La dans

Concursuri pentru utilizatorii forumului

Moderator: Manu

Scrie răspuns
cristina.vuscan

La dans

Mesaj de cristina.vuscan »

Va propun acum o problema de logica de sezon:
în timpul unei excursii, la o cabană a poposit un grup format din 30 de băieţi şi fete. Seara — dans. Unul dintre băieţi a dansat cu 7 fete, al doilea cu 8 fete, al treilea cu 9 şi aşa mai departe. Ultimul dintre băieţi a invitat toate fetele la dans.
Puteţi arăta, cîţi băieţi şi cîte fete erau în acel grup de excursionişti?
Va doresc mult succes! Cristina
cristina.vuscan

Nu obisnuiesc sa-mi raspund la propriile mesaje, dar observ ca lumea se simte jenata sa abordeze aceasta problema simpla de clasa a patra... Oare chiar nu merita efortul minim al unei redactari succinte? Cristina
Andreea Neagu
Colonel

Mesaj de Andreea Neagu »

Hmmm... e concurs, deci eu ca admin n-ar trebui sa intervin. Totusi, daca tot zici ca se simte lumea jenata sa abordeze aceasta problema, o sa incerc eu, desi pariez ca n-o sa-ti placa modul de rezolvare.
Am doua variante de rezolvare.
a) fie continuam numaratoarea in stilul: baiat 4 - 10 fete, baiat 5 - 11 fete, baiat 6 - 12 fete etc pana la baiat 12 - 18 fete, iar 12+18 face 30, deci avem 12 baieti si 18 fete
b) Observ ca numarul de fete cu care danseaza un baiat este mai mare cu 6 decat numarul de ordine al baiatului (primul, al doilea, al treilea etc). In conditiile astea, inseamna ca fetele sunt cu 6 mai multe decat baietii. Stiind ca sunt in totatl 30 de persoane, inseamna ca dublul numarului de baieti este 30 - 6 adica 24. De aici rezulta ca numarul de baieti este 12, iar numarul de fete este 12+6 adica 18.
Stiu ca probabil nu e rezolvarea pe care o astepti, dar informaticianul din mine atat poate.
Andy
cristina.vuscan

Ambele solutii sunt perfecte. Felicitari! Cristina
Andreea Neagu
Colonel

Mesaj de Andreea Neagu »

Ce mi-e clasa a patra, ce mi-e anul patru... tot cu patru e, deci tot pe acolo. Concurs inchis.
Ghita Potra
General de corp de armata

Mesaj de Ghita Potra »

Sunt tare suparat pe sefu. eu am facut o noapte alba gandinduma la problema cu dansul, pe care am gasit-o abia aseara. La prima ora vreau si eu ca ardeleanu care gandeste mai incet sa dau raspunsul si ce sa vezi era gata rezolvata si inca in doua moduri eu gasisem doar prima rezolvare.
Andreea Neagu
Colonel

Mesaj de Andreea Neagu »

Scuze, domnule sergent major! Daca stiam ca abia aseara ai gasit problema, nu ma amestecam, si asa ziceam ca n-ar trebui sa particip la concursuri fiind administrator. Promit sa gasesc un mod de a ma revansa.
Andy
Scrie răspuns