata permanenta.
Practic pe pagina principala Scoala Pontes exista o lista in care la postarea acestui mesaj primul item e link-ul spre aceste tutoriale.
Adresa directa spre Tutorialele Mac OS X este:
Ar fi bine sa mai pun cate o mica descriere pentru fiecare tutorial, asta in ideea ca de exemplu la Preferinte Sistem partea a treia sunt si informatii despre centrul de notificari si ce stiu mai ce, dar numele fisierului spune ca ar fi doar rpartea a treia Preferinte Sistem.
Oricum, am redenumit fisierele astfel incat sa fie ordonate si am eliminat toate legaturile catre Dropbox-ul lui Gruia, astfel incat lucrurile sa fie sigure in viitor, sa fie asigurata permanenta.
Errare humanum est, sed perseverare diabolicum...
-
- Sublocotenent
-
- Locotenent - colonel
Salut,
in mod direct nu stiu sa se poata.
Dar totusi se poate, ar trebui in principiu sa faci textul respectiv editabil.Lucru asta il poti face in felul urmator, apesi butonul raspunde si dai redirectioneaza, astfel textul devine editabil si il poti copia. Problema e ca daca te duci pe editare si alegi selecteaza tot, selecteaza doar un bloc de text, Daca textul e mai lung trebuie sa te muti dupa ce ai selectat textul pe blocul urmator si dupa aia sa il selectezi. Un bloc de text este constituit din ce citeste voiceover odata cand dai cu degetul stanga dreapta, nu stiu care e criteriul de impartire astfel a textului. Aceasi operatie se mai poate face cand esti pe textul pe care vrei sa il copiezi sa apesi cu trei degete de patru ori, textul enuntat de voiceover se va copia in clipboard si va putea fi pus unde dorim.
Mai simplu s-ar face cu o tastatura fizica, dupa ce am avea textul in mod editeaza; cu tasta sift si sageata in jos am putea selecta oricat text am vrea. Si dau aici si un exemplu pe care eu l-am copiat cu o tastatura fizica in modul in care am zis, in mesaj este laudat Stefan care e prezent cu activitatea pentru care e felicitat si pe forumul pontes:
in mod direct nu stiu sa se poata.
Dar totusi se poate, ar trebui in principiu sa faci textul respectiv editabil.Lucru asta il poti face in felul urmator, apesi butonul raspunde si dai redirectioneaza, astfel textul devine editabil si il poti copia. Problema e ca daca te duci pe editare si alegi selecteaza tot, selecteaza doar un bloc de text, Daca textul e mai lung trebuie sa te muti dupa ce ai selectat textul pe blocul urmator si dupa aia sa il selectezi. Un bloc de text este constituit din ce citeste voiceover odata cand dai cu degetul stanga dreapta, nu stiu care e criteriul de impartire astfel a textului. Aceasi operatie se mai poate face cand esti pe textul pe care vrei sa il copiezi sa apesi cu trei degete de patru ori, textul enuntat de voiceover se va copia in clipboard si va putea fi pus unde dorim.
Mai simplu s-ar face cu o tastatura fizica, dupa ce am avea textul in mod editeaza; cu tasta sift si sageata in jos am putea selecta oricat text am vrea. Si dau aici si un exemplu pe care eu l-am copiat cu o tastatura fizica in modul in care am zis, in mesaj este laudat Stefan care e prezent cu activitatea pentru care e felicitat si pe forumul pontes:
Felicitări Ștefan ! Ceea ce faci tu pentru nevăzători este mult mai important decât ceea ce fac mulți alții.
Continuă tot așa.
Gruia
-
- Sublocotenent
salutare!
cunoasteti un program ceva,prin care sa putem descarca muzica de pe diversele site-uri? daca intru cu safari, cand apas butonul download, nu face decat sa deschida piesa fara a ma lasa sa o salvez propriu-zis in iphone. din magazinul apple, mi se pare scumpa. iar sa pun de pe calculator prin itunes, complicat.
cunoasteti un program ceva,prin care sa putem descarca muzica de pe diversele site-uri? daca intru cu safari, cand apas butonul download, nu face decat sa deschida piesa fara a ma lasa sa o salvez propriu-zis in iphone. din magazinul apple, mi se pare scumpa. iar sa pun de pe calculator prin itunes, complicat.
-
- Locotenent - colonel
Salut, se poate, trebuie sa gasesti un browser cu care sa poti descarca, eu am folosit atomic web browser, da acuma nu mai imi apare cand caut in appstore si doar la lucruri cumparate, acesta nu e gratis costa oricum vreo doi euro. Problema este ca nu o sa poti copia muzica respectiva in aplicatia muzica si doar sa o trimiti catre o alta aplicatie, deci ti-ar trebui si un player pentru muzica daca nu te multumesti sa asculti asa simplu cate o melodie ca de redat poti sin browserul respectiv. Inca nu imi e clar daca mai e in appstore sau nu acest browser.
Gruia